HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Şubat 2012 Perşembe - 18:18

AK Partili ve CHP’li 181 isme Danıştay'dan kötü haber!

İçişleri Bakanlığı’nın Bornova ve Büyükşehir Belediyesi meclislerinde onaylanan bir imar plan tadilatı için açtığı soruşturmaya Danıştay’a yapılan itiraz reddedilince 181 kişi için yargı yolu açılmış oldu.

AK Partili ve CHP’li 181 isme Danıştay dan kötü haber!

 FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ-ÖZEL-Soruşturmalar, yağmur gibi gelen denetimler, müfettiş baskısı, özel yetkili mahkemelerce yürütülen polis baskınları ve davalarla başı dertte olan İzmirli belediyelere bir kötü haber de Danıştay’dan geldi.
Aralarında belediye başkanları ve meclis üyelerinin de olduğu 181 kişi hakkında içişleri bakanlığının verdiği soruşturma izninin iptali başvurusunu reddeden Danıştay, dosyayı bakanlığa gönderdi. Karabağlar’daki Danışman arazisinde olduğu gibi bu konunun da mahkemeye intikal etme ihtimali bulunuyor. Aralarında AK Partili ve CHP’li 181 kişi kentsel dönüşüm için yaptıkları bir plan tadilatı nedeniyle davalık olmakla karşı karşıya. Söz konusu soruşturmaya konu olan plan tadilatı AK Parti Bornova ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan işadamı Abdullah Kavuk’a ait olan ve 900 konutluk bir kentsel dönüşüm projesine dönüştürüleceği açıklanan arazi için yapıldı. İmar plan tadilatının yapıldığı dönemde arazinin Kavuk’a ait olmadığı, eski mülk sahiplerinin üzerine tapulu olduğu öğrenildi.  
 
181 İSİM ADLİYEYE GİDEBİLİR
Geçtiğimiz günlerde Karabağlar’daki bir bölümü Başkan Kocaoğlu’nun eski Danışmanı Bilgin Erünal’a ait olan arazideki plan değişikliği için Büyükşehir’in eski meclis üyeleri ve Karabağlar Belediyesi’nin yeni meclis üyelerinden oluşan 157 CHP’linin ifadesine başvuran savcılığın, bu kez aralarında başkanların da olduğu 181 kişiyi ifade için adliyeye davet edebileceği belirtiliyor. AK Partili meclis üyelerinin de bulunduğu 181 kişi için verilen karar, İzmir’de şok etkisi yarattı.
 
Bu kez konu 2006’da Bornova ve Büyükşehir Belediyesi’nde Altındağ’daki bir arazi için yapılan plan değişikliğiyle ilgili. Üç ada, üç parselden oluşan arazinin 900 dairelik bir site inşaatına uygun hale getirilmesi için yapılan düzenlemeye dönemin içişleri bakanlığı müfettiş göndererek inceleme başlattı. Dosyada sorun olmadığı, sadece parsel düzenlemesi yapıldığı, kentsel dönüşüm için bunun doğru bir planlama yöntemi olduğunu savunularını dikkate almayan İçişleri Bakanlığı, savcılığa suç duyurusunda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi de konuyu Danıştay’a taşıyarak, bakanlığın soruşturma izni verilmesi yönündeki kararına itiraz etti. Danıştay 1. Dairesi tarafından incelenen dosya geçtiğimiz günlerde karara bağlandı. Danıştay, Büyükşehir Belediyesi’nin itirazını reddederek dosyayı bakanlığa gönderdi.
 
ALTINDAĞ’DA PLAN TADİLATI
Bornova Belediye Meclisinin 02.11. 2006 tarih ve 112 sayılı kararıyla kabul edilen Altındağ Mahallesi, 5 pafta 324 ve 326 parsellerde imar planı değişikliğinin 11.02.2008 tarih ve 01.492 sayılı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla onaylanan kararla ilgili, İçişleri Bakanlığınca soruşturma açılmıştı. Plan değişikliğine ait yönetmelik hükümlerine ve üst ölçekli plan kararlarına uygun olmadığı gerekçesiyle, 2004–2009 dönemindeki görev yapan Büyükşehir ve Bornova Belediye meclis üyelerinin savunmaları alınmıştı. Dosyada yeşil alanda kalması gereken bir alanın konut alanına çevrildiği iddiası bulunuyor. Büyükşehir ve Bornova’da meclis üyelerinin oy birliği ile aldığı karar sonrası alınan savunmaların ardından İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermişti.
 
İKİ FARKLI EYLEM, İKİ FARKLI KARAR!
İçişleri Bakanlığının verdiği soruşturma izni ile ilgili itiraz kararı Danıştay 1. Dairesi’nde görüşüldü. Daire Başkanı Osman Alpak, Üyeler Ahmet Başpınar, Ülkü Erbük, Fethi Aslan ve İbrahim Er’in oy birliği ile verdiği kararda Büyükşehir ve Bornova’da görev alan o dönemki meclis üyelerinin bir bölümünün mevzuata aykırı plan yaptığı bir bölümü ise mevzuata aykırı biçimde yapılan plan tadilatını onayladığı gerekçesiyle ifade edildi. Eylem tarihi 2006 yılı ve sonrası olarak belirtilirken yapılan itiraz ret edildi ve kararda imzası bulunanların yargılanmasının önü açıldı.
 
KARAR TARAFLARA TEBLİĞ EDİLDİ
Danıştay’ın kararı İçişleri Bakanlığı ve hakkında inceleme başlatılanlara tebliğ edilmeye başlandı. En üst itiraz yeri olan Danıştay’ın belediye başkanları ve meclis üyelerini şok eden kararının ardından İçişleri Bakanlığı’nın dosyayı savcılığa göndermesi bekleniyor. Savcılık konuyla ilgili çalışma yaptıktan sonra o dönem kararda imzası bulunan isimlerin ifadesini alacak. Eğer süreç devam eder, kesintiye uğramazsa başkan ve meclis üyelerinin yargılanmalarına başlanacak.
 
BÜROKRATLARA İZİN YOK
Danıştay, haklarında ön inceleme yapılanlardan Bornova’nın şimdiki Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkan Vekili Bornova eski Belediye Başkan Yardımcısı Aysel Özkan, Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Sermet Pınar, Bornova Yapı Kontrol Müdürü Kasım Sayın ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Nur Banu Batur ve Belediye eski Meclis Üyesi Şerafettin Yanova hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı onaylandı. Öte yandan aynı kararda Bornova eski Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan hakkında da kısmen izin verildi.
 
LİSTEDE ÖLENLER BİLE VAR
Danıştay’ın, İçişleri Bakanlığı kararına ‘itiraz etmeyenler’ olarak sınıflandırdığı isimler arasında geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Torbalı Subaşı eski Belediye Başkanı Osman Dirik ile Büyükşehir eski Meclis Üyesi Ahmet Çifti yer alıyor. Şu anda hayatta olmayan iki ismin dışında Murat Akdemir, Fevzi Aydın, Mustafa Çalışkan, Şevket Tunca, Mehmet Emin Altaş, Mehmet Çalmaz, Seval Şadanoğlu, Mehmet Öz, Cengiz Derici, Ahmet Müftüoğlu, Latif Aydemir, Ömer Ok, Hakan Gülen ve Ayla Özkan da yer alıyor
 
İŞTE O İSİMLER
Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nde o dönem görev alanlar arasında bulunan meclis üyeleri Mevlüt Hepseven, Nejat Yaylacıkoral, Erkut Öcal, Kadir Yıldız, Haşim Ayten, Dursun Çetin, Bülent Göktay, Siracettin Altun, Hüseyin Çelik, Funda Kumova, Bülent Çetinkaya, Zeki Bektaş, Şaban Hünkar, Mehmet Alaş, Cemal Eroğlu, Güven Yalçın, Ahmet Hamdi Sönmez, Ayten Arıkan, Recep Kaya, Özen Kızılırmak, Melih Tuncay ve Sırrı Aydoğan hakkında‘mevzuata aykırı imar planı yaptığı’ gerekçesiyle karar alındı.
 
Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Kemalpaşa eski Belediye Başkanı Yakup Karaca, Gaziemir eski Belediye Başkanı Adnan Yüksel, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Bayırdır eski Belediye Başkanı Alaattin Çapuk, Belde eski Belediye Başkanları Orhan Bora, Osman Yurtseven, Süleyman Tanrıöven, Mustafa Karagülmez, Muzaffer Tunaztepe, Mehmet Türken, Veli Dal, Mustafa Öztürk, Mehmet Tokluoğlu, Alaattin Aksak, Feyzullah Ergin, İsmail Acar, Ahmet Özkan, Ender Subakan, Rıdvan Üreten, Ali Oğuz, Vahap Poyraz, İrfan Aras, Nurgül Uçar, Ahmet Çakır, Veli Kasap, Osman Ürkmez, İbrahim Cinkılıç, Mehmet Soyoğlu, Necati Şemsettin Eren, Belediye Meclis Üyeleri Bahri Yalaz, Hamdi Yapıcı, Yusuf Ali Karaman, Fahri Elmas, Erden Hasdemir, Şükrü Parmaklı, Adnan Alabay, Mustafa Ak, Gürkan Şenışık, Hayri Yıldırım, Fatih Özfatura, Kemal İşken, Mustafa Bölek, Fikret Kaner, Bektaş Gül, Vezir Aslan, Ebru Okay, Ömer Peker, Savaş Kapucu, Ertuğrul Aksoydan, Cumali Altuner, Bilgin Erünal, Ferudun Gülel, Celal Yıldız, İsmail Kandemir, Funda Akdağ Avcı, Tekin Kipöz, Hasan Üstün, Sebahattin Meşe, Mahmut Bayraktar, Metin Uzunallı, Burhan Kızıltepe, Kazım Çelimli, Kemal Kesici, Ahmet Celep, Osman Akar, Muzaffer Kul, Ali Çolak, Ahmet Sezginler, Cenap Ege, Recai Önel, Mehmet Sayılır, Mustafa Halistoprak, Engin Şen, Mehmet Levent Arıkan, Şinasi Bakan, Özden Aksın, Hamza Tokgözlü, Ruhi Akşan, Mehmet Gültekin, Nazmi Koç, Selim Gökdemir, Selim Yaşar, Bayram Toksoy, Mustafa Yaldız, Mehmet Girgin, Neşat Arslan,Süleyman Mutlu, Necati Özcan, İrfan Eskin, Arif Çitlenbek, Erol Kaya, Yusuf Kenan Çakar, Mehmet Döğdü, Nihal Toprakçı, Şerafettin Bulut, Mustafa Özkurt, Gökhan Sayar, Hasan Çakır, Sait Murat, Mustafa Uzunallı, Yılmaz Sunkar, Cemil Kaplan, Zafer Çetinel, Eren Gökdağ, Ayşen Tanrıöven, Ali Çopur, Sami Tutun, Nuri Çimen, Kadir Aydın, Yakup İzci, Tekin Alptekin, Süleyman Yün, Emin Bardakçı, Adem Morbel, Aydın Özaçar, Hüseyin Şengül, Ahmet Akarsu, Ali Danacoğlu, Ömer Şentürk, Hayati Saydam, Necdet Serdar Tunçbay, Günal Menemenli, Sami Demirbaş, Mehmet Ünlü, Aziz Baykal, Zeynel Yavuz, Halil Başyiğit, Erdal Karatoklu, Cüneyt Utaş, Adnan İnanır, Kadir Başlı, Osman Koçaman, Bülent Nart, Sedat Soyman, Mevlüt Hepseven, Nejat Yaylacıkoral, Erkut Öcal, Kadir Yıldız, Haşim Ayten, Dursun Çetin ve Sırrı Aydoğan hakkında da ‘mevzuata aykırı imar plan tadilatını onayladığı’ gerekçesiyle karar verildi.
 
KAVUK: FAZLADAN TEK BİR METRE İNŞAAT ALANI YOK

Bornova ve Büyükşehir Belediyesi’nden 181 kişiyi adliyeye götürmesi beklenen plan değişikliği hakkında konuşan AK Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Abdullah Kavuk, “Bu arazi 2006’da planlanırken bize ait değildi. Ancak arazi ile ilgileniyorduk. Tek ada tek parsel haline getirilmesiyle birlikte İzmir’e örnek olacak 900 konutluk bir kentsel dönüşüm projesini özel sektör mantığıyla hayata geçirmek için araziyi satın aldık. Planlama aşamasını şahsen takip etmemiş olsam da biliyorum. Burada arazi sahibine ekstradan tanınmış tek bir metrekare inşaat alanı yok. Hatta tüm Altındağ’da plan notu 1,5 iken bu arazide 1.2’ye düşürülmüş. Sadece parsel düzenlemesi yapılırken içinden geçen imar yolunu farklı bir alana kaydırılmış. Ancak eskisinden daha fazla alan terkedilmiş yol için. Bir yandan kentlerin yatırım alması, özellikle devlet eliyle yapılması zor olan kentsel dönüşümün özel sektör mantığıyla yapılmasını teşvik etmeye çalışacaksınız, bir taraftan da böyle anlamsız soruşturmalarla insanların enerjisini kıracaksınız. Bu soruşturmadan hiçbir şey çıkmaz. Çünkü kimsenin aldığı ya da verdiği bir şey yok. Yeşil alan iddiası da doğru değil. Sanıyorum, müfettişlerin sorularına belediye bürokratları yeterince tatmin edici yanıt verememişler’ diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Politik 17 Şubat 2012 Cuma 19:15

Bu isimlerin siyasi partilerden silinmesi gerekir.Demek ki bunlar kendileri için siyaset yapıyor.Yuh size...........

Yorumu oyla      12      6  
handi 17 Şubat 2012 Cuma 12:04

rüşvet ve yolsuzlugun partisi yoktur.para için hemen ittifak yaparlar.

Yorumu oyla      15      6  
halktan biri 17 Şubat 2012 Cuma 11:19

Atalarımız ne demiş "kurunun yanında yaş ta yanar" yapmışlarki adları çıkıyor.......

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatı: Hata yapan babam olsa affetmem!
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, son dönemde imar konusunda yaşanan tartışmaları ...
Kocaoğlu-Sındır’dan sancılı Bornova zirvesi!
Son kongrede Kocaoğlu ile Sındır’ın kıyasıya rekabetine sahne olan Bornova’da, ...
AK Parti'den farklı 60 yaş tepkisi: Yetmez ama evet!
İzmir’de iptal edilen ve son meclis toplantısında Ankara Modeli ile geri ...
 
Gaziemir trafiğine yeni düzenleme geliyor
Gaziemir’de Abdülhamit Yavuz Caddesi’ni, Akçay Caddesi’ne bağlayarak İzmir-Aydın ...
“Sanat Otobüsü” bu kez Pinokyo’yu taşıdı
Geçen dönem ‘Nasreddin Hoca’nın Masalı’ adlı oyunuyla büyük ilgi gören ...
Seferihisar'da deprem için toplandılar!
Seferihisar Belediyesi tarafından halkı bilinçlendirme amacıyla; “Akut”, ...
 
Öğrenciler başkan Çalkaya'yı görünce bayram yapıyor
Okullara yaptığı katkılar nedeniyle Balçova’daki eğitim kalitesinin artmasına ...
Sıra İkiçeşmelik Caddesi’ne geldi!
Agora, Kadifekale ve Kemeraltı’ndan sonra İkiçeşmelik Caddesi’ne de el ...
Balkanlar'dan gelenler Konak’ta buluştu
Konak Belediyesi, İzmir’deki Balkan derneklerini 1’inci Balkan Kültürü ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva