HABERLER>SAĞLIK
15 Nisan 2010 Perşembe - 00:00

Ağrı kesicilerin çaresiz kaldığı ağrı

Kanser, diyabet, enfeksiyon, nörolojik hastalıklar ya da sinir sıkışmaları ile ortaya çıkan, tedavi sonrasında geçmeyerek kronik hale gelen, yanma, batma, karıncalanma şeklinde kendine gösteren ağrının, basit ağrı kesicilerle tedavi şansı bulunmuyor.’

Ağrı kesicilerin çaresiz kaldığı ağrı

Kanser, diyabet, enfeksiyon, nörolojik hastalıklar ya da sinir sıkışmaları ile ortaya çıkan, tedavi sonrasında geçmeyerek kronik hale gelen, yanma, batma, karıncalanma şeklinde kendine gösteren ağrının, basit ağrı kesicilerle tedavi şansı bulunmuyor.’
   
ANKARA - "Nöropatik ağrı" olarak isimlendirilen bu tür ağrıların doğru tanı alması ve tedavi edilebilmesi için mutlaka hekime iyi tarif edilmesi gerekiyor. Tedavi edilmediğinde, kişinin yaşam kalitesini bozan ve iş gücü kaybına yol açan nöropatik ağrının, hastaların yüzde 40'ında depresyona yol açabildiği uyarısında bulunuluyor.
 
Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sinir sistemindeki sinirlerin hastalanması ya da hasar görmesinde ortaya çıkan ve mevcut hastalık tedavi edildikten sonra geçmeyerek kronikleşen ağrının ilk defa 1994 yılında "nöropatik ağrı" olarak tanımlandığını söyledi.
 
Çevresel veya merkezi sinir sistemindeki sinirlerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan nöropatik ağrının süreğen olduğuna dikkati çeken Tan, ağrının batıcı, yakıcı, delici, saplanıcı, yakıcı, karıncalanma ve elektrik çarpması gibi his yarattığını bildirdi.
 
Tan, "Örneğin, bel fıtığı olan hastada bacağına yayılan ağrının, tedavi sonrasında da yanma, batma şeklinde devam etmesi nöropatik ağrının göstergesidir. Mevcut hastalık tedavi edildiğinde, ağrıya neden olan uyarı ortadan kalkmaktadır ama sinir sistemi kendiliğinden beyin ya da omurilikten birtakım ağrılar üretmekte ve nöropatik ağrıya yol açmaktadır" diye konuştu.
 
Ağrının şiddetinin kişiden kişiye göre değişiklik gösterebildiğini ifade eden Tan, "Bazı hastalar, vücutlarına sürülen pamukla bile çok şiddetli ağrı hissedebiliyor. Hastaların bir kısmı ağrı nedeniyle çalışamaz, yürüyemez, uyuyamaz hatta giysilerin yarattığı yanma hissiyle giyinemez hale gelebiliyor" dedi.
 
ŞEKER HASTALARININ DERDİ
Nöropatik ağrıya birçok şeyin neden olabildiğini anlatan Tan'ın verdiği bilgiye göre, bu ağrı alkolizm, kanser, bazı nörolojik hastalıklar, damar hastalıkları, sinir sıkışması, bazı enfeksiyon hastalıkları (zona gibi), böbrek yetmezliği ve şeker hastalığında sıkça görülüyor.
 
Özellikle diyabetlilerin yüzde 51'inde sinir hasarı oluşuyor ve her 100 şeker hastasından 15'i nöropatik ağrı çekiyor. Nöropatik ağrı, bunların dışında kafa travması geçirenlerde, trafik kazası sonrasında omurilik kesisi olan ve belden aşağısı felçli kişilerde, inme geçirenlerde ya da kolu bacağı kesilen kişilerde kesik bölgede ağrı hissi şeklinde olabiliyor.
 
Bu tip şikayetleri olan kişilerin mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji, nöroşirürji, onkoloji, romatoloji ve algoloji uzmanlarına başvurmaları gerekiyor.
 
BASİT AĞRI KESİCİLER FAYDA ETMİYOR
Basit ağrı kesicilerin veya antiinflamatuvar ilaçların nöropatik ağrıya bir etkisinin olmadığını vurgulayan Tan'ın verdiği bilgiye göre, "nöropatik ağrısı olan bir hastaya, basit bir ağrı kesici verildiğinde, boşu boşuna hastaya ilaç yüklemesi yapılmış oluyor.
 
Bu da hastaya hem maddi zarar veriyor hem de ilaca bağlı yan etkilerin görülme riskini doğruyor. Nöropatik ağrı tedavisinin temelini ağız yolundan alınan ilaçlar oluşturuyor. Tedavide birçok analjezik ilaç ağrıları dindirmekte yetersiz kalıyor. Basit ağrı kesicilerin kullanımı fayda sağlamazken bunların yerine bazı sara ilaçlarından ve antidepresanlardan başarılı sonuçlar elde ediliyor. Vücuttaki ağrı hissi hastalığa göre değişiyor.
 
Şeker hastalarında el ve ayaklarda, bel-boyun fıtığında kol veya bacaklarda, iltihapsız yumuşak doku romatizmasında sırt ve boyunda görülebiliyor. Doğru tedavi ve tanı için hastanın mutlaka ağrısını iyi ifade etmesi ve hastanın iyi muayenesi gerekiyor.
 
BU AĞRIYI ÇEKENLER AYDA 5.5 GÜN ÇALIŞAMIYOR
Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, tanı ve tedaviye geç kalındığında ağrının şiddetine bağlı olarak kişinin yaşam kalitesinin önemli ölçüde düştüğüne, özellikle geceleri artan ağrıların uyku bozukluğuna, sosyal yaşamın aksamasına, depresyon ve gerginliğe yol açtığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Bu durum, hastalarda iş gücü kaybına neden oluyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre nöropatik ağrısı olanların ayda 5.5 gün çalışamadıkları saptanmış. Nöropatik ağrının yarattığı fiziksel, psikolojik, duygusal ve sosyal etkiler nedeniyle hastaların yüzde 40'ı depresyona girebiliyor. Tüm bunlar da hastada mutsuzluk, iş gücü kaybı, stres ve sinir yapabiliyor."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Katılım payı'na yürütmeyi durdurma
Danıştay 10. Dairesi, aile hekimliği muayenesinde 2 TL'lik katılım ...
Epilepside 'ani ölüm' geni bulundu
Bilim adamları, epilepsi hastalarında ani ölüm riskini on kat arttıran ...
Kellik geni bulundu
Bilim adamları, saçların dökülmesine neden olan yeni bir gen belirledi.’
 
Göz migreni görme kaybına neden olabilir
'Auralı migren' cisimlerin etrafında kırılmalara, yansımalara, ...
Kalp hastalıklarından 25 milyon kişi ölecek
Her yıl kalp ve damar hastalıklarından 18 milyon insan ölüyor, 2020 ...
’“Sigarada domuz kanı yok’”
Sağlık Bakanlığı, yapılan incelemelerde, sigara filtrelerinde domuz ...
 
Genetik mutasyonlar şizofreniye yol açıyor
Genetik mutasyonların, bazı kişileri şizofreni hastalığına daha elverişli kıldığı belirtildi.’
Böbrek kanseri araştırmaları umut veriyor
Bilim adamları, ileri evre böbrek kanseri hastalarına, klinik araştırmaları ...
Kök hücre insülin üreten hücreye dönüştürüldü
Türk araştırmacılar, kesin çaresi bulunamadığından insülin takviyesi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva