HABERLER>DÜNYADAN
30 Ocak 2013 Çarşamba - 00:49

ABD Dışişleri Kerry'ye emanet

Amerikan Senatosu, John Kerry'yi 3'e karşı 94 oyla Dışişleri Bakanı seçti. Kerry, görevini Hillary Clinton'dan devralacak.

ABD Dışişleri Kerry ye emanet

WASHINGTON - ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı John Kerry oldu.
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın Kerry'yi Dışişleri Bakanlığı'na aday göstermesinin ardından, Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi kendisini geçtiğimiz günlerde dinlemişti.
 
Bugün komitenin Kerry'nin adaylığını onaylamasının ardından konu, Senato Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul da Kerry'nin Dışişleri Bakanlığı adaylığını 3'e karşı 94 oyla onayladı.
 
ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olan John Kerry görevini Hillary Clinton'dan devralacak.
 
UZUN SÜREDİR BU KOLTUĞUN PEŞİNDEYDİ
Demokrat Parti Massachusetts Senatörü olan 69 yaşındaki Kerry'nin ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmaya istekli olduğu uzun süredir biliniyordu. Bu görev için Kerry'nin adı Obama'nın 2008 seçimleri zaferi sonrasında da geçmişti ancak Obama son anda sürpriz bir hamle yaparak, dışişleri bakanlığına ön seçimlerdeki rakibi Hillary Clinton'ı getirmişti.
 
Obama'nın güvendiği isimlerden biri olan ve ağırbaşlılığı, deneyimi ve ilişki kurmadaki yeteneğiyle bilinen Kerry, Senato'daki kariyeri boyunca Başkan Obama adına, Afganistan, Pakistan ve Mısır başta olmak üzere, sorun çözmek ve taraflar arasındaki ihtilafların giderilmesine yardımcı olmak için dünyanın değişik noktalarına sıkça ziyaretler düzenlemiş ve adeta Obama'nın ''resmi olmayan elçisi'' olarak görev yapmıştı.
 
Örneğin, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra Mısır'ı dört kez ziyaret eden Kerry, Afganistan'da da devlet başkanı Hamit Karzai'yi ikinci tur seçimlere gitmeye ikna etmişti. Kerry, ayrıca, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ele geçirildiği operasyonda düşen Amerikan helikopterinin parçalarının iade edilmesi için Pakistanlıları ikna etmiş, ayrıca geçen yıl Pakistan'da iki kişiyi öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan Amerikalı ajan Raymond Davis'in serbest bırakılmasında önemli rol oynamıştı.
 
Kerry, Obama'nın 2012 seçim kampanyası sırasında da, televizyon açık oturumlarının provalarında Obama'nın karşısında Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'yi canlandırmıştı. Kerry, Obama'nın başkanlığa tekrar aday olduğunun resmileştiği, Demokrat Parti'nin Ağustos ayındaki ulusal kurultayında yaptığı konuşmayla da parti çevrelerinden övgü almıştı. Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, başkan seçilmeden önce senatörlük kariyeri sırasında Obama ile birlikte görev yapan Kerry, 2004 yılındaki başkanlık seçim kampanyasında Demokrat Parti Ulusal Kurultayı'nda Obama'yı ana konuşmacı olarak seçmişti.
 
YOĞUN BİR GÜNDEM BEKLİYOR
Kerry'i, bakanlığında Suriye'deki iç savaştan, Kuzey Kore ve İran'ın nükleer dosyalarına, Arap Baharı sonrasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde görülen gelişmelerden, İsrail-Filistin meselesine kadar yoğun bir gündem bekliyor.
 
Kerry'nin mesaisinin önemli bir kısmını Ortadoğu'nun oluşturması öngörülüyor. Ortadoğu'ya sıkça gitmiş, bölgeye dair yüksek bilgiye sahip bir isim olan Kerry'nin, ABD'nin Ortadoğu politikasını şekillendirmede ve İsrail-Filistin meselesi gibi zorlu sorunların çözümü için daha çok devreye girmeyi arzuladığı belirtiliyor.
 
Obama gibi Kerry de, İran ve Suriye gibi ülkelere diyalog fırsatı tanımanın yararı olduğu görüşünü savunan bir kişi. Hatta Kerry, ABD yönetiminin, protestoculara uyguladığı şiddet yüzünden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e sırt çevirmesi öncesi, Esed'e yönelik açılım çabalarında rol almıştı.
 
Yakın geçmişte, Suriye'de muhalefetin silahlandırılması, güvenli bölgeler oluşturulması ve NATO operasyonu düzenlenmesi lehine görüşler beyan eden Kerry, Libya'da oluşturulan uçuşa yasak bölgenin de ilk destekçilerinden biriydi. İklim değişikliği ve enerji konularına özel ilgisiyle de bilinen Kerry'nin, bakanlık görevinde de bu konulara özel bir vurgu yapması bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Nehir’de katliam: En az 65 ceset!
Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te bir nehirde elleri arkadan bağlı, ...
Yıldız futbolcunun arabasına işedi!
Ünlü futbolcu Mario Balotelli arkadaşlarıyla çıktığı yemekten döndüğünde ...
Yolcu uçağı düştü: 20 ölü
Kazakistan'da 15 yolcu taşıyan bir uçak düştü. Kazada, ilk belirlemelere ...
 
Mısır'da sıkı yönetim ilan edildi!
Mısır hala diken üzerinde. Mursi karşıtları sokaklara döküldü. Yüzlerce ...
Obama’nın cevap aradığı Suriye sorusu
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye olası bir ABD askeri müdahalesinin, ...
İş bulmak için CV'sinde kendini sattı!
Fransa’da yaşayan Philippe Dubost iş bulamayınca sıra dışı bir CV hazırladı. ...
 
Netanyahu’ya karikatür özrü
Sunday Times'ta, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu hedef alan karikatür nedeniyle, ...
Fantazi yaparken sevgilisini öldürdü!
İsveç'te bir adam sado-mazoşist ilişkiye girdiği sevgilisini öldürdü. ...
‘Doğalgazımızı Türkiye satsın’
Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, sürpriz bir ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva