HABERLER>EKONOMİ
28 Mayıs 2024 Salı - 11:36

Esnafın başkanları, faiz artırımına isyan etti: Batıyoruz!

Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinin Halk Bankası üzerinden esnafa kullandırdığı kredilerin faizlerinin bir anda yüzde 7,5’tan yüzden 29’a kadar yükselmesi, Oda başkanlarına isyan ettirdi.

Esnafın başkanları, faiz artırımına isyan etti: Batıyoruz!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Esnaf ve Sanatkarlar Kefaler ve Kredi Kooperatifleri’nin, Halk Bankası üzerinden esnafa sağladığı kredilerde uygulanan yüzde 7,5’luk faiz oranını, kredinin çekildiği tarihe göre en düşük yüzde 17,5’a, en yüksek yüzde 29’a yükseltmesi, geri ödeme rakamları fahiş seviyede artan esnafı kara kara düşündürüyor. Esnaf odası başkanları, bu kararda geri adım atılmasını isterken, yakında pek çok esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağına vurgu yapıyor.

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç ve Kömürcüler Odası Başkanı Mustafa Düzyol, kredi faizlerinin artırımı sonrası esnafın yaşadığı sıkıntıyı, Egedesonsöz’e anlattı. Üç başkan da “Batıyoruz” çığlığını atarken, “Zaten ekonomik krizi iliklerimize kadar yaşıyoruz. Bu ortamda devletten destek beklerken, bir de faiz artırımıyla kredi geri ödemelerindeki anormal artışla karşı karşıya kaldık. Bu karardan geri adım atılmazsa, binlerce esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak” görüşünde birleşti.

KIRDI: ANAYASA’NIN 173. MADDESİNİ HATIRLATIRIM
İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, en çok kredi kullanan esnaf kesiminin kahveciler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Esnafın üzerinde zaten çok büyük bir yük var. Küçük esnaf, küçük paralarla kendini geçindirmeye çalışan  bir kesimdir. Faizlerin yükselmesi, kredinin çekildiği tarih bazında yüzde 7,5’tan yüzde 29’a kadar artan faiz oranları, belimizi iyice büktü. Anayasanın 173. Maddesini hatırlatmak istiyorum. Bu madde ne diyor? Devlet, esnaf ve sanatkarı korur, koruyucu ve  destekleyici tedbirleri alır.  Küçük kazançlarla ailemizi geçindiriyoruz. Devletin bizi yaşatması lazım. Kiralarla ilgili çok büyük sorunlarımız var. Üstüne bir de bu Esanf Kefalet Kredi Kooperatiflerinden aldığımız kredilerin geri ödemelerinin benzeri görülmemiş bir şekilde artmasıyla tepetaklak geldik. Ben de kredi çektim. Ayda 5800 lira ödemem gerekirken, 7 bin 800 lira ödemeye başladım. Kredinin sonuna yaklaştığım için fark bu kadar. Yeni kredi çekmiş bir esnafın geri ödemesi 10 bin lirayken 18 bin lira oldu. Bu kararı verenlere sesleniyorum; lütfen bir kere daha düşünün. Bu karar, esnafın tükenmesine, işsizliğin artmasına sebep olur. Çaresizlik içinde, kara kara düşünüyoruz. Yakında çok sayıda işyerinin kapandığı haberlerini okuruz.”

KILIÇ: 14 BİN LİRA ÖDERKEN, 21 BİN LİRA ÖDEMEYE BAŞLADIK
İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, 3 bin dolayındaki üyelerinin yüzde 70’inin kredi kullanarak iş hayatını sürdürdüğüne vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Lokantacılar Odası’nın 3 bin üyesinin yüzde 70’i kredi kullandı. Bir lokantacı olarak ben de kullandım. Kredi faizlerinin artırılması, zaten bozuk olan işlerimizin üstüne tuz biber oldu. Ekonomik sıkıntıların üzerine bu faiz artırımı ile gelen ekstra mali yük, moralimizi çok fena bozdu. Esnek kredi, bizi mahvetti. Sözleşme yapılıyor, sözleşmeye bakan yok, okuyan yok. Orada diyor ki, banka, esnek kredi kapsamında, faiz oranını artırma yetkisine sahiptir. 2001 yılından bu yana banka, bugünkü gibi durup dururken faiz artırımına gitmediği için hep böyle devam edecek sandık. O zaman da kriz vardı, pek çok esnafımız işini kaybetmişti, yuvası dağılmıştı. Yine benzer bir durumla karşılaşacağımızdan endişe ediyorum. Çünkü bize çok tatsız bir sürpriz yaşatıldı. 23 yıl sonra banka bize sürpriz yaptı. Esnek faiz ibaresini okuyan da bile bile, mecburiyetten kabul etti, sözleşmeyi imzaladı. Bir çeşit, esnek faiz kazığı yedik. Bir esnaf, aylık 14 bin lira geri ödeme yaparken, 21 bin lira ödemeye başladı. 30 bin lira ödemesi ise 45 bin liraya yükseldi. Esnaf, kepenk kapatmayı da düşünüyor. İşyerini kapatsa, o borcunu nasıl ödeyecek? İpotek ettirdiği evini kaybedecek o zaman. Ayakta kalmak, yaşamak için daha büyük bir mücadele verecek. Nasıl ödeyeceğiz, bilemiyorum. Ekonomik krizden nasıl çıkarız, devlet bize nasıl bir destek sağlar diye beklerken, başımıza bir de bu geldi, düzenimiz bozuldu. Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinden çekilen kredilerin limiti 500 bin liraydı, 750 bin liraya yükseltildi. Esnafın 500 bin liraya ihtiyacı olsa bile 750 bin lira kredi çekiyor. Geri ödeme süresi de 5 yıldan 3 yıla çekildi. Çember daralınca geri ödeme miktarları, ödenmesi imkansız hale geldi.”

DÜZYOL: FARKI FİYATA YANSITIRSAK, VATANDAŞA YAZIK DEĞİL Mİ?
İzmir Kömürcüler Odası Başkanı Mustafa Düzyol ise kredi faizlerindeki artış nedeniyle tüm dengelerin bozulacağını, faiz artırımını istemedikleri halde satış fiyatlarına yansıtacaklarını anlattı:

“Odun kömür satışı yapan esnaf arkadaşlar gibi ben de mal alabilmek için kredi çektim. Parayı bastık, kömürü aldık. Kömüre yüzde 10 zam gelmedi ama kredi faizleri yüzde 7,5’tan yüzde 17,5’a çıkardılar. Bazı krediler var ki, yüzde 29 oldu. Yüzde 10’luk artışı baz alsak bile, bizim sattığımız ürüne yüzde 10 zam yapmadık ki. Bu durumda esnafımız aradaki farkı vatandaşa yansıtmak istesek, vatandaşa yazık değil mi? Sonuçta ben de zam yapmak zorunda kalacağım. İşyerleri kapanıyor. 400 bin lira çektik, hepsini kömüre yatırdık. Asgari ücretliye, emekliye yansıyacak bu fark, tüm dengeleri bozacak.”

 
Platform’dan uyarı var: Otoparkın altı tarihi kalıntı!
 
Atınç yuvada kalmak istiyor!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Mayıs 2024 Salı 14:12

Arkadaşlar inanmayın, kimse batmıyor. Ne kadar esnaf tanıyorsam, ucuz krediyi alıp ya araba alıyor, ya da başka yatırım araçlarına yatırıyor. Bakın; ÇKS çekeni de aynı esnaf kredisi çekeni de.

Yorumu oyla      2      2  
Az Bilmiş 28 Mayıs 2024 Salı 14:04

Haberi ve yorumları okudum. Benim vatandaşım işini bilir mottosuyla yorum yapmam gerekiyorsa bunlar zamanında devletten bedava kredi aldılar. Bu kredileri araç vs. en kötüsü başka bankaya faize yatırsa bile birçoğu 12 den vurdu. Varsa işini bilmeyen bir iki kişi vardır. Alttaki yorumlar da doğrudur. Onlara katılıyorum. Ekonomideki bu olumsuzluklar da her zaman olduğu gibi vatandaşın sırtına yükleniyor.

Yorumu oyla      2      1  
hasan gürsel altuğ 28 Mayıs 2024 Salı 13:50

bende esnafım. pandemi dönemi dahi hiç bir dönem bedava kredi çekmedim. çeken arkadaşlar rakı sofrasında esnaf kredisi çektim özel bankaya faize attım arada ki faiz farkıyla rakı içiyorum diye anlatırken bende içimden gün gelir yediğin hurmalar seni tırmalar diyordum. kusura bakmasın kimse ağlamasın. devlet malı deniz yemeyen keriz değil bu işler .kul hakkı var.

Yorumu oyla      4      1  
Ekonomist 28 Mayıs 2024 Salı 11:52

Esnaf ucuz kredilerle son yıllarda çok büyük servet edindi. Çektikleri kredileri işlerine değil araba, ev gibi varlıklara yatırdılar. O ucuz kredilerin bedelini de şu an halk ödüyor. %29 mevcut enflasyona göre çok düşük daha da artması gerekiyor.

Yorumu oyla      4      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sendikadan Yorgancılar’a ‘yeşil pasaport’ tepkisi ve vize göndermesi: Eleştiriyi memura değil hükümete yapın!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın Kamuda sadece birinci ...
Sedat Peker gündeme taşımıştı... Paramount'un yeni sahibi gözü İzmir'e dikti!
İzmir’in turizm merkezlerinden Selçuk’un Pamucak bölgesinde denize sıfır ...
SPK’ye doğrudan engelleme yetkisi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündeminde olan kripto varlıklarla ...
 
Bir cips keyfimiz vardı... Ona da zam yolda!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, alkollü içecek, ...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Beştepe'de toplandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ...
Güven endeksleri açıklandı
Güven endeksi, mayısta geçen aya oranla hizmet sektöründe aynı kalırken, ...
 
Başkan Mutlu'dan sorun yaşayan esnafa çağrı: Doğrudan bana ulaşın!
İESOB yöneticilerinin Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya ...
Cevdet Yılmaz: Tersine göçü sağlamamız lazım
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tunceli'de "İş Dünyası Toplantısı"nda ...
İŞKUR'dan 400 bin liraya kadar hibe desteği!
İŞKUR'un, işini kurmak isteyen engellilere 400 bin liraya, eski hükümlülere ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva