HABERLER>GÜNCEL
29 Mayıs 2013 Çarşamba - 15:06

Ege alev alev: İzmir, Manisa ve Muğla'da lodos kabusu

Ege’de lodos kabusu! Rüzgar her ateşi alevlendirdi… Bodrum’da 6 ayrı noktada yangın… Urla köylerinde panik! Sabuncubeli alevlerle savaşıyor, İzmir-İstanbul yolu kapandı!

Ege alev alev: İzmir, Manisa ve Muğla da lodos kabusu

İZMİR - Lodos Ege'ye adeta kabus yaşatıyor. Bodrum'da 6 ayrı noktada yangın çıktı, Sabuncubeli alevlerle savaşıyor. 

- Bodrum'da lodos kabusu: 6 ayrı yangın... 

Manisa ve İzmir'i birbirine bağlayan karayolunun Sabuncubeli mevkiinde saat 14.30 sıralarında orman yangını çıktı. Sabuncubeli rampalarındaki Karakoca Köyü sınırlarında başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayılan orman yangını, karayolunun diğer kısmına sıçrayıp Sarıkaya Köyü sınırlarına dayandı. Yangın nedeniyle oluşan duman, Manisa kent merkezine kadar ulaştı.
 
HELİKOPTERLER GERİ DÖNDÜ 
Bölgeye İzmir’den iki helikopter gönderildi. Saatte 80 kilometre hızla esen fırtına nedeniyle helikopterler yangına müdahale edemeyip dönmek zorunda kaldı. Manisa ve İzmir’den çok sayıda takviye ekip bölgeye sevk edildi. Yangının sürdüğü bölgenin dağlık olması nedeniyle karadan müdahalede de zorluklar yaşandı.

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri yoğun çabalar sonucu saat 17.15 sıralarında yangının kısmen kontrol altına alındığını bildirdi. Rüzgarın zaman zaman hızını kaybetmesiyle helikopter ve uçaklar yangına müdahale etti. Yangına bölgeden geçen enerji nakil hatlarının rüzgarın etkisiyle birbirine çarpıp kısa devre yapmasının neden olduğu sanılıyor.
 
Yangında aynı bölgede bulunan Gökçeler köyü Manastır Yaylası mevkiinde kiraz, kayısı bahçeleri de yangından zarar gördü. Ekili alanlar yanarken vatandaşlar alevleri çaresizce izlemek zorunda kaldı. Buradaki bazı yayla evleri de önlem amacıyla boşaltıldı. Bazı bağ evleri de yandı.
 
ULAŞIMA VE EĞİTİME DARBE!
Yangın trafiği ve eğitimi de vurdu. İzmir-İstanbul yolu kapandı. Dumanlar nedeniyle yolun kapalı olduğu saatlerde araçlar, doğuda Turgutlu üzerinden, batıda da Menemen-Emiralem üzerinden Manisa’ya yönlendirildi. Celal Bayar Üniversitesi’nde öğleden sonra yapılacak sınavlar İzmir’den gelen öğrencilerin gecikmesi nedeniyle akşam saatlerine ertelendi.



300 HEKTAR ETKİLENDİ
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Tugay Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, Emniyet Müdürü Yunus Çetin ve İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Doğru, Karakoca Köyü'ne bağlı Sarıkaya Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Vali Savaş, "Dün meteoroloji, bölgede şiddetli lodos ve orman yangını uyarısı yapmıştı. Saat 14.00 sıralarında Karakoca Köyü yakınlarında yangın çıktı. Aşırı rüzgardan dolayı ilk anda helikopter uçtu ama şiddetli yan rüzgar nedeniyle hava araçlarının çalışmasını durdurduk. Karadan müdahale edildi. Ege Bölgesi'ndeki tüm illerden yardım geldi. Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığım bilgiye göre yaklaşık 300 hektar alan yandı. Şu an itibarıyla tehlike geçti, ama rüzgar olduğu için dikkatli davranıyoruz. Hava kararana kadar soğutma çalışmaları devam edecek" dedi.
 
Vali Savaş, yangının çıkış nedeni konusunda da kasıt olduğunu düşünmediklerini, hava şartlarından kaynaklanmış olabileceğini belirtti.



ALEVLER EVİNİ YUTTU
Dumanın dağılmasıyla birlikte yangının tahribatı da ortaya çıktı. Alevlerin arasında kalan Kadir Samihsan’ın evi, boş olan ağılları ile iki motosikleti yandı. Sadece evinden sandığını kurtarabildiğini söyleyen Samihsan, “Burada 20 yıl verdiğim emeğim yandı. Bunları kendi imkanlarımla yerine getirmem için ömrüm yetmez. Ben yetkililerden, yardım ellerini uzatmalarını zararımın karşılanmasını bekliyorum” dedi.




URLA’YI LODOS YAKTI!
İzmir ve çevresinde etkili olan lodos Urla’yı yaktı. Urla’nın dört ayrı noktasında çıkan yangın Urla’yı cehenneme çevirdi. Yangınlar, İtfaiye ve orman işletme şefliğine bağlı yangın ekiplerinin müdahalesi ile can kaybı olmadan atlatıldı.

Urla Kuşçular Köyü’nde saat 13.00 civarında çıkan ilk yangında 45 dönüm arazi ve 15 zeytin ağacı yandı. Şiddetli lodosun elektrik tellerini koparması neticesinde çıkan yangına itfaiye ve orman yangın ekipleri karadan müdahale ederken helikopterler de havadan söndürme çalışmaları yapıldı. Kuşçulardaki yangının ardından yine elektrik tellerinin kopmasıyla İçmeler Malgaca mevkiinde de yangın çıktı. Otluk alanların tutuştuğu yangına hemen müdahale edilmesi sonucu yangın büyümeden söndürüldü.

Aynı saatlerde Urla Bozavlu mevkiinde çıkan yangında ise 2 hayvan damı, 1 ev, seralar ve ekili alanlar yandı. Can kaybının olmadığı yangında Şevket Başçıl’a ait ev son anda itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yanmaktan kurtarıldı. Ayrıca Ege Orman Vakfı’nın  bu alanda oluşturduğu orman da yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Korkulanın olmadığı yangın yine elektrik tellerinin kopmasından çıktı.

Lodosun vurduğu son nokta ise Bademler Köyü oldu. Çevre sakinlerinin erken müdahalesi ile yangın yayılmadan söndürüldü.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 29 Mayıs 2013 Çarşamba 20:02

PAZAR GÜNÜ 17:30 sıraları Çeşmeden dönüyorduk. Manzara mevkii'nde yangın başlamıştı. Telefon actık İtfaiye Urladan çıktı en az 10 dk sonra geldi. YOlda karşılaştık. Diyeceğim Önemli Kritik alanlarda tamda yaz mevsimi Araçların Nöbet İstasyonları olması lazım.

Yorumu oyla      18      5  
hasan 29 Mayıs 2013 Çarşamba 18:27

kim bilir akp yakıyordur bir kemal beye sorun :))))

Yorumu oyla      15      8  
Paşa 29 Mayıs 2013 Çarşamba 15:40

Tam da rüzagarın şiddetli olduğu zaman çıkıyor bu yangın..Neden acaba??

Yorumu oyla      27      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efemçukuru’na bu kez de 2B darbesi!
Altın madeni nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan Efemçukuru ve Kavacık Köyleri’ne ...
Cezaevi müdürüne saldırıda flaş gelişme: Çakıcı…
İzmir’de Buca F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü ...
İzmir O’nu arıyor: İki cümle not yazdı ve…
Bayraklı’da yaşayan 16 yaşındaki Şevkiye Zeybek, evden ayrıldıktan sonra ...
 
İzmir'de yine koca dehşeti: Eski eşini bıçakladı
Karabağlar’da, kendisi ile yaşamasını istediği çocuklarını yanına almak ...
Türkiye 'gaza karşı duran' kadını konuşuyor!
Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkıma karşı eylemde Reuters muhabirinin görüntülediği ...
‘Marmara Akilleri’ yolun sonuna geldi!
Akil İnsanlar Heyeti'nin Marmara Bölgesi grubu, görevini bu hafta sonu ...
 
Suriyeli sığınmacıların yeni kenti belli oldu
Reyhanlı’daki patlamanın ardından Suriye’den gelecek tehdit ve provokasyonlara ...
Bir korkutucu Şakran Cezaevi raporu da BDP'den!
ÇHD’nin korkutucu açıklamalarının ardından kente gelen BDP’li Kürkçü de ...
İki otomobil kafa kafaya: 4 yaralı
Foça’da iki otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu 4 kişi yaralandı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva