HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Şubat 2024 Cuma - 18:56

EXPO planlarında yeni gelişme!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan EXPO 2026 planları ile ilgili mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.

EXPO planlarında yeni gelişme!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir'in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılmasına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, geçtiğimiz yılın Haziran ayında askıya çıkarılarak kesinleştirilmişti.

Plan değişikliği ile halihazırdaki planlarda ‘turizm amaçlı toplu işyeri küçük sanayi sitesi’ ve ‘yeşil alan’ olan parsellerin EXPO alanlarına dönüştürülmesi için ise çalışmalar başlanmıştı.

Büyükşehir Meclisi’nde yoğun tartışmalara neden olan ve bölge halkı tarafından da tepkiyle karşılanan planlar sonrası uzlaşmayı kabul etmeyen hak sahiplerine karşı Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma davası açmıştı.

HAK SAHİPLERİ DE YARGIYA TAŞIDI
Öte yandan bölgedeki hak sahipleri de planların iptali için mahkemeye gitmişti. Dava sonrası ise mahkeme, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ GERİ ÇEKİLDİ
Karar sonrası plan çalışmaları yürüten Büyükşehir Belediyesi’nde ise yeni planları meclis gündemine getirmişti ancak mecliste planlar AK Parti ve CHP grupları arasında tartışmalara neden olmuştu. Plan değişikliği ise komisyona iade edilmişti.

BÜYÜKŞEHİR’DEN İTİRAZ
Bu süreçte açılan davayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazı sonucunda İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Yargı süreci ise devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararının alınmasının üzerine hazırlatılan yeni imar planları ise Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile geri çekildi.



NEREDE OLACAK?
EXPO 2026’nın Şehitler Korusu ve Kadifekale'nin güneyinde heyelan nedeniyle boşaltılarak ağaçlandırma faaliyetlerine devam edilen alanla bütünleşecek şekilde Atatürk Maskı’nın altından başlayarak İZBAN hattı ile Meles Deresi ve Yeşildere Caddesi arasında kalan bölgeyi kapsayan yaklaşık 100 hektarlık bölgede yapılması planlanıyor. 

BEŞ MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
İzmir’in EXPO 2026’ya ev sahipliği yapması, uzun süredir devam eden temaslar sonucunda Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilmişti. 1 Mayıs-31 Ekim 2026 tarihleri arasında “Uyum İçinde Yaşamak (Living in Harmony)” ana temasıyla yapılacak Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunu 4 milyon 700 bin kişinin ziyaret etmesi öngörülüyor.

Gündem maddesi şu şekilde:

- Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının yazısı doğrultusunda; Belediyemiz ev sahipliğinde düzenlenecek olan Botanik konulu EXPO 2026 Organizasyonunun gerçekleştirilmesine yönelik olarak Konak ilçesi, Yeşildere Bölgesinde kullanım kararlarının yeniden düzenlenmesi ve uygulamaya ilişkin hükümlerin getirilmesine yönelik hazırlanarak onanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin alınan İzmir 7. İdare Mahkemesinin 29/03/2023 tarihli ve 2022/217 Esas sayılı Kararında belirtilen hususlar gözetilerek hazırlanan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisine ilişkin olarak; “İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesinin 03.05.2023 tarih ve Y.D İtiraz No: 2023/224 sayılı kararı ile yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmış olması sebebiyle, bu aşamada görüşülmesine gerek olmadığından iadesinin” oybirliği ile uygun bu

 
Büyükşehir’den Kemeraltı yangınına can suyu!
 
TİP'in İzmir'de 14 ilçede adayları belli oldu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sena Demir 18 Şubat 2024 Pazar 22:50

İyi iş oradaki evlerin çoğu kaçak ruhsatsız Belediye para bile vermemeli bunlara derhal kamulaştırıp tahliyeler başlamalı bu proje hayata geçmeli

Yorumu oyla      1      1  
MAGDUR VATANDAŞ 17 Şubat 2024 Cumartesi 08:32

HAKLARIMIZI VERMEDEN BURADA Kİ YERLERİMİZİ VERMEYECEĞİZ BİZ BÖLGE SAKİNLERİ OLARAK YERLERİMİZİN BÖLGE RAYİCİNE GÖRE ÇEVRESİNİN İMAR DURUMUNA GÖRE MALİYET ÇALIŞILIP HAKKIMIZ OLAN RAKAMLARI İSTİYORUZ. ÖRNEK YERİMİZİ ŞUAN 100 M2 LİK ARSA OLARAK KABUL ETTİĞİMİZDE İMAR EXPO ALANI İLAN EDİLMEDEN ÖNCEKİ İMAR DURUMU EMSAL 3 SERBEST KAT YÜKSEKLİĞİ YANİ 90M2XEMSAL3=270M2 TOPLAM ALANA SAHİP BALKONLAR MERDİVEN BOŞLUĞU ÇIKILDIKTAN SONRA TEK ARSA OLARAK YAPARSAM BAŞKA ARSALARLA BİRLEŞTİRME YAPMADAN BENİM BURADA 4 KATLI ORTLAMA 65-70M2 LİK DAİRE BUNADA EŞ DEĞER YAKIN BÖLGEDE AYNI İMAR DURUMUNA SAHİP İZKA PROJESİNE GÖRE 1+1 DAİRE 45-50M2 LİK ÜÇMİLYONDAN BAŞLAYAN FİYATLARI İLE ÖRNEK ALINIRSA ARSAMIZDAKİ DAİRE FİYATI TOPLAMI ON İKİ MİLYON BİZ BU PARAYI VER DEMİYORUZ EN AZINDAN BİR DAİRE ALABİLECEK 4-5MİLYONLUK BİR BEDEL BİÇİLSE HALKI MEMNUN EDECEK. BELEDİYENİN BU DEĞERDE OLAN ARSAYA VERDİĞİ BEDEL 400BİN LİRA BİZ BUNUN KAVGASINI EDİYORUZ EXPO OLMASIN DİYE İZMİR GÜZELLEŞMESİN DİYE UĞRAŞMIYORUZ HAKLARIMIZI BİZLERİ MAĞDUR ETMEDEN VERMELERİNİ İSTİYORUZ. MESELA BELEDİYENİN ELİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINDA YÜZLERCE DAİRE VAR BİZE PARADA VERMESİNE GEREK YOK KURRA İLE BİZLERE O YERLERDEN DAİRE VERSİN BÖLGE HALKI ONUDA KABUL EDER BURDA ÖNEMLİ OLAN ÜÇ KURUŞ PARA DEĞİL İNSANLARIN YILLARDAN BERİ YAŞADIĞI BELEDİYE VE HÜKÜMET KANALI İLE ÇIKARTILAN YASALAR VE KANUNLAR YÜZÜNDEN BURALARDA KENDİ BAŞLARINA BİR ÇİVİ ÇAKAMAMALARI ONDAN SONRA GECEKONDU YOK ARKADAŞ BUNLRIN HEPSİ BELEDİYE YETKİLİLERİNİN GÖZLERİNİN ÖNÜNDE GÜNDÜZ VAKTİ YAPILDI BİTİRİN ARTIK BU GECEKONDU EDEBİYETINI. BELEDİYE KENDİ ELİYLE İMKAN GÖTÜRMÜYOR SONRA GECEKONDU OLUYOR. BUGÜNE KADAR DEMEKKİ HİÇBİR BELEDİY BAŞKANI ÇALIŞMAMIŞ Kİ İZMİR KOCA BİR GECEKONDU KENTİ OLMUŞ.

Yorumu oyla      1      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’den Kemeraltı yangınına can suyu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kemeraltı yangınında zarar gören işletmelere ...
Başkan Çerçioğlu, İncirliova'da vatandaşlarla buluştu
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İncirliova’yı ziyaret ...
Büyükşehir'den Geçici Kadın Barınma Merkezi hizmeti
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk Geçici Kadın Barınma Merkezi’ni ...
 
Başkan Gürbüz sanık sandalyesinde… HAGB talebi!
Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer'in saldırıya uğraması ...
Çerçioğlu: Kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulamaya devam edeceğiz
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Türk Medeni Kanunu’nun ...
Başkan Soyer’den dikkat çeken mesaj: 15 sene önce de toktum şimdi de!
Belediye yöneticileri ile bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Şaşal Su, dağıtım alanını genişletiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzDoğa’nın çalışmalarıyla tekrar ...
Başkan Soyer’den demokrasi vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi “Demokrasinin Beşiği Akdeniz” paneline ev ...
Selçuk'ta engellilere ritm antrenmanı
Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen ritim çalışmalarına ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva