HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Kasım 2011 Salı - 14:24

Deprem sonrası bina testi için rekor başvuru

Bayraklı Belediyesi'nin 1.5 yıl önce kurduğu Deprem Etüt Merkezi, 1460 konut, 15 kamu binasında demir ve beton analizi yaptı. Bunların yarısına 'sağlam değil' raporu verildi.

Deprem sonrası bina testi için rekor başvuru

İZMİR - Konut sahiplerinin de rızasıyla sağlam olmayan 3 katlı bir binanın yıkımı önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek. Van depremi sonrası merkezin telefonları kilitlendi. Bir haftada 300 konut sahibi, "Evimi test edin" diyerek başvurdu.
 
Bayraklı İlçesi'ne 2009 yılında Belediye Başkanı seçilen Makine Mühendisi Hasan Karabağ, yıllardan bu yana işlettiği yapı denetim şirketini kapatırken belediye bünyesinde Deprem Etüt Merkezi kurdu. Yaklaşık 150 bin liraya mal olan merkezde birçok cihaz yurt dışından getirildi. Deprem Etüd Merkezi'nde 1.5 yılda 1460 konut, çoğu okul 15 kamu binasının beton ve demirleri incelendi. Yarısına "Standart değerlerin altında" raporu verildi. 2000 yılı öncesi yapılan konutların incelendiği merkezde karot testi (binadan beton kesme) uygulanıyor.
 
Beton numuneler 1 hafta su içinde bekletilerek kırılma ve çatlama testinden geçiriliyor. 'Meğer cihazı' ile betona sismik dalgalar gönderilerek beton içindeki boşlukların yoğunluğu, 'Paşometre' denilen metal dedektör ile binanın beton yapısının çapı, derinliği inceleniyor. Sertlik cihazı ile kolon ve kirişlerin yüzey sertliğine bakılıyor. Demir çekme cihazıyla demirin sağlamlığı test ediliyor. 1 haftalık inceleme ardından Belediye tavsiye niteliğinde hazırladığı raporunda binada kullanılan demir ve betonun değerlerinin standartların altında ya da üstünde olduğunu belirtiyor. Bu işlem konut sahiplerinin isteği ile gerçekleşiyor. Daire başına 10 lira alınıyor. 10- 20 daire arasındaki apartmandan 100 lira, 20 daire ve üstündeki apartmanlardan 300 TL isteniyor.
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, kuşku duyulan binaları Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne yönlendirdiklerini, burada binada suni deprem yaratılarak, kolon ve kirişlerindeki duruma daha ayrıntılı bakıldığını anlattı. Karabağ, "1999 depreminden sonra vatandaş 'Belediyeler nerede?' diye isyan etti. Belediyeler burada. Buyrun gelin, biz binanızın deprem testini yapalım" dedi.
 

Deprem Etüd Merkezi'nde görev yapan maden teknikeri Haşmet Gökdere, Van depreminden sonra bir haftada 300 konut sahibinin "Evimi test edin" diyerek, başvuruda bulunduğunu, başvurulara yetişme konusunda sıkıntı çekmediklerini, yeterli görevlileri olduğunu ifade etti. Gökdere, isteyenlerin kendilerine 341 31 21 numaralı telefondan ulaşılabileceğini belirtti.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hatasız kul olmaz 18 Kasım 2011 Cuma 01:44

evet hasan beyin kişiselhataları vardır.sevin yada sevmeyin o bir belediye başkanıdır.diğer belediye başkanlarına baktığınızda hatta fenada sayılmaz.her şeyi abartmayın.onu hataları ile sevmeyi deneyin ben öyle yapıyorum.

Yorumu oyla      12      6  
evet 17 Kasım 2011 Perşembe 11:54

yazacak bir şey kalmamış.suç hasan beyde değil.onu tanıyıpta son güne kadar susanlardır.ve bundada ve bayraklının vebalinde bilipte konuşmayanlardada vardır.o yüzden bırakın bıyığı postu kel kafasını mecbur çekeceğiz artık.bir daha böyle bir hata yapmamak için geçmişini geleceğini çok iyi bildiğiniz tribünlere oynamayacak ve halkını gerçekten sevecek biri seçmeye dikkat edelim.bir hata oldu fakat bir daha olmasın.umut 2014 de

Yorumu oyla      13      6  
cem kardeşime 17 Kasım 2011 Perşembe 01:10

hasan beyin tribünlere hoş gözükmek için kullanmadığı şey varmıki.bazen etüt merkezi, bazen kızı denizi bazen alevi dedesi hamzayı bazen karslı ismail beyi bazen özel kalem ekremi bazen kulalı erdalı bazen şöför mehmeti bazen sekreteri ......bazen basın danışamanını her kezi ama her kezi bir yerlerde kullanmayı uygun gördü.o yazdı, biz oynadık.o iyi yazdı fakat biz sonradan anladık.evet akıllı olaydıkda oynamayaydık. lakin bir başkanın bu kadar iyi yazabileceği kimin aklına gelirdiki.

Yorumu oyla      14      6  
CEM ŞEKER 16 Kasım 2011 Çarşamba 14:12

Sn Başkan deprem etüt merkezini hizmet olarak değil, siyasi şov olarak hep değerlendirdi. Deprem Etüt merkezi şimdiye dek Bayraklı İlçesinde; öncelikli olarak, okullar, camiler, hastane ve polikliniklerden başlayarak, toplu iskanın ve hizmetin ağırlıklı olduğu tesisler ve binaların dayanım raporlarını şimdiye dek bitirip, konutlarında bir istatistiğini yapmış olması gerekirdi. Şahsıma ait bu projenin ismi ve mekanı hayata geçmiştir, içeriğinin kullanılmaması beni son derece üzmüştür.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir denetime Balçova ve Seferihisar'dan başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylül Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri ...
Bostanlı sahilindeki Barınak Kafe'de tartışmalı yıkım!
İzmir Büyükşehir Belediye şirketi Grand Plaza’nın, özel bir firmaya kiraladığı ...
Ata'dan Ana'ya koşacaklar
Karşıyaka Belediyesi, Ata'dan Ana'ya Saygı Koşu'sunu bu yıl 18. kez düzenleyecek. ...
 
GDO gerçeği Bornova’da anlatılacak
Bornova Belediyesi ve GDO’ya Hayır Platformu tarafından Bornova’da “Yaşam ...
Kocaoğlu ve bürokratlar aklandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs durakları ihalesi ile ilgili yapılan ...
Hayat Mektebi binlerce mezun verdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı meslek edindirme kurslarına katılan ...
 
Alman Kulesi Evleri kışa yetişti
Evlerin bakım ve onarımlarının söz verdiği süre içinde tamamlanmasını ...
Şimdi tiyatro zamanı
Konak Belediyesi’nin ‘Sanatı Okullara Götürüyoruz’ kampanyası yeni eğitim ...
Balçova’nın ikinci yardım TIR’ı yola çıktı
Van Valiliği’nin acil yardıma ihtiyaç duyduklarını açıklamasının üzerine ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva