HABERLER>POLİTİKA
15 Kasım 2023 Çarşamba - 14:31

Bakan Tunç: Bireysel başvuru hakkından geriye dönüş yok

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bireysel başvuru hakkının sınırlandırılması, kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil. Bireysel başvuru hakkından geriye dönüş de yok" dedi.

Bakan Tunç: Bireysel başvuru hakkından geriye dönüş yok

Bakan Tunç, TBMM'de, AK Parti'nin grup toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan tartışmalar ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi ile ilgili söylemlerine ilişkin, "Bu konuyu ayaküstü değerlendirmek doğru olmaz. Yalnız şunu ifade edelim; bireysel başvuru hakkını 2010'da anayasa değişikliği ile biz getirdik. Dolayısıyla bireysel başvuru hakkından geriye dönmek gibi bir şey söz konusu olamaz. Biz, anayasada güvence altına alınan temel hak ve hürriyetler ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan temel hak ve hürriyetler kamu gücü tarafından ihlal edildiğinde, vatandaşlarımızın Avrupa Mahkemesi'ne gitmeden önce, kendi mahkemesinde hakkını arayabilmesi usulünü biz getirdik. Bunu vatandaşlarımız için getirdik. Vatandaşlarımızın hak arama yolunu daha da kuvvetlendirmek, demokratik hukuk devleti ilkesini daha da güçlendirmek için getirdik. Anayasa’da birçok düzenleme yaptık ama bireysel başvuru hakkı da bu düzenlemelerden bir tanesi. Dolayısıyla bireysel başvuru hakkının sınırlandırılması, kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil. Bireysel başvuru hakkından geriye dönüş de yok. Dolayısıyla bu vatandaşlarımız için getirilen en doğal hak; hak arama yolunun açık tutulması. Burada bireysel başvuru yolunun kullanılması ile ilgili olarak özellikle konjonktürel bazı durumlar nedeniyle de bireysel başvuru yolunun zedelenmesini de istemiyoruz" dedi.

'FARKLI YORUMLANABİLECEK CÜMLELER VAR'
Bakan Tunç, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Burada son dönemde verilen kararlarla ortaya çıkan yetki tartışmasının da nereden kaynaklandığı aslında hukukçularımız, ilgili maddeleri okuduklarında gerek Anayasamızın bireysel başvuru maddesini düzenleyen 148'inci maddesini gerekse bireysel başvuruyla ilgili Anayasa Mahkememizin 62/16 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve yargılama usullerine ilişkin kanunun, bireysel başvuru ile ilgili maddelerini okuduklarında aslında oradaki çelişkileri yakalaması mümkün. Orada özellikle farklı yorumlanabilecek cümleler var. Bu cümleler sorunlara yol açıyor. Anayasamızın 148'inci maddesinin 3, 4 ve 5'inci fıkralarında bireysel başvuru yolu düzenlendi. Orada bireysel başvuru ile ilgili Anayasada çok az cümle var. Kanun yolu incelemesinde gözetilmesi gereken hususlarda, bireysel başvuru yolunda inceleme yapılamayacağı yönünde bir hüküm var. Dolayısıyla bu hüküm Yargıtay tarafından farklı yorumlanabiliyor. Yargıtay diyor ki; 'Adliye mahkemelerinden verilen kararların son inceleme merci benim'. Dolayısıyla kesin hükmün kaldırılması usulü ceza mahkemesi kanunun 311'inci maddesinde düzenlenmiş. Ve orada biz bir değişiklik daha yapmıştık. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan durumlarda yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebileceğine yönelik ceza mahkemesi kanunumuza hüküm konulmuştu. Ama Anayasa Mahkemesi ihlal kararlarıyla ilgili ceza mahkemesi kanunumuzda bir hüküm söz konusu değil." (DHA)

 
AK Partili İnan'dan CHP'ye 'fon' tepkisi: ‘Hayır’ diyen LGBT’ye koşa koşa destek verir!
 
Gazze'deki bazı hastalar Türkiye'ye getiriliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili İnan'dan CHP'ye 'fon' tepkisi: ‘Hayır’ diyen LGBT’ye koşa koşa destek verir!
AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç açıklaması
AK Parti Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı ...
'Öğretmen ataması mutlaka olacak'
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin, "Mutlaka ...
 
Erdoğan'dan Netanyahu'ya: Gidicisin!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulunuyor. ...
Bakan Koca, Gazze için Mısır'da
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze’ye gönderilen sağlık yardımlarının ...
AK Partili Kaya’dan Büyükşehir’e ültimatom! ‘Vatandaşı oyalamayın, bakanlığa devredin’
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’in kronik sorunlarından ...
 
Yunanistan'la gerilimi azaltan adım!
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Yunanistan'la gerçekleştirilen Güven ...
'Üç büyükşehirde geriye gidiş var'
Yerel seçimlere ilişkin değerlendirmede bulunan Özel, 11 büyükşehir belediyesinden ...
Bakanlıktan köylerin altyapısına destek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, köylerin yol ve içme ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva