HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Eylül 2009 Pazartesi - 00:00

9 Eylül’’e iki kala’…

Başkan Kocaoğlu, ’“Bir destandır 9 Eylül’” sergisinin ardından ’“Kuva-yi Milliye’’nin 90. yılında İzmir ve Batı Anadolu Uluslararası Sempozyumu’”nun açılışını yaptı. ’

9 Eylül’’e iki kala’…



 
İZMİR - 9 Eylül İzmir’’in kurtuluşunu anlamlı etkinliklerle kutlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 29 Ekim’’e kadar açık kalacak olan ’“Bir Destandır 9 Eylül’” sergisini törenle açtı.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından hazırlanan, 16 panoda 84 fotoğrafla İzmir’’in işgalden kurtuluşunu anlatan serginin açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan birlikte gerçekleştirdi.

Sergi açılışının ardından Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’’nin birlikte düzenlediği  ’“Kuva-yi Milliye’’nin 90. yılında İzmir ve Batı Anadolu Uluslararası Sempozyumu’”nun açılışını yaptı. Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’’nde düzenlenen törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Turizm ve Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkıran, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Füzün, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Mehmet Süer Anaç ve bilim adamları katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki gün boyunca Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi salonlarında gerçekleştirilecek oturumların dünyada eşine az rastlanır bir hareket hakkında bilgilenmemizi ve aydınlanmamızı sağlayacağını belirterek, bu bilgi şöleninin İzmir’’de yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Konuşmasında İzmir’’in işgaliyle, bağımsızlık savaşımızın başladığı, kurtuluşuyla yepyeni bir ülkenin doğuşunun müjdelendiği bir kent olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, ’“İzmir, Kurtuluş Savaşı’’nın zaferle bittiği, artık sıranın çağdaş demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’’nin kurulmasına geldiğini müjdeleyen bir kenttir. O nedenle 9 Eylüller sıradan günler değildir. 87 yıldır bu değerlerin simge kenti olan İzmir, Türkiye’’nin göz bebeğidir’” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;
’“Bilimde, kültürde, sanatta ve hayatın her alanında göstereceğimiz çabalar, yapacağımız çalışmalar ve elde edeceğimiz başarılar aynı zamanda bugünlere ulaşmamızı sağlayan kahramanlara teşekkürümüzü, bağlılığımızı, miraslarına sahip çıktığımızı kanıtlayacaktır.’”


İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, ’“Milletin geleceği için tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir’” diyerek başladığı konuşmasında bir ülkenin tarihinin, kültürünün objektif bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti. Kuva-yi Milliye’’nin vur kaç taktiği ile savaştığını, bu ulusal direnişle birlikte bir milletin küllerinden yeniden doğduğunu belirterek,  Kuva-yi Milliye kahramanlarının yanı sıra isimsiz kahramanları da unutmamak gerektiğinin altını çizdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkıran da, Kuva-yi Milliye hareketinin 90. yılını 81 ilde bir yıla varan etkinliklerle kutlayacaklarını belirterek, sempozyuma verdiği büyük destekten ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’na teşekkür etti. 
 
48 bildiri sunulacak
 
Uluslararası akademisyen ve yazarların konuşmacı olarak katılacağı ve dinleyicilere simultane çevirinin yapılacağı 2 gün sürecek sempozyumda toplam 48 bildiri sunulacak. Sempozyumun dikkat çeken en önemli taraflarından birisi ise oturum başlıklarına Milli Mücadele’’de öne çıkan isimlerin konması. ’“Hasan Tahsin’” oturumu ile başlayacak olan sempozyum, ’“Mustafa Necati’”, ’“Yüzbaşı Şerafettin’”, ’“Vasıf Çınar’”, ’“Yörük Ali Efe’”, ’“Hacı Muhittin Çaraklı’”, ’“Demirci Mehmet Efe’”, ’“Ali Fuat Cebesoy’”, ’“Kazım Özalp’” ve ’“Fahrettin Altay’” oturumları takip edecek.
 
Atatürk’’ü anlatan İtalyan
 
Sempozyuma katılan isimler arasında ’“İzmirli Nine’” isimli kitabıyla 1997 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’’nü kazanan Yunanlı Elsa Hiu, Milano Üniversitesi’’nden akademisyenler Dr. Fabio L. Grassi, Cristina Pallini var. ’“Evrensel açılımlar’” başlıklı paneli ise dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Farez Ahmed yönetecek. Dr. Fabio L. Grassi’’nin yazdığı Atatürk kitabı, İtalya’’da büyük ses getirmişti.

 
Hem İzmir’’in hem de Batı Anadolu bölgesinin işgal ve kurtuluşunu ve ayrıca İzmir’’in 1. Dünya Savaşı öncesi durumunu, işgal sürecini ve İzmir’’in kurtuluşu için gösterilen çabaları ele alan bildiriler akademisyenler tarafından özel dökümanlar ve belgeleri ile sunulacak. Ayrıca Batı Anadolu’’daki Kuva-yi Milliye hareketinin başlangıcı ve gelişimi de bildirilerde ele alınacak.

8 Eylül’’de sona erecek sempozyuma, Türkiye’’deki çeşitli üniversitelerden Prof. Dr. Şerafettin Turan, Prof. Dr. Ergun Aybars, Prof. Dr. Sina Akşin, Prof. Dr. Zeki Arıkan, Prof. Dr. Salih Özbaran, Prof. Dr. Metin Ayışığı, Prof. Dr. Sadık Sarısaman, Prof. Dr. Tuncer Baykara, araştırmacı Yaşar Aksoy, Doç Dr. Kemal Arı, Doç Dr. Muhittin Eliaçık, Doç Dr. Dilek Yalçın Çelik, Doç Dr. Osman Akandere, Doç Dr. Bayram Akça, Doç Dr. Mevlüt Çelebi gibi akademisyenler katılacaklar.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKP'den bu kez de çöplük muhalefeti!
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, metronun tamamlanamaması ve ...
Ve mask açılıyor...
Baykal’’ın İzmir ziyaretinde tartışmaların gölgesinde kalıp açılışı programdan ...
Barış için Dikili buluşması’…
Türkiye'nin gündemindeki 'barış' konusu, PEN Kadın Yazarlar ...
 
Gaziemir’’de sosyal projelere büyük ilgi
Başkan Şenol'un "Her şey para demek değildir,Gaziemir'de yaşayan ...
Konak-İMO ortaklığı’…
İlçe Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’’yle proje üretimi ...
Karşıyaka’’da pide baskını!
Karşıyaka Belediyesi denetim ekipleri 30 gıda işletmesini denetledi. ’
 
Mezarlıklarda bayram hazırlığı
Ramazan Bayramı öncesinde kent genelindeki mezarlıklarda bakım, düzenleme ...
Kabızlık için karpuz yiyin!
Bu yıl Ramazan ayının yaza denk gelmesi, sahur ve iftar arasındaki sürenin ...
Kardeşe taziye ziyareti
Makedonya’’nın bağımsızlık kutlamaları için bu ülkede bulunan İzmir Belediye ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva