HABERLER>GÜNCEL
2 Kasım 2011 Çarşamba - 17:11

8 sanığın öldüğü dava 11 yıldır tamamlanamadı

İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla 2 Ağustos 2000'de hayali ihracat ve naylon faturayla trilyonluk vurgun yapıldığı iddiasıyla başlatılan 'Balina Operasyonu'nun davası yılan hikayesine döndü.

8 sanığın öldüğü dava 11 yıldır tamamlanamadı

Cumhur Erkek/İZMİR - İddianamenin tamamlanmasının ardından 2001 yılında başlayan, aralarında çete lideri Nuri Ergin başta olmak üzere, bürokratlar, gümrükçüler, siyasetçiler ve işadamlarının bulunduğu 130 sanıklı balina operasyonu davasında, 11 yıldır bir türlü karar çıkmadı. Sanıklardan bazılarının ömrü kararı görmeye yetmedi. Davanın 8 sanığı, sonucu göremeden vefat etti.
 
1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmaya sanıklar yerine sanık avukatları katıldı. Teşekkül oluşturarak hayali ihracat, gümrük kaçakçılığı, sahtecilik, dolandırıcılık, adam öldürmek ve azmettirmek, zimmet, rüşvet alma verme, kara para aklama, siyasi partiler kanununa muhalefet iddiasıyla açılan 'Balina Operasyonu' davası aradan 11 yıl geçmesine rağmen hala sonuçlanmadı. Trilyonluk vurgun yapıldığı iddia edilen sanıklardan İZOTAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Hakiki Koç Turizm Şirketi'nin sahibi Mehmet Niyazoğlu, tekstilci Michel Wrzesniak, tekstilci Süleyman Demiryürek, mali müşavir Erdem Mazhar Tunhaşlı, tekstilci Ayşe Ergin, gümrükçü Erdinç Mayacı, tekstilci Gürbüz Özkan ve tekstilci Ziya Erkal davanın sonucunu göremeden vefat etti. 21 kez Yargıtay'dan dönen Balina Operasyonu davasının dünkü duruşmasında, eksik evrakların tamamlanması için duruşma ileri bir tarihe ertelendi. Duruşmada tutuklu sanık bulunmazken, sanık avukatları ise dosyanın 2013 sonuna kadar bitmesinin zor olduğunu söylüyor.
 
OPERASYON HAKKINDA
2000 yılında İçişleri Bakanlığı talimatıyla başlatılan "Balina operasyonu" İzmir'de bulunan ve yurt dışına tekstil ürünü yerine kumaş parçaları gönderen 6 tekstil şirketine baskın düzenlenmesiyle başladı. Önceleri hayali ihracat ve naylon fatura yoluyla yapılan 50 trilyonluk bir yolsuzluktan bahsedilirken, operasyon ilerledikçe rakamın tahmin edilenden çok daha fazla olduğu nerdeyse katrilyonlara ulaştığı anlaşıldı. Naylon faturaların kesildiği 250'yi aşkın paravan şirket ortaya çıkarıldı. 23 gümrükçü görevden uzaklaştırıldı. Yolsuzluğun kilit isimlerinden İç Ege Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret Şirketi'nin sahibi Gürcan Güngören Yalova'da, Ahmet Toprak sahte kimlikle Kanada'ya kaçma hazırlığındayken yakalandı. Hayali ihracat yapan Hakiki Koç şirketinin sahibi Mehmet Niyazoğlu ise 8 Ağustos 2001 yılında tarihinde teslim oldu.
 
Balina Operasyonu sırasında yolsuzluğun baş kahramanlarından Kasarteks'in sahibi Bahri Ergin ile Karagümrük Çetesi'nin lideri Nuri Ergin'in ilişkisi olduğu da anlaşıldı. Bahri Ergin yakalandığında Ergin kardeşlerin bulunduğu Uşak Cezaevi'ne gönderildi.
Balina operasyonunda pek çok bürokrat KDV ödenmesi sırasında rüşvet karşılığında kolaylık sağlamak, yakın ilişkiler kurmakla suçlanmıştı. Operasyon kapsamında İzmir Defterdar Yardımcısı Mustafa Akkaya, vergi dairesi müdürleri Erol Doğan ve Tahsin Koca, Hasan Tahsin Vergi Dairesi Müdürü Erol Doğan, Kordon Vergi Dairesi eski Müdürü, Yamanlar Vergi Dairesi Müdürü Tahsin Koca, Defterdar Yardımcısı Mustafa Akkaya ile İzmir Vergi Mahkemesi Başkanlığı'ndan emekli bir yargıç ile eski Sayıştaş Denetçisi Düriye Karalar ile Veli Bilal Yalçın tutuklanmıştı.
 
2001 Yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen dava, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kapanması üzerine İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
asım korkut 3 Kasım 2011 Perşembe 11:41

görevli mahkemeyi değiştirmek için yasayı değiştirdiler.tüm yargılama işlemleri yenilendi.düzgün soruşturma yapılmadan dava açıldı.DGM ve yeni mahkeme delilleri toplamak için yıllarca uğraştı.suçların çoğu zamanaşımına uğradı yakında tamamı uğrayacak.büyük bir operasyon yapıldı diye medyada yer alan soruşturmalardan pek ceza çıktığını görmedim.yapılan işler göstermelik olunca sonuç ortada.umarım davayı zamanaşımına uğratanlar hesap verir.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
N.Ç. hakkındaki korkunç gerçek!
13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğradı. Açılan dava 8 yıl sürdü. Mahkeme ...
Dinç Bilgin'in acı günü
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucularından, Yeni Asır Gazetesi eski ...
Oğluna silahını tanıtırken eşini vurdu
Buca’da bir polisin ''kazayla'' eşini ayağından yaraladığı belirtildi.
 
Ege Üniversitesi'nde YÖK protestosu
Ege Üniversitesi'nde biraraya gelen yaklaşık 100 öğrenci, Yükseköğretim ...
Şehit binbaşının adı, Aliağa'da yaşayacak
Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde PKK'lı teröristlerin geçen 17 Ağustos'ta ...
Çukurca 4.8’le sallandı!
Hakkari Çukurca'da saat 13.43'te 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
 
İstanbul'da Angus isyanı: E5'i kapadılar!
Kurbanlık hayvan ithalatı nedeniyle elindeki hayvanları satamadıklarını ...
Alman basınından Erdoğan'a ağır suçlama
Türkiye'den iş gücü göçünün 50’nci yılı vesilesiyle Almanya’da bulunan ...
'Cesetsiz cinayet davası' İzmir'den Uşak'a gitti
Torbalı’da, öldürüldüğü iddialarına rağmen cesedi bulunamayan avukat Mümtaz ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva