HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Ocak 2012 Salı - 19:20

60 Yaş Kartı’nda önemli gelişme!

İzmir’de yaklaşık 50 bin kişinin kullandığı 60 yaş kartının Sayıştay’dan gelen yazıyla iptalinden sonra oluşan tepkiler üzerine, ‘Hukukçulara inceletiyoruz’ diyen Kocaoğlu’nun uygulamayı yeniden başlatmaya hazırlandığı öğrenildi.

60 Yaş Kartı’nda önemli gelişme!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ- İzmir’de bir süredir en tartışmalı konulardan biri olan, AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getiren indirimli 60 yaş kartı uygulaması için alınan iptal kararında, uygulamanın devamını arzulayanları sevindirecek gelişmeler yaşanıyor. Bugün sona eren ve yaklaşık 45 bin kişinin kullandığı kartların Sayıştay Daireler Kurulu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği ‘olumsuz’ görüşün ardından iptal edilmesinden sonra, kararı İzmirliye üzülerek duyuran Büyükşehir Belediyesi, hukuki incelemenin tamamlanmasının ardından uygulamaya devam etmeye hazırlanıyor.
Başkan Kocaoğlu’nun AK Partilileri kızdıran, kart kullanıcılarını üzen kararından sonra yaptığı ‘Hukukçularımız inceliyor’ dediği uygulama için hukuk biriminden gelen olumlu görüşün; önümüzdeki günlerde yeniden başlatılması yönünde çalışma başlatılan 60 yaş kartı uygulamasında etkili olduğu belirtiliyor.
AK Parti’nin “iptale gerek yok, uygulama devam etsin, Sayıştay kararı bağlayıcı değil” diyerek eleştirdiği Başkan Kocaoğlu’nun ise “sütten ağzımız yandı yoğurdu üfleyerek yiyoruz” yorumunda bulunarak iptal ettiği indirimli 60 yaş kartı uygulamasında müjdeli haber Büyükşehir kulislerinde bugün yankı uyandırdı.
 
KOCAOĞLU DEVAM YÖNÜNDE TALİMAT VERDİ
Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’ne bağlı avukatlar ve konunun uzmanı teknik ekiplerin Sayıştay’ın yazısını inceledikten sonra “uygulamanın devam etmesi” yönünde görüş bildirdiği Kocaoğlu’nun da bu görüşe paralel olarak uygulamanın devamı yönünde talimat verdiği kaydedildi.

RESMİ AÇIKLAMA YAKINDA

Şu anda resmi bir açıklama yapılmasa da resmi açıklamanın Başkan Aziz Kocaoğlu tarafından birkaç güne kadar yapılacağı belirtiliyor. Büyükşehir yetkilileri, uygulamanın Şubat ayı meclis toplantısından çıkacak bir kararın ardından yeniden başlayabileceğini ancak bu süreçte 60 yaş kartı kullanıcılarının belirli bir süre kaybının söz konusu olabileceğini vurguladı.

MECLİS KARAR ALACAK
Büyükşehir Belediyesi hukukçuları başta olmak üzere konuyla ilgili bürokratların üzerinde mutabık kaldığı uygulamaya geri dönüş kararın önümüzdeki günlerde meclise tekrar getirileceği öğrenildi. Geçtiğimiz ay meclis kararı ile resmen iptal edilen 60 yaş uygulamasının yeni kararda küçük çaplı revizyona uğrayabileceği dile getirildi. Ankara modelini masaya yatıran belediye yetkilileri orada uygulanan “mesainin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde 60 yaş üstü ücretsiz biniş engeli” maddesini de çalışmaya ekleyebilir.

KOCAOĞLU NEDEN KONUŞMADI?
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ile Film Festivali’ne destek olmak için hazırlanan protokolü imzalayan Başkan Kocaoğlu’nun çıkışta gazetecilerin sorusuna yanıt vermemesinin de ayrıntıları ortaya çıktı. Başkan Kocaoğlu’nun milletvekili eleştirileri başta olmak üzere, uygulama iptal kararı ve kartların kullanımı için son güne gelinmesi ile ilgili sorularla ilgili hiçbir yorumda bulunmamasının altından bu kararın verilmesinin çıktığı öğrenildi. Kocaoğlu ve ekibi çalışmayı şimdilik sessiz sedasız yürütürken önümüzdeki günlerde yeni sistemi ve çalışmayı kamuoyu ile paylaşacak.

HUKUKİ GÖRÜŞ DEVAM KARARINI GETİRDİ
Sayıştay raporlarına dayanarak özel yetkili savcılığın operasyon düzenlediği bu nedenle de Sayıştay raporlarına dayanarak uygulamadan vazgeçildiğini, konunun bakanlar kurulu kararı ile çözülmesi gerektiğini savunan Başkan Aziz Kocaoğlu’nun ‘devam’ kararında hukuk biriminden gelen ‘olumlu’ görüşün etkin olduğu bildirildi.

AK PARTİ KANADI ÇOK SERT ELEŞTİRDİ
Başkan Kocaoğlu’nun Sayıştay’ın zimmet çıkarma ihtimaline karşı risk alıp 60 yaş kartı ile ilgili “devam” kararı vermesinde AK Parti’nin yaptığı muhalefetin etkili olmuş olabileceği konuşuluyor. Önce belediye meclisinde iptal kararına tepki göstererek “Sayıştay’ın kararı bağlayıcı değil” açıklaması yapan AK Parti grubunun eleştirileri daha sonra milletvekilleri ve bakanların seviyesine kadar çıktı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Vatandaşın kazanılmış hakkını elinden almak doğru değil. Biz mevzuat değişikliği gerekiyorsa yapar, Bakanlar Kurulu’nda düzeltme gerekiyorsa çalışırız. Büyükşehir Belediyesi uygulamaya devam etmelidir” açıklaması yapmıştı. Bakan Yıldırım’ın ardından açıklama yapan Başkan Kocaoğlu’nun eski danışmanı AK Parti Milletvekili İlknur Denizli ise, 60 yaş kartı iptal edilen 45 bin 384 kişiye mektup göndereceğini belirtmişti. Son olarak konuyla ilgili tepki gösteren Milletvekili Ali Aşlık ise, Sayıştay’ın kararının bağlayıcı olmadığını belediyenin kararı mahkemeye taşımadan kolay çıkış yolu bulduğunu iddia etmişti.

TEMENNİ KARARI TBMM’YE GÖNDERİLDİ
Geçtiğimiz ay yapılan meclis toplantısında gündem maddeleri görüşülmeden önce Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerinden oluşan bir grup, Bakanlar Kurulu’na iletilmek üzere; 60 yaş ve üzeri kişilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanması amacıyla temenni kararı alınmasına ilişkin önerge sunmuştu. Önergede Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 60- 74 yaş arası kişilerin “yaşlı” sayıldığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş kişilere yaşlılık aylığı bağlanabildiği belirtildi. Bu kapsamda önergede yaşlı bireylerin gelir, sağlık, barınma, beslenme ve ulaşım ihtiyaçlarının karşılanmasının çağdaş toplumun gereği olduğu vurgulanmıştı. AK Parti gurubunun ret oyuna karşılık meclisten geçen temenni kararı geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere TBMM’ye gönderilmişti. TBMM’ye gönderilen yazının sonucu beklenirken Büyükşehir Belediyesi, önemli bir çalışma yaparak uygulamaya geri dönme kararı almış oldu. Belediye yetkililerinin olası sıkıntılı durumda yasal dayanak oluşturmak için Bakanlar Kurulu’na gönderdikleri kararı geri çekmeyecekleri de öğrenildi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, toplu ulaşımda kullanılan kartların verilme amacı, istenecek belgeler, hak sahiplerinin faydalanma şekilleri ve bedellerinin yer aldığı düzenlemelerle ilgi taslak, geçtiğimiz Mayıs ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek kabul edildikten sonra Sayıştay’a gönderilmişti. Taslağın 11. maddesine itiraz eden Sayıştay Daireler Kurulu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ikamet eden ve 60 yaşını dolduran kişilere toplu ulaşımdan ücretsiz veya indirimli yararlanmaları için 60 yaş kartı verilir” ibaresini içeren söz konusu maddenin yasal dayanağı bulunmadığını belirterek taslaktan çıkarılmasını istedi. Belediye de gelen yazı üzerine uygulama için iptal kararı verdi ve 2012 yılı için kullanılması beklenen kartları iptal etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sertaç 1 Şubat 2012 Çarşamba 16:04

cengiz nuri ve onun zihniyeti şuan büyükşehirdeki operasyonlar sayıştayın raporları doğrultusunda olmuştur onlarca kişi tutuklu yargılanıyor eskişehir belediyesindede buna benzer soruşturmalar var adamlar ne yapsın ince eleyip sık dokuyorlar akp belediyeleri gibi kafalarına göre takılamıyolar

Yorumu oyla      13      7  
Vahap Güler 1 Şubat 2012 Çarşamba 11:43

Kral.ç'a İzmirli belediye başkanından büyük başkandan memnun memnun olmasa o kadar oy verip seçmezdi.Bu uygulama Kayseri'de var,İstanbul,Ankara'da da var neden sadece İzmir'in 60 yaş uygulaması iptal ediliyor devlet tarafından(akp tarafında) Amaç belli belediye ye hizmet ürettirmek ali cengiz oyunlarıyla belediye başkanlığını kazanmak ama sizin gibiler İzmir'de hiç bir belediye yi kazanamayacak bir bayındır vardı oda gitti elinizden ! Siz kirli oyunlarınızı başka illerde sergileyin İzmirli yemez

Yorumu oyla      17      8  
KRAL ÇIPLAK 1 Şubat 2012 Çarşamba 01:15

Özfatura, Çakmur, Özfatura, Piriştina, Piriştina+Kocaoğlu ve Kocaoğlu. İzmir 6.büyükşehir dönemini yaşıyor. Bu kadar basiretsiz bir dönem yaşanmamıştı. Sosyal demokrat geçinip mangalda kül bırakma, sonra da sosyal bir hakkı, ince eleyip sık dokumadan iptal et. Ve şimdi de çevir kazı yanmasın yap. İzmirli bunu yerse pes vallahi. Bence 60 yaşlılar biz senin kartını da seni de istemiyoruz deyip, kartları b.şehirin kapısına al başına çal deyip Aziz efendi ve avanesine unutulmaz bir ders vermeli

Yorumu oyla      15      13  
Cemil Kavaklı 31 Ocak 2012 Salı 23:58

Siyaset önemli değil. çok sayıda belediyenin uyguladığı şeyi İzmir uygulamasa çok ayıp olurdu. Aklın yolu bir. Yaşlılara saygı.

Yorumu oyla      16      6  
Zagor 31 Ocak 2012 Salı 21:11

Cengiz Nuri, sen bu kafayla zaten yanmisssin. Allah kurtarsin.

Yorumu oyla      27      7  
Haberci 31 Ocak 2012 Salı 20:57

Yaşlılarımız için çok olumlu bir haber. En kısa zamanda Başkan Kocaoğlu'ndan müjdeli haberin gelmesini bekliyoruz. Yaşlılarımız belki günde bir defa otobüse biniyorlar. Onlara bu hakkı çok görmeyelim.

Yorumu oyla      27      6  
Akineton 31 Ocak 2012 Salı 19:57

Sözkonusu kart sahiplerinin internet kullanma oranının düşük olması haberi ve yorumları yetim bırakmasın. Ayak oyunları alavera dalavera adam karalama sözkonusu olunca kelime özürlü yorumlarıyla buralarda particilik oynayan zevatın izmirde yüzbinlerce insanı ilgilendiren bu konuda yorum yazmasını beklemek saflık olur. Onlar bisküvi kutularıyla particilik oynamaya devam ededursunlar. Aziz Başkana ve mağduriyetin giderilmesine katkıda bulunan herkese teşekkürler.

Yorumu oyla      33      7  
Cengiz Nuri 31 Ocak 2012 Salı 19:27

İyiki AKP var, CHP'ye kalsak yandık!

Yorumu oyla      23      37  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa’nın caddeleri ve sokakları daha temiz
Aliağa Belediyesi, 80 kişilik temizlik işleri ekibiyle, kentin 7 gün 24 ...
Vatandaşın sağlığı kontrol altında
‘Meme Kanseri ve Elle Muayene’ seminerinde Genel Cerrah Op. Dr. Cüneyt ...
Çiğlili çocuklar sinemaya koştu
Çiğli Belediyesi geleneksel sömestre sinema şenliğini bu yıl da birbirinden ...
 
Harabeden “şaheser”e
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora Kazı Evi’nin restorasyonunu da tamamladı. ...
Güzelbahçeliler, ünlü besteci Tokatlıoğlu'nu unutmadı
Türk Sanat Müziği'nin unutulmaz seslerinden birisi olan Necdet Tokatlıoğlu, ...
Aliağa'da termik santral için iptal başvurusu
Aliağa Belediyesi Meclis üyeleri, Aliağa Belediyesince İzdemir Enerji ...
 
Aliağa'dan 'Kıbleye tuvalet yapmıyoruz' açıklaması
Zaman gazetesinde çıkan ‘CHP’li belediyenin kıbleye tuvalet yapma ısrarı’ ...
KİK'ten İzmir açıklaması: İhalelerde ayrım yapmıyoruz!
KİK Başkan Yardımcısı Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı bazı ...
Kadifekale kent dönüşümünde sona doğru
Kadifekale eteklerinde 420 bin metrekarelik heyelan bölgesi ilan edilen ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva