HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Ocak 2012 Pazartesi - 11:30

Kadifekale kent dönüşümünde sona doğru

Kadifekale eteklerinde 420 bin metrekarelik heyelan bölgesi ilan edilen alanda gerçekleştirilen kentsel yenileme projesinde bin 861 bina yıkıldı. Yıkılan binalardan boşalan alanlar ağaçlandırmayla kent ormanına dönüşürken, hak sahiplerinden isteyenlerle nakit para, isteyenlere de TOKİ'den satın alınan Uzundere'deki konutlar verildi.

Kadifekale kent dönüşümünde sona doğru

İZMİR - İzmir'de Amazon kadınlarının yaşadığı rivayet edilen, kentin güneyinde 186 metre yükseklikteki, tarihte 'Pagos Dağı' adı verilen tepede M.Ö. 4'üncü yüzyılda Makedonya Kralı Büyük İskender'in komutanlarından Lysmachos tarafından kurulan Kadifekale'nin eteklerinde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildi. Kent dönüşüm projelerinde hak sahiplerini yaşadıkları bölgeden uzaklaştırmadan yerinde çözüm geliştiren Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerindeki 420 bin metrekarelik heyelan bölgesinde inşaat yasağı olduğu için farklı bir uygulama yaptı. Toplam 2 bin 508 haneyi ilgilendiren proje kapsamında 2007 yılında başlayan yıkımlarda bin 970 binadan bugüne kadar bin 860'ı yıkıldı. Geriye kalan 90 binayla ilgili kamulaştırma bedeline itiraz davaları ise sürüyor. Hak sahiplerinden isteyenler kamulaştırma bedelini aldı. İsteyen ise Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ'den satın aldığı Uzundere'deki toplu konutlara taşındı.
 
KENT DÖNÜŞÜMÜNDEN 2 BİN 508 HANE ETKİLENDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent dönüşümü seferberliğinin ilk hamlesini İzmirliler'in en sıkıntı yaşadıkları, heyelan- afet bölgesinden başlatmayı uygun bulduklarını söyledi. Kocaoğlu şöyle dedi: "Uzundere'de TOKİ'nin yaptığı toplu konutlardan satın aldık. Kadifekale'deki 2 bin 508 haneyi, 1970 konutu yıkıp taşımak olanağı bulduk. Burası heyelan bölgesi olmasından dolayı inşaat yapılamıyor. Bu nedenle arazi maliyeti, değeri sıfır olduğu için ağaçlandırma alanı yaptık. Bugüne kadar 60 bin metrekareyi ağaçlandırdık. Sedir, fıstık çamı, defne, ıhlamur, dut, hatmi gibi ağaçlar dikiyoruz. Teraslarıyla, ağaçlık alanıyla, piknik için ayrılan bölgeleriyle kent merkezindeki Kültürpark- fuar alanı gibi İzmir'in tepesinde de tarihi gravürlerde görülen bir kent ormanını yeniden yaratmaya çalışıyoruz. Buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne toplam maliyeti 200 milyon TL'dir. Bunun 125 milyon TL'si kamulaştırmaya, 75 milyon TL'si TOKİ'den satın aldığımız konutlara harcandı. Düzenleme, yıkım, teraslama çalışmalarına da bugüne kadar 10 milyon TL gitti. Sanırım tamamlandığında toplam maliyeti 215 milyon TL'ye ulaşacak."
 
KENT TARİHİ YAŞATILACAK
Kocaoğlu, Kadifekale'nin Körfez'den görünümünü de sağlayan bu çalışmayla birlikte tarihi Agora'nın çevresini de açmak için kamulaştırma yaptıklarını, çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi. Agora'nın İkiçeşmelik Caddesi'yle birleşmesini sağlayacaklarını dile getiren Kocaoğlu, Kadifekale restorasyonu, Antik Roma tiyatrosunun gün yüzüne çıkartılması için yapılacak kamulaştırma çalışmaları ve müze alanıyla birlikte kent tarihini bu bölgede yaşatmak istediklerini söyledi.
 
KİMSE DOĞDUĞU YERDEN AYRILMAYACAK
Aziz Kocaoğlu, Bakanlar Kurulu'nda üçü Roman açılımı çerçevesinde Hükümet'in geliştirdiği olmak üzere, toplam 10 kent dönüşümü projesinin onay beklediğini söyledi. Projelerin Bakanlar Kurulu onayı almasından hemen sonra çalışmalara hızla başlayacaklarını dile getiren Kocaoğlu şöyle konuştu: "Kent dönüşümü projelerimiz semt sakinlerini ve yüklenici firmaları mağdur etmeyecek. Haklarını koruyacağız. Kimsenin hakkı hukuku yenmeden adil bir kent dönüşümü yapacağız. Ege Mahallesi'nde kent dönüşümünü 60- 70 milyon TL yatırımla Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. İki ilkemiz var biri sosyal donatı alanlarını geniş tutmak, yoğunluğu fazla arttırmamak, ikincisi ise yerinde çözüm yapmak. Projemiz kim nerede yaşıyorsa, bugüne kadar nerede yaşadıysa orada, o bölgede tekrar evine kavuşması, yerinden yurdundan, doğduğu büyüdüğü yerden ayırmamak üzerine kurulmuştur."

OPERASYON İŞLERİ  NİSPETEN YAVAŞLATTI

Aziz Kocaoğlu, belediyeye yapılan operasyon kapsamında tutuklu bulunan bürokratların dışarıda olanları da olumsuz etkilediğini söyledi. Kocaoğlu, "Etkilememeleri mümkün değil. Ama herkes kendi yaptığından emin olduğu için çalışmaları sürdürüyoruz. İşimizde yavaşlama var mı? Nispeten var. Ama arkadaşlar canhıraş, kentine layık olmak üzere çalışıyorlar. Biz de çalışıyoruz. İşimizin başındayız" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 31 Ocak 2012 Salı 11:34

çok haksızlıklar yapıldı bu projede.hak sahibi tesbitinde kimlere dağıtıldı biliyorum.bizim arsası dahil her türlü yasal zorunlulukları yerine getirilmiş 3 katlı evimiz yıkıldı karşılığında 3 daire ve belli bir para istendi.kabul ettik ama belediye sadece 1 ev verdi.öyle bir kandırdıki akıllara zarar.sonra kalktı beleşçi pek çok yandaş kişiye öylesine veriverdi.üzerine kitap yazarım.bu chp ideolojisidir işte.normal vatandaşla işi olmaz.yandaş ile işi olur.

Yorumu oyla      14      8  
izmirfb 31 Ocak 2012 Salı 09:49

Peki bu insanlar buraya ev yaparken ne bedel ödedilerde,istimlak ederken karşılığında bir bedel aldılar??

Yorumu oyla      16      7  
Ahmet Türkan 31 Ocak 2012 Salı 08:33

Büyükşehir belediyesi gerçekten çok güzel bir iş başardı, hem heyelan bölgesi hem de gecekondu olan bölgeyi sessiz sedasız dönüştürdü. İzmir çok güzel bir turistik merkez kazanacak

Yorumu oyla      14      6  
mehmet bey'e 31 Ocak 2012 Salı 08:21

Heyelan bölgesinde yaşanabilecek muhtemel afet sonrasıda yüzlerce insan canını kaybedip, binlercesi evsiz kalınca da böylemi düşünecektiniz acaba. olmaz demeyin burası afet ülkesi. izmit,dinar,osmaniye,erzincan,van vb. bu acıyı yaşadılar. İZmir Büyükşehir Belediyesi ne çamur atmak yerine birazda bardagın dolu tarafına bakın.

Yorumu oyla      13      7  
31 Ocak 2012 Salı 08:19

işleriniz nerede yavaşladı izsuya el altınlar alımları son gaz devam maşallah

Yorumu oyla      15      6  
BELEŞCİLERE 30 Ocak 2012 Pazartesi 21:58

SERTAÇ KARDEŞ ALIŞMIŞ BUNLAR HEP BELEŞE BU HÜKÜMETE NE KATLISI OLMUŞ BUNLARIN SIFIR DAİRE SAİBİ OLUYORLAR DALA GÖZLERİ ÇIKAR PEŞİNDE DUA ETSİNLER KOCAOĞLUNA İSTANBUL DA SULUKULEDEKİ İNSANLARA DA YENİ YERLEŞİM LERE YERLEŞEKLERDİ FAKAT ÇOĞU AÇIKTA KALDI ŞÜKRETSİNLER AZİZ KOCAOĞLUNA

Yorumu oyla      18      7  
zücvettin 30 Ocak 2012 Pazartesi 20:08

güzel iş başardı belediye , ege mahallesinede başlansa iyi olur artık

Yorumu oyla      23      6  
sertaç 30 Ocak 2012 Pazartesi 18:53

mehmet bey siz okumadan yorum yapmışa benziyosunuz heyelan tehlikesi olduğu için oralarda ev yapılmayacak ağaçlandırma yapılıyo insanların risk altında yaşamasının önlenmesi neden sizi rahatsız ediyo anlamak oldukça zor

Yorumu oyla      21      6  
hani bunun ilk sahibi 30 Ocak 2012 Pazartesi 17:01

Kentsel dönüşüm yapayım derken Bursa'nın içine eden ve sadece yandaş cebi dolduran dönüşümdense tercihim budur. Ayrıca gecekonduda oturanları mağdur eden, yerinden yurdundan eden, aslında hiç sahibi olmadığı bir toprak için dahi hak alan bu şehir parazitlerine çok bile bu yapılanlar... Ben enayimiyim dişimi tırnağıma takıp yüzmilyar verip ev alayım... Bunlar fakir edebiyatıyla havadan ev sahibi olsun... BU yapılanlar ÇOK BİLE ÇOOK !!!

Yorumu oyla      24      6  
candan 30 Ocak 2012 Pazartesi 14:36

İŞTE BU KENTSEL DÖNÜŞÜM. RANTSAL DÖNÜŞÜM DEĞİL.

Yorumu oyla      32      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadınlar bu kez sağlık için buluştu
Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet ...
60 yaş kartı uygulaması yarın sona eriyor
45 bin 384 İzmirli, artık otobüs, metro ve vapurlardaki toplu ulaşım için ...
İnciraltı planlanınca, EXPO 2015'i yapmış gibi olacağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Haber İzmir Ajans’ın ...
 
Demokrasi ve Adalet Paneli'ne sürpriz telefon
Narlıdere Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Narlıdere Şubesinin ...
Ege'nin develeri Çiğli'de kozlarını paylaştı
Çiğli Belediyesi tarafından 4. Geleneksel Deve Güreşleri Festivali Harmandalı’da ...
Bornova Deprem Etüt Merkezi'ne talepler patladı!
Van'da ardarda yaşanan ve 636 kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketleri ...
 
Konak'tan Türkiye'ye örnek proje
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan Konak Atatürk Ticaret Meslek Lisesi ...
Bornova Belediyesi merkezdeki yolları genişletiyor
İlçenin en eski yerleşim yerlerinden olan Bornova’nın merkezi yepyeni bir görünüme kavuşuyor.
İzmir’in yeni akciğerleri büyüyor
İZSU’dan “1 milyon” fidan Tahtalı’dan Sasalı’ya kadar İzmir’in çeşitli ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva