HABERLER>EGE
8 Eylül 2011 Perşembe - 14:14

59 yıl önce dağa kaçtı, koloni kurdu

Manisa'da 59 yıl önce kaçan gebe inekten üreyen hayvanların sayısı 1500'ü buldu. Halk, hayvanların koruma altına alınmasını istiyor. Çünkü bölge kaçak avcıların tehdidi altında.

59 yıl önce dağa kaçtı, koloni kurdu

MANİSA - Manisa'nın Saruhanlı ilçesinin Aydınlar köyünün Tepegöl mevkisinde, 59 yıl önce kaçan gebe inekten üreyen, sayıları bin 500'ü geçen yaban ineklerinin kaçak avlanma tehdidinden kurtarılması için bölgenin koruma altına alınması önerildi.

Aydınlar Köyü Muhtarı Şaban Kazak, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 59 yıl önce ahırından kaçarak Ormana sığınan gebe bir ineğin burada yavruladığını, yavrularıyla birlikte doğal ortamda yaşamaya başlamasıyla bölgede yaban ineklerinin ortaya çıktığını belirtti.

Kaçan ineğin ve yavrularının otlamak için köyden Ormana gelen diğer sürülerdeki boğalarla çiftleşip üremesini sürdürdüğünü, bugün yaban ineklerinin sayılarının bin 500'ü geçtiğini, bölgede adeta "yaban inek kolonisi" oluştuğunu kaydeden Kazak, avcıların durumdan haberdar olmasıyla kaçak avlanma sorunun baş gösterdiğini söyledi.

Kazak, ormanda doğal ortamda beslenen ve su ihtiyaçlarını Tepegöl'den karşılayan yaban ineklerinin son 3 yılda bazı kasap ve lokanta işletmecileri tarafından silahla avlandığını, bazı kişilerin de bu inekleri yakalayıp Kurban Bayram'ında pazarda düşük fiyatlarla sattıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Köylüler olarak elimizden geldiğince inekleri korumaya çalışıyoruz ancak bizim çabamız yetersiz kalıyor. Avcılar geceleri geç saatlerde gelip inekleri tüfekle vurup götürüyor. Yetkililerin artık sesimize kulak vermelerini ve bu konuda bize yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Devletten tek isteğimiz bu alanın koruma altına alınmasıdır. Tepegöl'ün de bulunduğu alan, turizme açılması amacıyla milli park yapılabilir. Hem buradaki göl hem de yabani inekler korunur. "

Bölgedeki yaban ineklerine, son yıllarda nereden geldiklerini tespit edemedikleri yaban atı sürüsünün de eşlik etmeye başladığını kaydeden Kazak, aynı tehdidin yaban atları için de söz konusu olduğunu ifade ederek, hayvanların korunması için yetkililerden en azından öncelikli olarak bekçi görevlendirilmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Saruhanlı'da görev yapan veteriner hekim Ramazan Doğan ise "İneğin ahırdan kaçıp ormanda yaşaması bize tuhaf görünüyor ama inek de diğer evcil hayvanlar gibi sonradan evcilleştirilmiştir. Yani eskiden inekler de yaban hayvanıydı. Evcil bir hayvan yaban hayatına dönüyor ve orada ürüyor" dedi.

Ormandaki ineklerin etinin yenilip yenilmeyeceğine ilişkin bir şey söylenemeyeceğini belirten Doğan, "Sağlık kontrolünden geçirilmiş değiller. Buna muayene sonunda karar verilir. Ancak biz bu hayvanların korunması gerektiğini düşünüyor, kaçak olarak avlanmasının doğru olmadığını ifade ediyoruz" diye konuştu. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
adana Kebapçı 8 Eylül 2011 Perşembe 19:18

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sörfçüler Gökçeada'yı mesken tuttu
Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi, sörf yapmak isteyen Bulgar ve Rumenler tarafından büyük ilgi görüyor.
Eşiyle barışmaya gitti, sonu oldu
Denizli'nin Çivril İlçesi'nde, evi terk ederek baba evine dönen eşinin ...
Bir zamanlar çöpçüydü artık vergi rekortmeni
Afyonkarahisar'ın Bolvadin İlçesi'nde belediyede 17 yaşında çöpçü olarak ...
 
Vali Yazıcıoğlu'nun cipi yeniden yollarda
Trafik kazasında hayatını kaybeden Vali Recep Yazıcıoğlu'nun ardından ...
Bodrum'da karnaval coşkusu başlıyor
Muğla’nın gözde turizm merkezlerinden Bodrum’da Bodrum Kültür ve Sanat ...
Eyvah! Kaz Dağları'nda petrol de bulundu
Çanakkale'nin Ezine ve Bayramiç İlçesi ile 9 köyünde iki yıldan bu yana ...
 
'Panik yapıp klipsleri açtı ve düştü'
Fethiye’de, Babadağ'dan atlayış yaptığı sırada paraşütten kayıp kayalıklara ...
121 yaşında Türk vatandaşı oldu
Türkistan'dan 58 yıl önce Türkiye'ye göç eden 121 yaşındaki Gaışhıkaan ...
Bodrum'da 750 litre sahte içki ele geçirildi
Bodrum İlçesi'nde polis ekiplerinin operasyonu sonucu 750 litre sahte ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva