HABERLER>EGE
7 Eylül 2011 Çarşamba - 09:54

121 yaşında Türk vatandaşı oldu

Türkistan'dan 58 yıl önce Türkiye'ye göç eden 121 yaşındaki Gaışhıkaan Sıhıkaan, Türk vatandaşlığına geçti. Manisa'nın Salihli İlçesi'nde yaşayan Shııkaan'a vatandaşlık kaydı yapılarak nüfus cüzdanı verildi.

121 yaşında Türk vatandaşı oldu

MANİSA - Dünya'nın en yaşlı insanlarından biri olarak gösterilen Sıhıkaan, ufak tefek rahatsızlıklarının dışında oldukça sağlıklı olduğunu ifade etti. Anadili Kazak Türkçesi ile konuşan Sıhıkaan, kendisi gibi Kazak göçmeni olan bakıcısı Arife Eken, aracılığıyla yaptığı açıklamada, Türkistan'daki Tanrı Dağları'nın kuzey eteklerinde Erenkabırga Bölgesi'nde, 1890 yılında dünyaya geldiğini, yarım asır burada yaşadığını söyledi. Bir evlilik yaptığını, 5 çocuğu olduğunu belirten Sıhıkaan, 1940 yılında önce Pakistan, ardından da Hindistan'a göç etmek zorunda kaldıklarını anlattı. Eşi ve çocuklarının Hindistan Haydarabat kentinde salgın hastalık nedeniyle öldüğünü kaydeden Sıhıkaan, 13 yıl daha bu kentte kaldığını kaydetti.
 
1953 yılında Kazak Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı Salihli'nin Kurtuluş Mahallesi'ne yerleştiğini ifade eden Sıhıkaan, ufak tefek rahatsızlıklarının dışında oldukça sağlıklı olduğunu, bu yaşa kadar gelmesinin ve sağlıklı kalabilmesinin sırrını ise düzenli beslenme olarak açıkladı. Sıhıkaan, yaşamı boyunca kımızlı çay, et, tereyağı ile etin kaynatılmasıyla yapılan 'sorpa' adı verilen bir tür çorba tükettiklerini söyledi. Yaşlı kadın, Türkiye'de mutlu olduğunu ancak ana vatanını hiçbir zaman unutmadığını da kaydetti.
 
MADDİ DURUMU KÖTÜ
Sıhıkaan'ın bakıcısı Arife Eken, dünyanın en yaşlı kadını olarak bilinen Sıhıkaan'ın bakımını, aynı sokakta oturuyor olmaları nedeniyle 6 aydır kendisinin üstlendiğini belirtti. Maddi durumu iyi olmayan yaşlı kadının evinde bir çok eksik bulunduğuna dikkati çeken Eken, "Üç aydan üç aya aldığı yaşlılık maaşı dışında bir geliri yok. Şu yaz döneminde buzdolabına ihtiyacı var. Çoğu zaman onun yiyecek ve içeceklerimi de kendi evime götürüp, dolabımda muhafaza ediyorum. Kış yaklaşıyor ama bir sobası bile yok. Salihli Belediyesi bezlerini, hayırseverlerde diğer ihtiyaçlarını karşılıyor" dedi. Gençliğinde terzilik yapan Sıhıkaan'ın sabahları erken kalkmayı sevmediğini vurgulayan Eken, "Saat 10.00 gibi uyanıyor, kahvaltı yapıyor. Üç öğün yemeğini getiriyorum. Bu kadını böyle bırakmaya vicdanım el vermedi" diye konuştu.
 
TÜM DUALARI O YAPIYOR
Dünya'nın en yaşlı insanlarından biri olmasının yanı sıra Kazak Türkleri'nin de en yaşlı bireyi olan Sıhıkaan'a, Kazaklar'ın dini ve milli bütün günlerde dua okutuluyor. Kazak Türkleri ise ona 'Tüm Kazak Türkleri'nin Büyük Annesi' anlamına gelen 'Apa' diye hitap ediyor.(DHA)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sedat 7 Eylül 2011 Çarşamba 12:45

insan ağaç gibidir yaşlandıktan sonra yeri değiştirilmez.

Yorumu oyla      13      7  
İZMİRLİ 7 Eylül 2011 Çarşamba 11:37

Kemalpaşa ilçesinde kazakların yaşadığı kımız çiftliği var oraya alınmasını tavsiye ederim hem daha iyi bakılır hemde orada temiz hava bol gıda var...

Yorumu oyla      17      7  
1974 BUCA LİSELİLER 7 Eylül 2011 Çarşamba 10:20

GAZETE HABER YAPMIŞ.SALİHLİ BELEDİYESİ BEZLERİNİN DIŞINDA ELİNDEN TUTMAMIŞ MI?GUİNESS REKORLARINA BAŞVURARAK ULUSAL/ULUSLARARASI MEDYANIN İLGİSİNİ ÇEKMEK AKILLARINA GELMEMİŞ Mİ?BELEDİYECİLİK YOL/PARK/TEMİZLİK YAPMAK DEĞİLDİR.ÖZEL TANITIMLARDIR.

Yorumu oyla      15      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'da 750 litre sahte içki ele geçirildi
Bodrum İlçesi'nde polis ekiplerinin operasyonu sonucu 750 litre sahte ...
Aydın tarihiyle buluştu
Aydın Belediyesi’nin 130. kuruluş yılında “7 Eylül Kurtuluş Etkinlikleri” ...
Muğla'da iki feci kaza: 8 yaralı
Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerinde meydana gelen trafik kazalarında ...
 
Aşk engel tanımadı!
Çine'de dört yıldır arkadaşlık yaptığı 20 yaşındaki Arife Erdem'i ailesinden ...
İngiliz turist eşinin terketmesine dayanamadı
Ortaca’ya bağlı Dalyan Beldesi'nde, İngiliz vatandaşı 41 yaşındaki Michael ...
Turgutlu birbirine girdi: 1 ölü, 8 yaralı
Turgutlu’da, iki grup arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan ...
 
Balon balığı alarmı
Bodrum kıyılarında son bir haftada yakalanan 50'ye yakın balon balığı, tedirginliğe neden oldu.
Miras için köyü satacaklar
Mütesellim Karaosmanzade Hacı Ömer Ağa'dan torunu Hacı Hüseyin Ağa'ya ...
Babasının mezarı başında intihar etti
Söke’de, birlikte alkol aldığı arkadaşlarını kullandığı otomobille evlerine ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva