HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Aralık 2011 Salı - 09:53

‘40 yıl sonrası için yeni bir dünyaya ihtiyacımız var’

Vehbi Uçal, çevreye zarar veren maddelerin bilinçsizce kullanıldığını, çevre kirliliğinin artmaya devam etmesiyle insanlığın yaşayabilmek için 2050 yılında bir buçuk gezegene, 2100 yılında ise iki buçuk gezegene ihtiyaç duyacağını söyledi.

‘40 yıl sonrası için yeni bir dünyaya ihtiyacımız var’

İZMİR - Bornova Belediyesi’nin Kalite Derneği (KALDER) işbirliğiyle her ay düzenlediği Temiz Çevre Günleri kapsamında Yeni Nikah Salonu’nda ‘PCB Gerçeği’ konulu panel düzenlendi. Endüstriyel alanlarda kullanılan bir kimyasal olan PCB’nin insan ve çevre sağlığına çok büyük zarar verdiğini belirten uzmanlar, devletin alacağı önlemlerin yanında insanların da bilinçli olması gerektiğini söyledi.
 
Panel’de, Eğitim Danışmanı Makine Mühendisi Vehbi Uçal, ‘PCB nasıl bir tehlikedir? Biliyor muyuz, tanıyor muyuz?’ başlıklı bir konuşma yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Atık Yağ, PCB Yönetimi Şube Müdürlüğü’nden Kimyager Rukiye Doğanyiğit ‘PCB ve PCT içeren atıkların kontrolü yönetmeliği’ni anlattı. DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Küçükgül ‘PCB ve Çevresel Etkileri’ konulu sunum yaparken, EÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Orhan ise “PCB’lerin Ekosistem ve İnsan Sağlığına Etkileri” konulu bir konuşma yaptı.
 
PCB’lerin 2028 yılına kadar dünya yüzünden yok olması gerekiyor
PCB’lerin endüstriyel amaçla üretilmiş çevre ve insan sağlığına zarar veren bileşikler olduğunu belirten Vehbi Uçal, “PCB’lerin yarattığı kirlilik her geçen gün artıyor. Dünya nüfusu her geçen gün hızla artmaya devam eder ve üretim tüketim alışkanlıkları da aynı hızla artmaya devam ederse insanoğlunun yaşayabilmesi için 2050 yılında 1 buçuk gezegene, 2100 yılında ise 2 buçuk gezegene ihtiyacımız olacak. Çevre kirliliğiyle doğru orantılı olarak kanser vakaları da yüzde 20 oranında arttığı belirtiliyor. Dünyada yılda 12 milyon kanser vakası kaydediliyor. PCB isimli kimyasal 170 dereceye dayanabilen bir malzeme. Madeni yağlarda, hidrolik sistemde, elektrik anahtarları ve mıknatısları, elektrik kablolarında, frende, radyatör sıvılarında, matbaa mürekkeplerinde ve silikon tipi derz ve yapıştırıcı malzemelerde, transformatörlerde, trafolarda kullanılıyor. Türkiye 2004 yılında PCB’lerin azaltılmasını, imha edilmesini, bertaraf edilmesini destekleyen Stockholm Sözleşmesi’ne imza attı. PCB’li yağ ve cihaz atıklarının çevresel açıdan uyumlu biçimde 2028 yılına kadar yeryüzünden yok edilmesi gerekiyor. Türkiye de 2007 yılında sadece PCB’lerle ilgili bir yönetmelik çıkardı” diye konuştu.
 
Çevre Bakanlığı bertaraf çalışmalarını tam gaz devam ettiriyor
Trafo ve kapasitörlerden PCB’li atıkların bertarafını sağlamak için çalıştıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlisi Rukiye Doğanyiğit, “Bakanlık olarak PCB’leri imha etme çalışmaları yapıyoruz. PCB’lerle ilgili çıkan yönetmeliğin uygulanmasına yönelik yeni sistem ve teknolojilerin uygulanmasında ulusal ve uluslararası işbirliği ve koordinasyonu sağlıyoruz. Kullanılmış PCB ve PCB içeren madde ve ekipmanlardaki değişimleri takip ediyoruz. Arındırma ve bertaraf konulu çevre lisansı verme çalışmaları yapıyoruz. PCB’lerin çevre ve insan sağlığı konusunda ciddi zararları var” dedi.
 
PCB’ler toprak, hava ve suyu öldürüyor
Toprak, hava ve suyun canlı kavramlar olduğunu PCB’lerin de bunları öldürdüğünü belirten DEÜ öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Enver Yaşar Küçükgül ise şunları söyledi: “PCB adı verilen molekülün 209 türü var. Bu molekülü sanayiciler üretip ve kullanıyor. Dünyamız büyük tehdit altında. Bunlar kalıcı organik kirleticilerdir. Sanayici bunu merdiven altında çok kolay üretebilir. İnsanoğlu olarak dünyada yaşamak istiyorsak bu kimyasal kirleticilere karşı önlem almalı ve bilinçlenmeliyiz. Biz onlara karşı önlem almazsak onlar bizim dünyamızı yok edecekler.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğal Yaşam’dan 'en güzel kare' yarışması
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda çekilen en güzel fotoğraflar “Doğal Yaşam’dan ...
Balkan dostundan anlamlı sergi
Romanya Ulusal Günü’nde açılan ‘Romanya’nın Ünlü Mucitleri ve Dünya Mirasına ...
Yavru TEMA’cılar palamut topladı
Güzelbahçe’deki ilk öğretim okullarının Yavru TEMA Klübü üyesi öğrenciler palamut topladı.
 
İZSU’dan yeni arıtmalara 5.6 milyon liralık enerji yatırımı
Çevre yerleşimlerin en büyük sorunlarından bir olan evsel atık su sorununu ...
Karşıyaka'da kentlilik bilinci söyleşileri devam ediyor
Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerinden İlköğretim öğrencilerine ...
Köylülerden Kocaoğlu’na yeni lakap: Yolların kralı
Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ova ...
 
Karabağlar engellileri 'Açık mikrofon'la dinledi
Karabağlar Belediyesi Engelliler Komisyonu, 3 Aralık Dünya Engelliler ...
Menemen'den Van'a bir kamyon dolusu yardım
Menemen Ticaret Odası tarafından başlatılan kampanya kapsamında toplanan ...
Ulaşım seminerinde Konak Tüneli gerginliği
İzmir'de yerel yönetimle merkezi yönetimi karşı karşıya getiren Konak ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva