HABERLER>GÜNCEL
31 Ağustos 2023 Perşembe - 16:29

4 kurumdan İEF öncesi uyarı: Kültürpark’tan elinizi çekin!

Kültürpark Platformu, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Ataorman ve Kültürpark’ı Koruma ve Yaşatma Derneği; ortak yayımladığı basın açıklaması ile 92’inci kez kapılarını açacak Fuar’ın Kültürpark’ta olmaması gerektiğini belirttiler.

4 kurumdan İEF öncesi uyarı: Kültürpark’tan elinizi çekin!

EGEDESONSÖZ – İzmir’in simgelerinden olan İzmir Enternasyonel Fuarı 92’inci kez kapılarını açacak. 1-10 Eylül arasında gerçekleştirilecek fuara Kültürpark ev sahipliği yapacak.

Kültürpark Platformu, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Ataorman ve Kültürpark’ı Koruma ve Yaşatma Derneği; fuarın Kültürpark’ta yapılacak olmasıyla ilgili basın açıklamasında bulundu.

‘İzmir Enternasyonal Fuarı diyerek uzattığınız eli Kültürpark’tan çekin’ başlıklı yayımlanan basın açıklamasında Kültürpark’ın fuara ev sahipliği yapılmasından ziyade ‘halk okulu’ misyonunu yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

Yapılan açıklama şu şekilde:
İZMİR ENTERNASYONAL FUARI DİYEREK UZATTIĞINIZ ELİ KÜLTÜRPARK’TAN ÇEKİN!

Kültür ve park işlevlerini “Halk Okulu” tanımında bütünleştiren Kültürpark 1936’da dönemin Belediye Başkanı Behçet Uz’un yoğun çabalarıyla yangın alanının temizlenmesi sonrası açıldı.

1923’de ilki gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi, Kültürpark’ın açılmasıyla bu alana taşındı ve zaman içinde İzmir Enternasyonal Fuar’ı (İEF) adını aldı. İEF 1970’lerin ortalarına kadar katılımcı ülke ve firmaların sergiledikleri en son teknoloji ürünlerinin yanı sıra o ülkelerin kültürlerini İzmir’e taşıdı. Bünyesinde açılan müzelerle, gazino, çay bahçesi, spor merkezleriyle, parkın halkın toplumsallaştığı, öğrendiği, paylaştığı bir “Halk Okulu” olmasına katkıda bulunuldu. O günün popüler kültürünü yansıtan ancak gazete ve dergilerde fotoğrafları görünen sanatçılarla gazinolarda buluşuldu. Sirk, hayvanat bahçesi, lunapark, güldüren aynalarla kent şenlendi. Kültürpark ve Fuar, hem İzmir hem de ülkemizdeki pek çok kuşağın anı defterlerinde tartışmasız yerini aldı.

Televizyonun evlerde yer alması, kıtalar arası seyahatin kolaylaşması, gümrüklerin açılması, internetin uzakları yakın etmesiyle Fuarın bu misyonu işlevsiz kaldı. 1990’da sermaye örgütlerinin ortaklığında İZFAŞ’ın kurulması ve Kültürpark’ın yönetimini üstlenmesi park ile ilgili olumsuzlukların başlangıcı oldu. İZFAŞ ile birlikte Kültürpark bir kent müştereği, bir kamusal alan olmaktan çıkıp, “m2’si dolarla satılan gelir kapısına” dönüştü. Behçet Uz’un deyimi ile “gösteriş alanı” oldu.

Sermaye Kültürpark’ı hep bir rant alanı olarak gördü. Adı Enternasyonal olan fuarın uluslararası hiçbir özelliği olmadığı gibi hiç ihtiyaç yokken, bazı şirketlere etik olmayan sponsorlukluklar verilerek, onların reklamı sağlandı. Zaman içinde bu şirketler Kültürpark’ı kendi egemenlik alanı olarak görürlerken, alanda yapılmak istenen yapılaşma başta olmak Kültürpark'ta söz sahibi oldular. Fuar, turizm ve inşaat sektörünün talepleri İzmir Büyükşehir Belediyesi”ni bu tarihi ve kültürel sit alanına uygun, ekolojik değerleri önceleyen ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlamak yerine, park içinde sermayeye alan açar oldu. Buna bağlı olarak Belediye toplamda 17 bin m2 zeminli 2 bina yapımında ısrarcı oluyor. Göl ve Ada gazinoları gibi Kültürpark'ın simgeleri yıkılıyor. Restorasyonlar, rekonstrüksiyonlar hakkında kamuoyu ile hiçbir bilgi paylaşılmadan, tarihi ve mimari değeri olan 9 Eylül kapısı yıkılabiliyor. Kültürpark’ın simge yapılarından birisi olan Paraşüt Kulesi yıllardır kullanılmaz halde bekletiliyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Belediye, yıkıp yeşil alana katması gereken hangarlara ana binasını ve ek binalarını taşıyor. 3 yıldır işgal altında olan bu alanın boşaltılacağına dair de hiçbir hareketlilik göstermiyor.

Belediye yönetimi Kültürpark’ın peyzajını, parkı paylaşan halkın yararlanacağı hizmetleri bekleterek Kültürpark’ı bakımsız bırakıyor.

Kültürpark Platformu olarak diyoruz ki;

Kültürpark, bünyesinde barındırdığı yaşam unsurları ile parktaki tüm betonlaşmaya karşın, yılın 365 günü “halkın rahat nefes alacağı, çeşitli bitkileri, canlıları tanıyacağı, eğleneceği, öğreneceği, sosyalleşeceği, spor yapabileceği” bir kamusal alan, bir yaşam alanı, bir ekolojik vaha olma özelliği sürdürülmelidir.

Kültürpark’ta yoğunlaştırılmış etkinliklere ihtiyaç yoktur. Ünlü sanatçıların geniş kitleleri çeken konserleri tüm bitkilerin ezilmesine ve ağaçlara tırmanılmasına sebep olmaktadır. Bu etkinlikler, ticari işlevlerden uzak, “halk okulu” misyonunu sürdürebilecek, devamlılığı olan, parkın koruma ve yaşatma dengesini sağlayacak şekilde butik nitelikte olmalıdır.

Kültürpark’ta “Kültürel etkinlikler”, “Kitap Günleri”, “Kitap Buluşmaları” düzenlenmelidir. Bu iş TÜYAP ya da İZFAŞ gibi fuarcılık hizmeti veren, kâr odaklı şirketler tarafından değil, Yayıncılar Birliği gibi meslek örgütlenmeleri ile yapılmalıdır. Okur, yazar, sanatçı ile dinleyici ücret ödemeden bir araya gelmeli, yayınevleri stant kirası ödememeli, daha adil, daha nitelikli ve daha zengin buluşmalar zinciri oluşturulmalı, yaşama müdahale etmek için yazarların ve okurların etkileşimde olabileceği, sürekli bir araya gelme ortamı yaratılmalıdır.

Doğal ve tarihi değerleri olan bu alanın yoğunlaştırılmış, kısıtlı zamanlarda gürültü ve kirlilik yaratacak şekilde parka kurulan stantlar, özensizce yapılan inşaatlar yoğun elektrik ve araç trafiğinin yarattığı kirlilik ve gürültü ile ekolojik dengesinin alt üst olması engellenmelidir. Kültürpark’ın kuruluş amacına uygun olarak “Kent Parkı” olmasını, Kültürü ve Park’ı bir araya getiren; sadece Eylül ayında değil, yıl boyunca özenle bakımın yapıldığı, yeni kullanım alanlarının oluşturulduğu, kullanım sürekliliğinin sağlandığı bir alan olmalıdır. Kurucu iradenin görüşü ve parkı kurma nedeni olan “Halk Okulu” için ne FUAR, ne İZFAŞ, ne yapılaşma, ne de uluslararası etkinliklerin zorunlu olmadığını, Kültürpark’ta adı ne olursa olsun ticari faaliyetlere yer olmadığını vurguluyor; İzmir’e ve ülkeye vasiyet edilen Kültürpark’a, kentimizin simgesine, anılarına, geleceğine sahip çıkılmasını istiyoruz.

Kentimize ve geleceğine duyarlı sivil toplum örgütlerince kurulmuş Kültürpark Platformu olarak alanın en önemli işlevinin kentin ekolojik dengesine katkısı olduğunun göz ardı edilmemesi, parkın ilgisizlik ve bakımsızlık altında yorgun düştüğü, fuarcılığın ve kitlesel etkinliklerin parkın dışına çıkarılarak, kurucu iradenin önermeleri, gerçekleştirilen Çalıştayların çıktıları ve bilimsel veriler ışığında yeniden yeniden düzenlenmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz.

Kültürpark’ın fuar, panayır alanı ya da imar parseli olmadığı artık anlaşılmalıdır. Enternasyonal Fuar, İzmir’in gelenekleri içinde olan bir organizasyondur ama artık Kültürpark dışında bir alanda sermayeden yana değil halktan yana örgütlenmelidir. Bu Fuar kamusal alan yönetimi ve bünyesindeki birimler ve faaliyetlerle tüketimi değil üretimi destekleyen, geleneksel yapıya saygılı ve her kesimi içine alan bir yaklaşımla gerçekleştirilmelidir.

Kültürpark’ın her amacın gerçekleştirileceği bir yer gibi kullanımından acilen vaz geçilmelidir.

Kültürpark’ın ekolojik işlevi vardır. Bu anlaşılmalı ve yeni işlev arayışlarına son verilmelidir.

KÜLTÜRPARK Özgürlük duygusudur. KÜLTÜRPARK İzmir'in oksijen deposudur. KÜLTÜRPARK Kentin merkezinde bir vahadır.

KÜLTÜRPARK Tüm ülkenin kültürel anı defteridir.

KÜLTÜRPARK Doğal güzelliktir, doğa ile birlikteliktir.

KÜLTÜRPARK Hepimizindir.

 
'Türkiye hamleleriyle kendinden söz ettiriyor'
 
Birleşmiş Milletler karşıtı eylemde 48 kişi öldü
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
burak 31 Ağustos 2023 Perşembe 20:46

eskiden uluslararası bir fuardan bahsetmek mümkündü. Çocukluğumda ülke pavyonları gezerdik. Amacına hizmet eden ciddi bir fuardı. Şimdi ise safi panayır gibi. Sadece gürültü, pislik ve trafik o kadar. Eskiye dönemeyecekse Fuar sonlandırılmalı %100 katılıyorum. Sadece park olarak kalmalı..

Yorumu oyla      6      4  
Otogar metro ne oldu? 31 Ağustos 2023 Perşembe 18:22

canı sıkılan platform kurup, açıklama yapıyor. oldu olacak parka girişler de yasaklansın. eskiden salonlar kullanılmaz, misafir geldiğinde açılırdı. bu kafa o kafa

Yorumu oyla      7      7  
Biz İzmirliyiz 31 Ağustos 2023 Perşembe 17:37

Biz İzmirliyiz. Atatürk Lisesinde okuduk. Öğle yemeklerini fuarda Minyatür trenin vagonlarında yerdik. Bizim için Kültürpark Fuardır. Sizin yüzünüzden hazırlanan projeler uygulanmadı ve bugünkü haline geldi. Asıl siz ellerinizi İzmir Enternasyonrel Fuarından çekin. Yeter be.

Yorumu oyla      11      5  
:) 31 Ağustos 2023 Perşembe 17:14

iyi o zman bakımınıda siz yapın da görelin ne yeşil kalır ne de güzellik. birde devlet el atar yapı yapar hadi bakalım. FUAR alanıdır orası ve her yıl Fuar orada yapılmalıdır 92. yıl anlayın artık.

Yorumu oyla      8      6  
Fuar Olmalıdır. 31 Ağustos 2023 Perşembe 16:52

Bakımsız , Beton ...v.b gibi cünlelere katılmakla birlikte İzmir Enternasyonel Fuarının bu alanda yapılmaması fikrine KARŞIYIM.Yıllarca süregelen ve İzmir denince akla gelen ilk şeydir Fuar Zamanları.Yeşile , nefes almaya ihtiyaç olduğu kadar sosyalleşmeye de ihtiyaç vardır.Ve şehrin göbeğindeki fuar dönemi bunu çok güzel bir şekilde yapmaktadır.

Yorumu oyla      11      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Damperi açık kamyon tehlike saçtı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, tünelden geçen kamyonun açık kalan damperi ...
Son bir haftada 44 terörist etkisiz!
Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada 44 teröristin etkisiz hale getirildiğini ...
Kazada yaralanmıştı... Yoğun bakımdan çıktı!
Ege'de deniz kazasında yaralanan Ali Sabancı yoğun bakımdan çıkarılarak ...
 
Kayıp ekonomisti arama çalışmaları sürüyor
Balıkesir'in Gönen ilçesinde 17 Haziran'da sabah yürüyüşü için evinden ...
4 terörist ikna yoluyla teslim oldu
Bakan Yerlikaya, "Jandarma Genel Komutanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün ...
Sokak sokak evladını arıyor... Neredesin Veli?
İzmir'de, 15 Temmuz'da Çeşme'ye giden ve aradan geçen 47 güne rağmen hala ...
 
Tramvay seferleri normale döndü!
Halkapınar – Fahrettin Altay arasında çalışan Konak Tramvayı'nda, enerji ...
Mangal katliamında 3 kişi öldü!
Adana'da uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen 29 yaşındaki Burak Yalçınkaya, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bir kurtuluş hikayesi!
Mehmet KARABEL yazdı... Bir kurtuluş hikayesi!
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva