HABERLER>TARIM
9 Ağustos 2024 Cuma - 11:16

103 ülkeye gönderiliyor... Sultaniye üzümleri dünya sofralarında!

Türkiye'nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90'ını karşılayan Manisa'da, dünyaca ünlü Sultaniye çekirdeksiz üzümler, hasadın ardından ovalardaki kurutma alanlarına serilmeye başlandı. Sultaniye üzümlerinin kurutulma işlemlerinin başlamasıyla ovada renkli görüntüler oluştu. Geçen yıl 237 bin tondan 401 milyon dolar gelir elde eden Manisalı çiftçiler, bu yıl ağustos ayı itibariyle 199 bin ton kuru üzümden 464 milyon dolar gelir elde etti.

103 ülkeye gönderiliyor... Sultaniye üzümleri dünya sofralarında!

Türkiye'nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90'ını tek başına karşılayan Manisa'da bu yıl, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın kesim yaparak startını verdiği kurutmalık Sultaniye çekirdeksiz üzümün hasadı başladı. Bölgenin 'sarı altını' olarak nitelendirilen çekirdeksiz Sultaniye üzümü, sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarına gelen işçiler tarafından hasat edildikten sonra, kuruması için sergi alanlarına getiriliyor. Bazı bağlardan getirilen üzümler, su, potasyum karbonat ve zeytinyağından oluşan karışımla yıkandıktan sonra sergilere alınırken, organik olarak üretilen üzümler ise direkt sergi alanlarına seriliyor. Sultaniye üzümlerinin kurutulma işlemlerinin başlamasıyla ovada renkli görüntüler oluştu. 10 günün ardından kaldırılan üzümler, tesislerde işlendikten sonra ihracatı yapılmak üzere firmalara gönderilerek paketlenip, hazırlanıyor.

‘GİRDİ MALİYETLERİNİN SÜBVANSE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’
Üzümler başta İngiltere ve çoğunluğu Avrupa ülkeleri olmak üzere 103 ülkeye ihraç edilirken, geçen yıl 237 bin tondan 401 milyon dolar gelir elde eden Manisalı çiftçiler, bu yıl ağustos ayı itibariyle 199 bin ton kuru üzümden 464 milyon dolar gelir elde etti. Üzümün bir an önce değerlenmesini beklediklerini dile getiren Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Manisa'da üzümün başkenti olarak bilinen Saruhanlı'da 2024 yılı üzüm hasat sezonu başladı. İlçemizde 110 bin dekara yakın bir alanda üzüm hasadı yapılmaktadır. Bu yıl geçen yıla nazaran üzümün biraz noksanlığını görüyoruz. TARİŞ yetkilileri 7 numara üzümü 100 lira olarak açıkladı. Tarım Bakanımız Manisa ziyaretinde, ilerleyen günlerde üzümün kalitesine göre fiyatın değişebileceğini, 8 numara, 9 numara üzümün fiyatının değişebileceğini söyledi. Üzümün bir an önce değerlendirilmesini istiyoruz. Ülkemize 500 milyon dolar gelir getiren bir ürün. Prim desteği gibi herhangi bir destekleme istemiyoruz. Yetiştireceğimiz ürünlerin üretimini yaparken girdi maliyetlerinin sübvanse edilmesini istiyoruz" dedi.

Çiftçiye üzümlerini ihtiyaçları kadarını satması konusunda çağrıda bulunan Okur, "Bizim en büyük ihraç ettiğimiz ülkelerden bir tanesi İngiltere. Daha sonra diğer Avrupa ülkeleri ve çeşitli ülkelere ihraç ediyoruz. Toprak Mahsul Odası'nda diğer kurumların hiçbir tanesinin stok malı yok. Bu yıl rekolte düşük. Buradan çiftçilerimize sesleniyorum. İhtiyacınız kadar satın. Geri kalan mahsulünüzü evde bekletmeye çalışın. Emin olsunlar o üzüm ileriki günlerde daha iyi yerlere gelecek. Üzümünüzü açığa, emanete dökmeyin" diye konuştu.

Saruhanlı ilçesi Kumkuyucak Mahallesi'nde üzüm üretimi yapan çiftçi Ali Rıza Fakı da "Rekoltenin düşük olmasından dolayı fiyatların yüksek olması bizler açısında daha iyi olacak" diye konuştu. (DHA)

 
Avrupa hayalleri yarım kaldı... Göçmenler yakalandı!
 
Bornovalılar Filenin Sultanları için bir araya geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de tarlaların dibine taş ocağı!
İzmir’in tarım deposu olarak da bilinen Ödemiş’te tarım arazilerinin dibindeki ...
Bakandan 'sözleşmeli üretim' açıklaması
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sözleşmeli üretimin, üreticinin ...
Kuru kayısıda hedef 100 bin ton ihracat
Türkiye'nin 2023-2024 sezonunda, 66 bin 832 ton kuru kayısı ihracatı yaparak ...
 
Kuru incirde sezon açıldı... 600 TL'den satıldı!
Aydın'da Nazilli ilçesinde, Ticaret Borsası 3 üreticinin getirdiği 50 ...
Domates krizinin perde arkası: İhracat durdu, üretici battı!
İzmir’in Kınık ilçesinde salçalık domates üretimi yapan çiftçiler, fabrikanın ...
İklim krizi Kavacık üzümünü vurdu!
Ağustos ayının ilk haftasında hasat edilmeye başlanan İzmir’in meşhur ...
 
Uzmanından korkutan kuraklık uyarısı!
İklim değişikliği, dünya genelinde su kaynakları üzerindeki baskıyı artırmaya ...
TMO fındık alım fiyatlarını açıkladı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını açıkladı.
Üreticiler şehre indi: Kınık’ta domates isyanı!
İzmir’in Kınık ilçesinde salçalık domates üretimi yapan çiftçiler, 5 TL ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva