HABERLER>GÜNCEL
29 Ekim 2023 Pazar - 08:16

100 yıllık çınar... İyi ki varsın cumhuriyet

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm Türkiye’de 100. yıl coşkusuyla kutlanıyor. Başta yeni okullu olan minikler olmak üzere tüm okullarda öğrencilerin kalbi cumhuriyet için atıyor. Kimi Atatürk posterli tişörtleri kimi Türk bayraklarıyla düzenledikleri birbirinden renkli gösterilerle cumhuriyet coşkusu yaşıyor.

100 yıllık çınar... İyi ki varsın cumhuriyet

Bugün Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran cumhuriyetin ilanının 100. yıl dönümü...

29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı ve "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı.

24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanmış, yeni Türk devletinin bağımsızlığı kabul edilmişti.

İkinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanmasından 2 ay sonra 13 Ekim 1923'te Ankara, Türkiye devletinin hükümet merkezi oldu. Artık mevcut rejimin isminin de bütün açıklığı ile konulması, yeni devletin başkanının seçilmesi gerekiyordu.

O güne kadar Devlet Başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak Mustafa Kemal Paşa tarafından yürütülmüştü. Diğer taraftan bazı yabancı ülkeler de Lozan Antlaşması'nı onay için Türkiye'deki yeni devlet rejiminin daha açık şekilde belirlenmesini istiyordu.

Bu sırada, 27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve Meclis'in güvenini kazanacak bir kabine listesinin oluşturulamaması da bu soruna acil bir çözüm gerektirdi.

28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşları için Latife Hanım'a bir sofra hazırlattı.

Fotoğraf: AA

İsmet Paşa, Ali Fuat Paşa, Halit Paşa, Kemalettin Sami Bey'in de yer aldığı akşam yemeğinde yaşananları Mustafa Kemal Paşa, Nutuk'ta şöyle anlattı:

"Gece olmuştu... Çankaya'ya gitmek üzere Meclis binasından ayrılırken, koridorlarda beni beklemekte olan Kemalettin Sami ve Halit Paşa'lara rastladım. Ali Fuat Paşa, Ankara'dan hareket ederken bunların Ankara'ya geldiklerini o günkü gazetede 'Bir Uğurlama ve Bir Karşılama' başlığı altında okumuştum. Daha kendileriyle görüşmemiştim. Benimle konuşmak üzere geç vakte kadar orada beklediklerini anlayınca, akşam yemeğine gelmelerini, Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa vasıtasıyla kendilerine bildirdim. İsmet Paşa ile Kazım Paşa'ya ve Fethi Bey'e de Çankaya'ya benimle birlikte gelmelerini söyledim.

Çankaya'ya gittiğim zaman orada, beni görmek üzere gelmiş bulunan Rize Milletvekili Fuat, Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey'lerle karşılaştım. Onları da yemeğe alıkoydum. Yemek sırasında 'Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz' dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim. Yaptığım programın ve verdiğim talimatın uygulanışını göreceksiniz.

Efendiler, görüyorsunuz ki Cumhuriyet ilanına karar vermek için Ankara'da bulunan bütün arkadaşlarımı davet ederek onlarla görüşüp tartışmaya asla lüzum ve ihtiyaç görmedim. Çünkü, onların da aslında ve tabii olarak benim gibi düşündüklerinden şüphe etmiyordum. Halbuki o sırada Ankara'da bulunmayan bazı kişiler, yetkileri olmadığı halde, kendilerine haber verilmeden, düşünce ve rızaları alınmadan Cumhuriyet'in ilan edilmiş olmasını bize gücenme ve bizden ayrılma sebebi saydılar."

Mustafa Kemal Paşa o gece İsmet Paşa ile 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı. "Türkiye devletinin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra Cumhuriyet'in ilanı kabul edildi.

Fotoğraf: AA

"Türkiye Cumhuriyeti mesut, başarılı ve muzaffer olacaktır"
Böylece yeni devletin yönetim biçimi bütün açıklığı ile ismini almış oldu. Cumhuriyet'in ilanı ile "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" ilkesi de artık devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini buldu.

Ardından cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Bunun üzerine kürsüye gelen Mustafa Kemal Paşa, yaptığı konuşmasını, "Türkiye Cumhuriyeti mesut, başarılı ve muzaffer olacaktır." sözü ile bitirdi.

Böylece devletin adı ve rejimiyle ilgili tartışmalara son verilirken, Türk milletinin tarihinde yeni bir devir açıldı.

 
Cumhuriyet Bayramı Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin Çocuk Gelişim Merkezlerinde coşkuyla kutlandı
 
'Friends' dizisinin oyuncusu hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dışişleri'nden Cumhuriyet'in 100'üncü yılı paylaşımı
Dışişleri Bakanlığı, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı vesilesiyle kutlama paylaşımı yaptı.
Akrabaların 'park' kavgası kanlı bitti: 1 ölü
Mersin'in Tarsus ilçesinde Çelebi Çoğul (38), park tartışması nedeniyle ...
Zırhlı polis aracı ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, zırhlı polis aracının otomobille çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı.
 
'Cumhuriyetimizin 100. Yılı Defilesi' İzmir'de gerçekleştirildi
Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Defilesi" yapıldı.
Efes Kültür Yolu Festivali'nde 'Cumhuriyet Konseri'
Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında İzmir Devlet Opera ve Balesi ile ...
Hayata tutunuş!
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 46 düzensiz göçmen kurtarıldı, 30 düzensiz göçmen yakalandı.
 
Çeşme’de Cumhuriyet'e özel kutlama
4 bin öğrenci bir arada Harmandalı zeybeği oynayarak, hem vücutlarıyla ...
Dışişleri: İsrail'i bu sese kulak vermeye çağırıyoruz
Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de acil insani ateşkes istenen karar tasarısının ...
Motosikletten savruldular... Feci ölüm!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, yolun karşısına geçmek isterken motosikletin ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın dostları kimlerdir?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu kadar mı parasız kaldık?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Ruanda, Srebrenika, Gazze
Işıl Öztürk BULUT
Işıl Öztürk BULUT
Uçurumun kenarındayız Hızır
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 günde 306 yangın kendiliğinden çıkar mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bozkurt işareti yapan Alevi olur mu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tersi de yüzü de bir
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Aptil olmadı Nihal olsun, Osman olmadı Can olsun!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mağduriyet algısı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Başkan ormanda
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva