Nedim ATİLLA
10 günde 306 yangın kendiliğinden çıkar mı?
21 Ağustos 2024 Çarşamba

Anadolu alevlerle dolu geçen şu Ağustos günlerini de unutamayacak. Bu Ağustos’ta yangınlar rekor kırdı… İzmir, Muğla, Aydın, Bolu, Manisa, Balıkesir ve Denizli'de ciddi orman yangınları meydana geldi. İzmir’deki Yamanlar Dağı ve etekleri, Menderes, Ödemiş, Tire, Bayındır ve Urla gibi bölgelerde çıkan yangınları unutacak değiliz. Bu yangınların elektrik tellerinin kopması, dikkatsizlik gibi insan kaynaklı nedenlerle başladığı açıklanıyor da, inanalım mı?

Bu sabah itibarıyla son 10 günde Orman Bakanlığı kayıtlarına göre 306 yangına müdahale edilmiş ve bunların 304'ü söndürülmüş. Yetkililer, yangınlardan etkilenen vatandaşların mağduriyetlerini gidermek için çalışmalarını sürdürüyor, emek verenlere bir kez daha teşekkür edelim.

Şu ara sıklıkla karşılaştığımız soru, “Ormanlar kendiliğinden yanar mı?” şeklinde.Ormanlar, nadiren de olsa kendiliğinden yanabiliyor. Bu tür yangınların başlıca nedeni yıldırım düşmesi gibi doğal olaylar. Ancak bu durum oldukça nadir.  Geçen hafta yıldırım falan da düşmedi. Bazı medyada orman yangınlarının kendiliğinden çıkma ihtimalinden söz ediliyor, inanmayın.

Gözaltına alınanlardan anlıyoruz ki bölgemizdeki yangınların çoğu insan kaynaklı sebeplerle başlamış. Bu nedenler arasında dikkatsizlik, ihmal, kasıtlı çıkarılan yangınlar, elektrik hatlarındaki arızalar ve tarımsal faaliyetler yer alıyor. Akıllanmayan köylüler halen anız yakmaya devam edebiliyor. Bu arada özelleştirme karşıtları elektrik dağıtım şirketlerini suçluyor.

Gözaltı ve tutuklu sayıları artıyor ama gerçek suçlular bunlar mı? Bilmiyoruz.

Bence bu yangınların arkasında 15-20 yıl sonrasının planları var!

Bu arada Doğançay ve Onur Mahallesinde yanan ormandan sıçrama ile 7 katlı binanın çatısında çıkan yangını anlamakta zorlandığımı ifade etmeliyim.

Biraz araştırdım: Orman yangını patlamaları, yangın girdapları oluyormuş. Yangınlar yeterince büyüyüp ısındığında, aslında kendi hava koşullarını yaratabiliyorlarmış. Bu aşırı yangın durumlarında, yangını doğrudan kontrol etmek için kullandıkları olağan yöntemler işe yaramaz ve orman yangınları kontrolden çıkıyormuş.

Peki bir yangın hava koşullarını nasıl yaratabilir?

Konuyu uzmanlarına sordum. Aldığım karşılıklar şöyle: Bitki örtüsü yandığında, büyük miktarda ısı açığa çıkıyor. Bu, yere yakın havayı ısıtır ve bu hava, sıcak hava soğuk havadan daha az yoğun olduğu için sıcak hava balonu gibi yükseliyor. Daha sonra daha soğuk hava, yükselen havanın bıraktığı boşluğu doldurmak için içeri hücum ediyor.

Daha sonra ne olacağı atmosferin kararlılığına bağlı. Sıcaklık yerden yükseldikçe hızla düşerse, yükselen hava her zaman çevresinden daha sıcak olacak ve yükselmeye devam edecektir.

Bir de “Yangın girdapları” meselesi var. Atmosferde hava yükseldikçe, rüzgâr kesmesi olarak bilinen bir durum olan farklı rüzgâr hızları ve yönleriyle karşılaşabilir. Bu, havanın dönmesine neden olabilir. Yükselen hava, bir kasırgaya benzeyecek şekilde dönüşü dikey hale getirebilir.

Bu yangın girdapları, alevli külleri yayarak yeni yangın alanları oluşturabilen güçlü rüzgarlara sahip olabilir. Ancak bunlar genellikle gerçek kasırgalar değildir, çünkü dönen fırtınalarla ilişkili değildirler.

Sanıyorum geçen hafta sıklıkla yaşadığımız ve hiç dilemiyoruz ama daha da yaşayacağımız mesele bu yangın girdapları…

Başlıkta sorduğumuz 10 günde 306 yangın çıkar mı sorusunun cevabı da aslında her ne sebeple yapmış olurlarsa olsun kundakçıların bu “yangın girdabı” meselesini bildiklerini de sanmıyorum.

Bu yaraların sarılması uzun zaman alacak.

Prof. Dr. İbrahim Ortaş’ın şu sözlerine kulak verelim:

Yangınların önlenmesi için kamucu politikalara ve toplumun her kesiminin sorumluluk almasına ihtiyaç vardır. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) öncülüğünde, ekosistemin korunması, yangınlarla mücadele ve yeniden ağaçlandırma çalışmalarının yapılması elzemdir. Ayrıca, yangınlara karşı hazırlıklı olunması, risk analizlerinin yapılması, yangınların yoğun olduğu yaz aylarında piknik gibi etkinliklerin kısıtlanması ve yangın alanlarının imara açılmasının yasaklanması gerekmektedir. Ulusal ve uluslararası işbirlikleri, ekolojik yapıya uygun önlemler alınarak orman yangınlarıyla mücadelede önemli rol oynayacaktır.

***

Bence de önemli olan önümüzdeki 15-20 yıl içinde bu yangın alanlarındaki imar durumunun nasıl değişeceği. Yaşayıp göreceğiz.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva