Engin ÖNEN
Bozkurt işareti yapan Alevi olur mu?
21 Ağustos 2024 Çarşamba

Sosyal hayat çok sade algılanmasına rağmen, çok karmaşık süreçleri içerir. Mesela başlıkta yer alan soruya kaç kişi olumlu yanıt verebilir ki? Oysa ki, bozkurt işareti yapan Alevi olur.

Aleviler’in büyük çoğunluğu bozkurt işaretine karşı soğuktur. Hatta öfkelidir. Son elli yılda Anadolu’da gerçekleşen Alevi katliamlarının hemen hepsinde bozkurt işareti yapan saldırganlar yer almıştı. Maraş, Çorum ve Sivas örneklerinde olduğu gibi.

Peki, nasıl oluyor da, bozkurt işareti yapan Alevi olabiliyor? Nitekim oldu da. Geçenlerde Hacı Bektaş’ı anma törenleri öncesinde toplanan Cem Vakfı üyesi bazı Alevilerin bozkurt işareti yaptığı görüldü.

Bu duruma şaşırmamız Aleviliği homojen bir anlayış ve grup olarak görmemizden kaynaklanıyor. Oysa Ehli Beyt’e bağlı olmak (Muhammed ve Ali’nin soyundan gelenler) ve Ali kültü ile 12 İmamları inanç kaynağı olarak benimsemek gibi bazı ortak değerler dışında, Alevilik tarihsel dönem ve coğrafyaya göre çeşitlilik göstermektedir.

Anadolu Aleviliği denince genellikle Erzincan, Sivas ve Tunceli bölgesi Aleviliği akla gelir. Ki o bile homojen bir yapıya sahip değildir. Ama Anadolu’da bunun dışında Arap Aleviliği, Tahtacı Aleviliği, Bayat Aleviliği, Çepni Aleviliği gibi birçok inanç grubu yer almaktadır. Bunlar bugün göçler nedeniyle dört bir tarafa dağılsa da (büyükşehirler ve Avrupa’da) daha önceki yüzyıllarda coğrafi bir dağılıma sahiptiler.

Aleviler’in büyük bir bölümü kendini Türkmen olarak da ifade eder. Bu aynı zamanda (Biz Orta Asya Türk geleneklerini temsil ediyoruz ve esas Türk biziz) vurgusunu içerir. İlk dönem Cumhuriyet ideologlarından Fuat Köprülü ve Yusuf Ziya Yörükan gibi araştırmacı ve tarihçiler de yaptıkları Alevi araştırmalarında, Türkçülük ideolojisine kaynak aramışlardır.

İslam öncesi Türk geleneklerinin Aleviler’de sürdüğü görüşüne, bu sayede bilimsel temel bulmaya çabalamışlardır. Alevilik inancının, etno dinsel, yani Aileden geçen bir kimlik olmasının da bu geleneklerin sürdürülmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.

Oysa ki, bugün artık Alevilik ile bütünleşmiş olarak görülen Bektaşilik, olarak doğuştan getirilen değil, sonradan elde edilen bir kimliktir. Aleviliğe göre Bektaşilik, daha şehirli, daha eğitimli ve daha hoşgörülü ve dışa açık bir tarikattır. Bu tarikat yetmiş iki milletten üyeleri içerir.

Aleviler asıl Türk biziz dese de, bu Kürt ve Arap Aleviler’inin bulunduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Alevilik çeşitli etnik gruplar arasında yayılmış bir inançtır.

Ancak Aleviler’in çoğunda asıl Türk vurgusu yaygındır. Hatta Zaza Alevileri’nin bile aslında Türk olduklarını ve daha sonradan bu dili öğrendiklerini söyleyenler de bulunmaktadır. Bozkurt işaretine zemin hazırlayan ilk ve en önemli siyasi gerekçe, Türklük ve hatta Türkçülük aidiyetidir.

Cumhuriyet’in ulus anlayışı çerçevesinde, tek din ve resmi din uygulaması nedeniyle Alevilik yasaklanmış ve yer altına inmek zorunda kalmıştır. Cem evleri kapatılmış, dedelik yasaklanmıştır. Daha sonra çok partili hayata geçişle birlikte, DP’nin bu alanda belli ölçüde serbestleşme çabaları Alevilerin bir bölümünün DP’ye yönelmesine katkı yapmıştır. DP, Alevi milletvekilleri sokmuştur Meclise.

Batı Ege bölgesindeki çeşitli Alevi köyleri neredeyse blok halinde DP’ye destek vermişlerdir. Örneğin söz konusu yıllarda Tahtacı ve Bayat Alevilerinin ağırlıkta olduğu Narlıdere’nin ilk Belediye Başkanı Ali Fuat Çetinkılıç, DP ve daha sonra da AP’sinden aday olmuştur.

Doksanlardan sonra PKK ve Kürt hareketinin yükselişiyle birlikte, İzmir ve Aydın çevresindeki Alevi köylerinde MHP taraftarlığı da artmış ve bu birçok seçim sonucuna yansımıştır. Asıl Türk biziz bilinci, böylece milliyetçiliğe geçişi de kolaylaştırmıştır.

Sonuç olarak bozkurt işareti yapan Aleviler vardır. Bozkurt işaretinden nefret eden Aleviler kadar olmasa da. Kalıplar halindeki algılara dayanan görüşler genellikle gerçekliği yansıtmamaktadır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Sert 22 Ağustos 2024 Perşembe 10:34

Çok geniş bir konu.Engin hocanın kısa yazısı çok şeyi anlatıyor.Bir sayfada ancak bu kadar güzel anlatılır.Harikasın hocam.Yeni yazılarını bekliyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
Abdurrahman Çetin 21 Ağustos 2024 Çarşamba 16:47

Herkes her suçu işleyebileceği gibi; herkes her işareti yapabilir ama başkalarını rahatsız edecek işaretler değil tabii.Önce sözünü ettiğiniz işaretin miladından başlayarak, bilimsel veri ve gözlemlerinizi de katarak detaylı ve ilgi çeke bir yazı dizisi yapmanızı bekliyoruz sayın hocam.

Yorumu oyla      0      0  
21 Ağustos 2024 Çarşamba 12:51

Bayağı bir ortalığı karıştırmışsın da o işler öyle değil. Bu arada kim ne yapacağını sana soracak değil.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva