HABERLER>EKONOMİ
2 Haziran 2024 Pazar - 08:10

1 yılda 400 bin kişi işsiz kaldı: Tekstil çöktü!

Tekstil İşçileri Sendikası (TEKSİF) İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, “Ülkemizde de tekstil sektöründeki kaçış nedeniyle olumsuzluklar yaşıyoruz. Sendikasız iş yerleri artıyor, kayıt dışı çalışma artıyor, merdiven altı dediğimiz parça başı çalışmalar artıyor. tekstil işçileri farklı sektörlere kayıyorlar.  Daha çok güvenlik sektörüne ve motokuryeliğe geçişler oluyor. Tekstil sektöründe geçen sene Temmuz’dan beri kayıt içinde 250 bine yakın bir işçi çıkışı olduğunu biliyorum. Kayıt dışı ile beraber 400 bine yakın bir işçi kaybı var” dedi.

1 yılda 400 bin kişi işsiz kaldı: Tekstil çöktü!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Ekonomik kriz nedeniyle tekstil sektöründe yaşanan kan kaybı, işçileri farklı sektörlere yöneliyor. Tekstil yatırımcılarının yatırımlarını Türkiye’den Mısır’a kaydırmasından dolayı kapanan fabrikalarda çalışan işçiler, güvenlik ve motokurye sektörüne geçiş yapıyor.

Tekstil alanında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle sendikasız ve kayıt dışı çalışma artış yaşanırken, yurt dışına çalışmaya giden işçiler ise çoğunlukla kalifiye elemanlardan oluşuyor.

İÇVERENLER, ASGARİ ÜCRETİN 4 SENEDE 1 ARTTIĞI ÜLKELERE KAÇIYORLAR
Egedesonsöz’e konuşan Tekstil İşçileri Sendikası (TEKSİF) İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, tekstil sektörünün Orta Doğu ülkelerine kayması ile ilgili olarak “Hazır giyimde küresel markalar kar hırsı nedeniyle Orta Doğu ülkelerine kaçıyor. Bu ülkelerden bazıları Mısır, Bangladeş, Kamboçya gibi ülkeler. Küresel hazır giyimciler tarafından asgari ücretin 4 senede 1 arttığı, ucuz emek sömürüsünün olduğu ülkelere bir kaçış var” şeklinde konuştu.

EN UFAK BİR KRİZ OLDUĞUNDA İLK ÖNCE TEKSTİL SEKTÖRÜ ETKİLENİYOR
Aksoy, sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle farklı sektörlere geçişlerin olduğunu belirterek “Ülkemizde de tekstil sektöründeki kaçış nedeniyle olumsuzluklar yaşıyoruz. Sendikasız iş yerleri artıyor, kayıt dışı çalışma artıyor, merdiven altı dediğimiz parça başı çalışmalar artıyor. Tekstil sektöründe ana elemanların, kalifiye ve vasıflı elemanlardan vazgeçilmesinden dolayı tekstil işçileri farklı sektörlere kayıyorlar.  Daha çok güvenlik sektörüne ve motokuryeliğe geçişler oluyor. Ülkemizde en ufak bir kriz olduğunda ilk önce tekstil sektörü etkileniyor” dedi.

İŞYERİ CUMA GÜNÜ AÇIK, PAZARTESİ KAPI DUVAR
Aksoy, sendikasız ve kayıt dışı işçilerin çalıştırıldığı iş yerlerinde yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Sendikasız işçilerin olduğu, kayıt dışı fabrikalar kapandığı zaman işçiler kıdem tazminatını da alamıyor. Sadece uygulanan politikalar değil, işverenler de bir anda Cuma günü işi biten işçiden sonra bütün makineleri boşaltıp kaçtığını görüyoruz. İşçi, pazartesi iş yerine gittiğinde kapı duvarla karşılaşıyor. İçeride bir yetkili, makine yok. Maaşlarını, tazminatlarını ödemeyip kaçan birçok işveren var. Sendikalı yerlerde çok olmuyor. Bu durumları hissettiğimizde hemen mücadeleye başlıyoruz. İş yerine kendini kapatan işçilerle mücadeleyi yürütüyoruz. Bu olaylar, sendikasız 50-100 kişinin çalıştığı iş yerlerinde oluyor.

12-14 SAAT ÇALIŞTIRACAK KÖLE ARIYORLAR
10 senelik teşvikle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır, Ağrı, Batman gibi iller tekstil bölgesi ilan edilmiş. Hazır giyim sektörü çoğunlukla o bölgelere gidiyor ama ünlü firmalar da oralara üretim vermiyor, Orta Doğu ülkelerine kaçıyor. Şu an işverenlerimiz Mısır’a daha çok gidiyor. Bangladeş’te asgari ücret 4 senede 1 artıyor. 100 dolar gibi bir maliyetleri var. Bir savaş olduğu durumda koşa koşa ülkemize geri dönüyorlar. Burada da işçi bulamıyoruz diyorlar. Halbuki burada 12-14 saat çalıştırmak için işçi arıyorlar. Köle arıyorlar.”

1 YILDA 400 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI
Tekstil fabrikalarının teker teker kapandığını söyleyen Aksoy, “Sektörde kaç fabrika kapandığını bilmiyorum ama isim olarak duyduklarımız var. Tekstil sektöründe geçen sene Temmuz’dan beri kayıt içinde 250 bine yakın bir işçi çıkışı olduğunu biliyorum. Kayıt dışı ile beraber 400 bine yakın bir işçi kaybı var” dedi.

ARTIK USTA YETİŞMİYOR
Aksoy, zanaat isteyen sektörlerde işçi bulmanın zorlaştığını ifade ederek kalifiye eleman yetişmediğini dile getirdi. Aksoy, “Şu an birçok sektörde kalifiye eleman bulmak zorlaşıyor. Tekstil, hazır giyimde, deri ve tabaka sektöründe de, yatak – mobilya, ayakkabı gibi zanaat isteyen sektörlerde işçi bulmak zorlaşıyor çünkü artık usta yetişmiyor. Kalifiye eleman yetişme süresi en az 2-3 yıl sürüyor. 5 ayda öğrenilecek işler değil. Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan gibi ülkelere yatak-mobilya sektöründe bir kayma olabiliyor. Oraya da çok iyi işçiler seçiliyor. Modelistler, Ar-Ge çalışanları, stilistler daha çok oraya yöneliyor” şeklinde konuştu.

VERGİLERLE İŞÇİLERİN KANINI EMİYORLAR
Son olarak vergide adaletsizliğe dikkat çeken Aksoy, çalışanların üç yönden kayıp yaşadığını belirterek şunları söyledi:

“Vergide adalet istiyoruz. Çünkü çalışanların üzerinde aşırı derecede bir vergi yükü var. Hem dolaylı vergi, işçinin çalıştığı yerde ücret matrahının düşük olması sebebiyle ödediği vergi, bir de enflasyonun yüksek olmasından dolayı alım gücünün düşmesi var. Artık işçilerin kanını emiyorlar. Yüzde 18-20 bazında alsak, örneğin 100 liranın 80 liraya düştüğü, 80 liranın da 3-5 ay sonra yüzde 15 olduğu vergi dilimi, hükümetin vergi matrahını arttırmasından sonra yüzde 20’ye çıkıyor. Yüzde 20’lik bir kesim var. Otomatik olarak bir de dolaylı vergi dediğimiz KDV, 8’den 10’a çıktı. Sağlık, eğitim hizmetlerinde çalışanlarımızın önüne çıkıyor. Üç yönden kayıp var: Enflasyonist artış, vergi matrahlarının yüksekliği, dolaylı vergi. Dolaylı vergi tüketiciyi de etkiliyor”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Ha’di, öldür beni!
 
MHP’den TikTok önerisi: Telefon hatları bloke edilsin!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Diz 2 Haziran 2024 Pazar 13:09

Sendikalrda akkaşık diyil, Namuslu işvereni yakalayınca inek gibi sağıyorlar, ama çalışan işçi için diyil kendileri için!

Yorumu oyla      2      1  
2 Haziran 2024 Pazar 08:57

İyi olmuş. Günün yarısı, sigortasız işçi çalıştıranlarin umarım hepsi batar.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi kartlarıyla ilgili yeni iddia: 3 ay peş peşe asgari ödeme yapılınca kapanacak!
CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, kredi kartlarında 3 ...
1,5 tonluk 'Toros Kaplanı' Gaziemir'de görücüye çıktı
İzmir'in Gaziemir ilçesindeki kurban pazarına Adana'dan getirilen 1,5 ...
Ürün tanıtımında artık ünlüler oynamayacak!
Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), beşerî ...
 
Koç Holding'ten Yapı Kredi açıklaması
Koç Holding'in, Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışına ...
Yeni kampüs ihalesi sonuçlandı: 414 milyonluk yatırım!
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe’de yapımına başlanan yeni kampüs ...
Kasapların başkanından rahatlatan açıklama: Eşek yok ki kesilsin!
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman ...
 
Dövizden dönüşümlü KKM 73 milyar doların altında
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı ...
Yüzde 75 yağması!
İzmir’de bir kozmetik firmasının yüzde 75 indirim yapması sonrası izdiham oluştu.
Yaşananları anlattı… Jak Eskinazi’ye suikast planı!
Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi “Şahsıma yönelik ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva