HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
15 Temmuz 2024 Pazartesi - 11:12

1 Temmuz sonrası kiracılar dertli: GBT isteyen ev sahipleri!

Kira artışında yüzde 25'lik sınır, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Kira bedelleri bir anda yükselirken, ev sahiplerinin kiracı kriterleri de arttı. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar" dedi.

1 Temmuz sonrası kiracılar dertli: GBT isteyen ev sahipleri!

Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanırken, bu sınır 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira bedellerinin bir anda yükseldiğini dile getirdi. Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını ifade eden Akgün, "1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde bir milat başladı. Yüzde 25 kira artışı, 2 yıl devam etmişti. Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla bu aydan itibaren karşı karşıya kaldı. Çaresizlik var. Artış yapmayanlar evi terk etmeye çalışıyor. Ödeyemeyecek konumda olanlar, yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Kiracı-ev sahibi sorunları aldı başını gidiyor" diye konuştu.

'TAHLİYELER GÜNDEME GELEBİLİR'
Kiracıların bir anda kira bedellerini çok artırmak istemediğini vurgulayan Akgün, iki yıldır bekleyen ev sahiplerinin de rakamları yükselttiğini söyleyerek, "Ev sahipleri, iki yıldır bekledim, diyor. Yüzde 65,07'nin 07'sini bile istiyor. Tahliyeler gündeme gelebilir. Sürece arabulucular ve hukukçular katılabilir" dedi. İzmir'deki ortalama kira fiyatlarından örnekler veren Akgün, "Yeni dönemde 3 artı 1 evin kirası, ortalama 20 bin lira olması gerekirken enflasyon artışı ile rakam çok yükseliyor. 15 bin liraya oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Halbuki ev boş olsa belki 20 bin liraya kiraya verilecek. Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek. Ama geçmişten gelen yüzde 25'lerin verdiği ağır tahribattan dolayı yüzde 65,07'lere saldıran mülk sahipleri var" dedi.

'SEKTÖRÜN BELİRLEYİCİSİ, EV SAHİPLERİ'
Kira bedellerinin yaz aylarında kaçınılmaz artış trendine girdiğini ifade eden Akgün, kiralık dairelerin giderek azaldığını belirterek, "Arz oluşmamış, talep çok fazla. İnsanlar ya evleniyor ya boşanıyor. Mülk sahipleriyle sorun yaşayan kiracılar tahliye ediliyor. Ciddi bir sirkülasyon var kira sektöründe" diye konuştu. İzmir'de boş bir dairenin fiyatının lokasyona göre, 15 ile 30 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Akgün, ev sahiplerinin sektörün belirleyicileri olduğunu vurguladı. Akgün, şunları kaydetti: "Mülk sahiplerinin çoğu, kira bedellerini kendi belirliyor. 15 bin lira daireye 35 diyen de 40 diyen de var. Serbest piyasada mülk sahipleri istediği rakamı veriyor. Çaresiz kalan, ev arayan vatandaşlar, yüksek bedellerle karşı karşıya kalıyor. Fiyatı belirleyen mülk sahipleri, onlara destek veren de emlak müşavirleri oluyor."

'BANKA KREDİSİ ALABİLİYOR, EV KİRALAYAMIYORSUNUZ'

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığının altını çizen Akgün, şöyle konuştu:

"Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; ama bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse hepsine ev nasip etsin." (DHA)

 
Başına yorgun mermi isabet etti: Bütün emeklerim gitti
 
Devlet Bahçeli: PKK neyse FETÖ aynısıdır
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fatih Alkan 16 Temmuz 2024 Salı 09:13

Ben de ev sahibiyim bir önceki kiracım çok çektirdi evime hasar verdiler. Bende doğal olarak tedbir alacağım bundan sonra tabi ki de

Yorumu oyla      0      0  
SEFERİHİSAR 15 Temmuz 2024 Pazartesi 21:02

Bu konuda önceden ev sahiplerine kızıyordum ta kendim evlenip kendi evime gecmek isteyene kadar evlilik belli olup kiracıları arayınca ailem oğlum evleniyor cıkarmısınız diyince mahkemeye ver demeleri kolay onlar icin kac yıl sürüyor aynı binada 5 e de oturan var 30 da bende kiraya cıktım cıkmayınca ama ev sahibi mahkeme actı yani para ile rezillik kiracılara olan haklar cok güzel ama ev sahiplerinede lazım kac yıl yüzde 25 ile devam edildi eflasyon kactı yüxde 25 devam adam 30 binlik evde 5 liraya oturuyor kredi cekip ev alırmı

Yorumu oyla      1      2  
Meraklı 15 Temmuz 2024 Pazartesi 17:36

Haksızlar mı Paranla rezil olmak istiyorsan Evini kiraya ver

Yorumu oyla      0      4  
Bülent Işık 15 Temmuz 2024 Pazartesi 17:34

Mavişehir 'de 1+1 yüzme havuzlu sitede 5 bin lira kira iyi mi? Bir yılda alınan kira 60 bin lira ama kira geliri vergisi,emlak vergisi ve site boya,bakım masrafı toplamı 20 bin lira.

Yorumu oyla      0      0  
15 Temmuz 2024 Pazartesi 15:12

Ya gbt alacaksın ya da peşin kira. Yoksa çok acı çekersin kötü niyetli kiracı ile. Zaten bir çekincen yoksa ver istenilen belgeyi geç niye sorun olsun ki?!?

Yorumu oyla      0      0  
Eğitimli 15 Temmuz 2024 Pazartesi 14:09

Doyumsuzluk bunun sebebi. Çok fırsatçı bir millet olduk. Ekonomi yönetiminin de etkisi var.

Yorumu oyla      3      0  
hasan gürsel altuğ 15 Temmuz 2024 Pazartesi 14:08

Haklılar.Avrupada bu uygulama zaten var.

Yorumu oyla      0      2  
Baran 15 Temmuz 2024 Pazartesi 12:57

Bazıları bunu yanlış anlamış ya da anlamazlıktan geliyor. % 25 kalktı kiralar tüfe ye göre ayarlanacak! Ev sahibinin kafasına göre değil karaktersizliğin lüzumu yok. Kiracılar derhal mahkemeye başvursun.

Yorumu oyla      3      2  
15 Temmuz 2024 Pazartesi 12:17

SORGULAYACAK TABİKİ EV SAHİBİ .VER 5 MİLYONLUK EVİ KİRAYA KİRACI ARIZA ÇIKARSIN KİRAYI ÖDEMESİN EVİN SAĞINI SOLUNU PARÇALASIN ÇEKİP GİTSİN YOK ÖYLE BİR DÜNYA

Yorumu oyla      1      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartışmalı inşaatta kritik isim konuştu: Sahibi değil hissedarıyız!
Buca’da BEGOS’un karşısında bulunan arazinin Özelleştirme İdaresi’nden ...
Valilik onay verdi… 10 okula 24 saat izni!
Mahalli Çevre Kurulu, il genelinde yapımı devam eden 10 okulun yeni eğitim ...
Tartışmalı Gaziemir planlarında bilirkişi ne dedi?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde tartışmalara neden olan Gaziemir ...
 
Bakanlık ve Dünya Bankası arasında 'kentsel dönüşüm' protokolü... İzmir'e 330 milyon euroluk bütçe!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Dünya Bankası arasında ...
İNGEDER’den Başkan Tugay’a sitem: 23 gündür randevu alamıyoruz!
İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, 17 Haziran’da verdiği ...
Güzelbahçe Belediyesi’nden 41 milyonluk satış!
Bünyesinde yer alan konut nitelikle 9 adet taşınmazı satış listesine koyan ...
 
Emlakçılar kalkan kira sınırını değerlendirdi: Yüzde 65'lik oran krize yol açmaz!
1 Temmuz itibariyle konut kiralarında uygulanan yüzde 25’lik artış kuralı ...
6 Şubat'ın faturası 104 milyar dolar!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, 6 Şubat depremlerinin ...
'Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bugün itibariyle ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mağduriyet algısı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Nereye koşuyor?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hacı Bektaş törenini izlerken...
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Her İzmirli bir fidan dikmeli!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Küllerden yeniden doğmak mümkün mü?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Başkan ormanda
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazze’ye mektuplar (1)
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Şeytan Üçgeni
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Mücbir sebep...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlığın dibi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva