HABERLER>POLİTİKA
1 Eylül 2011 Perşembe - 09:30

'Yıllarca sömürdüler, şimdi bir köşeye attılar'

Kenya’nın Somali sınırındaki dünyanın en büyük mülteci kampı Dadaab’ı gezen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Burada bir kere daha Batı’nın sömürgeci zihniyetinin kirli yüzünü gördük. Yıllarca buraları sömürdüler şimdi de bir köşeye attılar. Türkiye adına buralarda olmamız önemli” dedi

 Yıllarca sömürdüler, şimdi bir köşeye attılar

SOMALİ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bayramın 2’nci gününü geçirdiği Somalililer için, “Sadece yardım yeterli değil” diyerek eğitimde pozitif ayrımcılık yapılmasını istedi. Türkiye’de her üniversitenin 2 Somalili öğrenciyi okutmasını öneren Kılıçdaroğlu, bunu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan ile görüşeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Kenya’nın başkenti Nairobi’den özel uçakla geldiği Somali sınırına 100 metre uzaklıktaki Dadaab Kampı’nın bulunduğu kentin valisiyle görüştü.


Vali: Bu desteği unutmayız
Kılıçdaroğlu ardından 2 kampı gezip BM Mülteciler Komiserliği’nden detaylı brifing aldı. Vali, Türkiye’den başbakan ve anamuhalefet liderinin gelip sorunlarıyla ilgilenmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu desteği unutmayacaklarını söyledi. BM yetkilileri de Kenya’nın yeni mülteci kampları oluşturulmasına karşı çıkması nedeniyle bugüne kadar gelen mültecileri mevcut kampların çevresine yerleştirmek zorunda kalmalarından yakındılar. Sorunların ağırlaşması üzerine Kenya hükümetinin son günlerde yeni kampların kurulmasına izin verdiğini de belirten BM yetkilileri, önceden haber vermeksizin kamplara gelen yardım kuruluşlarının yolaçtığı sıkıntıları aktardılar. BM yetkilileri, özellikle ayni yardımların koordinasyonunda sorun yaşandığına dikkat çektiler.
 
Türkiye önemli
Kamp izlenimlerini paylaşırken, gördükleri karşısında çok etkilendiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Burada bir insanlık dramı yaşanıyor. Dünyanın bir kısmı obezite ile mücadele ederken bir bölümü açlıkla boğuşuyor. Dünyanın dikkatini buraya çekebilirsek ne mutlu bize” dedi. “Burada bir kere daha batının sömürgeci zihniyetinin kirli yüzünü gördük. Yıllarca buraları sömürdüler şimdi de bir köşeye attılar. Türkiye adına buralarda olmamız önemli” diyen Kılıçdaroğlu, Hürriyet gezi izlenimlerini sorunca şöyle dedi:
 
Somalilileri okutalım
“Bu gezide bir defa daha sadece yardımın yeterli olmadığını gördüm. Buranın eğitim ve öğretimle iş üreten yerler haline getirilerek geleceğin inşa edilmesi lazım. Vakıf ve özel üniversiteler de dahil, her üniversite iki Somalili öğrenciye eğitim imkanı tanırsa bu ülke 15 yıl gibi bir süre içinde yetişmiş insan gücüne kavuşur. Dönünce YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı’na Somali’den öğrenci getirip eğitelim talebinde bulunacağım. Böylece güven köprüsü kurulur.” Kılıçdaroğlu, bu önerisini gelişmelere göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile paylaşabileceğini de söyledi.
 
En güvenli adres Kızılay
Kılıçdaroğlu, büyük sefaletin yaşandığı 2 kampı gezerek beraberinde getirdiği ve Kızılay ile birlikte hazırlanan yardım malzemesini dağıttı. Kılıçdaroğlu, küçük bir çocuğu kucağına almak istedi, ancak çocuk ağlayınca geri bıraktı, daha sonra çocuklara şeker dağıttı. Yardımlar nedeniyle Kızılay’a teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “Eğer Türkiye’de yurttaşlarımız yardım yapmak istiyorlarsa en güvenli adresin Kızılay olduğunu burada gördük” dedi.

Nairobi’de A protokol
Kılıçdaroğlu, beraberinde Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Gürsel Tekin ve az sayıda gazeteciyle birlikte dün sabah özel uçak ile Kenya’nın başkenti Nairobi’ye geldi. Havaalanında Türkiye’nin Nairobi Büyükelçisi Tuncer Kayalar’ın karşıladığı Kılıçdaroğlu’na, büyükelçilik personelinin tam kadro hazır bulunduğu “A protokol” uygulandı. Kılıçdaroğlu buradan da bir başka özel uçak ile Kenya’nın Somali sınırının 100 metre yakınında yer alan ve 475 bin Somalili’nin barındığı dünyanın en büyük mülteci kampı Dadaab’a geçti. Gezi boyunca uçakta hijyen kurallarına dikkat edildi. Heyet üyelerine dezenfektan sıvı verildi, Türkiye’den getirilen yiyecekler yenildi.(Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu sivilleşme değil silikleştirme operasyonu’
MHP lideri Bahçeli 30 Ağustos törenlerindeki kabul düzeninin değişmesinin ...
İzmir'e 9 Eylül’de 3 büyük müjde!
AK Parti İzmir İl Teşkilatı tarafından düzenlenen bayramlaşmada konuşan ...
DSP de bayramlaştı
DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ve DSP Genel Sekreter Yardımcısı Müzeyyen ...
 
Gül'den yeni protokol düzeni açıklaması
Asker-sivil ilişkilerinde yaşanan değişiklikler ve törenlerdeki protokol ...
CHP'de coşkulu bayramlaşma
CHP İzmir İl Örgütü, bayramlaşma töreninde biraraya geldi. Başkanlar, ...
Kılıç: Türkiye’de istikrar zor sağlanır
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, teröre kurban ...
 
Erdoğan’dan askere e-muhtıra kutlaması
Başbakan Erdoğan e-muhtıra olarak nitelendirilen bildirinin Genelkurmay’ın ...
Kemal Kılıçdaroğlu da Somali'ye gitti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları ve gazetecilerle ...
Adalet Bakanı’ndan Kılıçdaroğlu’na yanıt
CHP lideri'nin Deniz Feneri davasıyla ilgili Başbakan'a yönelik suçlamalarına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva