HABERLER>DÜNYADAN
14 Şubat 2011 Pazartesi - 00:00

’‘Torba’’da ne yok ki!

Kamu alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatına yeni düzenlemeler getiren 'Torba Yasa'sı uzun maratonun ardından yasalaştı. Yasa kapsamıyla tarihi önem taşıyor’… İşte yasanın içeriği’…’

’‘Torba’’da ne yok ki!

ANKARA - Devletin vergi, prim, doğalgaz, su, elektrik ve trafik cezalarını da kapsayan 300'e yakın kalemdeki kamu alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatına yeni düzenlemeler getiren 243 maddelik 'Torba tasarı' 17 günlük maratonun ardından yasalaştı.
Yeni Asır’’dan Zafer Şahin’’in kapsamlı derlemesine göre tam adı "Bazı Kamu Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" olan ve kısaca 'Torba Yasa' olarak tanımlanan düzenleme ile vatandaşın belediyeler de dahil olmak üzere kamuya olan 120 milyar liralık borcu yeniden yapılandırılacak.
İşte sendikalardan büyük tepki gören ancak kamuoyunda 'devletle vatandaşın en büyük barışı' diye de adlandırılan yasayla hayata geçecek değişiklikler...

SÖZLEŞMELİ MEMURA AİLE YARDIMI: Eşi çalışmayan sözleşmeli memurlar, ayda 113 TL aile yardımı almaya hak kazanacak. Sözleşmelilere de sendika yolu açılırken, 1.1 milyon sendikalı memura da üç ayda bir 45 liralık toplu görüşme primi ödenecek. 400 bin sözleşmeli kamu çalışanından her yıl alınan 150 liralık Damga Vergisi kaldırılacak.
DÖNER SERMAYE ALT SINIRI 420 LİRA: Sağlık çalışanlarının döner sermaye alt sınırı 420 lira olacak. Böylece yaklaşık 250 bin sağlık çalışanı yıllık 420 TL daha fazla ek ödeme imkanına kavuştu. Ayrıca yıllık izin ve raporlu dönemlerinde sağlık çalışanına döner sermayesi hakkı verilecek.
MEMURA YENİ HAKLAR: Burslu olarak yurtdışına eğitime gönderilen, dış göreve gönderilen memurlar artık eşini Türkiye'de bırakmaktan kurtulacak. Eşi de devlet memuruysa, 'ücretsiz' izin alabilecek. Bu izin görev ya da eğitim süresi boyunca devam edecek. Memuriyette 5 yılı dolduran memur, en fazla 2 defa olmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin kullanabilecek. Memurların sicilinin tutulma şekli de değişti. Bütün memurlar kimlik numarası esas alınarak personel bilgi sistemine kaydedilecek ve özlük dosyaları burada tutulacak.
SUÇ SAYILAN HALLER DEĞİŞTİ: Memurun yaşadığı il dışına izinsiz çıkması, yasaklanmış yayın bulundurması, toplu dilekçe ve şikayette bulunması artık disiplin suçu sayılmayacak. Aylıktan kesme cezası alanlar 5 yıl, kademe durdurma cezası alanlar 10 yıl boyunca daire başkanı, bölge veya il müdürü, teftiş kurulu başkanlığı, vali, büyükelçi olamayacak. Uyarma ve kınama cezalarına karşı mahkemede itiraz edilebilecek. Memurlar 1 yıl içinde 6 ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak başka bir kurumda geçici görevlendirilebilecek.
ÖZLÜK DOSYASI TUTULACAK: Memurlar, kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolacak. Her memur için bir özlük dosyası tutulacak. Tasarıda, başarılı olan memurlara verilen ödül miktarı da günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek teşvik edici hale getiriliyor.
DOĞUM YAPAN MEMURA NÖBET YOK: Doğum yapan kadın memur, normal doğum iznini bitirdikten sonra 2 yıl da ücretsiz izin kullanıp daha sonra memuriyete dönebilecek. Eşi doğum yapan erkek memur aynı izni kullanıp çocuğunu büyütebilecek. 3 yaşın altında çocuğu evlat edinen memur da aynı haktan yararlanabilecek. Doğum yapan memura 1 yıl boyunca gece nöbeti de yazılmayacak. Süt izni süresi de artırılacak.
ENGELLİYE MÜJDE: Engelli memurlar kendisi istemiyorsa, gece nöbeti tutmayacak, gece vardiyasına bırakılamayacak.
İYİLEŞENE KADAR İZİN: Görev yaparken kaza geçiren, yaralanan, saldırıya uğrayan memurlar iyileşene kadar izinli sayılacak. Kanser, verem, AIDS, şizofren gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklara yakalanan memurlar 18 aya kadar, diğer hastalıklara yakalananlar 1 yıla kadar izin alabilecek.
İŞÇİ KADINA DOĞUM İZNİ: Erken doğum yapan kadın işçiler de memurlar gibi doğumdan önce kullanamadığı izni doğum sonrasında kullanabilecek. Sürekli işçi kadrosunda çalışanlar, kadın ya da erkek ayırımı yapılmadan hasta çocuğu, kardeşi ya da annesine bakmak için 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek.
TAŞLAMA İŞÇİSİNE AYLIK: Slikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 40ını kaybettiği belgelenen kişilere diğer şartlar aranmaksızın SGK'dan aylık bağlanacak.
TERÖR SUÇU HARİÇ AF: Yükseköğretim kurumlarında yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar, terör suçundan hüküm giyenler hariç her ne sebeple olursa olsun işliği kesilenler, yeniden üniversiteye dönebilecek.
12 EYLÜL MAĞDURLARI: 12 Eylül askeri darbesi sonrası gözaltına alınan ve tutuklananlar, hapiste geçirdikleri süreler için borçlanabilecek.
HAZNEDARLIK ARTIK YOK: Merkez Bankası'nın görevleri arasında yer alan "Mali ve ekonomik müşavirlik, mali ajanlık ve haznedarlık"tan "haznedarlık" çıkarılıyor.
SPK 2 YILDA TAŞINIYOR: SPK ve Merkez Bankası iki yıl içinde İstanbul'a taşınacak. BDDK da İstanbul'a taşınacak. Türkiye Kalkınma Bankası'nın Ankara olan merkezi ana sözleşme ile değiştirilebilecek.
UZMAN KADROSU ARTACAK: Bazı kamu kurumlarına sözleşmeli uzman ve uzman yardımcısı çalıştırma hakkı tanınıyor. Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu oluşturulacak. Yurtdışında görev alacak görevlilere yabancı resmi kurumlarda 10 yıla, uluslararası kuruluşlarda ise 21 yıla kadar aylıksız ücretsiz izin alma imkanı sağlanacak.

İDARİ CEZALARA 120 LİRA SINIRI: 31 Aralık 2010 tarihine kadarki kamu alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarih itibarıyla tebliğ edilmemiş 120 TL'nin altında kalan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Tütün mamulü tüketimiyle ilgili idari para cezaları, bu hükmün dışında tutulacak. Tutarı 12 lira ve altında kalan geçiş ücretleri de tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilmiş olanlar tahsil edilmeyecek. Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlular, tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar ilgili idarelere başvuracak. Ödemeler, 2'şer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitte ödenecek.
İHTİYAÇ FAZLASI İŞÇİLER: İl özel idaresi ve belediyelerdeki ihtiyaç fazlası işçiler, Karayolları Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatlarına aktarılacak. Düzenlemeye "işçinin muvafakati alınması şartıyla" ifadesi eklenerek bu işçilere üç kurum dışında başka bir yerde de çalışma olanağı sağlandı.
ESNEK ÇALIŞMA MODELİ: Kriz durumunda işyerlerinde geçici olarak kısa çalışma uygulanabilecek. Bu süre üç ayı geçmeyecek. Bu durumda İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kısa çalışma ödeneği ödenecek. Ancak bu ücret brüt kazancın yüzde 60ı oranında olacak.
SÖZLEŞMELİYE ALTERNATİF: İl özel idareleri ile belediyelerdeki (bağlı birimler hariç) ihtiyaç fazlası kadrolu işçiler Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına atanacak.
İŞÇİ ALANA PRİM DESTEĞİ: 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilk defa işe alınacak her bir sigortalı için özel sektör işverenine sigorta primi desteği getiriliyor. Daha önce sigorta kapsamında olan, ancak işini kaybedenlerin işe alınması durumunda bu kişilerin vasıflarını göre belirli sürelerle sigorta primi desteği sağlanacak.
BELEDİYE VE SPOR KULÜPLERİNE 72 TAKSİT İMKANI: Belediyeler, spor kulüpleri ve çiftçiler kamuya olan borçlarını 72 taksitte ödeyebilecek. Dahilde işleme rejiminden kaynaklanan ihracatçı borçları da yapılandırma kapsamında olacak.
METROLAR ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA: Büyükşehirlerdeki metro ve raylı sistem inşaatları artık Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İtalya’’da kadınlar ayaklandı: Berlusconi istifa!
İtalya'da yüzbinlerce kadın adı sık sık seks skandallarıyla anılan ...
Kılıçdaroğlu Batum’’la ayrıldığı noktayı gösterdi
CHP lideri, yardımcısı Süheyl Batum'un çok tartışılan sözleri için ...
Mübarek gitti ordu geldi!
Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra iktidara ordu geldi. ...
 
Askerler çadır söktü, muhalifler ayağa kalktı
Kahire'de gösterilerin merkezi Tahrir'deki çadırları kaldıran ...
Berlusconi'ye külotlu destek!
İtalya'nın Milano kentinde bir grup gazeteci ve parlamenter külotlarla ...
Kıskançlıktan sevgilisin kulağını kopardı!
İngiltere'de kıskançlık yüzünden sevgilisinin kulağından bir parçayı ...
 
Canlı yayında öldürüldü!
ABD’’de banka soygunu operasyonu televizyondan canlı yayınlandı. Etrafı ...
Çiçek: KKTC batabilir!
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yılda 40 milyon TL zarar eden Kıbrıs Türk ...
Katilin evinde şok eden manzara
Cesetlerin yerini bulmak için katilin evini araştıran polisler karşılaştıkları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva