HABERLER>POLİTİKA
14 Ağustos 2011 Pazar - 17:37

'Silivri'deki normal bir yargılama değil'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mehmet Haberal’ın tekrar hastaneye kaldırılmasının ardından, dava sürecini eleştirdi.

 Silivri deki normal bir yargılama değil

ANKARA - CHP'den milletvekili seçilen ikinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın yeniden hastaneye kaldırılmasına ilişkin, daha önce de sağlık sorunu olduğunu hatırlatarak, “Oradaki yargılamayı normal bir yargılama olarak görmemek lazım. Orta Çağ düzeninin getirdiği bir yargılama var. O yargılama sistemi içinde adalet de beklememek gerekiyor, insan haklarına saygı da beklememek gerekiyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Rehabilitasyon Merkezindeki gazileri ziyaretinin ardından, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ziyarete ilişkin hastalara acil şifalar dilediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, hastaların tedaviden memnun olduklarını, ayrıca sivil hastaları da ziyaret ettiklerini söyledi.
 
Bir gazetecinin, önümüzdeki günlerde MYK yapılacağı ve Süheyl Batum'un yeni MYK'da yer almayacağına yönelik haberlerin bazı basın organlarında yer aldığına işaret etmesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu haberleri kim yazıyor? Ben de sizin gibi okuyorum. Herkes kendi tahminini yazıyor. Ona da saygı duyuyoruz tabi. Ama henüz daha ortada bir karar yok” diye konuştu.
 
Kılıçdaroğlu, “Çok büyük değişiklikler olacağı söyleniyor” ifadesi üzerine de; “Çok büyük değişiklikler değil, değişiklikler olacak” dedi.
 
HABERAL'IN HASTANEYE KALDIRILMASI
Bir gazetecinin ikinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanığı, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın hastaneye kaldırıldığının anımsatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
 
“Sayın Haberal hastaneye kaldırılmayı da istemiyordu ama demek ki koşullar zorladığı için hastaneye kaldırıldı. Daha önce zaten bir sağlık sorunu vardı. Kendisine rapor veren hekimler hakkında soruşturma açıldı, gözaltına alındılar. Oradaki yargılamayı normal bir yargılama olarak görmemek lazım. Orta Çağ düzeninin getirdiği bir yargılama sistemi var. O yargılama sistemi içinde adalet de beklememek gerekiyor, insan haklarına saygı da beklememek gerekiyor. O mahkemeyi aşama aşama kamuoyuna teşhir edeceğiz, oradaki bütün hukuksuzlukları sadece Türkiye'ye değil bütün dünyaya anlatacağız. 21. yüzyılın Türkiye'sinde Orta Çağ anlayışıyla yargılama yapılamaz. 21. yüzyılın Türkiye'sinde düşüncelerini önceden açıklayıp, sanıkları suçlu eden yargıçlarla bu dava gitmez. Onun için bunu bütün dünyaya anlatmak durumundayız. Bu ülkenin bütün yurtseverlerinin, bütün demokratlarının insan hakları ihlallerini bütün dünyaya anlatması gerekiyor. Bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor.”
 
Bir gazetecinin Cumhuriyet Gazetesine bomba atan kişinin itiraflarına yönelik iddialar üzerine de Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
 
“Aslında önemli bir itiraf. İtiraf yargı önünde yapılıyor. İtiraz ediliyor. O itiraza karşı da itiraf edenin söylediği çok önemli bir söz var. 'Benim 16 yaşında söylediklerime itibar ediyorsunuz da mahkemenin önünde 18 yaşındayken söylediklerime niye itibar etmiyorsunuz?' Bu ne anlama geliyor? Bu, ön yargıyla hareket edenlerin kendi kafalarında iddianame oluşturanların, mahkumiyeti, sadece belli bir süre geçtikten sonra nasıl olsa vereceğiz diye düşünüp yola çıkanların, aslında bu itirafa baktıkları zaman dönüp aynada bir de kendilerine bakmaları gerekiyor. 'Biz neler yapıyoruz burada. Biz nasıl bir yargılama yapıyoruz burada. Hangi itiraflarla hangi iddianamelerle, kimlerin sözleriyle buraya geldi' diye bakıp düşünmeleri gerekiyor.
 
İddianamelerin hazırlanması, gizli tanıkların durumu, dönüp yeniden sağlıklı bir sorgulama yapmamızı gerektiriyor, Silivri'deki duruşmalar dolayısıyla.”
 
SOMALİ'YE GİTME KONUSU
Kılıçdaroğlu, Somali'ye gidip gitmeyeceğine ilişkin bir soruya da, “Dışişleri Bakanlığı ile sayın Loğoğlu bir görüşme yapmıştı. Orada bakanlık yetkilileri güvenlik açısından bazı sorunların olduğunu söylemişlerdi. Sayın Loğoğlu bana bunu aktardı. Daha sonra Kızılay yetkilileriyle görüştük. Kızılay yetkilileri var olan güvenlik sorununu aşabileceklerini söylediler. Temaslar devam ediyor şu anda” yanıtını verdi.
 
“Güvenlik sorunu aşılırsa gidecek misiniz?' sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, “Gideceğim” dedi.
 
Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “Başbakan Erdoğan ile birlikte gitme durumunuz olabilir mi?” soruna yönelik de, “Sanmıyorum öyle bir şey olacağını. Somali'ye yapılan yardım bir partinin yardımı şekline dönüştürüldü. AKP'nin bağış kampanyasına dönüştürüldü. Bu bizi rahatsız ediyor. Bu rahatsızlık devam ettiği sürece böyle bir teklifin de geleceğini düşünmüyorum, böyle bir öneriye sıcak bakmanın da doğru olmadığı kanısındayım” diye konuştu.
 
Kılıçdaroğlu, terör örgütü PKK'nın elebaşısı Murat Karayılan'ın yakalanıp yakalanmadığına ilişkin bir soru üzerine de, “Çelişkili haberler geliyor yakalanıp yakalanmadığı konusunda. Olay somutlaşınca ancak yorum yapabileceğiz. Bu aşamada bir şey söylemek doğru değil” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeybek: Türk'üm demek yasak hale getirildi
Partisinin İzmir'deki iftar yemeğinde konuşan Demokrat Parti Genel Başkanı ...
'Suriye'yi iç mesele olarak takdim etmesi...'
MHP Lideri Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın "Suriye bizim iç meselemiz" sözlerini eleştirdi.
İşte Has Parti'nin yeni MYK'sı
Has Parti'nin yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) belirlendi.
 
Gül: Daima ayrı bir yeriniz var
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül, Ramazan ayının ilk iftar ...
Kılıçdaroğlu da Somali yolcusu
CHP lideri Kılıçdaroğlu, bayramın birinci günü Somali'ye gitmeyi düşündüğünü söyledi.
Aksünger'den DİSK'e ziyaret
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, DİSK’i ziyaret ederek Genel İş ...
 
Gül'den Esad'a 'son pişmanlık' uyarısı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a gönderdiği ...
Silivri'de yemin etti
CHP’nin tahliye edilmemesi nedeniyle bir süre yemin etmediği “Ergenekon” ...
Arınç: Kan dökme yöntem olmamalı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Dönüşümler, mutlaka demokratik usullerle ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva