HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2012 Çarşamba - 10:24

'Ege' 2012'de halka açılıyor

Sermaye piyasalarını derinleştirmek için başlatılan halka arz seferberliğine destek veren Egeli firma sayısı her geçen gün hızla artıyor.

 Ege  2012 de halka açılıyor

İZMİR - Halen halka açık 367 firmadan 41'ini Egelilerin oluşturduğu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) yıl içinde hisselerini halka arz edecek yeni firmalarla birlikte hisseleri borsada işlem gören Egeli firma sayısının 50'yi bulması bekleniyor. HT Egeli’den Nihat Delibaşı’nın haberine göre, 2012'de halk arz planlayan firmalar arasında Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermayeli zincir marketi Pehlivanoğlu, Esen Plastik, Efeler Çiftliği, İnci Akü, Jantsa, Pınar Döküm, Fersan gibi bölge şirketleri başı çekerken sürpriz, sektörünün pazar lideri Orkide'den geldi. 150 bin metrelik alanda günde bin 200 ton yağ işleyen ve yıllık 400 dolarlık ciroyla sektörünün iç pazar lideri Orkide Yağ Sanayi'nde hedef yıl sonuna kadar halka arz olarak belirlendi.
 
Efe Rakı ve Ares sırada
Sermaye Piyasası Kurulu'nun yaptığı düzenlemenin ardından 250'den fazla ortağa sahip şirketlerde ortakların hisselerinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda alınıp satılmasını imkan veren özel bir pazarda işlem görecek şirketler için yapılacak düzenlemede de bölgenin sektörlerinde öncü firmaları yer aldı. Türkiye'nin ilk özel sektör rakısını üreten Efe İçecek Sanayi, yine Türkiye'nin ilk rüzgar enerji santrali yatırımını gerçekleştiren Güçbirliği Holding iştarekleri arasında yer alan Alaçatı Rüzgar Enerji Santrali (Ares) ile Balıkesir'de Yırcalı ailesinin de ortakları arasında yer aldığı BEST Elektromenik A.Ş'de bu özel piyasada hisselerinin alım satımını gerçekleştirerek halka arz kervanına katılacak.
 
Mayıs ayında borsada
İtalyan CLN Grup ile gerçekleştirdiği ortaklığın ardından ağır vasıtanın ardından otomotiv jantı üretimi için yatırım gerçekleştiren Jantsa'nın halka arz için 6 aydan bu yana çalışmaları sürdürdüğünü belirten Jantsa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Ercan Çerçioğlu, "İMKB ve Dünya borsalarının durumunu dikkate almaksızın, kendi finansal tablolarının gücü ile mayıs ayında hayka açılmayı hedefliyoruz" dedi. Çerçioğlu, bu halka arzı başarı ile tamamlamalarının ardından 2. ve 3. halka arzları da gündeme alacaklarını kaydetti.
 
Çalışmalar tamam
Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen de grup olarak halk arz ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirterek, "Yurtiçi ve yurtdışı borsaların durumu uygun olduğu takdirde amacımız devam ettirdiğimiz halka arz çalışmalarını sonlandırmak" diye konuştu.
 
Resmi açıklama daha sonra
Halka arz çalışmaları için bağımsız denetçilerin hummalı bir faaliyet sürdürdüğü Orkide'de ise halka arz çalışmaları ile ilgili resmi açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağı bildirildi.
 
Mevzuatla ilgili düzenlemeleri bekliyoruz
Türkiye'nin ilk özel sektör rakısını üreten Elda İçecek'in ismini Efe İçecek Sanayi olarak değiştirdiklerini belirten Genel Müdür Egemen Demirtaş, SPK'nın getirdiği düzenlemenin ardından 250'den fazla ortağa sahip işletmelere özel bir pazar çalışması yürütüldüğünü ve bu pazarda ortakların hisselerinin alınıp satılabileceğini kaydetti. Demirtaş, "Bu özel platform, ulusal pazar gibi olmayacak ancak, ortakların hisseleri alınıp satılabilecek. Ancak düzenleme henüz netleşmedi. Mevzuatla ilgili çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.
 
Ege Bölgesi'nin halka açık şirketleri
Alkim Kağıt, Altınyağ, Altınyunus Çeşme, AVOD Kurutulmuş Gıda Ürünleri, Bak Ambalaj, Banvit, Batıçim, Batısöke, Çimbeton, Çimentaş, Dardanel, Denizli Cam, Dentaş, DYO, Ege Endüstri, Ege Gübre, Ege Profil, Ege Seramik, Egeplast, Ekiz Yağ ve Sabun Sanayi, İzmir Demir Çelik, Kaplamin, Katmerciler, Klimasan, Mahzar Zorlu Holding, Kütahya Porselen, Gediz İplik, Menderes Tekstil, Tire Kutsan, Petkim, Pınar Et, Pınar Su, Pınar Süt, Selçuk Gıda, Söktaş, Şeker Piliç, Tesco Kipa, Tukaş, Türk Tuborg, Uşak Seramik, Viking Kağıt.
 
Halka arz planlayan şirketler
Pehlivanoğlu, Orkide, Efeler Çiftliği, Esen Plastik, İnci Akü, Jantsa, Pınar Döküm, Fersan, Efe İçecek, Ares, BEST.
 
Halka arzın yararları
İşletmelerin faaaliyetlerini sürdürürken büyüme ve yatırım için kaynağa ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç kredi, borçlanma ya da şirket sahiplerinin özkaynağından karşılanırsa maliyet, günün ekonomik şartlarına göre artabilir. Halka arz ise, işletmelere doğrudan kaynak sağlayarak kredi, faiz yükünden kurtarır. İşletmenin büyümesi, yeni yatırımları ve varsa borçlarını kapatması için kaynak işlevi görür. Halka açık şirketler kurumsal yönetimle rakiplerinin önüne geçer. Kayıtlı ekonomiyi destekler. Şirketlerin prestijine olumlu katkı sağlar. Öte yandan şirket sahiplerine, şirketin anlık değerini saptama şansı verir. (HT Egeli – Nihat Delibaşı)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gelinlik tasarım yarışması’nda yarı final belli oldu
6. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı kapsamında bu yıl 3.’sü gerçekleştirilecek ...
Çinliler sonunda bunu da yaptı: Made in Hereke
Baklava, yoğurt, sucuk, leblebi, rakı gibi birçok ürünü komşu ülkelere ...
Bill Ford'tan Türkiye'de üretim müjdesi
Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company’nin Başkanı Bill Ford, Başbakan ...
 
15 bin kişinin gözü tek imzada
İzmir’deki mobilyacı ve matbaacılar, Gaziemir’de yeni fuar alanının karşısındaki ...
EBSO'dan kentsel dönüşüm zirvesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası, önümüzdeki ay gerçekleştireceği çalıştayda konunun ...
İTO’da istifa depremi
İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanlık Divanı topluca istifa etti. Ekrem ...
 
2011'de otomotiv sektörü kriz dinlemedi
Otomotiv pazarı geçen yıl yüzde 13.61 büyüyerek 864 bin 439 adetlik satışla yeni bir rekor kırdı.
İki buçuk milyon memura kötü haber!
Yaklaşık 2,5 milyon memur, 15 Ocak'ta ilk kez zamsız maaş alacak. 2012'ye ...
Akaryakıta yine zam geldi
Ham petrol ve döviz fiyatlarındaki artış akaryakıtı vurdu.
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva