HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2012 Çarşamba - 10:05

Çinliler sonunda bunu da yaptı: Made in Hereke

Baklava, yoğurt, sucuk, leblebi, rakı gibi birçok ürünü komşu ülkelere kaptırmak üzere olan Türkiye’nin bir değeri daha elden gitti.

Çinliler sonunda bunu da yaptı: Made in Hereke

İSTANBUL - Ama bu sefer ki kayıp sadece Türkiye’ye mal olmuş değerin adının tescili ya da kopyalanmasıyla da sınırlı değil.   
  
Radikal'in haberine göre Çin, geçmişi Sultan Abdülmecid’e dayanan el dokuması kaliteli yün ve ipek halıların vatanı Hereke’yi klonladı. Dünyanın en ünlü saraylarının baş köşesinde serili olan Hereke halısını koplayan Çin’de dev bir Hereke Sanayi Bölgesi kuruldu.
 
Türkiye ise değerine sahip çıkmak yerine trajikomik bir olaya imza attı. 2008 yılında çıkan Belediye Kanunu kapsamında kapatılan birçok belediyeden biri de Hereke oldu. Türkiye’de artık resmi olarak Hereke diye bir bölge kalmadı.
 
Bunu fırsat bilen Çin, Hereke halısı üretimine daha çok asıldı ve dünyadaki Hereke halısı pazarını ele geçirdi.
 
Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, “Çinliler halılarında ’Hereke’ adını artık yasal olarak kullanabiliyor. Çünkü bu isimle sanayi bölgesi kurdular. Bu bölgenin adı da resmi olarak Hereke Sanayi Bölgesi oldu. Artık etiketlerinde ‘Made in Hereke’ yazabiliyorlar. Biz ise resmi olarak Hereke ismini kaybettik. Biz varolanı yok ettik. Onlar ise Hereke’yi yoktan var ettiler. Hereke belediyesinin kapatılmaması, yaşatılması için Bakanlarla görüştük. Ama bir sonuç alamadık. Çin’de şimdi bunu fırsat bilerek atağa geçti” diyor.
 
Büyük zarar veriyor
Çin’de üretilen halıların gerçek Hereke halısı olmadığını, Çin halısı olduğunu belirten Ör, şöyle devam ediyor: “Hereke halısı elde ve yüzde 100 ipek ile yünden üretilir. Çin’de üretilenler ise elde dokunmuyor. Makinede yapılıyor. Kullanılan malzeme de gerçek ipek değil. Ama işin uzmanı olmayan bunu anlamıyor. Üstelik Çin’de ucuza mal edilen sahte Hereke halıları yerli Herekelerle aynı fiyata satılıyor. Bu durumun tüketici cephesinde ciddi mağduriyet, üretici cephesinde ise haksız rekabet yarattı.”
 
Köşk’ün halıcısı isyan etti
Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün halıcısı olarak ün yapan Has Halı da geçen günlerde gazetelere verdiği “Yüksek meblağlar ödeyerek aldığınız saf ipek halınızın Uzakdoğu’da makinede dokunduğunu bilseydiniz ne hissederdiniz” ilanıyla sıkıntıya dikkat çekti.
 
Çin pazarın yüzde 90’ını ele geçirdi
Türkiye’de 2 milyar dolarlık bir halı pazarı bulunuyor. Bu pazarın da yüzde 25’ini Hereke halıları oluşturuyor. Ancak son dönemde pazarın yüzde 90’ı atağa geçen Çin’e kaptırıldı. Doğan haksız rekabetten dolayı Herekeli halı üreticileri yok olmak üzere. Şu anda Hereke’de el dokuması ipek ve yün halı üreten üretici sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
 
 hereke.com Çin’in elinden kurtarıldı
Çinli internet tüccarları hereke.com’u da atlamadı. Hereke.com’u satın aldı. Hereke Halıcılar Derneği, Hereke.com domain’ini satın almak istediğinde durumdan haberdar oldu. Hemen devreye girdi ve uzun süren pazarlıklar sonucunda 100 bin dolara yakın bir ödeme yapılarak Çinli tüccarların elinden internet adresi alındı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hüseyin ahmetoğlu 11 Ocak 2012 Çarşamba 12:21

bizler de yakında kopyalanacağız.herekeliler ve türkiye cumhuriyeti vatandaşları artık herşeyi devletten beklemenin ne kadar zararli bir şey olduğunu ne zaman farkına varacağız.devlet yapsın kursun bizleri de devleti nasıl dolandırız ın hesaplarını yaapalım.yanın derdinize ey herekeli girişimler uyanın.yakında altındaki halınız da gidecek.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bill Ford'tan Türkiye'de üretim müjdesi
Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company’nin Başkanı Bill Ford, Başbakan ...
15 bin kişinin gözü tek imzada
İzmir’deki mobilyacı ve matbaacılar, Gaziemir’de yeni fuar alanının karşısındaki ...
EBSO'dan kentsel dönüşüm zirvesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası, önümüzdeki ay gerçekleştireceği çalıştayda konunun ...
 
İTO’da istifa depremi
İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanlık Divanı topluca istifa etti. Ekrem ...
2011'de otomotiv sektörü kriz dinlemedi
Otomotiv pazarı geçen yıl yüzde 13.61 büyüyerek 864 bin 439 adetlik satışla yeni bir rekor kırdı.
İki buçuk milyon memura kötü haber!
Yaklaşık 2,5 milyon memur, 15 Ocak'ta ilk kez zamsız maaş alacak. 2012'ye ...
 
Akaryakıta yine zam geldi
Ham petrol ve döviz fiyatlarındaki artış akaryakıtı vurdu.
Ayakkabıcılar 2012'ye İzmir'de hazırlandı
Ayakkabı Yaz 2012’de kurulan ticari bağlantılar ile sektöre büyük ivme ...
Egeli kuyumcular ihracatını tam 20 kat arttırdı
Egeli kuyumcular, 2010'daki 535 bin dolarlık değerli maden ve mücevherat ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva