HABERLER>EKONOMİ
28 Nisan 2011 Perşembe - 16:55

'Çılgın Proje' Demirtaş’ın mı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için aylardır beklenen çılgın projesini açıklamasının ardından gözler İzmir’e çevrildi.

 Çılgın Proje  Demirtaş’ın mı?

Soner Çağlar / Egedesonsöz -  İzmir kamuoyu ve özellikle sivil toplum örgütleri İzmir’e yönelik çılgın projenin ne olabileceği konusuna kilitlendi. Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, 2 Mayıs’ta düzenleyeceği basın toplantısı ile söz konusu projeleri açıklaması bekleniyor. Sır gibi saklanan projeler için 2 Mayıs bekleniyor.

AK Parti açıkladığı seçim beyannamesinde İzmir’e yönelik bir çok proje dikkat çekiyor. İzmir’in 2023 yılında dünyadaki marka şehirler arasına girebilmesi için bir çok çalışmanın yapılacağı vurgulanırken Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı inşası, Alsancak Limanı’nın iyileştirilmesi, Aliağa ve Nemrut İskelelerinin ıslahı ve dünya standratlarında bir kruvaziyer limanı yapılması projelerden bazıları. İzmir-İstanbul, İzmir- Ankara Otoyollarının yapımı, bölünmüş yollar, Sabuncubeli Tüneli, viyadüklerin limana bağlanması, İzmir-Ankara Hızlı Tren Projesi, Menderes-Aliağa arasında Egeray Projesi olarak isimlendirilen İZBAN hattının Bergama ve Selçuk’a kadar uzatılması dikkat çeken diğer önemli projeler arasında yer alıyor. Kentsel yenileme, Ege Medeniyetleri Müzesi. Kongre Merkezi, yeni fuar alanı ve kongre merkezi projeleri de beyannamede yer aldı.

Yüksel: İzmir'in 'çılgın proje'si belli...haberi için tıklayın

Köprü, tüpgeçit ve ay-yıldızlı ada

Ancak bu projeler arasında İzmir’in görsel yapısını değiştirecek, en farklı ve ilginç proje olarak ise ‘Üçkuyular-Mavişehir arasında körfezden köprü veya tüp geçitle geçiş sağlanması’ oldu. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, İzmir’in EXPO adaylığı için önerdiği körfeze hem tüp geçit hem de asma köprü projesi akıllara gelen çılgın projeler arasında yer alıyor. Ayrıca Ekrem Demirtaş, körfezin girişinde ayyıldızlı bir EXPO adasının da yapılabileceğini ifade etmişti. Projeye göre, söz konusu asma köprü ortadaki adaya kadar uzanacak. Bu ada da ay ve yıldız şeklinde olmasıyla hem Türkiye’yi temsil edecek hem de Türkiye’nin büyüklüğünü gösterecek. Köprü adaya vardıktan sonra kalan yolun tüp geçitle devam etmesi önerilmişti.



Söz konusu proje İzmir’e yönelik en çılgın projeler arasında yer alıyor. Başbakan Erdoğan’ın İzmir’e yönelik projesinin bu olabileceği kulislerde konuşulmaya başlandı. Hem asma köprü hem de tüp geçit bu proje ile hayata geçmiş olacak. Ancak seçim beyannamesine ‘körfeze köprü veya tüp geçit’ ifadelerinin yer alması nedeniyle tüp geçit yada köprüden birinin tercih edilebileceği ifade ediliyor. İzmir’e yönelik çılgın proje merak edilirken körfeze bir ada yapılması düşüncesi de öne çıkıyor.
 


Meclis’te proje şov

Öte yandan İTO Nisan Ayı Meclisi’nde konuşan Demirtaş’ın “Seçim yarışı ile birlikte partilerimiz İzmir’e yönelik hedeflerini, vaatlerini de açıklıyor. Açıklanan projelerin çoğu Oda olarak yıllardır dile getirdiğimiz projeler. Projelerin sahiplenilmesinden dolayı mutluyuz” sözlerine söz konusu projelerin tasarım görüntülerinin eşlik etmesi dikkat çekti.
 
Dev bir anıt
Ayrıca EXPO 2015 adaylık döneminde ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Taha Aksoy’un sunduğu projeler arasında da denize dev bir deniz feneri yapılması da akıllara gelen projeler arasında yer alıyor. Söz konusu anıt kulenin EXPO 2020’nin kazanılması ve konuya göre DNA kulesi gibi bir şekilde de yapılabileceği konuşuluyor.
 
Alsancak’a özel proje
Öte yandan Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın üzerinde çalıştığı farklı bir proje daha bulunduğu kulislerde dile getiriliyor. Ulaştırma Bakanlığı döneminde sık sık İzmir’e gelen Binali Yıldırım’ın Alsancak Garı’nın yenilenmesinin ardından bu bölgeye yönelik yeni bir projenin hayata geçmesine de sıcak baktığı biliniyor. Söz konusu projeye göre, Alsancak Gar-İzmir Limanı arası araç trafiğine kapatılacak. Bölge yayalara açılacak. Alsancak trafiği rahatlatılacak. Tekel Durağından itibaren yol altgeçite alınarak trafik akışı alttan sağlanacak. Tarihi Havagazı Fabrikası, Alsancak Gar, eski Tekel Binası çevresi tarihi dokusu korunarak gezi alanına dönüştürülecek. Bölgede kafeler, açık alan sergilerinin yapılabileceği alanlar oluşturulacak. Söz konusu projenin de benzerini Ekrem Demirtaş gündeme getirmişti. Ayrıca Taha Aksoy da Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde benzer bir proje ortaya koymuştu. Söz konusu projede Meles Çayı’nın kirlilikten kurtarılarak içinde Venedik gibi gezi teknelerinin yer aldığı bir projede hazırlamıştı. 
 
Kim ne söyledi?
 
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen:
“Geçmişten günümüze alıştığımız şekilde iş imkanları ve diğer yatırımların sadece İstanbul odaklı olmasını istemiyoruz. Oraya yoğunlaşan bu imkanların eşit şekilde İzmir gibi tüm Anadolu şehirlerine de yayılması gerekiyor. İstanbul için olduğu gibi İzmir için bir projenin söz konusu olduğu ifade ediliyor. Bu tür yüksek düzeydeki projelerde ülkenin öncelikleri ve tüm ülkeye sağlayacağı katma değer önemlidir. Bunun dikkate alınması önemlidir. Tüp geçit veya köprüden ziyade biz İzmir iş hayatını hareketlendirecek projelerin daha faydalı olacağına inanıyorum. Ayrıca İstanbul’a yapılacak söz konusu kanal projesine bütçeden pay ayrıldığı için yarın öbür gün bize ‘işte kanal yapıyoruz ondan yatırım yapamıyoruz’ gibi bir açıklama gelmesini istemeyiz.”

İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Timuroğlu:

“Bildiğin gibi iş hayatımız ve dernekteki görevimiz nedeniyle sık sık yurtiçi ve yurtdışı seyahatlere gidiyoruz. Bu seyahatlerden özellikle yurtdışından İzmir’e döndüğümde , uçaktan beton yığını haline gelen İzmir’i gördüğümde üzülüyorum. Yurtiçinde de diğer Büyükşehirlere göre İzmir geri kalmış gözüküyor. Bu nedenle İzmir’e ne yapılsa çılgın projedir. İzmir her şeye hasret kaldı. Sayın Ulaştırma eski Bakan ıBinali Yıldırım’ın İzmir’in için güzel projeler açıklayacağına inanıyorum”

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi:
“İzmir için proje hazırladım demekle bu iş olmaz. Proje demek planlama demektir. İzmir’in gelişim alanlarını dikkate almak demektir. Her kafasına esen proje yapmaya kalkarsa bu iş olmaz. Bu tür önemli projelerde insan unsuru mutlaka dikkate alınmalıdır. Ekonomik olarak, kentimizin gelişimine sağlayacağı katkı, kentin geleceğinde oynayacağı rol dikkate alınmalıdır. Çevre sağlığı de önemlidir. Bu tür çalışmalar uzun vadelidir. Eğer ki söz konusu proje İzmir Körfez geçişine yönelik bir proje ise, özellikle körfezdeki canlıların yaşamı da hesaba katılmalıdır. Ekolojik denge bozulmamalıdır. Körfez bizim gözağrımızdır. Onun için yapılmak istenen projeler titizlikle incelenmeli, etüd çalışmaları dikkatli yapılmalıdır”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Mayıs 2011 Pazar 01:38

önce işsizlere,iş yarat,sonra çılgın projelerle uğraş...

Yorumu oyla      12      7  
EŞREFPAŞALI 30 Nisan 2011 Cumartesi 09:23

Sayın adaylar İZMİR'e kalıcı bir eser kazandırmak adınızı İZMİR tarihine yazmak istiyorsanız Kadifekalenin etrafını dört taraftan gecekondulardan kurtarıp yeşil alana çevirecek projeler yapın oralara sizin heykeliniz dikilir.

Yorumu oyla      12      6  
CAHİT SOYARSLAN 29 Nisan 2011 Cuma 10:30

Kanalİstanbul'dan çıkardıkları hafriyatı atacakları yer arıyorlar.Demek ki;İzmir'deki çılgın proje körfeze bir ada olacak,hafriyat da Çatalca'dan gelecek.İzmir'in ada'ya da,çılgın'a da ihtiyacı yok.Metro'yu Selçuk'a,Otogar'a uzatın,Kadifekale'nin etrafındaki gecekonduları yıkıp yeşillendirin,geniç cadde ve bulvarlar açın başka bir şey istemiyoruz.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyon tahmini yüzde 6.9'a çıktı
Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 1 puan artırarak yüzde 6.9'a yükseltti.
İzmirli turizimciye tanıtım müjdesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “İzmir destinasyon çalışması” yabancı medya ...
Altın çıldırdı
Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.533,60 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
 
‘Atölyelerde sıra bekliyoruz’
Türk konfeksiyon firmalarının kapasitelerinin dolu olduğunu ve ihracatın ...
Çılgın projeye çılgın maliyet
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çılgın Projenin maliyetinin ...
Google Maps'in alternatifi hazır
Turksat A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay, uydu görüntüleme sistemi "TURKSAT ...
 
THY Malaga seferleri başladı
Türk Hava Yolları'nın Malaga'ya gerçekleştirdiği ilk sefer Emel Sayın'ın katılımıyla başladı.
Tanrıkulu: KOBİ’ler Türkiye’nin geleceğidir
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin öncülüğünde düzenlenen II. Girişimcilik ...
‘Kahin’ Türkiye için uyardı
Küresel krize yönelik isabetli tahminleriyle “Kahin” unvanı alan Prof. ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva