HABERLER>GÜNCEL
19 Temmuz 2022 Salı - 18:22

'Çeşme Projesi' değerlendirmesi: Yargıya müdahale mi var?

İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan Çeşme Projesi ile ilgili Danıştay’ın yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesini değerlendiren meslek odaları ve çevre örgütleri “Hukuka aykırılığı bilirkişi raporu ile sabit “İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” siyasetin de önemli gündemlerinden birisini oluşturuyor. Bir hukuk devletinde elbette belirleyici olan hukuk olmalıydı ama öyle olmadı var olan Başkanlık rejimini de göz önüne aldığımızda ilk aklımıza gelen “yargıya müdahale mi var” olmuştur.” açıklamasında bulundular.

 Çeşme Projesi  değerlendirmesi: Yargıya müdahale mi var?

EGEDESONSÖZ – TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınan ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ile ilgili geçtiğimiz günlerde gelişme yaşanmış, Danıştay 6’ıncı Dairesi bilirkişi kararına rağmen talep edilen yürütmeyi durdurma istemini oy çokluğu ile reddetmişti.

Danıştay 6’ncı Dairenin kararını, Danıştay İdari Dava Daireleri’ne taşıyarak iptalini isteyen meslek odaları ve çevre örgütleri basın toplantısı düzenleyerek kararı değerlendirdi. Mimarlar Odası’ndaki basın toplantısına vatandaşlar ve de Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da  katıldı. 

Ortak basın metnini okuyan TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir hukuken yapılması gerekenin yıkıma yol açacak Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulmasının ya da esastan iptaline karar verilmesi gerektiğini belirterek “Ama öyle olmadı. Danıştay Altıncı Dairesi, 15.06.2022 gün ve 2020/3285 E. Sayılı oyçokluğu ile verdiği GEREKÇESİZ kararı ile yürütmeyi durdurma istemimizi reddetti. Karara avukatlarımız 13 Temmuz 2022 tarihinde itiraz ettiler. Aslında kararın hukuka aykırılığının keşfe bizzat katılan Başkan Vekili Ahmet Arslan’ın karşı oyu çok iyi anlatmaktadır.” dedi. 

‘YASAYA AYKIRI KARARIN KALDIRILMASINI BEKLİYORUZ’
Çeşme Projesi’nin siyasetin de konusu olduğunu dile getiren Akdemir “Bir hukuk devletinde elbette belirleyici olan hukuk olmalıydı ama öyle olmadı var olan Başkanlık rejimini de göz önüne aldığımızda ilk aklımıza gelen “yargıya müdahale mi var” olmuştur. Hukuk devletinden, hukukun üstünlüğünden yana olan biz davacılar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan hukuka aykırı bu kararı kaldırmasını bekliyoruz. Çeşme Yarımadasında ekolojik yıkımlara neden olacak, kısa erimli yapılaşmalarla yarımadanın talan edilip kaynaklarının yok edilmesi sonucunu doğuracak, Çeşme yarımadasını yaşanmaz bir hale dönüştürecek hukuka aykırı bu karar hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

‘PROJE ALANINDAKİ 250 HEKTAR YANDI’
13 Temmuzda çıkan orman yangınında Çeşme Turizm projesi alanı içinde kalan ormanlık alanın yaklaşık 250  hektarlık kısmının tahrip olduğunu bilgisini veren Akdemir şunları söyledi “Bu alanın Anayasanın 169. maddesi ve 681 sayılı Orman Kanunu’na göre turizm dahil başka amaçlarla tahsisinin yapılmaması ve yeniden rehabilite edilerek ormanlaştırılması esastır. Bunun takipçisi olacağımızın da bilinmesi gerekmektedir.”

'ÇEVRE LEHİNE KARAR BEKLİYORUZ'
Ortak açıklamanın ardından söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak “Bu süreç aslında yasama yürütme ve yargıya karşı vatandaşın vatandaşlık haklarını koruma mücadelesidir. Bu mücadelede yine yargının gerçekten vatandaş lehine, çevre lehine karar vermesini bekliyoruz. Bunun dışındaki kararlar rant doğrultusundadır. Herkesi bu sürece destek olmaya çağırıyorum” dedi.

'RANT PROJESİ DURDURULMALIDIR'
EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Türk de bu projenin rant projesi olduğunu dile getirerek, “Bu projesi bir rant projesidir. Bu eko-kırım projesidir. Dava sürecinde sunmuş olduğumuz gerekçeleri aklın ve bilimin ışığında ortaya koyduk bizim talebimiz mahkemenin lehimizE karar almasıdır. Bu rant projesi bir an önce durdurulmalıdır” diye konuştu.

'TARİH ÖNÜNDE HESAP VERECEKLERDİR'
Son olarak konuşan TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir “Bu bir rant projesidir, talan projesidir. Vatan toprağı satılmak isteniyor. Hukuk iktidarın kılıcı oldu. Bu projeye yürütmeyi durdurmak kararı verilmelidir. İzmir topraklarının Çeşme’nin talan edilmesine halktan koparılmasına itirazımız var. Projenin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir. Bu kararı veremeyen mahkemeler tarih önünde hesap verecektir” ifadelerini kullandı.

 
Ekip otosuna çarptı... 5'i polis 6 yaralı!
 
Freni boşalan kamyondan atladı... Hayatını kaybetti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnşaattan düştü... Hayatını kaybetti!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde çalıştığı inşaatın 3. katından düşüp ağır yaralanan ...
Soylu'nun kuzeninin katil zanlısı tutuklandı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sefa Dönmez'in katil zanlısı ...
Hırsızlıkla suçlanmışlardı... 'Sesleri çok çıkıyordu'
Başakşehir'de göletteki ördekleri çantasına koyarak çaldığı yönünde sosyal ...
 
EYT için özel ekip oluşturuldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde, emeklilikte yaşa takılanların ...
Vakalar arttı... Kene 2 can daha aldı!
Sıcaklığın kendini göstermesiyle kene vakaları da artışa geçti. Sivas ...
Danıştay'dan 'İstanbul Sözleşmesi' kararı
Danıştay İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemini reddetti.
 
İzmir’in 6 aylık trafik raporu: En çok nerede kaza oldu?
Mürselpaşa Bulvarı ile Altınyol’u bağlayan Halkapınar Kavşağı üzerindeki ...
Irak'ta 7 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Pençe- Kilit, Pençe- ...
Boyundan büyük balık yakaladı
Edirne'de, Meriç Nehri'ne açılan balıkçı Sabri Yılmaz'ın ağına 1 metre ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva