Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Gaziemir Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin 2'nci oturumunu gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Ünal Işık'ın idaresinde gerçekleştirilen oturumun gündeminde Faaliyet Raporu görüşmeleri yer aldı.
ASLAN: SEÇİM DÖNEMİNDE SÖZ VERİLDİ AMA...
AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Aslan Faaliyet Raporu ile ilgili söz alırken, "Faaliyet raporu kitabımız 347 sayfa. Bu rapor sadece MHP Başkanvekili ve AK Parti grubundan 2 kişiye verilerek diğerlerine mesaj atıldı. Gaziemir Belediyesi olarak 31 adet faaliyet raporu bastırılmamasını yadırgıyorum. Proje gerektiren projelerin gerçekleşmeme oranına baktığınızda ya proje iptal ya da tasarruf tedbirleri yazdığı görülmektedir. Sarnıç Pazaryeri yapılacak deniliyor. Altında ise tahsis talepleri olumlu karşılanmadı denilmiş. Seçim çalışmalarında belediye başkan adayımızın meydanlarda sergilediği projedir. Bu proje Sarnıç gibi bir yerde. Önemli olan bir pazaryeri projenin en azından proje olarak düşünülmemesi vatandaşları üzmüştür. Kentsel dönüşüm ile ilgili... 16 yıldan beri dönüşüm sorunu devam ediyor. İzBB tarafından yürütülen kentsel dönüşüm alanları ile ilgili teknik bilgi belge ve koordinasyon sağlanacak ibaresini 16 yıldır görüyoruz. Bunla ilgili hiçbir şey yapılamayacağı kanaatine vardık. Grup başkanvekilleri olarak oturduk görüşlerimizi beyan ettik. Eğer proje uygulanamıyorsa plan değişikliği yapalım vatandaşlar kendi imkanları ile kendi yerlerini yapmaya çalışsın. Asfalt hedefi 8 bin 200 ton. Gerçekleşme seviyesi 2 bin ton. Asfaltta yüzde 29,5 gerçekleşme oranı, kaldırım parke taşında yüzde 2,5 gerçekleşme oranı ancak memnuniyet oranı yüzde 82,5 çıkıyor... Bunu anlamış değilim. Sanat Merkezi... Migros'un olduğu yerdi. İptal olunmuş. Karşı da gelmiyorum. Ancak iptal olan yerde bir sanat merkezi ve Gaziemir Gençlik Merkezi protokolde yer alıyordu. Protokol iptal olduysa yeni protokol yaptık mı? Protokol iptalse Buca'da verdiğimiz 27 dönüm yer var. Bu boşta mı? Yerimizin muallakta kalmaması için İzBB ile sözleşme acilen yapılmalı. Maliyeti yüksek projeler için başka bir şey demiyorum. Elbette hemen olacak değil. Ancak 1 yıl içinde bazı projeler gündeme gelebilirdi. Başkan adayı iken söz verdiğiniz faaliyetlerinizi Faaliyet Raporu’nda göremiyoruz. Anne kart... Seçim döneminde söz verildi ancak Faaliyet Raporu’nda göremedim" diye konuştu.
ATMACA: BÜYÜKŞEHİR’E BİR ŞEY VERMEDEN KARŞILIK ALAMIYORUZ
Sözlerine yapılan açıklamalarla ilgili konuşarak başlayan AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, "İller Bankası’ndan yüzde 40 kesinti olduğu ifade edildi. Bütçede öngörülen 440 milyon TL. Bundan yüzde 40 kesinti yapılırsa 284 milyon TL olması lazım. Gelir bütçesi gerçekleşme oranı yüzde 51. İller Bankası’ndan gelen paylarda ise gerçekleşme oranı yüzde 80'lere yaklaşıyor. 2B arazileri tahsis olmaz. Böyle bir yöntem yok. Geçen dönem meclis üyesi olan arkadaşlarımız hatırlarlar; Mart ayı meclisinde Sarnıç'ta 3 tane parselin satın alınması gündemdeydi. Maalesef çok uygun rakamlara satın alma şansımız varken bu gerçekleştirilemedi. Her şeyi tahsisi ile bekliyoruz ancak Büyükşehir ile olan ilişkilerimizde Büyükşehir’e bir şey vermeden karşılık alamıyoruz. Bu da üstünde düşünülmesi gereken şeyler" ifadelerini kullandı.
Faaliyet raporu ile ilgili eleştirileriyle sözlerine devam eden Atmaca şu ifadeleri kullandı;
"1 yıllık görev süremizi doldurduk. Gaziemir Belediye başkanımızın hazırlattığı ve başarılı bir yılı geride bıraktığını iddia ettiği Faaliyet Raporunu okuduk. 5393 sayılı Belediye kanununun faaliyet raporu ile ilgili 56. Maddesi ne diyor hep birlikte okuyalım; “Belediye başkanı, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 41’inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen biçimde; stratejik plân ve performans programına göre yürütülen faaliyetleri, belirlenmiş performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerini ve belediye borçlarının durumunu açıklayan Faaliyet Raporunu hazırlar. Faaliyet Raporunda, bağlı kuruluş ve işletmeler ile belediye ortaklıklarına ilişkin söz konusu bilgi ve değerlendirmelere de yer verilir. Yasanın amir hükmü olmasına rağmen elimizdeki bu faaliyet raporunda belediyenin borçları ile Seydaş A.Ş., Sarbel Ltd. Şti. ve Gazibel Ltd. Şti. hakkında tek kelime yer almıyor. Belediyenin borcu ne kadar ve bu borçların nedeni nedir? Şirketler hangi işleri yapıyor? Zarar ediyor mu? Sermayesini nasıl kullandı? Belediye ile mahsuplaştı mı? Şirketlerin borcu var mı? gibi bilgileri tam olarak anlayabilmiş değiliz. Gördüğünüz gibi Faaliyet Raporunun hazırlanması ile ilgili sorumluluğu, kanun direk belediye başkanına vermiş. 2 dönem meclis üyeliğinden sonra 1 yılını doldurmuş tecrübeli bir yöneticinin yukarıda belirttiğim hususların açık ve şeffaf olarak yer almadığı bir Faaliyet Raporunu meclise sunmasını yadırgıyorum. Her şeyi kalem kalem tablolardan bilançodan anlayamıyoruz, o yüzden size soruyoruz ve yurttaşlarımızın anlayacağı şekilde şeffaf biçimde açıklamanızı bekliyoruz. Rica ediyoruz, eğer mümkünse Belediyenin ana para olarak bilinen borcu kaç para? Kültür Varlıkları Katkı Payı düzenli ödeniyor mu? Ödenmiyorsa faiz dahil toplam borç ne kadar? Şirketler dahil vergi ve SGK borçları faizlerle beraber toplam ne kadar? Borçları açıkladıktan sonra İzBB’de 26, Gaziemir’de 16 senelik CHP iktidarı döneminde ödenmeyen bu borçlarla hangi yatırımları yaptınız? Bu paraları nereye harcadınız? Siz mali müşavirsiniz açıklayın. Gaziemir’in kronikleşmiş hangi sorununu çözdünüz? Ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm, imar, altyapı, yollar, tamir bakım, kaçak yapı ile mücadele, kaçak hafriyat, otopark problemi bitti mi? Aktepe-Emrez de kentsel dönüşüm mağdurları evlerini satıp başka yerlere taşınıyor, insanların umudunu tükettiniz. Oysa bölgenin imar planlarını yapsaydınız kendiliğinden yerinde dönüşüm ile sorun çözülecekti ama umurunuzda olmadı. İzmir ve Ankara İl başkanlarınız, milletvekilleriniz ve onların yakınlarının iştahını kabartan rantsal dönüşüme teslim ettiniz. Onlar da kentsel dönüşümün ortasına lüks villa yapma derdine düştüler.
Akçay Caddesi’nde yaşanan trafik keşmekeşi insanları canından bezdiriyor, zaten imar planlarında var olan 2 alternatif yol güzergahıyla sorun çözüme kavuşacak ama kimin umurunda? Çağın gerisinde kalmış lastikli sistem yerine raylı sistem yatırımı yapmadığınız sürece ulaşım sorununu çözemezsiniz ama siz ne yapıyorsunuz? Hala daha lastikli sistemle kent içi ulaşımı çözümsüzlüğe sürüyorsunuz. Şimdi sayın başkan diyecek ki, bunlar İZBB’nin sorumluluğundaki işler. Siz o koltukta niye oturuyorsunuz? Her şeyin altına İZBB iş birliğiyle yapılacak diye yazmayı biliyorsunuz. Sizin gündeminizde Gaziemir’in ulaşım sorunu yok mu? Neye üzülüyorum biliyor musunuz? Şu mecliste Akbelen ormanlarını dile getirdiğiniz kadar Gaziemir’in sorunlarını konuşmadınız. Geçtiğimiz dönem biz Gaziemir’in dağlarında ağaç katliamı var derken siz ağzınızı açmadınız. Kaçak hafriyatlarla doğa katlediliyor dedik, siz Kaz Dağları’ndan bahsettiniz. Şimdi çok merak ediyorum, orman içinde yapılan rezidanslara oturma raporu verirken o ağaç rölövelerine uygunluk arayacak mısınız? Yoksa onlardan sponsorluk alıp başka işler mi yapacaksınız? Faaliyet raporlarında kaç adet imar durumu verdiğinizi, kaç adet trafonun 1/1000 ölçekli imar planını yaptığınızı yazmışsınız. Ama 1/1000 ile 1/5000 ölçekli planlar arasındaki uyumsuzluklar konusunda hangi işlerin yapıldığı yazmıyor.
Sarnıç, Yeşil Mahalle, Pirenlik mevkiinde yeşil alan görünen yerler sebebiyle tapu alamayan yurttaşlarımıza söz verdiğiniz halde attığınız bir adım yok. Ama ne hikmetse Aktepe’de yol boyu ticaretle ilgili komisyonları ve meclisi canhıraş bir şekilde çalıştırıp oy birliğiyle karar alınmasını sağladınız ve o dönem bir söz vermiştiniz. Bilmem hatırlıyor musunuz? Konu Mecliste onaylandıktan sonra meclis üyelerinden bir heyet oluşturacağız ve ilgili firmadan yardım talep edeceğiz demiştiniz. Yoksa firma başka işlere mi sponsor oldu? Hazır aklımıza gelmişken, o bölgede imar planında birçok yeşil alan var, onların işgaline de göz yumup ecrimisil alıyor musunuz? 2024 yılı içerisinde kaç adet kaçak yapı yıkımı gerçekleştirdiniz? Kaçak yapı ve kaçak hafriyatla mücadeleniz sadece cezai işlem yapmaktan mı ibaret? Neden yıkım ihalesi açmıyorsunuz? Gaziemir’in bütün yolları otopark haline gelmiş. Allah korusun bir deprem anında hiçbir sokağa girilemez duruma geleceğiz. Bununla ilgili bir çözüm öneriniz var mı? Araç muayene istasyonu önünde yola park eden araçlar sebebiyle trafik kördüğüm oluyor. Oysa temizlik işleri şantiyesi olarak kullandığınız alanın bir bölümü otopark. Neden otoparkı kullanıma açmıyorsunuz? Yolların tamir bakımıyla ilgili söz verdiniz bir ay geçti biz sorduktan sonra koştura koştura İZBETON’a gittiniz. Birkaç lokasyonda hareketlenme oldu ama maalesef yetmiyor. Her yer o kadar bakımsız ki yurttaşlarımız tamirhanelerden çıkamıyor. Üstelik belediyenin araçlarının durumu da içler acısı. Denetim komisyonu raporu şerhinde Cumhur İttifakı meclis üyelerimizce bu konu dile getirildi. Ben de bu konuyu tam bir yıl önce dile getirmiştim. Daha sonra siz de 2024 yılı ağustos ayında araçların ağır bakımlarının belediyemiz ekiplerince yapıldığını ve kar edildiğini ifade ettiğiniz bir basın açıklaması yayınladınız.
Denetim Komisyonu Başkanı Tanju Tekgül belediyemizde askeriyedeki gibi böyle bir atölyemizin olmadığını söyledi. Şimdi size soruyorum, bu konuda kim doğru söylemiyor lütfen cevaplayın. Yine denetim komisyonu başkanı önceki yönetimin araç bakımları için fahiş ödemeler içeren anlaşmalar yaptığını, kendilerinin göreve geldikten sonra bu anlaşmaları iptal ettiklerini söyledi. Siz bu konuda kamu zararı olması sebebiyle bir suç duyurusu yaptınız mı? Yapmadıysanız Tekgül’ün söyledikleri gerçeği yansıtmıyor mu? 26 yıldır İZBB’de 16 yıldır Gaziemir’de yerel yönetimde iktidarsınız, iktidar bahane bulma makamı değil, şikayet makamı değil. Çözüm bulma makamıdır. Faaliyet raporunda birçok yerde ekonomik krizden bahsediyorsunuz ve bahane üretiyorsunuz. Çok basit bir soru soracağım, 2024 yılı bütçenizde iller bankasından gelen paylar kaç tl öngörüldü? Gelen paylar kaç tl? Gelir bütçenizin gerçekleşme oranı yüzde 51, gelen payların gerçekleşme oranı bizim hesaplarımıza göre yüzde 80 civarında. Her seferinde soruyoruz, siz bunları bilmiyor muydunuz? Yönetemeyecekseniz neden aday oldunuz? Siz de oyun esnasında kural değişti diyorsunuz. Pes doğrusu, siz mali müşavir olarak mükelleflerinize vergi ve SGK borçlarınızı ödemeyin diye telkinde bulunuyor musunuz? Bu borçların ödenmesi gerektiğini en iyi sizin bilmeniz lazım. Biraz önce de sorduk tekrar edelim, siz bu borçları ödemeyerek Gaziemirli yurttaşlarımızın refahı ve mutluluğu için yatırım yaptıysanız, proje ürettiyseniz, yol altyapı köprü vb. işler yaptıysanız bunları açıklayın. Bakın 1 yıldır görevdesiniz seçim dönemindeki vaatlerinizden hangilerini hayata geçirdiniz diye önceki birleşimde sordum, siz bize klasik belediye hizmetlerini anlattığınız bol resimli kitapçıklar dağıttınız. 2024 tahmini gider bütçeniz 1 milyar 350 milyon gerçekleşen 863 milyon 392 bin 639,57 Tl bunun da yaklaşık 600 milyon TL’si personel gideri. Sizce personel giderleriniz yasal limitleri geçiyor mu? Yaptığınız sadece çöp toplamak, konser çalgı çengi tiyatro bol resim az iş. Aslında topladığınız çöpün parasını da yurttaştan katı atık bedeli olarak alıyorsunuz. Çevre temizlik vergisi, atık su bedeli falan derken aslında vatandaş sizin yapıyor göründüğünüz işlerin parası tıkır tıkır ödüyor. Ama iş lafa gelince Deprem Vergileri Ne oldu diye soruyorsunuz; 1999 yılından bu yana Kocaeli, Düzce, Afyon, Çankırı, Osmaniye, Sultandağı, Pülümür, Bingöl, Aşkale, Doğubeyazıt, Van, İzmir ve çağın felaketi 6 Şubat depremleri oldu. Yıkılan yüzbinlerce konut yeniden inşa edildi, altyapısı yeniden yapıldı, okullar camiler spor tesisleri yapıldı. Milyonlarca konutun kentsel dönüşümü için kira yardımı ya da kredi faizinin bir bölümünün devlet tarafından üstlenilmesi sağlandı. Ama hala deprem vergileri nerede diye soruyorsunuz.
İlk yılınızın faaliyet raporunda birçok yerde şeffaflık kelimesini kullanmışsınız. Şeffaflık sıfatı; vatandaşların olumlu olumsuz tüm uygulamalar hakkında açıkça bilgilendirildiği ve kolayca verilere ulaşabildiği belediyeler için kullanılır. 5393 sayılı yasanın 55. Maddesinin son paragrafı ‘’Denetime ilişkin sonuçlar kamuoyuna açıklanır ve meclisin bilgisine sunulur.’’ Der. Yani Sayıştay denetçileri, Mülkiye Müfettişleri ve Denetim komisyonu raporları belediyenin web sayfasında hem yasa gereği hem de sizin şeffaflık ilkeniz gereği yayınlaması gerekirken ne hikmetse 1 yıldır bir türlü yayınlanamıyor. Gaziemir Belediyesi'nin vatandaşa duyuru yaptığı web sitesine hep birlikte baktım hatta arama bölümüne yazdım ama bu bilgilere nedense ulaşamadım."
ÖZKAN: İZMİR'E ÖRNEK BELEDİYELERDEN BİR TANESİ
CHP'li Meclis Üyesi Ramazan Özkan ise eleştirilere yanıt verirken, "Vatandaşın beklentisi, toplumun beklentisi hizmet alabilmektedir. Ancak bugün bu hizmetlerin verilebilmesi için hak ettiğiniz parayı alamıyorsanız bazı hizmetlerde aksaklık olabilir. İller Bankası’nda alınan para enflasyon oranı hesaplandığında 1 yıl içinde ne kadar eksi ile hareket ettiğiniz görürsünüz. Arkadaşların serzenişi elbette olacaktır ancak vicdani de olmak lazım. Paranın olmadığı yerde hizmetin oluşması zor oluyor. Belediyelerimiz rutin işler yapmak ve personelini mağdur etmemekle beraber İzmir'de örnek belediyelerden bir tanesi. Uğur Beyin kentsel dönüşüm ile ilgili söylediği şeyler kabul edilebilir değil. Aktepe Emrez'de yandaşlara yönelik iştah kabartıcı ifadesini kullanması ne vicdani ne ahlakidir. Bugün yandaşa peşkeş, rant yaratma çabası ortaya koyacaksanız Sümerbank'a Şeker Fabrikası'na bakacaksınız" ifadelerini kullandı.
MENEKŞE: BURASI AĞLAMA DUVARI DEĞİL
AK Parti Meclis Üyesi Rüştü Menekşe ise, "Burası ağlama duvarı değil. Kusura bakmayın. Belediye başkanı olduysanız hizmet yapacaksınız. Enflasyon şu olmuş bu olmuş benim için önemli değil. Önemli olan hizmet görmek" dedi.
ÇALIŞKAN: TASARRUF GENELGESİNE TAKILMAKTADIR
CHP Grup Başkanvekili Cemal Çalışkan, "İller Bankası'nda biz lütuf beklemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Sosyal Güvenlik Bedelleri nedense CHP'li belediyeler yerelde iktidar olunca akla geldi. Neden şimdiye kadar kimse bu borçlar konuşulmadı? Kitapçık sayısı ile ilgili eleştiri oldu. Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesinde yer alan maddeye bakabilirler. Yüzde 40 kesintinin doğru olmadığı savunuldu. 2024 Ocak ayında 31 milyon TL gelmişken 2025 Ocak ayında 24 milyon para gelmiş. Bunu da geçen yıldan bu yana ortalama enflasyonun yüzde 60 olduğunu düşünürseniz aradaki farkı kendileri hesaplayabilirler. 1 yılda yapılamadığı belirtilen fiziki projelerden bahsedildi ancak maalesef fiziki projeler tasarruf genelgesine takılmaktadır" ifadelerin kullandı.
KOCABAŞ: KİMSE ZORLA TALİP ETTİRMEDİ
AK Parti Meclis Üyesi Nail Kocabaş, "Arkadaşlarımız onlarca haklı eleştiriyi dile getirdi. İsterdim ki CHP grubundaki meclis üyeleri bu konularda görüşlerini ifade etseydi. Biz eleştirileri ortaya koyduk. Yaklaşık 1 yıl önce bu mecliste dedik ki ilçemiz bir deprem ilçesi, kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar yapalım, en kötü envanter çıkarıp planlamalar yapalım. Envanter çalışmadık, plan da yapmadık. İnşaat ruhsatları geliri oluşmuyor deniliyor. Oluşmaz tabi. Kentsel dönüşüm için siz işlemler yaparak süreci sürdüreceksiniz. 3-5 belediye fazla aldınız diye 20 yıldan beri ödemediğiniz SGK borçlarını ne zaman ödeyeceksiniz? SGK borçlarını verdiğinizde nereye gidiyor? emekli insanların maaşına gidiyor. Sayın Başkan her konuşmasında bütçe ile ilgili ifadeler kullanıyor. Kimse sizi bu göreve zorla talip ettirmedi. Bu ülkede yaşıyorsunuz ve yaşanan olayları biliyorsunuz. Talip olduğunuzda 6 Şubat depremi de olmuştu. Gazibel şirketindeki personel sayısı Faaliyet Raporunda 607 gözüküyor, Denetim Komisyon üyelerine verilen bilgi 595, bizdeki bilgi 764. Gerçek hangisi. Bir de görev geldiğinizden beri kaç kişi işe aldınız bunu merak ediyoruz" ifadelerini kullandı.
IŞIK: CUMHURBAŞKANIMIZA ÇIKMAYA HAZIRIM
Son olarak kürsüye çıkan ve eleştirilere yanıt veren Başkan Işık, "Eleştirileri yaparken keşke doğru noktalardan bakıp vicdanımızı ve aklınızı bir kenara bırakmasaydık. Faaliyet Raporu sayısı eleştirildi... Tasarrufu tedbirleri diyor ki kız. Herkese bastırmış olsak dünyanın parsı. Bir süre sonra evinizde yük olacak, çöpe atılacaktı. Elektronik ortamda gönderdik size sonsuza kadar saklama imkanınız var. Faaliyet raporunu sayfa sayısı... insan buna takılmaz. Raporun resmi şekil şartları var. Yarısından çoğu bunlarla geçiyor. 2023 yılında konulmuş hedefleri 2024 yılında benden sorgulamanız anlamak mümkün değil. Okuduğunuz kağıdı bir kere düz tutun. Ülkede şu an yatırım yapan bir kurum gösterin bana. Devlet karayollarını yapamıyor bende Gaziemir'in yolunu yapamıyorum. Yalan mı söyleyecem size. Kentsel dönüşüm diyoruz...Evet kentsel dönüşüm yapılmalı. Ancak dönüşüm ile ilgili bu ülkede ödenen paraların hesabına gelince herkes yan çiziyor. Seçim beyannamemizde söylediğimiz işler elbette ki bizim yol haritamız. Tek tek yapacağız. Sen bunu bilmiyor muydun para sorunun bilmiyor muydun... Bilmiyorduk. Eylül ayında Cumhurbaşkanımız silkeleyin diyene kadar bir sorun yoktu ki. Biz bu işi toparlardık. Ocak 2024'Te gelen kesinti oranı yüzde 4,69. Yüzde 40 Nisan 2025'te kesinti yapılacak. Bu mu çalışma sistemi? Enflasyonu da bir kenara bırakıyorum. Geçen sene 31 milyon para gönderen iller bankası, sen geçen sene gönderdiğin paranın yarısını gönderiyorsan zaten benim hizmet yapmamı istemiyorsun. Kamu eli ile engellenmiş oluyor. Tansaş yerinde yapılan protokol geçerli. Yeni protokolün yapılması Çevre Şehircilik Bakanlığında gelecek izne göre şekillenecek. Buca'daki yer gündeme geliyor. Ancak bir kere de şunu söyleyin; Buca'daki yerin Gaziemir Belediyesine hiçbir faydası olmayan yeşil alan olduğunu unutmayın. Buna karşı yapılan sözleşme ile çok daha iyisini yaparak sizlerle paylaşacağız. Yatırım yap diyorsunuz... 4 bin TL emekli ikramiyesini 2 taksitle ödeyen devletten bahsediyoruz. Ne yapalım kazan mı kaldıralım? olmayınca olmuyor, ödenmeyince ödenmiyor. Belediye borçlanmaları eskiden daha çoktu şimdi hala var. Deftere yazdırmaya benzetiyorum. SGK ve vergi borçlarını 1950'li yıllardan beri deftere yazdırılıyor. Devlete borçlanıyor bir süre sonra gidip ödeniyor. Sütü bozuk her belediyede her yerde birileri vardır. Bir şeyleri çalıp çırpmıştır bir şey diyemem. Ancak borçların genel oluşma durumu bu. İkide bir Ankara ve İzmir il başkanın olmamış konutundan bahsediliyor. Bu ülkede devletin bakanı devlete dezenfektan satmadı mı? Bir tek cümle var mı? Bu ayıbın yanında başka bir şey konuşulmaması gerekiyor. Devletin içinde bunlar varken, gerçekleşmemiş belki beledi ödenecek... il başkanımıza soracağım bir sonraki meclise kadar gerekli cevabı size vereceğim. Raylı sistem yatırımları... Ankara ve İstanbul hükümete ait belediyelerdeyken tüm taylı sistem devlet tarafından yapılıyordu, CHP ye geçince belediyeler kendi yapıyor. Bizden yüzde 40 kesiliyor ama Menemen Belediyesine 4 milyon 416 bin metrekare arazi veriyorlar, Menemen Belediyesi SGK 'ya eriyor ve borçtan kurtuluyor. Bana da verilse benden de yüzde 40 kesilmez bende bu şikayetleri yapmayacağım. Gidip Menemen Belediyesindeki arkadaşlara sorun borçlar nasıl ödendi... Demek ki eşit değiliz. SGK borçları konusunda bir mali müşavir olarak yüzde 100 katılıyorum ki bunlar ödenmeli. Ödenirken bu borçlar niye var ve nerede var? 2023 yılı Sayıştay raporu... Belediye ve bağlı şirketlerden SGK'nın toplam alacağı 72 milyar 605 milyon. Piyasadan alacak 1 trilyon. Bugün belediyelerin üzerine gelindiği gibi özel sektörün üzerine giderseniz yaşayacak firma kalmayacak. Gitmezseniz bu kaos doğuyor ortaya. Bir borç varsa herkesin ödemesi lazım. Asfalt konusunda vatandaş da geliyor. Ya çalışanın maaşı ya asfalt diyorum vatandaş 'tamam biz idare ederiz' diyor. Yüzde 40 kesinti olmasa ötekine de bir çözüm bulurum. Bugünden itibaren elektriği yüzde 25 zam geldi. Bu iğneden ipliğe her şeye zam demek. 2023 yılı sonundaki belediye ve bağlı şirketlerinin SGK alacakları içindeki payı 8,27. Yüzde 91'i özel sektörden. Oturup inceleyin. Devlet hangi alacaklarını tahsil ediyor? Türkiye2nin 3 ilinde SGK'nın icra memuru yok. Bu koşullarda mücadelemiz sürüyor. İller Bankası yardımcı olmaya çalışıyor dedi... Ben niye kredi bulmak için bir milletvekilimizi arıyorum? Hangi belediye giderse gitsin doğru projesi varsa İller Bankası'nın kredi vermesi lazım. Yardımcı olunuyor diye başa kakılması gereken bi konu değil, aslında utanılması gereken bir konu. İzmir'de krediyi alabilen tek belediye de biziz. Derdimiz büyük ama umudumuz var. Başaracağız. Tansaş'ın yerini sordunuz. Belediyeye değil müteahhitte satın daha fazla para alırsınız diye. Biz Gaziemir'in malını Gaziemir'de kalması için mücadele edeceğiz. O mal Gaziemir'in mülkü olarak kalacak. Biz 5 yıl içinde vaat ettiğimiz projelerin tamamını hayata geçirmek için hiç umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Ben Cumhurbaşkanımıza çıkmaya da hazırım. Cumhurbaşkanımız 2 kere geldi. İlk gelişinde denedik ancak çıkamadık. Benim dosyam hazırdı" diye konuştu.
Faaliyet Raporu görüşmelerin ardından oy çokluğu ile kabul edildi.