Muhittin AKBEL/ EGEDESONSÖZ –  Bornova Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. Mecliste 2024 yılına ait Denetim Komisyonu raporu da meclis üyelerine okundu.

Denetim Komisyonu Raporu'na AK Partili komisyon üyeleri şerh düştü.  Denetim komisyonunda yer alan AK Partili meclis üyeleri Sait Tatlı ve Levent Taşer tarafından hazırlanan şerhte 53 bulgu yer aldı. 

Raporda şu ifadeler yer aldı: 

Denetim komisyonu 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasını kapsayan Bornova belediyesinin mali hesapları ile ilgili yaptığımız denetim çalışmaları tamamlamıştır. 2024 yılı denetim komisyonunun 45 günlük çalışmalarında, denetim komisyonumuza sunulan dosyalar üzerinden, örnekleme yolu ile seçilen evrakların incelenmesi neticesinde elde edilen bulgular meclis sayın heyetine sunulur.

Denetim faaliyeti sonucu yapılan çalışmaların neticesinde aşağıdaki 53madde ve 11 sayfadanoluşan bulgulara rastlanılmıştır.

BULGULAR

1-) Bornova Belediyesi tarafından, Mahalle muhtarlıklarına yapılan fatura desteğine ilişkin incelemelerde; bazı muhtarlıkların faturalarının takibi yapılmadığı için fatura bedelleri katlamalı olarak hesaplanmış ve aylık düzenli olarak takibi yapılmaması sonucu fatura bedellerinink atlamalı olarak hesaplandığı gözlemlenmiştir. Yine bazı muhtarlıkların tesisat arızalarına zamanında müdahale edilmediği için normalde 6 aylık tahakkuk eden fatura miktarı bir ayda fatura edilmiştir.

2-) Doğrudan temin usulü ile ihale edilen alımlar da ihaleye teklif veren ve ihaleyi alan firmaların bir kısmının faaliyet alanlarında olmayan işler ile ilgili teklif verdikleri gözlemlenmiştir.

3-) Doğrudan temin teklif dosyalarının bir kısmında; işin oluru, piyasa araştırması, tekliflerin toplanması, sözleşmenin yapılması ve işin yapılıp muayene tutanağının hazırlanmasının tamamı aynı gün içinde yapılıp tamamlanmış. Buradan da anlaşılacağı üzere yapılacak olan işin, çok aceleye getirildiği ve yeterli piyasa araştırması yapılmadan tamamlandığı anlaşılmıştır. (26/06/2024 tarihli led ekran kiralama işi)

4-) 22-b ile yapılan bir kısım ihalelerde, ihale sonucunda raporlama yapılması gerekirken herhangi bir raporlama yapılmadığı gözlemlenmiştir. (Bilgi işlem müd. Akıllı vezne bakım ve hizmet alım işi)

5-)Doğrudan temin teklif dosyalarının bir kısmında; bazı tekliflerin aynı yazı karakteri ile yazıldığı için, aynı kişinin kaleminden çıktığı düşünülmektedir.

6-) İkram malzemeleri alım işlerine ilişkin Doğrudan temin teklif dosyalarının birkısmında, yalnızca tek bir firmanın teklif vermiş olduğu tespit edilmiş ve ihalenin bu teklif veren firmaya verildiği gözlenmiştir. (kültür müdürlüğü ikram malz. Alım işi)

7-) Doğrudan temin teklif dosyalarının bir kısmında; taşınır işlem fişleri ile mal kabul fişlerinin aynı tarihte düzenlenmesi gerekirken farklı tarihler de taşınır ve mal kabul fişleri düzenlenmiş olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca sarf malzeme fişlerinden neredeyse 2 hafta sonra taşınır kayıtları yapılmış. Yani malzemeler önce tüketilmiş sonrasında usule aykırı olarak taşınır işlem fişleri düzenlenmiştir.(Kültür müd. İkram malzemesi alım işi 30/04/2024 muayene kabul ve sarf malzeme fişi, taşınır işlem fişi 09/05/2024 tarihli)

8-) 2024/7 sayılı Tasarruf tedbirleri konulu genelge hükümlerinde festivaller yapılamayacağı düzenlenmişken; Doğrudan teminile festivaller düzenlenmiştir.

9-) 2024/7 sayılı Tasarruf tedbirleri konulu genelgede; demirbaş alımı yapılmaması gerekirken birçok demirbaş alımı yapıldığıgözlemlenmiştir. (Kültür Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müd. Vb.diğer müdürlükler)

10-) 2024/7 sayılı Tasarruf tedbirleri konulu genelgeye aykırı olarak organizasyon, şölen ve etkinlikler düzenlenmiştir. (14/10/2024 tarihli fatura kitap günleri etkinliği)

11-) Doğrudan temin teklif dosyalarının bir kısmında, piyasa araştırması yapan görevliler ile muayene kabul tutanağını imzalayan kişilerin aynı olduğu gözlemlenmiştir.

12-)Türk Bayrağı alım işi açık ihale usulü ile yapılarak çok daha uygun fiyat ile alınabilecekken, parçalara bölünerek doğrudan temin üst limitine yakın defalarca alım yapılmıştır.İhale dosyaları incelendiğinde Teklif mektuplarındatarih olmadığı ve sarf edildiğine dair tutanağın olmadığı görülmüştür.

13-) Doğrudan temin ile yapılan araç bakım onarımlarına ilişkin ilgili muayene kabul tutanaklarında sadece ihale edilen işin yapıldığı ile ilgili tutanak bulunmaktadır; tutanağın içeriğinde hangi bakım-oranım ve işlemlerin yapıldığına dairdetayolmadığı gözlemlenmiştir.

14-) Doğrudan temin ile temmuz ayında yapılan araç tamirlerine ilişkin dosyaların incelenmesinde aynı araçlara ilişkin malzeme alım işi; açık ihale usulü ile yapılarak çok daha uygun fiyat ile alınabilecekken, parçalara bölünerek doğrudan temin üst limitine yakın defalarca alım yapılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.

15-) Tamirde görünen bazı araçların aynı gün içindebirden fazla firmada işlem gördüğüve bakım onarım tarihlerinde ise bu araçlara ilişkin yakıtfişleri düzenlendiği; belediye bünyesinde çalıştırıldığı görülmüştür. Bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır. (31/07/2024 tarihli 3 adet ayrı doğrudan temin usulü ile alım)

16-) Doğrudan temin usulü ile 10 farklı günde iftar yemeği düzenlenmesi işi verilmiştir. Ancak 10 farklı gün için tek tek muayene kabul tutanağı düzenlenmesi gerekirken sadece tek bir tane muayene kabul tutanağı düzenlenmiş olduğu gözlemlenmiştir.

17-) Doğrudan temin usulü ile yapılan yemek alım işleri parçalara bölünerek yaptırılmıştır. Muayene kabul tutanakları işin teslim edildiği anda düzenlenmesi gerekirken günler sonra düzenlenmiştir. İhale dosyalarında sarf malzeme tutanakları da düzenlenmediği tarafımızca görülmüştür.Yemek alımları açık ihale usulü ile yapılarak çok daha uygun fiyat ile alınabilecekken, parçalara bölünerek doğrudan temin üst limitine yakın defalarca alım yapılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.

18-) Doğrudan temin usulü ile farklı günlerde ve farklı yerlerde yapılan etkinlikler tek bir muayene kabul tutanağı düzenlenmek suretiyle gerçekleştirilmiştir.

19-) Doğrudan temin usulü ile sünnet şöleni düzenlenmiş olduğu görülmüştür. 2024/7 sayılı Tasarruf tedbirleri konulu genelgeye aykırı olarak (sünnet şöleni) içeriğinde konser etkinliği yapıldığı ve atıştırmalıklar alınmış olduğu tarafımızca tespit edilmiştir.

20-) 2024/7 sayılı Tasarruf tedbirleri konulu genelgeye aykırı olarak;2 farklı doğrudan temin usulü ile kariyer veistihdam günleri organizasyonu için22 Ekim 2024 tarihli düzenlenen faturalarda yaklaşık bir buçuk milyon lira hizmet alım işi yapıldığı gözlemlenmiştir.

21-) 93. İzmir Fuarı 30 Ağustos – 09 Eylül arası organizasyon işi müdürlüğün yönetmeliğinde yer almamasına rağmen bu organizasyon işi ihale edilmiştir.Basın Yayın Halkla İlişkiler Müd. Yönetmeliğine 01/10/2024 tarih 328 Meclis kararı ile “….fuar, …… vb. organizasyonların iş ve işlemlerini yürütmek ve organize etmek“ maddesibu ihale gerçekleştirildikten 2 ay sonrasında eklenmiştir.

22-) Doğrudan temin usulü ile 8 Mart Dünya kadınlar günü etkinliği organizasyon işi düzenlenmiş. İhale dosyasında yer alan şartnamede organizasyon işinin 350 kişilik olacağı, 4 adet araç ile taşıma işi yapılacağı ve 25 kişilik yemek verileceği görülmüştür. Şartnamede yer alan kişi sayıları, araç ve yemek sayıları arasında uyumsuzluklar olduğu görülmüştür.

23-) Doğrudan temin usulü ile çocuklara sinema organizasyon işidosyasında,1500 kişilik sinema bileti ve taşıma işi için 22 kişilik 3 araç şartnameye koyulmuştur. Şartnamede yer alan kişi sayıları, araç ve diğer içerikler arasında uyumsuzluklar olduğu görülmüştür. İhale dosyasında yer alan muayene kabul tutanağında tarih bulunmadığı ve sarf malzeme fişinin olmadığı görülmüştür.

24-) Doğrudan temin usulü ile bebek okul projesi adlı hizmet alımı dosyasında, Sözleşmede herhangi bir eğitim içeriği ile ilgili detay bulunmadığı görülmüştür. Şartnamede günlük 5 saat ve toplamda 240 saatlik bir eğitim yer almaktadır. Sözleşme tarihinden itibaren 48 günlük eğitim verilmesi gerekirken sadece 4 gün sonra muayene kabul tutanağı düzenlenmiş ve işin yapıldığı ifade edilmiş olduğu gözlemlenmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere bu işin hiç yapılmamış olduğu sadece evrak üzerinde yapılmış gibi gösterildiği anlaşılmaktadır.

25-) 2024/7 sayılı Tasarruf tedbirleri konulu genelgeye aykırı olarak; 25 Kasım Kadına Yönelik UluslararasıMücadele Günü adlı organizasyon işi düzenlenmiştir. İhale bedeli yaklaşık 500.000 TL’dir.

26-) Avans dosyalarının bir kısmında avans kullanılmak için ayrılan avans miktarının farklı iş faturaları karşılığında kullanıldığı gözlemlenmiştir.

27-) 39 basamak ve Kral ölüyor isimli tiyatro oyunlarının; dekorlarınnakliyesi, kurulumunun yapılması ve dekor deposunun düzenlenmesi için Doğrudan temin usulü ile hizmet alım işigerçekleştirilmiştir. Aynı gün dekor nakliyesi, dekorların kurulması ve dekor deposunun düzenlenmesi işi yapılmıştır.İşlerin yapıldığıaynı tarihte muayene kabul tutanağı düzenlenmiş ve fatura kesilmiştir. Tüm bunların aynı güne sığdırılması hayatın olağan akışına aykırıdır.

28-) Doğrudan temin usulü ile bilgisayar firmasından marangoz malzemesi alınmış olduğu görülmüştür.

29-) Doğrudan temin usulü ile kilit parke taşı alımı işi;kilit parkelerinsözleşmeden 10 gün öncedepoya gelmiş olduğu ve sözleşme öncesi muayenekabul tutanağı düzenlendiği görülmüştür. İncelenen evraklar neticesinde ihale öncesinde kilit parkeler alınmış ve alınan kilit parkelere göre sonradan ihale düzenlenmiş olduğu gözlemlenmiştir.

30-) Doğrudan temin usulü ile çatı tadilat işi yaptırılmış; inşaat tadilat işleri yaptırıldığı ve malzeme alımı yapıldığı halde, ihale dosyasında yer alan fatura hizmet bedeli diye düzenlenmiştir. Buradan da firmanın faaliyet kapsamında bu işleri yapamadığı, ihale bedelini tahsil edebilmek adına faaliyet konusuna giren hizmet bedeli olarak fatura düzenlediği anlaşılmaktadır.

31-) Doğrudan temin usulü ile yapılan alım dosyalarının bir kısmında bazı malzemelerin değerinin çok üzerinde fiyatlandırılmış olduğu görülmüştür. Örneğin 2024 yılı için 300 TL civarında olan 12kg mutfak tüpünün 3.000 TL; 15 TL olan inşaatta kullanılan mastiğin 280 TL, 30 TL olan yalıtım işlerinde kullanılan silikonun 300 TL olarak fatura edilmesi gibi.

32-) Eylül ayında Sarnıç Mahallesinde Bornova Belediyesi Tarafından temel atma töreni gerçekleştirildiği görülmüştür. Sarnıç cami projesi için Doğrudan temin usulü ile yapılan hizmet alımı dosyası incelendiğinde; 13/12/2024 Tarihinde sözleşme imzalanarak proje çizimlerine başlandığı, projeye ilişkin ruhsatın 20/12/2024 tarihinde onaylandığı tespit edilmiştir. Bu hususta Eylül ayında gerçekleşen Sarnıç Cami temel atma törenin proje ve ruhsat olmadangerçekleştirilmiş olduğu gözlemlenmiştir.

33-) Atatürk Spor Kompleksi bakım onarım ve tadilat yapılması işi 21-b usulü ile yaklaşık 21.000.000 TL olarak ihale edilmiştir. İhale dosyasında yer alanŞartname ve sözleşme incelendiğinde işin süresinin 2 ay olduğu görülmüştür. Ancak ihale dosyasına göre, yer tesliminden sonra, 15 gün içinde işin 12.000.000 TL’lik kısmının bitirildiğine dair tutanak düzenlenmiş olduğu görülmüştür. Bu kadar kapsamlı ve titizlik gerektiren işin 15 gün içinde bitirilmiş olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Örnek olarak;şartnamede yer alan iskele kurulumu, sıva yapılması ve sıva üstüne boya yapılması işlerinin inşaat tekniği açısından belli bir süreye ihtiyacı vardır. Ancak teknik olarak gerekli olan süre dolmadan 45 gün gibi kısa bir sürede tüm dosyaya ilişkin hak ediş raporu hazırlanmış ve inşaat kalemlerinde artışa gidilerek yaklaşık 1.500.000 TL ek iş artışına gidilmiştir. Yerinde yapılan incelemelerde ise hatalı imalatların yer aldığı, çatı yalıtım malzemesi uygulamasının hatalı/özensiz yapıldığı için uygulanan alanda yer yer küflenmeler ve kabarmalar olduğu görülmüştür.

34-) Doğrudan temin usulü ile 31.05.2024 tarih faturalı dökme çimento alım işidosyasında yapılan incelemelerde; hangi kalitede çimento alındığı kontrolu yapılmadığı ve Şantiyeye giren çimentoya ilişkin kantar fişlerininolmadığı görülmüştür. Sevkiyat parça parça yapıldığı halde tek seferdeyapılmış gibi muayene kabul fişi düzenlenmiş olduğu ve kantar fişlerinin ibraz edilen dosyasında olmadığı tespit edilmiştir.

35-) Doğrudan temin usulü ile yapılan 2 nolu mıcır alım işi dosyasında yapılan incelemeler neticesinde 1770 ton 2 nolu mıcır alımı ihale edildiği görülmüştür. Dosyasında bu alıma ilişkin birer-ikişer dakika arayla aynı plakaya sevk irsaliyelileri düzenlendiği görülmüştür. 1770 ton olarak alımı yapılan mıcırın tamamının 2 saat içerisinde sadece 3 adet araç ile taşındığı ve Yükleme, boşaltma işinin birer-ikişer dakika ile gerçekleştiği durumu hayatın olağan akışına aykırıdır. Sevk irsaliyeleri ilişkin kantar fişleri ve sözleşmenin dosyasında bulunmadığı görülmüştür.(29.07.2024 tarihli kyl2024000000004nolu fatura)

36-)Doğrudan temin usulü ile yapılan 1 nolu mıcır alım işi dosyasında yapılan incelemeler neticesinde741.276 TL bedel ile 1 nolu mıcır alımı ihale edildiği görülmüştür. Dosyasında bu alıma ilişkin nakliye işi aynı gün içinde birer-ikişer dakika arayla aynı plakaya 18.07.2024 ve 19.07.2024 tarihleri arasında sevk irsaliyelileri düzenlendiği görülmüştür. Alımı yapılan 1 nolu mıcır iki farklı günde taşınmış olsa da sevk irsaliyelerinde aynı plakalar için ve aynı gün içinde birer-ikişer dakika ara ile yükleme boşaltma işlerinin gerçekleştiği durumu hayatın olağan akışına aykırıdır. Kantar fişlerinin olmadığı ve muayene kabul tutanağının sevk irsaliyesinden 10 gün sonra düzenlendiği görülmüştür. (29.07.2024 tarihli kyl2024000000003nolu fatura)

37-) Doğrudan temin usulü ile yapılan 1 nolu mıcır alım işi dosyasında yapılan incelemeler neticesinde 1714 ton 1 nolu mıcır alımı ihale edildiği görülmüştür. Dosyasında Sevk irsaliyeleri ve kantar fişlerinin bulunmadığı görülmüştür.(30.05.2024 tarihli fatura)

38-) 35, 36 ve 37. Maddede incelenen mıcır alımına ilişkin ihale dosyalarının içeriklerinde benzer eksiklikler olduğu gözlemlenmiştir. 3 ihale alımına ilişkin ihale yüklenicisi aynı firmadır. Alım işi açık ihale usulü ile yapılarak çok daha uygun fiyat ile alınabilecekken, parçalara bölünerek doğrudan temin üst limitine yakın defalarca alım yapılmıştır.

39-) Doğrudan temin usulü ile Fen İşleri Müdürlüğünce ihale edilen hırdavat malzemeleri alım işinde; firmanın faaliyet konusu sadece inşaat yapım ve onarım olduğu halde bu firma Bornova Belediyesine faaliyet konusunda olmayan hırdavat malzemeleri satışı yaptığı görülmüştür.

40-) Doğrudan temin usulü ile Fen İşleri Müdürlüğünce ihale edilen kent market tadilat tamirat işi incelendiğinde;sıva boya alçıpan ve alçı olmak üzere iş verilmiştir. 6 gün içinde hem sıva hem alçı hem alçıpan ve bununda üzerine boya yapılması işin tekniği gereği itibariyle yapılması mümkün değildir.

41-) Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde 101 adet alım gerçekleştirilmiştir. Benzer işler veya aynı işler parçalara bölünerek doğrudan temin usulü iledoğrudan temin üst limitine yakın rakamlardan alımlar gerçekleştirmiştir.

42-) Yapı kontrol Müdürlüğünün bütçe giderleri incelendiğinde; incelenen dosyalardan 52 adet dosyanınAvukatınınErtürk Çapın olduğu görülmüştür. Bu durum yasal olsada etik değildir.

Türk Polis Teşkilatı’nın 180’inci yıl dönümü Aliağa’da kutlandı Türk Polis Teşkilatı’nın 180’inci yıl dönümü Aliağa’da kutlandı

43-) Mali hizmetler müdürlüğünün kamuya terkli alanların işgallerini her ay düzenli olarak bir gelir kapısı haline dönüştürdüğü görülmektedir. Bir işgaliyeye ilişkin her ay düzenli olarak tahakkuk düzenlenmesi durumu; tahakkukun işgal nedeni ile değil de bir nevi kiralama amacı güdülerek düzenlendiği hususunu ortaya koymaktadır. Oysa ki işgaliyelere ilişkin yaptırımlar kanunda çok açık belirtilmiştir. İşgaliye bir defaya mahsus tahsil edilir ve işgal edilenalanilgili görevlilerce boşaltılır.Yapılan incelemelerde işgaliyelerin kiralamaya dönüştürülmesi sureti ile yasal olmayan tahsilatlar yapılmış olduğu görülmüştür. Bu işgaliyelere ilişkin yaklaşık 15.000.000 TL bedeltahakkuk ettirilmiştir.

44-) Bornova Belediyesi tarafından İZBAŞ şirketine bir yıl içinde ayni ve nakdi olmak üzere toplamda yaklaşık 51.000.000 TL sermaye aktarımında bulunulmuştur.

45-) 2024 yılıbütçesi incelenmesi sırasındaBornova Belediyesine ait arsa satışlarından yaklaşık 120 milyon lira gelir elde edildiği tespit edilmiştir.

46-) Seçimlerden hemen sonra yeni Başkan ve yönetimininBornova belediyesi kasasını 140.000.000TL ile devir almasından sadece 8 ay sonra, Belediyeyi bankalara 396.000.000TL borçlu hale getirdiği görülmüştür.

47-) Doğrudan temin usulü ile beton santralinde yapılan onarım işinde yer alan 2 adet silo motoru değişimineilişkin yerinde yapılan denetimde; değişimi yapılan eski motorların hurdaya ayrılması gerekirken denetimimiz sırasında değiştirilen motorların hurdaya ayrılmadığı, ihaleyi alan firmanın bu motorları götürdükleri sözlü olarak tarafımıza beyan edilmiştir.

48-) Bornova BelediyesiKaracaoğlan mahallesi planlarında yeşil alan/park olarak belirlenen alana,Belediye tarafından kent market yapılmak amacıyla temel demir döşemesi ve beton uygulaması yapıldığı görülmüştür. Yasa gereği yeşil alana bu uygulamanın yapılamayacağı açıktır. Ancak denetim esnasında bu konu ile ilgili dökülen beton fişleri ve demir giderleri ile ilgili evrak istendiğinde, bu malzemelerin belediyemize hibe edildiği ifade edilmiştir. Hibe ile ilgili evrak talep edildiğinde ise herhangi bir evrakın düzenlenmediği tarafımıza sözlü olarak ifade edilmiştir.

49-) 01/04/2024 tarihi sonrasında İnsan Kaynakları Müdürlüğünden komisyonumuzca talep edilen resmi kayıtlar neticesinde 262 adet personel alımı yapıldığı tespit edilmiştir.  Yapılan denetim süresince müdürlükler tarafından bildirilen personel listeleri tarafımızca incelendiğinde, 262 adet personelin çoğunluğunun2024/7 Sayı 17/05/2024 tarihli Tasarruf Tedbirleri konulu genelgesi yayımlandıktan sonra işe alındığıgözlemlenmiştir.

50-)Komisyonumuzca Bornova Belediyesine ait gider kalemlerinin incelenmesi sırasında; işletmesi tahsis yoluyla devredilen Pazar yerlerinin elektrik faturaları bedellerinin Bornova Belediyesi tarafından ödendiği gözlemlenmiştir.

51-) Doğrudan temin usulü ile hizmet alımı yapılmak sureti ile mal alımı olarak gerçekleştirilen işlerin bir kısmında hizmet alımı sonrası ortaya çıkan taşınırların taşınır kayıtlarının yapılmadığı gözlemlenmiştir. Örnek olarak 372/21 Sokak, Bornova Küçükpark, Işıkkent Meydan, Çamdibi Pazar yeri ve Evka-3 Metro ışıklandırma işi.

52-)Bütçe gider kalemleri incelemelerinde, Hizmet alımı olarak personel çalışanlarına ödenen işçilik alacaklarına ilişkin yapılan ödeme dosyalarının bir kısmında 696 KHK öncesi hizmet alımı suretiyle çalışan personellere ödenen kıdem tazminatların rücu bilgilerine ilişkin bilgi belge tarafımızca talep edilmesine rağmen komisyonumuza sunulmamıştır.

53-) Doğrudan temin usulü ile yapılan hizmet alımı ve mal alımı dosyalarında, destek hizmetleri müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihale süreçlerinin hızlı sonuçlandırılma adına ağırlıklı olarak talep eden müdürlükler tarafından gerçekleştirildiği görülmüştür. Ancak bu uygulama gerçekleştirilen ihalelerin evraklarında eksikliklerin oluşmasına neden olmuştur.