Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısının ilk birleşimi Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu yönetiminde Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Meclisin ana gündemi encümen ve komisyon seçimleri ile birlikte denetim ve faaliyet raporları oldu.
Meclis üyesi Ahmet Yıldız denetim komisyonu raporunu okudu. CHP’li meclis üyelerinin hazırladığı raporda yapılan faaliyet, iş ve işlemlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı belirtildi.
‘PERSONEL BÜTÇESİ SINIRI AŞTI’
Denetim raporuna dair söz alan AK Partili meclis üyesi İlhan Önen personel giderlerinin 1 milyar 357 milyon 809 bin TL olduğunu belirterek personel giderlerinin kanuni sınırın üstünde olduğunu kaydetti. Önen, “Son bütçenin yüzde 40’ını geçtiği tespit edilmiştir. Mevzuata göre bütçenin üst sınırın yüzde 40’ını aşamaz. Bu husus son 3 yıldır Sayıştay raporlarına konu edindiğini görsek de devam etmektedir. Mevzuattaki sınıra göre düzenlenmelidir. Emekli olan personellere ödeme yapılmadığı halde öncesinde ibraname aldığına dair dilekçe alınmıştır. Bu hem yasalara aykırı hem de çalışanların haklarını ihlal eden bir uygulamadır. Kurum itibarına da zarar verir. Aynı mal ve hizmetin doğrudan temin kapsamına girmesi için bölünmesi kamu ihale mevzuatına aykırıdır. Bu tür bölme ihale usulünün by-pass edilmesine yol açar. Bu işlem kamu yararını zedeler. Doğrudan alımlarda sürekli aynı firmalardan teklif alındığı görülmüştür. Rekabeti engeller ve diğer firmalara zarar verir. Sürekli aynı firmalarla çalışmak kayırmacılık şüphesini artırabilir. Farklı firmalardan teklif alınarak rekabet ortamı yaratılmalı” dedi.
ÖNCE ALIM SONRA İHALE İDDİASI
Yapılan kurumsal kimlik değişiminde belediye meclisi onayı alınmadığını kaydeden Önen, “Belediye personeli tarafından alınabilecek işler dışarıdan alınmıştır. Sosyal medya yönetimi ve film hizmeti adı altında danışmanlık hizmeti alınmıştır. 3 aylık bu hizmet için 600 bin TL +KDV ve 20 adet sosyal medya filmi ve 3 adet tanıtım filmi için 600 bin TL + KDV harcanmıştır. Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından teravih namazı sonrası 3 gün 6 yerde 4 bin seccade, tespih, Yasin-i Şerif’ten oluşan Ramazan Hediyesi seti alınması için doğrudan temin yöntemiyle 583 bin TL’lik teklif alınmıştır. Mal ve hizmet alımı, ihaleden daha önce yapıldığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.
‘BÜYÜKŞEHİR ÖDEMELERİ EKSİK’
Önen, belediye taşıtlarının bakım ve onarım giderlerinin yüksek olduğunu ifade ederek, “Toplamda 15 milyon 660 bin TL harcama yapılmıştır. Aynı eşdeğer tutarla 5 adet çöp kamyonu alınmıştır. Beştepeler Pazaryeri ve Semt Merkezi yapılması işi 2019 yılında 11 milyon TL’ye verilmiştir. İşin bitiş tarihinde fiyat farkıyla 32 milyon TL ödeme yapılmıştır. Planlama eksikliği ve kötü yönetimden kaynaklı proje yönetimleri bütçe açıklarına yol açar. Konak Belediyesi hizmet binası yapımı karşılığında 4 taşınmaz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. İhaleyi alan firmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi eksik ve gecikmeli ödemeli yapmıştır. Bu durum belediye bütçesini zarara uğratmış. Bütçe açığı oluşturmuş ve kredi almasına sebep olmuştur” diye konuştu.
‘HER AY 30-32 MİLYONLUK KESİNTİ’
İller Bankası kesintisi hakkında açıklama yapan Başkan Mutlu “17 Ocak 2025 tarihinde çeşitli cami, okulların ve benzeri bedelleri ile ilgili İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile anlaştık. 300 milyonluk vergi borcuna karşılık mal takası konusunda anlaştık. O yazıyla Ankara’ya gittim ve Milli Emlak’la görüştüm. Ama hala kabul edilmedi. Nisan ayındayız. Her ay 30-32 milyon kesiliyor. Bu bizi zora sokuyor. Nisan ayında İller Bankası kesintisinin olmadığı bir ay olmasını istiyoruz. Bundan dolayı 5 çöp arabası ile kaldı” dedi.
KAMU KAYNAKLARI ETKİN KULLANILMALI
Başkan Mutlu'ya yanıt veren Önen şunları söyledi:
“Mevzuat hükümleri gereğince personel giderinin mevzuatta belirlenen düzeye getirilmesi sağlanmalıdır. Aynı Mal ve hizmet alımlarının doğrudan temin kapsamına girmesi için işlerin bölünmemesi gerekmektedir. Doğrudan temin usulüyle yapılan mal ve hizmet alımlarında sürekli aynı firmalardan fiyat tekliflerinin alınmaması, piyasa fiyat araştırmasının daha fazla sayıda görüşmeyle gerçekleştirilmesi ve 1.teklif tutarları üzerinden pazarlık yapılarak kamu yararı gözetilmedir. Mal ve hizmet alımı gerçekleştikten sonra ihale sürecine girilmemelidir. Belediyemiz teknik personeli ve ekipmanlarıyla gerçekleşebilecek hizmetlerin dışardan temin edilmemesi gerekmektedir. Belediyemiz dışarıdan sağlanan hizmet alımlarında devam çizelgeleri düzenli tutularak hak ediş ödemeleri bu kapsamda gerçekleşmelidir. Mal ve hizmet alımlarının faaliyet konusuna uygun yerlerden temin edilmesi gerekir. Ekonomik ömrünü tamamlamış, bakım ve onarım gideri fazla olan taşıtlar gözden geçirilmelidir. Yeni taşıt alımı hizmetlerin kesintisiz devamını ve bakım onarım giderlerini azaltarak kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasını sağlayacaktır. İş ve projelerin başlangıç maliyetlerinin çok üzerinde tamamlanması kamu kaynaklarının israfına yol açar. Bu sebeple doğru planlama, doğru kaynak yönetimi ve maliyet kontrolü gerekmektedir. Stok maliyetleri kontrol altına alınmalı, ihtiyaç fazlası mal temini yapılmamalıdır.”
‘ÇOĞU BİZİM DÖNEMİMİZDE DEĞİL’
Denetim komisyonunda yer alan şerhlere yanıt veren Başkan Mutlu “Seccade alımı, sürücülü akaryakıtsız taşıt kiralama ihalesi, bot ve mont alımı, sigorta konusundaki bölme, sözleşmenin kötü yönetilmesinden kaynaklı kamu kaynaklarının boşa harcandığının iddia edildiği ihaleler, projelerin zamanında bitmemesinde kaynaklı artan maliyetlerle ilgili ihaleler bizim dönemimizde değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan hizmet binası sözleşmesi ile de gurur duyuyoruz. Bina çok hızlı gidiyor. Ödemeleri son derece iyi gidiyor. Konak Belediyesi’ne de zarar yok. Ödemeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bu jest değil bir sorumluluk. Fiyat farkları pandemi döneminden kaynaklı. İşler durdu, yasal farklar getirildi” dedi.
‘PERSONEL SAYIMIZ FAZLA’
Personel sayısının fazla olmasıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Mutlu “Personel sayımız fazla. Bundan biz de memnun değiliz. Gelirin tamamını personele maaş olarak ödeyen bir belediyenin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum ama bu arkadaşlarımız, yol arkadaşımız ve çalışma arkadaşımız. Bütçemizi ona göre düzenleyeceğiz. Yüzlerce kişiyi aldığımıza dair bir şehir efsanesi dolaşıyor. Biz göreve geldiğimizde 2020 olan personel sayısı şu an 2018. Emekli olanların ve ayrılanların yerine yenilerini aldık. Fazlasıyla ofis elemanız var ama sokakta personel sayımız az. Gelir gider dengesi açısından gerekli alımı yapamıyoruz. Belediye olarak zor bir dönemdeyiz. Borçlarımızı düzenli olarak ödeyemiyoruz. Biz geldiğimizde 402 milyon TL piyasa borcu vardı. 7 milyon TL’si hariç ödedik. Ödeme dengesiz kaynaklı kamuya iş yapma konusunda tedirginlik var. Son anda verilen ihale İZBEL’e verildi. Hayatın akışında böyle şeyler olabiliyor. Logo en son değişiklik aşamasında meclise gelmesi gereken bir şey. Pek çok belediyede yapmak daha iyi olur. Farklı kadrolaşmaya gittik. Kurgucu, grafiker gibi şerhe konu olan işleri biz yapabilmek için personel aldık. Arkamızda kurumsal bir Konak Belediyesi bırakmak istiyoruz. Her işi kendisinin yaptığı bir belediye” ifadelerini kullandı.
‘BÜYÜKŞEHİR’DEN 69 MİLYON ALACAĞIMIZ VAR’
Gündem maddesi hakkında konuşan AK Parti Meclis Üyesi İsmail Özen, “Belediye binası konusuna gelirsek olursak eğer 24 Mart 2025 tarihli evrağa göre 121 milyon TL’lik bir hak ediş söz konusu. Bunun karşılığında da 52 milyon lira Büyükşehir’in bize ödemesi olmuş. Buna göre 69,5 milyon lira alacağımız var. Bizim 89 milyon lira alacağımız varken 60 milyon liraya çok yüksek miktarda kredi ödüyoruz” dedi.
‘BÜYÜKŞEHİR’DEN GELEN PARAYI ÖDÜYORUZ’
AK Partili Özen’e cevap veren Başkan Mutlu, “Ona bayram öncesi 20 milyon daha eklendi, yeni ödeme yapıldı. 89 milyon lira bizim alacağımız değil. O hak ediş bize geliyor ve biz o hak edişi Büyükşehir’e üst yazı ile gönderiyoruz. Büyükşehir’in Fen İşleri Daire Başkanlığı işin yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor. Biz de kontrol ediyoruz. Ödeme emri çıkarıyorlar. Para bize geldikçe ödüyoruz. Ödeyecek bütçemiz de yok. Büyükşehir’den geldiği an müteahhitte gönderiliyor. İnşaat da hızlı ilerliyor” dedi.
DENETİM VE KOMİSYON ÜYELERİ
Yapılan seçim sonucunda encümen üyeleri, Emrah Kazımoğlu, Erhan Kahraman ve Murat Yıldız’dan oluştu.
İmar Komisyonu: Saygın İkiz, Mert Uslu, Aras Kaynarca, Ayşın Akyarlı Savatlı, Ali Hakan Kerci
Plan Ve Bütçe Komisyonu: Ahmet Yıldız, Birol Özkardeşler, Emine Işık Ulusoy, Hamit Mumcu, İlhan Önen
Hukuk Komisyonu: Çetin Taylanhan, Hamit Mumcu, Ayşın Akyarlı Savatlı, Ahmet Yıldız, Hakan Yıldız
Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu: Abdullah Siyahkoç, Simge Tokgöz, Emrah Kazımoğlu, Nazlı Kayı, Emrah Erol
Sosyal Hizmet, Sağlık ve Engelsiz Yaşam Komisyonu: Cemal Küpteli, Abdullah Siyahkoç, Hamit Mumcu, Melda Erbaykent, Hasan Uzunkaya
Esnaf Komisyonu: Erhan Kahraman, Murat Arat, Abdullah Siyahkoç, Murat Yıldız, Taner Deniz
İklim Değişikliği ve Çevre Komisyonu: Ayşın Akyarlı Savatlı, Kazım Umdular, Mert Uslu, Nazlı Kayı, İsmail Özen
Turizm Geliştirme, Tarihsel ve Kültürel Değerleri Koruma Komisyonu: Emine Işık Doğusoy, Nazlı Kayı, Behçet Emir, Tolga Küleş, Kader İlhan
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Emine Işık Doğusoy, İlhan Yaman, Simge Tokgöz, Tuğçe Gülcüler, Kader İlhan
Dirençli Kentler ve Kentsel Yenileme Komisyonu: Mert Uslu, Ayşın Akyarlı Savatlı, Kazım Umdular, Saygın İkiz, İlhan Önen
Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu: Tolga Küleş, Erhan Kahraman, Simge Tokgöz, Alaaddin Kurt, Faruk Kartal
Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu: Emine Işık Doğusoy, Simge Tokgöz, Emrah Kazımoğlu, Tuğçe Gülcüler, Faruk Kartal
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu: Nazlı Kayı, Behçet Emir, Birol Özkardeşler, Tolga Küleş, Yusuf Çoban
İnsan Hakları ve Emek Komisyonu: Cem Eren, Tolga Küleş, Cemal Küpeli, Ahmet Yıldız, Ali Peynirci
Sosyal Politikalar Komisyonu: Birol Özkardeşler, Emine Işık Doğusoy, Behçet Emir, Erhan Kahraman, Taner Deniz
İleri Yaş Çalışmaları Komisyonu: Alaaddin Kurt, Erhan Kahraman, Şerafettin Bahtiyar, Murat Yıldız, İsmail Özen
Kooperatifler ve Pazaryerleri Komisyonu: Birol Özkardeşler, Emrah Kazımoğlu, Murat Yıldız, Murat Arat