HABERLER>POLİTİKA
11 Ağustos 2013 Pazar - 09:51

Susam’dan tarım reçetesi: Üretimi sürdürmek için…

CHP’li Susam, çiftçinin yüksek maliyet ve düşük ürün fiyatı arasında sıkıştığını söyledi, “Üretimi sürdürmek için kapsamlı bir programa ihtiyaç var” dedi.

Susam’dan tarım reçetesi: Üretimi sürdürmek için…

İZMİR - CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, çiftçilerin yüksek maliyet ve düşük ürün fiyatı arasına sıkıştığını söyledi. Son 10 yılda uygulanan ekonomik politikalarda tarım kesiminin yok sayıldığını ifade eden Susam, “Türkiye’de tarım sorunları kısa vadeli, bir-iki sezondan ya da bazı üründen kaynaklanmıyor. Yapısal düzeyde, uzun süredir devam eden, derin ve köklü sorunlarımız var. Çiftçinin gideri, gelirinden fazla... Bu durumu tersine çevirmek zorundayız. Sorunu geniş açıdan ele alan, doğru kavrayarak tarımı yeniden Türkiye’nin büyük gücü haline getirmemiz gerekiyor” dedi.

Çiftçinin giderinin hızla arttığını söyleyen Susam, “Hesap ortada: Tarımda son 10 yılda mazot maliyeti 4 kat, tohum, gübre ve yem 3,5 kat, sulamada kullanılan elektrik 2,5 kat arttı. Buna karşın ürün fiyatları sadece 1,5 kat yükseldi. Hayvancılıkta sorun çok daha büyük. Devletin resmi rakamına göre karkas etin maliyeti 15,7 TL, piyasada satış fiyatı 15,3 TL. Sütün litresinin maliyeti 1,1 lira, fiyatı 90 kuruş. Çiftçi ürünü ucuza satıyor ama aracılar nedeniyle kasapta, pazarda fiyatlar yüksek. Daha ucuza üretim yaptırarak hem vatandaşı rahatlatmamız, hem de çiftçinin yaşamını sürdürmesini sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE SIRTINI DÖNDÜ
Türkiye’nin son 10 yıllık iktidarında tarımın sürekli gerilediğini hatırlatan Susam, “AKP iktidarı çiftçiye sırtını döndü. Hedefleri ve planları arasında tarım kesimini güçlendirip ayağa kaldırmak bulunmuyor. Günü birlik politikalarla, göstermelik teşvikler vererek, çiftçiyi bankaların insafına bırakıldığı için tarım kan kaybediyor. Doğu illerinde 4 yıldır hayvancılıkla ilgili teşvik veriliyor, teşvikle açılan onlarca işletme bugün batma noktasına geldi. Bir yandan işletme açanların yıllardır verdiği emek ve para, diğer yandan vatandaşın vergilerinden verilen teşvikler hatalı politikalar neticesinde boşa gidiyor” dedi.

DELİK KOVAYLA SU TAŞIMAK
Hükümetin üretim maliyetlerini aşağı çekecek tedbirleri vermediği sürece açılacak her işletmenin zaman içinde zarar edeceğini öne süren Susam, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hükümet’in yaptığı altı delik kovayla su taşımaya çalışmaktır. Delikleri kapatmak yerine, sürekli kovaya su doldurmak vatandaşın parasını çarçur etmektir. Tarımın temel girdileri olan mazot ve elektrikte vergi indirimi, tohum, gübre ve tarım ilaçlarında yerli üretimi teşvik etmek gerekmektedir. O zaman girdi maliyetleri ucuzlar, çiftçi ürününü aynı fiyata satsa da para kazanabilir.
Türkiye’de tarımsal işletmeler küçük boyuttadır. Oysa Hükümet sadece büyük işletmelere teşvik vererek küçük çiftçinin aradan çekilmesini; tarımın büyük firmalara tarafından yapılmasını istiyor. Bu binlerce çiftçinin şehirlere göç ederek iş araması demektedir.

KOOPERATİF TEŞVİK EDİLMELİ
Oysa Avrupa’da tarımsal üretimin yüzde 70’i kooperatifler eliyle yürütülmektedir. Küçük çiftçiler kooperatif aracılığıyla bir araya gelerek kurumsal kimliğe sahip olmuştur. Bu sayede daha modern ve verimli üretim gerçekleştirmektedir. Kooperatifler teşvik edilerek küçük çiftçinin yaşamını sürdürmesi sağlanmalıdır.
Bu sayede teşvikler üç beş büyük firmanın elinde toplanmak yerine, binlerce küçük tarım işletmesine ulaşır. Küçük işletmeler açısından tarım sadece iş olarak değil, aynı zamanda yaşam biçimidir. Onlara verilecek destek, büyük işletmelere verilecek destekten çok daha hızlı ve yüksek oranda geri dönüş gerçekleştirecektir.
Kooperatifler aracılığıyla satın alma, pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Soğuk hava depoları ve lojistik organizasyonlar sayesinde ürünlerin satış ömrü uzatılır, daha doğru bir fiyat oluşmasını sağlanır.
Tarımda üretimde planlama yapılması gerekmektedir. Her yıl hangi üründen ne kadar ihtiyaç olacağı hesaplanarak çiftçi buna göre üretime yönlendirilmelidir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı 21 Ağustos 2013 Çarşamba 10:45

Orhan Tungaç bu habere yaptığın yorumu görünce eski yorumlarına baktım. M.A.Susam ne dese altına olumsuz yorum yapmışsın. Senin başka işin gücün yok mu, yoksa MESLEĞİN susama çamur atmak mı?

Yorumu oyla      12      5  
Orhan Tungaç 11 Ağustos 2013 Pazar 12:03

Pek güzel konuşmuş kooperatifçiliği önermiş te, esnaf ve sanatkarın ekonomik örgütlemesinde neden şirketleşmeyi tercih etmiş? Bi zahmet açıklamasını alalım, kooperatifleşme konusundaki samimiyetini sonra sorgulayalım. Siyaset erbabında tutarlılık, samimiyet, ahlak ve dürüstlük arayışlarımız devam ediyor. Siyaset erbabında sıkça görülen iki yüzlülüğe tepkimiz ise hiç dinmiyor.

Yorumu oyla      13      7  
Orhan Tungaç 11 Ağustos 2013 Pazar 11:20

Yani bravo, pek güzel konuşmuş solcu(!) vekil!

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiçek Duman Grubu’nu otelden mi kovdurdu?
Duman grubunun solisti Kaan Tangöze Altınoluk’ta kaldıkları otele TBMM ...
Kılıçdaroğlu: Gençler diktatöre diz çöktürdü!
CHP Genel Başkanı, 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganı atılması üzerine konuştu.
Sarıgül o iddiaya cevap verdi: CHP’ye katılıyor mu?
"Artık nazlanmak yok, 1 Eylül’de Cumhuriyet Halk Partisi saflarında yerimi ...
 
TOMA’ların önünde oturan CHP'li vekillere fezleke
Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Kennedy Caddesi'nde TOMA'ların ...
Kılıçdaroğlu Çiğli’de 10’da 10 yapacak
CHP Genel Başkanı, yeni hayata geçirilecek olan 10 milyon değerindeki ...
Baykal’dan adaylık için ‘yargıç’ önerisi
Antalya’nın Kemer İlçesi’ne gelen CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili ...
 
AK Parti’den Kocaoğlu’na ‘şark kurnazı’ çıkışı
Başkan Kocaoğlu’nun ‘Bakan Yıldırım’la yarışmak benim için büyük zevk’ ...
Anayasa masasında 'uzman metni' krizi
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzmanların hazırladığı metin krize ...
MHP İzmir’de gündem Arınç ve Ergenekon!
MHP’de gündem değişmiyor. Genel Başkan Yardımcısı A.Kenan Tanrıkulu “Türküleri ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva