Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
8 Mayıs 2024 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesi ve bu görüşmeden çıkan olumlu mesajları, olumlu karşılayanlar olduğu gibi buna kuşkuyla bakanlar da az değil.

Bu görüşmeye olumlu bakanların ağırlıklı olarak Saray iktidarı siyasetçileri ve gazetecileri olması dikkat çekici. Bunlar genellikle, siyasette yumuşama ihtiyacına dikkat çekiyorlar. Yirmi yıl gecikmeyle.

Başka bir ülkede Cumhurbaşkanı/iktidar partisi başkanı ile ana muhalefet liderinin görüşmesi çok kayda değer bir haber değeri taşımaz. Oysa bizde bu olağanüstü bir gündem oluşturdu. Çünkü kutuplaşmaya dayanarak iktidarını sürdüren ve seçmenini konsolide eden Erdoğan, son seçimden sonra birden taktik değişikliğine gitti.

Çünkü aynı siyaset oyunu miadını doldurmuş bulunuyor. Bunda ısrar etmek, iktidara veda etmek anlamına geliyor. Bu erimeyi durdurmak için Erdoğan yeni bir oyun deniyor. Bu oyunun seçmene yönelik mesajı olduğu gibi, birinci parti haline gelen CHP’nin ilerleyişini durdurmaya yönelik bir hamle de olduğu konusunda yaygın bir kanaat bulunmaktadır.

Özellikle Özgür Özel’i muhatap alıp, İmamoğlu ve Yavaş’ın siyasi başarısını gölgede bırakmaya yönelik bir hamle olduğu izlenimini vermektedir. Bu iki siyasetçi (İmamoğlu ve Yavaş), sadece şehirlerinde değil, ülke genelinde desteklerini artıran bir performans göstermişlerdir. Ve bu özellikleri ile Erdoğan’ın korkulu rüyası siyasetçilerdir.

Siyaset oyununu en iyi oynayan liderlerin başında kuşkusuz Erdoğan gelmektedir. Erdoğan’a alternatif diğer bir oyun kurucu niteliklere sahip siyasetçi, kuşkusuz İmamoğlu’dur. CHP’deki genel başkanlık değişiminde, seçim kampanyasında ve belediyedeki kadrolaşmasında bunun ipuçlarını net olarak görebiliyoruz.

Erdoğan bu yumuşama görünümlü hamleler ile aynı zamanda ülkenin can yakıcı sorunlarını gündemden düşürüp, ilgiyi bu görüşmeye çekmeyi başarmıştır. Eğer bu oyuna karşı hamle gelmezse önümüzdeki günlerde Anayasa ve sistem tartışmaları da beraberinde gelebilir.

Sağduyu sahibi herkesin bildiği ve gördüğü gibi, şu anda siyasetin birinci öncelikli konusu yoksulluk ve geçim sıkıntısıdır. Bunun yanı sıra sığınmacılar ve hukuksuz tutuklular sayılabilir.

Erdoğan’ın oyununa karşı hamle, eğer, bu gerçek ve can yakıcı sorunlar üzerinden müzakere veya mücadele ile değil de, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa ile sistem değiştirme tartışmalarına yönelirse, o zaman bu oyun başarıya ulaşacaktır.

Bu oyunu bozacak hamlelerin gelip gelmeyeceğini önümüzdeki günlerde Özgür Özel’in hamlelerinden anlayacağız.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva