Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
9 Mayıs 2024 Perşembe

Rönesans Holding; İşadamı Erman Ilıcak tarafından Rusya’da 30 yıl önce kurulmuş bir şirket. Bugün ise sadece Türkiye’de değil 28 ülkede doğrudan kendi bünyesinde 100 bine yakın kişi çalıştırıyor. Enerjiden konuta, devlet binalarından sağlık komplekslerine kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin inşaatıyla birlikte kamuoyunun daha çok tanımaya başladığı holdingi İzmirliler ise Gaziemir Optimum AVM’siyle birlikte tanıdı. İzmir kamuoyu ve kentte yaşayanların tanıma oranı da Karşıyaka Mavişehir’de yapılan Hiltown Alışveriş Merkezi’yle yükseldi.

Gelelim meselenin özüne!

Herkesin bildiği gibi Karşıyaka’da beş yıl görev yapan Belediye Başkanı Cemil Tugay son yerel seçimde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık koltuğuna oturdu. Bir sorun yaşanmaz, görevini de sürdürürse gelecek 5 yıllık zaman dilimi anayasal güvence altında! Sonrasına ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin yetkili makamları daha sonrasına ise İzmir halkı karar verecek.

Kent gündemini bir haftadır meşgul eden, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önüne kadar gelen bir konu vardı. O da; Başkan Tugay’ın Karşıyaka’daki görevi sırasında belediye meclisinin gündemine getirdiği alışveriş merkezini doğrudan ilgilendiren imar plan notları ve yapı çekme mesafesi düzenlemesi…

Peki bu madde neyi içeriyor?

İddialara ve muhalefetin anlattıklarına göre AVM’nin inşaat alanı olması gerekenden çok fazla. Resmi olarak 74 bin metrekareyi geçmemesi gereken inşaat 180 bin metrekareye dayanmış. Kısacası evraklara göre koca AVM aslında iki katı büyüklükte ve fazladan yapılmış. Sonrasında ise; dış bahçe düzenlemeleri, restoran ve kafelerdeki büyümeler hatta bahçeye yeni bir lüks restoran bile gecekondu anlayışıyla kondurulmuş. Bunları yaparken sadece “tadilat” ruhsatı düzenlenmiş. Belediye encümeninden kesilen yüksek miktardaki cezalar ise yönetmeliklerin ilgili hükümleri uygulanılarak 5’te 1 oranına kadar bile düşürülmüş!

Karşıyaka’da geçen dönem kabul edilen karar; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ret edilmişti. Aynı konu, Tugay’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi önemli bir koltukta oturduğu ilk ay yeniden Karşıyaka’nın gündemine getirildi.  

İyi de Büyükşehir’de ret edilen konu niye tekrar geldi?

Karşıyaka’nın yeni Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal İşçimenler de mi bu işin olmasını istiyordu? Yoksa “büyüyen” belediye başkanı gücünü ve konumunu kullanarak “bana gönderin” mi demek istiyordu? Tabi ki doğrudan karşı çıkmak ya da kabul etmek olmazdı. Yeni başkan Ünsal konuyu meclisin gündemine getirerek ihtisas komisyonlarında tartışıldıktan sonra karar verilmesini talep etti.  Siyasi iradenin temsilcisi olan meclise dosyayı emanet eden Ünsal’ın herkes gibi mecliste bir oyu vardı.  Karşıyaka Belediyesi’nin İmar ve Planlama birimlerine komisyonun en ince ayrıntısına kadar bilgilendirilmesi yönünde talimat veren Ünsal’ın isteğiyle süreç yeni bir aya sarkmadan aynı ay ikinci meclis toplantısında noktalandı. Karşıyaka Belediyesi’nin ilgili ihtisas komisyonu daha sonra da meclisi AVM’nin kaçak yapılarını yasal hale getirecek kararı veto etti.

Burada dikkat çeken bir önemli konu var ki o da durumun Özgür Özel’e aktarılmış olması. Başkanın meclis toplantısında da ifade ettiği gibi Özel, kanun ve yönetmeliklerin uygulanmasını isterken Başkan Ünsal’ın ret etme yönündeki fikrini destekleyerek onu cesaretlendirdi.  İstanbul eski Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun genel sekreter atanması yönündeki parti önerisi nedeniyle araları açılan Özel-Tugay ikilisi bu kez arka planda karşı karşıya gelmiş oldu.   Hafta içinde Gazeteci Yazar Sebahattin Önkibar’ın ortaya attığı bir iddia vardı. Başkan Tugay’ın aday yapılması karşılığında Rönesans Holding’in CHP Genel Merkezi’ne 20 milyon dolar seçim yardımı ve desteği verdiğini dile getirdi. Peki aynı genel başkan bu parayı almış olsaydı Ünsal’a “başarımızı kıskananlar bu iftirayı ortaya atıyor” der miydi? Ya da işe olumlu bakılması konusunda bir işareti- iması olmaz mıydı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni dönemde imar ve planlama gibi önemli birimlerini yöneten bir isim var. O da; Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım… Karşıyaka Belediyesi’nde Başkan Tugay’ın yardımcısı olan ve ilçe düzeyindeki müdürlükleri sevk-idare eden Yıldırım’ın bu süreçteki “rolüne” de ışık tutmak gerekiyor.  Karabağlar Belediyesi’nde Planlama Müdürlüğü görevindeyken aynı zamanda Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nde başkanlık da yapan Yıldırım’ın yıllardır ortaya koyduğu kendi duruşu açısından “çelişkiye” neden olması muhtemel bu olayda alınan karar, herkesi rahatlatmış oldu.

Ve son nokta!

Önce MYK’da sonra Parti Meclisi’nde adı kabul edilince durumuna, konumuna, ismine ve yakınlarına ışık tutulan yeni Başkan Ünsal; İşçimenler Ailesi’nin kızı olarak biliniyor. Ailesinin durumunu bir kenara bırakıp siyasi geçmişini de irdelemezsek ortaya bir figür çıkıyor. Bağımsız, bağlantısız, kendi kararlarını alabilen, gerektiğinde koltuğunu devraldığı “büyüyen” kent liderine karşı çıkabilecek bir aktör oluyor. Aday gösterilmesinden, kampanyasına kadar tüm çalışmaları tek başına yürüten Başkan Ünsal’ın ilk hamlesi oldukça dikkat çekici. Kimilerine göre Büyükşehir’e “başkaldırı” olarak yorumlanan bu tavrı kimilerine göre ise liderin de destek verdiği bir “özgüven yansıması” olarak kayıtlara geçti.

Kısacası; kapalı ortamlarda, genel merkez koridorlarında, parti yöneticilerinin makamlarında nasıl bir belediye devraldığını uzun süredir anlatan Ünsal; ilk kez eyleme geçti.

Sonuç mu?

Onu da zaman gösterecek…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Karşıyakalı 10 Mayıs 2024 Cuma 12:01

Izmir milletvekilleri Murat BAKAN Deniz Yücel ve Mahir Polatlı bu işleri çözer...

Yorumu oyla      1      1  
Putin 10 Mayıs 2024 Cuma 10:52

Putini devreye sokmasın dikkatli olun petrol kesilir ,buğday gelmez

Yorumu oyla      0      1  
Sahif 9 Mayıs 2024 Perşembe 17:45

Sosyal medyada dolaşan 20 milyon dolar ne nereden çıktı seçimlerdeki reklam sponsor parasını özlale mahalle toplantılarında benim reklam sponsorum yok derken ince ince mesajım veriyordu

Yorumu oyla      3      0  
Lombak 9 Mayıs 2024 Perşembe 15:12

Bahçeye yeni bir lüks restorandan kasıt Mandela's Ubuntu mu? Net olarak...

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva