Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'İzmir İş Dünyası Buluşması' toplantısına katıldı.
Dışişleri Bakanı Fidan'ın yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve çok sayıda oda temsilcisi katıldı
YATIRIMIN YENİDEN GELMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN
Düzenlenen toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 'İş dünyası olarak; konularımızdan dolayı Ticaret, Sanayi, Çalışma, Çevre, Hazine ve Maliye Bakanlarımızla yoğun temas içinde olmakla birlikte, şahsen Dışişleri Bakanımız olarak sizlerle de temas içinde olmayı çok önemsiyorum. Çünkü; Dünyanın içinden geçmekte olduğu süreçte, siyasi ve toplumsal olarak atılan her adım sanayimizi de direkt etkilemektedir. Son dönemde artan jeopolitik birliktelikler ve korumacılık özellikle bölgesel güç bloklarına ve yeni koridor anlaşmalarına evrilerek, ticarete yön vermektedir. Çin-ABD, Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin örneklerinden de deneyimlediğimiz gibi sıcak ve soğuk çatışma ile tedarik sorunundan maliyetlere kadar ani değişimler krizlere açık ekonomilere sebep olmaktadır. Bizim dışımızda gelişen bu tür riskleri dikkate aldığımızda, komşularımızla sıfır sorun politikasını her dönem için çok değerli buluyoruz. Çünkü, ihracatımızın yüzde yüzde 41'ini AB'ye, yüzde 18'ini Ortadoğu'ya yapıyoruz. Doğrudan yatırımlarımızda AB ülkelerinin payı yüzde 69,4, Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin payı ise yüzde 19'dur. O nedenle de, bu iki ülke grubu sanayimiz açısından çok önemlidir. İzmirimiz de, sanayi kapasitesi ve net ihracatçı yapısı ile dış politikada yaşanan her konudan direkt etkilenmektedir. Ülkemize yabancı yatırımın yeniden gelişinin sağlanması için atılacak her türlü adımı desteklemeye hazırız' dedi.
2024 YILI DÜNYA GENELİNDE SEÇİMLER YILI
Vize sorununa dikkat çeken Yorgancılar 'Dış politikada elbette ki, ülkelerin çıkarı esastır. Ancak, şuna da inanıyorum ki, askeri gücümüz kadar ekonomik gücümüz de yeterli olabilirse, sorun yaşadığımız ülkelerle çatışmalarımız çok daha aza indirgenecektir. Askeri, siyasi ve ekonomik olarak güçlü ülkelerin uluslararası meselelerde nasıl söz sahibi ve talepkar olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda, Orta Koridor ve arterlerini teşkil edecek Irak Kalkınma Planı gibi projelerin hayata geçirilmesi ülkemize değer katacaktır. Dünyanın en güzel vatanında üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan bizler elimizden geldiğince ekonomimizin gücüne güç katmaya gayret ediyoruz. Ancak, bir sabah uyandığımızda, ihracat yaptığımız veya ithalat yapmak zorunda kaldığımız X ülkesi ile yaşanan sorundan dolayı ambargo yiyebiliyoruz. Ticaretimiz durabiliyor. Veya AB ülkelerindeki aşırı sağ eğilimin, islamifobi yaklaşımının yarattığı etki ile siparişlerimiz iptal edilebiliyor. Fuarlarda standlarımızın önünden bile geçilmiyor. Veya bugün çok güncel yaşadığımız, Bakanlığımızın da yakın takibinde olan ve artık en üst noktaya ulaşan vize alamama sorunu ile karşılaşıyoruz. Yönetim Kurulu üyemize dahi 15 gün Schengen vizesini zor alıyoruz. Tır şoförlerine, fuara gitmesi gereken üyelerimize ve çalışanlarımıza ya çok geç randevu alabiliyoruz ya da vize reddi yiyoruz. Alınan vize de fuar süresi kadar olabiliyor. İşte bu nedenlerle, dış politikanın etkileri iş dünyasına olumlu-olumsuz direkt yansıyor. Bildiğiniz gibi 2024 yılı dünya genelinde seçimler yılı. Ticareti ve ilişkileri tamamen başka bir noktaya taşıma isteği ve potansiyeli olan örneğin bir Trump senaryosu en çok da iş insanları olarak bizleri ilgilendiriyor. Sizin de geçtiğimiz yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nda belirttiğiniz gibi ülkelerle kurumsal temelli ilişkiler yürütülmesini, ticari ve ekonomik ilişkilerimizin sürekliliği açısından çok önemsiyorum' ifadelerini kullandı.