Tayfun MARO
Zor zamanda siyaset yapmak
29 Aralık 2010 Çarşamba

İnsan neden siyaset yapar? Çok sorulmuş bir soru. Sosyal bilimciler bu soruyu çoktan yanıtlamış olmakla beraber, yaşanan gerçeğin verilmiş yanıtlarla ne ölçüde örtüştüğü sorgulanması gereken bir konudur.
Ülkemde siyasetin kitaplarda yazılanlara göre değil de, kitabına uydurularak yapılıyor olması ve siyasetin üslubu beni hep tedirgin etmiştir. Kitaplardan öğrendiklerim ile siyasette yaşadıklarım arasındaki uçurum; ’“hangisi doğru?’” sorusunu ikide birde burnuma dayadığında, hüzünle kabullenirim acı gerçeği: Siyaset halkın afyonudur...
 
Demokrasi mücadelesi ve demokratik kazanımlar adına bitmek tükenmek bilmez nutuklar atan siyasetçilerin söylediklerine inanarak siyasete girdiğimde, demokrasinin önündeki en ciddi engelin siyasal partiler olduğunu, anladım.
Siyaset, iktidarı muktedirlere altın tepside sunan bir sistemin söylemi’… Siyasi partiler ise, muktedirlerin iktidara el koymak için kullandıkları en uygun araç’…
 
Hal böyle ise, siyaset yapmaya neden bu kadar teşneyim?
Fransız devrimi, halk faktörünü siyasetin gündemine yerleştirince, sosyal gelişmenin belirleyici bir gücü olarak tarih sahnesindeki yerini aldı; artık egemenlik halktadır ve halk, siyasetin en önemli aktörüdür.
Madem ki halk siyaset sahnesinde yerini almıştır, kökleri Fransız devrimine uzanan bir yurttaş bilinciyle, siyaset yapma hakkımı kullanmayı talep ediyorum. Ve soruyorum, bu talep sonrasında siyasal yaşama dahil olduğum koşullarda, beni bekleyen nedir? Neyi arzu ediyorum? Arzuladığım şeyin nesnesi miyim, öznesi miyim? Sorular uzar gider’…
 
Her şeyden evvel, yaşam olanaklarını geliştirmek isteyen kişiyim. Bunun için temel hak ve özgürlüklerimin güvence altında olması gerektiğini biliyorum. Sosyal, ekonomik ve siyasal haklarımın sağlanması gerektiğini biliyorum. Ancak, bu gereğin devlet tarafından ne ölçüde yerine getirildiği konusu oldukça tartışmalı, hatta netameli.. İşte tam da bu nedenle,  toplumsal aidiyetimin karinesi olan siyaset, beni bu gayya kuyusuna çekip alıyor.
 
Siyaset halkın afyonudur, demokrasinin önündeki engeldir, efendilerimizin iktidarını meşru kılandır.
Ya da, siyaset, halkın egemenliğini, güvenliği, kişi hak ve özgürlüklerini, bireyin sosyal güvenliğini ve sosyal refahını olanaklı kılandır.
 
Ben ikincisinden yana siyaset yapmak için yola çıktım. Egemenliğin halkta olduğu bir düzende, çocukların aç yatmadığı, iş ve aş bulmak için kimsenin kimseye eğilmediği, güvenlik ve esenlik içinde bir hayat. Bu, aynı zamanda sosyal barış demektir.
 
Cumhuriyet rejiminin oluşturduğu değerler üzerinden sağlanan toplumsal mutabakat çöküyor, halk içindeki değişik cemaat ve gruplar kamusal alanda  trajik bir şekilde değişimi zorluyor. Hayatlarımız tehdit altında. Tek çıkış, siyaset.
 
Bundan böyle, bu topraklarda barış içinde bir arada yaşamak için siyaset yapacağız. Yeniden toplumsal barışı sağladıktan sonra, vicdanı rahat insanlar olarak işlerimize geri döneceğiz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva