HABERLER>GÜNCEL
6 Eylül 2024 Cuma - 17:10

Türkiye'nin ünlü şarap üretim üzümleriydi... 550 dönümlük bağ kül oldu!

Urla Uzbaş Çiftliği’nde hasat zamanı çıkan yangın, bağların önemli bir bölümüne zarar verdi. Ekiplerin yoğun müdahalesiyle yangın söndürülse de, 550 dönümlük alanda bağ bozumu öncesi büyük bir kısmı zarar gördü.Urla Uzbaş Çiftliği'nin sahibi olan Can Ortabaş, "Artık bu küresel ısınma, kuraklık ve bunlar sebepli yangınlar bizim bir gerçeğimiz oldu. Her gün bir yerden yangınla ilgili bir haber çıkıyor. Bununla yaşamaya ve bununla mücadele etmeye alışmamız lazım. Yine ucuz atlattık. Burada itfaiye ve orman bölge müdürlüğü 4 uçak ve 4 helikopterle anında müdahale etti" dedi.

Türkiye nin ünlü şarap üretim üzümleriydi... 550 dönümlük bağ kül oldu!

Türkiye'nin ünlü şarap üreticisi Uzbaş Çiftliği’nin 550 dönümlük bağlarında çıkan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla söndürüldü. Hasat zamanı çıkan yangın, bağların önemli bir bölümüne zarar verdi. Yıllık 300 bin litre üretim yapan ve Türkiye’nin önde gelen şarap markalarının sahibi olan çiftlikte, bağ bozumu öncesi yaşanan yangının henüz üretimi ne kadar etkileyeceği ise bilinmiyor.

4 UÇAK VE 4 HELİKOPTERLE MÜDAHALE EDİLDİ
Yangın, çiftliğin sırtlarındaki bağlarda başlarken ve kısa sürede rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Hızlı müdahalede bulunan ekipler, 4 uçak ve 4 helikopterle yangını kontrol altına aldı. Denize yakın bölgede olması sayesinde yangın daha da büyümeden söndürüldü, ancak bağların büyük bir kısmı zarar gördü.

ORTABAŞ: UCUZ ATLATTIK, YANGIN GERÇEĞİYLE YAŞAMAMIZ GEREKİYOR
Konuyla ilgili olarak Egedesonsöz'e konuşan Urla Uzbaş Çiftliği'nin sahibi olan Can Ortabaş, "Artık bu küresel ısınma, kuraklık ve bunlar sebepli yangınlar bizim bir gerçeğimiz oldu. Her gün bir yerden yangınla ilgili bir haber çıkıyor. Bununla yaşamaya ve bununla mücadele etmeye alışmamız lazım. 15 gün önce 400 metre ötemizden geçti yangın. Şimdi sınırımızdan içimize atladı. Yine ucuz atlattık. Burada itfaiye ve orman bölge müdürlüğü 4 uçak ve 4 helikopterle anında müdahale etti. Dünyada bundan daha hızlı müdahale edilemez. İyi ki varlar, ucuz atlattık gerçekten. Bizim sınırlarımızda orman bölge müdürlüğü kontrol yolları vardı, oradan da müdahale ettik. Bizim sınırlarımız hep orman, önceden önlem almak pek mümkün değil. Çam ağacı kozalakları ile durdurulamaz 1 kilometreye kadar yangın çıkınca. Arada yollar olsa bile kozalaklar alev topu gibi fırlıyor, imkan yok. Bu gerçekle yaşayacağız" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BAĞLARINDAN BİRİ: UZBAŞ ÇİFTLİĞİ KURULUŞU
1996 yılında Can Ortabaş tarafından kurulan Uzbaş Çiftliği, 550 dönümlük bağlarında sürdürülebilir tarım uygulamaları ile 11 farklı çeşit şarap üretimi gerçekleştiriyor. Yıllık 300 bin litre üretim kapasitesine sahip çiftlik, Türkiye ve dünya çapında şarapçılıkta kazandığı 300'ü aşkın ödülle tanınıyor. Özellikle yerli bir üzüm çeşidi olan Urla Karası’nın Dünya Üzüm Atlası'na girmesi, bölgenin şarapçılıkta elde ettiği uluslararası başarıların bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Ayrıca, 2010 yılında Arkitera Mimarlık Ödülü’ne layık görülen çiftlik, her yıl yaklaşık 80 bin ziyaretçiyi ağırlayarak hem agro hem de gastronomi turizmi için önemli bir rota haline geldi.

İZMİR'İN EN KÖKLÜ AİLESİ
Ortabaş ailesi, İzmir'in köklü ve geniş ailelerinden biri olarak biliniyor. Ailenin temelini, İzmir’in ünlü Keresteciler Çarşısı’nın önde gelen isimlerinden olan Hasan Hulki Ortabaş ve eşi Mihrinigar Hanım oluşturuyor. 9 çocukları olan bu çiftin ailesi, İzmir'in ticaret, sanayi ve toplumsal yaşamında önemli rol oynamış bireylerle tanınıyor. Ailenin en büyük oğlu Nevzat Ortabaş, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış ve uzun yıllar İzmir iş dünyasında etkili bir isim olmuştur. Nevzat Ortabaş'ın oğlu Can Ortabaş, lüks otel projeleri ve tatil köyleri gibi projelerin yanı sıra Urla Uzbaş Çiftliği'nin kurucusudur ve bölgedeki bağcılık ve şarap üretimi ile ulusal ve uluslararası arenada marka haline geldi.

 
Yönetim kurulu üyeleri başkanı seçti... ÇEŞTOB'da Orhan Belge dönemi
 
Ödemiş'te asfalt seferberliği!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C 8 Eylül 2024 Pazar 09:21

Bağ nasıl yandı aklik ermiyor yeşil yaprak.icinde kuru ot varsa o tutusmustur geçmiş olsun

Yorumu oyla      0      0  
Yozgat 7 Eylül 2024 Cumartesi 23:09

Şarap cilar

Yorumu oyla      0      0  
Vhedat Göyneksiz 7 Eylül 2024 Cumartesi 10:28

En köklü aile 3 - 5 kuşak zengin olup bu zamanlarda da yönetici görevlerinde bulunuyorsan köklüsündür...ya değilse çöplükten meydana gelmişindir. ??

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2024-YKS ek yerleştirme tercih başvuruları başladı
2024-Yükseköğretim Kurumları Sınavı ek yerleştirme tercihleri alınmaya ...
Türk aktivist Batı Şeria'da hayatını kaybetti
İsrail güçleri, Batı Şeria'da düzenlenen işgal karşıtı gösteriye gerçek ...
Engin Polat'ın tahliyesine itiraz
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, "kara para aklama" davasında ...
 
İzmir'de terör örgütü mensubu tutuklandı
İzmir'in Bayındır ilçesinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik düzenlenen ...
İzmir'de 'kurtuluş'a özel panel
İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla İzmir ...
Elektrik faciası davası... Onlar konuştu, boğazlar düğümlendi: Anaların öfkesi!
İzmir’de elektrik faciasında hayatını kaybeden İnanç Öktemay ile Aslı ...
 
İzmir'deki korkutan orman yangını kontrol altında
İzmir'in Urla ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahalenin ardından ...
İzmir ve Denizli basını, büyük ustayı kaybetti
Yeni Asır’da başladığı gazetecilik mesleğini daha sonra Denizli’de sürdüren ...
İzmir'de korkunç son... Traktörün altında can verdi!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde seyir halindeki traktörden düşerek tekerleğin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva