Nedim ATİLLA
Kapsayıcı ve Eşitlikçi Bir Olimpiyat
29 Ağustos 2024 Perşembe

Hayli tartışmalı Paris 2024 açılış töreninden sonra dün gece gerçekleşen 17. Paralimpik Oyunlarının seremonisinin nasıl geçeceği medyada, sosyal medyada günlerdir tartışılan öncelikli mevzular arasında yer alıyordu.

Tartışma yaratacak hiçbir şey olmadı ama derin düşüncelere daldıracak çok mesaj vardı Paralimpik Açılış Töreninde. Place de la Concorde'da 35 bin kişilik bir kalabalığın önünde, cesur, etkileyici danslarlabir parti atmosferi ve “şölen” bir ülke imajı yaratılırken biz de dört saate yakın bir süre ekran başına kilitlendik ve unutulmaz bir gecenin tanığı olmaya çalıştık. Tören anlaşmazlıktan uyuma giden yolculuğu tanımladı ve güçlü bir başlangıç ??yaptı. Dünyanın en büyük problemlerinden birinin “kapsayıcılık” olduğuna inanan bizim gibi insanlar için ise çok doğru mesajlar vardı.

Türk bayrağını paralimpik madalyalı sporcularımız Sevilay Öztürk ve Mahmut Bozteke taşıdı. Tören sırasında, Filistin'i temsil eden sporcu FadiAldeeb ve Uluslararası Paralimpik Komitesi Mülteci Olimpiyat Takımı büyük destek gördü.

Umutluyuz insanlık adına. Önümüzdeki 11 günde yeni kahramanlar yaratılacak, yeni hikayeler anlatılacak ve belki de engelli insanlar için olumlu bir değişim mirası olasılığından söz edeceğiz.

Uluslararası Paralimpik Komitesi başkanı Andrew Parsons konuşmasında bir “kapsayıcılık devrimi” çağrısında bulunurken ve Paris 2024 başkanı Tony Estanguet, Paris’in “aşkın ve devrimin şehri”olduğunu sıklıkla yineledi.

Unutulmaz törenden birkaç not:

2024 Paralimpik Oyunları'nın açılış töreni, organizasyonun geleneksel formatının dışına çıkarak, tarihi bir yenilikle Paris'teki Concorde Meydanı'nda düzenlendi. Bu mekan tercihi, töreni stadyum sınırlarından çıkararak şehrin ikonik manzarasıyla bütünleşen bir gösteriye dönüştürdü. Etkinlik boyunca sergilenen müzik performansları, dans gösterileri ve ışık şovları, açılış törenini oldukça etkileyici kıldı. Champs-Élysées'nintarihi atmosferi, etkinliğe görkemli bir hava kattı ve Paris'in kültürel zenginliklerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Dansçılar, pop yıldızları, tüylü devrimci şapkalar ve her yerde bulunan DJ'ler de dahil olmak üzere 500 sanatçının katıldığı törenin adı Paradox'tu ve ana tema “Discord'danConcord'aBir Yolculuk” idi.  Paris 2024'ün her yönü gibi bu da Fransız başkentinin coğrafyasına ve tarihine sabitlenmiş bir fikirdi.

Tören, Paralimpik delegasyonlarının güneşli Champs-Élysées'nin bir bölümünden geçmesi ve meşale geçişinin bir parçası olarak onlara Unesco yöneticileri, rapçiler ve Jackie Chan'in katılmasıyla “açık” bir şekilde, herkesin gözü önünde başladı. Parislilerin “dünyanın en büyük caddesi” olarak tanımladığı yer, geleneksel olarak Fransa'nın kahramanlarını selamladığı yerdir Champs-Élysées'deEylül ayında Olimpiyatların yıldızları için bir geçit töreni düzenlenecekmiş. Dün gece öğrendik ki Champs-Élysées'nin Ana Oyunlarda yer almadığı ve Paralimpik Oyunları için ayrılmış, yarışmanın son gününde maratonun bir parçası olarak yer alacakmış. Ne jest ama!

Place de la Concorde’un bir adı da Devrim Meydanı. 1795’te 16.Louis  ve Marie Antoinette'in idam edildiği alan. Paris 2024 Yaratıcı Yönetmeni Thomas Jolly'ye göre “Fransızları yatıştırmak ve uzlaştırmak” amacıyla yeniden adlandırıldı ve meydanın kendisi bir “paradoks yeri” haline getirildi.Jolly, törenin daha ileri bir uzlaştırma ihtiyacını araştırdığını savunuyor: Engelli olan küresel nüfusun yüzde 15'i ile onların ihtiyaçlarını görmezden gelen toplumlar arasında bir uzlaşmaya, kapsayıcılığa ve eşitliğe ihtiyaç var. 

Çünkü hepimiz biliyoruz ki birlikte daha iyi yaşamak karşılıklı düşünceyle başlar. O zaman onarabilir, uzlaştırabilir, uyum sağlayabilir ve birlikte daha iyi ilerleyebiliriz.

Tören “engelliliğin kişinin bir kusuru olmadığı, bu insanlar için engellilik 'durumunu' yaratanın toplumun mimarisi, uygulamaları, tutumları, yaşam tarzları ve modelleri” olduğunu savunuyordu.

İsveçli koreograf Alexander Ekman tarafından yönetilen törenin giriş bölümünde, ne elleri ne de ayakları olan Fransız yüzücü ve model ThéoCurin, arenaya tek bir replik söylemek için bindiği tüylü kırmızı özel kiralık araçtan indi ve seslendi: “Paris'e hoş geldiniz!”

Performansçılar engelli ve engelsizlerin bir karışımıydı, bazen karşıt bir şekilde dans ediyorlardı  ama sonunda Sportography adlı bir parçada bir araya geliyorlardı bu parçada sportif hareket ve sanatsal ifadenin yanı sıra meydanın kalbindeki dikilitaşa yansıtılan vahşi görseller yer alıyordu. Tüm bu performans Güney Afrikalı ampute dansçı Musa Motha'nın inanılmaz yeteneği tarafından gerçekleştirildi.

Dört saate yakın süren gösteri ve konuşmaların ardından son perde bir kez daha Olimpiyat kazanını yakmak ve bronz balonu Paris gece gökyüzüne göndermek oldu.

Açılış töreni yenilikçi bir yaklaşımla düzenlenmişti ve görkemli bir atmosfer yaratarak, Paris'in ve paralimpik sporun büyüsünü yansıttı. Bu yenilikler, Paralimpik Oyunları'nın geleneksel yapısını modernleştirirken, seyircilere ve sporculara unutulmaz bir deneyim sundu.

Büyük insanlık adına teşekkürler.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Akın Buharalıoğlu 31 Ağustos 2024 Cumartesi 15:25

Yanınızdan etkilendim. Hoşuma gitti. Sevgi ve sağlıkla kalın

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir'de 'mor sultan' bayramı!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva