Nedim ATİLLA
1 Eylül: Dünya Barış Günü
1 Eylül 2024 Pazar

Ülkemizde olduğu gibi 1 Eylül, dünya genelinde "Dünya Barış Günü" olarak kutlanıyor.  Bu özel gün, 1939'da İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcını simgeleyen Nazi Almanyası'nın Polonya'yı işgal ettiği tarih olarak anılır ve savaşın yıkıcı etkilerine dikkat çekmek amacıyla barış ve dostluk mesajları vermek için oluşturulmuştur.

Dünya Barış Günü, savaşların önlenmesi, uluslararası iş birliği ve barışın sağlanması için toplumları harekete geçirme çağrısı yapar. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da bu günün anlamını vurgulamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenler ve barışa olan ihtiyacı dile getirir. Bu gün, dünyanın dört bir yanında barışın önemini hatırlatmak ve barış çabalarını desteklemek için bir fırsat olarak değerlendirilir.

Dünya Barış Günü'nü kutlayan birçok ülke, bu günü çeşitli barış yürüyüşleri, konferanslar, seminerler ve diğer etkinliklerle anmaktadır. Özellikle çatışmaların son bulması ve barışın egemen olması dileğiyle, dünya genelinde umut, birlik ve hoşgörü mesajları yayılmaktadır.

Türkiye’de de resmi Barış Günü 1 Eylül’dür

Böyle denilince hemen şu soru ile karşılaşıyoruz: 21 Eylül'de kutlanan da barış günü mü?

Evet, 21 Eylül de bir Barış Günü'dür, ancak bu tarih Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen "Uluslararası Barış Günü" (International Day of Peace) olarak kutlanmaktadır. 1981 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen bu gün, barışın ve şiddetsizliğin önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlar.

Her yıl 21 Eylül'de dünya genelinde barış ve çatışmasızlık için bir gün süresince ateşkes ve şiddetsizlik çağrısı yapılır. Bu gün, barışın teşviki, çatışmaların önlenmesi ve uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi için önemli bir platform sunar. BM bu tarihte genellikle çeşitli etkinlikler düzenler ve barış çabalarına dikkat çeker.

Kısacası, 1 Eylül ve 21 Eylül, her ikisi de barışa adanmış günlerdir, ancak 1 Eylül daha çok İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcı ile ilişkilendirilirken, 21 Eylül Birleşmiş Milletler'in evrensel barış için belirlediği gündür.

Gelelim bu günün bizim için önemine

Daha 2. Dünya Savaşı çıkmadan, henüz BM bile kurulmamışken 1938’de açılan New York Expo’sundaki Türkiye’nin teması “Sulh Şelalesi” idi. Buna uygun su oyunları düzenlenmişti.

Neden böyleydi, çünkü bu ülkenin kurucusu büyük barış savaşçısı Mustafa Kemal Atatürk, dış politikasını nefis bir söylemle ve herkese nasip olmayacak bir akılla inşa etmişti: Yurtta Sulh Cihanda Sulh…

Sorunlarla dolu bir coğrafyada yer alan Türkiye, barış ve huzurun korunması, demokrasinin yerleşip, kökleşmesi için çabalarını sürdürmektedir.

Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana, uluslararası alandaki anlaşmazlıkların karşılıklı saygı ve hoşgörü çerçevesinde, diyalogla çözümlenmesinden yana olan Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için tüm insanlığı işbirliği ve dayanışmaya çağırmaktadır.

Barışın, sevginin ve hoşgörünün herkes tarafından yaşam biçimi olarak benimsenmesi, savaşın, şiddetin, kavganın, öfkenin, kıyımların olmadığı bir dünyada tüm insanların dostça, kardeşçe, paylaşımcı birliktelik ortamında yaşaması dileğiyle… 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun!

Uluslararası Rotary, 20-22 Şubat 2025 tarihlerinde İstanbul'da Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğiyle bir Başkanlık Barış Konferansı düzenleyecek. Konferans, 2024-25 Rotary International Başkanı Stephanie Urchick liderliğinde gerçekleştirilecek ve Rotary’nin en yeni Barış Merkezi olan Otto ve Fran Walter Rotary Barış Merkezi'nin açılışını kutlayacak. Bu merkez, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde yer alacak ve Bahçeşehir Üniversitesi ile ortak olarak barış eğitimi alanındaki çalışmalara ev sahipliği yapacak.

Konferansın temel amacı, barış inşası konusunda bilgi paylaşımı, yeni fikirlerin tartışılması ve iş birliği fırsatlarının oluşturulmasıdır. Katılımcılar, dünya çapında barışı teşvik eden projeler ve girişimler hakkında bilgi edinecek, Rotary üyeleri, mezunları ve barış alanında çalışan diğer katılımcılarla bir araya gelerek, yerel ve küresel ölçekteki barış çabalarına katkı sağlayacak fikir alışverişlerinde bulunacaklar.

Bu etkinlikte, teknoloji, medya ve çevre sorunlarının barış üzerindeki etkileri gibi konular ele alınacak. Ayrıca, katılımcılara barışın tesisi için küresel liderlik, örnek stratejiler ve başarılı uygulamalar tanıtılacak.

Konferansa katılmak ve daha fazla bilgi almak için Rotary International'ın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz: Rotary Presidential Peace Conference 2025

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Necil Büyükpamukçu 2 Eylül 2024 Pazartesi 21:14

Barışa ihtiyacı olan bir bölgedeyiz, etrafımız adeta ateş çemberi ile çevrelenmiş,komşularımızda savaş var, dilerim bu çemberin hep dışında kalırız.Atamızın izinden giderek,yurtta sulh cihanda sulh düşüncesini unutmayız. Rotary dünya barışına katkıda bulunmak için çeşitli toplantılar yapmakta,farkındalık yaratmaktadır,dilerim bu konuda amacımıza ulaşırız,dünyada çatışmaların önlenmesi konusunda başarılı oluruz.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir'de 'mor sultan' bayramı!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva