'Panama Belgeleri' ile birlikte Offshore hesaplar ve Vergi Cennetleri bir anda tekrar gündeme geldi.

Off-Shore kelime anlamı 'kıyıdan uzak' demek. Offshore hesap dediğimiz zaman kıyıdan uzak, vergiden de uzak hesap anlaşılıyor. Birde offshore şirketler var, vergisiz şirketler.

Offshore şirketler ve hesaplar, vergi cenneti ülkelerde açılıyor. Vergi cenneti tanımı, hiç vergi ödenmeyen ya da çok az ödenen yerler için kullanılıyor. OECD'nin tanımına göre bir ülkenin 'vergi cenneti (*)' kabul edilmesi için;

  • Herkes için açık, anlaşılır ve şeffaf vergi yasalarının olmaması,
  • Denetim faaliyetlerinin ve muhasebe standartlarının olmaması,
  • Diğer ülkelerle, ülkede faaliyet gösteren firmalara ilişkin bilgi paylaşımında bulunulmaması,
  • Hukuki anlamda kurulmuş çok sayıda şirket olmasına karşılık, sınai ve ticari faaliyet olmaması, yeterli. Bu koşulların olduğu ülkeler vergi cenneti kabul ediliyor.

Hoş, parası olana her yer cennet!
Vergi cennetlerinin en önemli gelir kaynağı offshore bankacılık. Kendi ülkelerindeki vergi kanunlarından kaçmak isteyenler vergi cennetlerinde 'offshore şirket' kurup bu şirketler üzerinden paralarını offshore hesaplara aktarıyorlar. Böylelikle offshore bankacılık, vergi kaçırma ve para aklamanın en önemli yıllarından biri oluyor.

Vergiden kaçmak isteyenler ya da para aklamak isteyenler önce vergi cennetinde bir offshore şirket kuruyorlar.

Offshore şirket kurmak Türkiye'de şirket kurmaktan daha ucuz ve daha kolay.

Birçok vergi cennetinde internet üzerinden offshore şirket kurulabiliyor. Maliyeti de çok düşük. Yaklaşık bin dolar; şirketinizin resmi belgeleri, hisse senetleri ve mührü üçbeş gün içinde şık bir klasör ile adresinize posta ile gönderiliyor. Türkiye'de şirket kurmak isteseniz, noteri, ticaret sicili, vergi dairesi, imzaları vs.vs. uğraş dur. Harcadığınız zaman, para ve ömür törpüsü bürokrasi de cabası.

Offshore hesaplar genelde iki farklı şekilde kullanılıyor; birincisi vergi ödememek ikincisi de kanun dışı elde edilen paranın –kata para- aklanması için. Böylelikle servet sahipleri bu şirketler üzerinden vergi ödemeden zenginleşmeye devam ediyorlar. Vergi cennetlerindeki varlıkların yaklaşık 30 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 30/7 maddesi ile Vergi Cennetlerindeki offshore hesaplara gönderilen paralardan %30 oranında vergi kesintisi yapılacağı kabul edilmiş. Vergi kesintisi için bakanlar kurulunun karar alıp hangi ülkelerdeki offshore hesaplar olduğunu ilan etmesi gerekiyor.

Ne hikmetse Bakanlar Kurulu bir türlü bu kararı alamıyor. İzlanda Başbakanı, Rusya Devlet Başkanı gibi birçok siyasinin offshore hesapları olduğu göz önünde bulundurursak, acaba? Diye de sormadan edemiyoruz.

(*) OECD'ye göre, Uluslararası vergi standartlarına uymayı taahhüt eden ancak henüz bunları uygulamamış olan bölgeler şöyle: Antigua ve Barbuda, Antiller, Aruba, Bahamalar, Bahreyn, Beliz, Bermuda, Cayman Adaları, Cebelitarık, Cook Adaları, Dominik, Grenada, Holanda, Libery, Liechtenstein, Marshall Adaları, Monako, Montserrat, Nauru, Niue, Panama, Samoa, San Marino, St Kitts ve Nevis, St Lucia, St Vincent ve Grenadine, Turks ve Caicos Adaları, Vanuatu, Virgin Adaları.