Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 2019 yılında özel çevre koruma bölgesi ilan edilen 'Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi' ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi”ne ilişkin 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı” yeniden askıya çıkarıldı.

Askıya çıkan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı'na göre bölgedeki, konut, ticaret, turizm, çalışma alanları, sosyal altyapı alanları ve yeşil alanlar belirlendi. Planlara 1 ay içerisinde itiraz edilebilecek.

İLK PLAN İPTAL EDİLMİŞTİ
Bakanlık tarafından ilk olarak 2 yıl önce ilan edilen planlar vatandaşlar tarafından yargıya taşınmış ve iptal ettirilmişti.

Ekran Görüntüsü 2024 11 22 185125

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

-          Gerek kentsel ve gerekse kırsal yerleşmelerde düzenlemesi yapılmış mevcut konut alanlarının büyüklüğü yaklaşık 284 hektar olup, toplam alan içinde %0,64’lük yer tutmaktadır. Planda düzenlenmiş konut gelişme alanlarının toplam büyüklüğü ise 323 hektar olup, toplam içinde %0,73’lük orana sahiptir.

-          Karaburun kentsel yerleşim alanı ve Mordoğan kentsel yerleşim alanı olarak tanımlı alanlar ile bütünleşecek biçimde gelişmiş olan ve ağırlıklı olarak mevcut (planlı) ikinci konut alanlarından oluşan bölümler planda “Turizm-Ticaret-Konut” karma kullanımlı alanlar olarak düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme ile günümüzde ikinci konut ağırlıklı olan bu bölgelerde turizm kullanımlarına dönüşümün desteklenmesi amaçlanmıştır

-          Planlama alanı genelinde turizm ticaret-konut karma kullanımlı alanların toplam alansal büyüklüğü yaklaşık 582 hektar olup toplam alan içinde %1,3’lük yer tutmaktadır. Bu alanların yaklaşık %44’lük bölümünün yapılaştığı, %66’lık bölümünün ise yapılaşmamış, planlı ve boş alan durumunda olduğu tespit edilmiştir. Bu alanlardaki planlı boşluklar genel olarak yapılaşmalarla iç içe bulunmaktadır

Ekran Görüntüsü 2024 11 22 185053

Ekran Görüntüsü 2024 11 22 185035

-          Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği uyarınca, mevcut konut alanlarında düşük yoğunluklu konut alanları için 51-150 kişi/ha, gelişme konut alanlarında 51-120 kişi/ha brüt yoğunluk öngörülmüştür. 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planında konut alanlarının yoğunlukları Yönetmelikte verilen alt ve üst sınırlar aynen alınarak düzenlenmiştir. 1/25.000 ölçekli planda alt ve üst sınırları belirlenen yoğunluk değerlerinin 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planlarında, her yerleşmenin kendi özgün koşullarına bağlı olarak tek bir yoğunluk kararına dönüştürülmesi benimsenmiştir.

Tugay'dan Kırgızistan ile iş birliği vurgusu Tugay'dan Kırgızistan ile iş birliği vurgusu

-          Bu kapsamda yer alan konut alanları 1/25.000 ölçekli nazım imar planında, mevcut konut alanları altında K” notasyonu ile gösterilerek “Kırsal Yerleşik Alan” olarak tanımlanmış ve düşük yoğunluklu olarak sınıflandırılmıştır. Bu kapsamda tanımlanan konut alanları arasında Ambarseki (plansız kesimi), Bozköy, Eski Mordoğan, Hasseki, Küçükbahçe, Parlak, Salman, Sarpıncık, Tepeboz ve Yaylaköy yerleşimleri bulunmaktadır. Bu alanlarda mevzuatına uygun olarak ilgili idaresi tarafından kırsal yerleşim alanı tespiti yapıldıktan sonra uygulamaya geçilmesine ilişkin plan kararları geliştirilmiştir. Parlak Mahallesinin kuzey batı bölümünde bulunan ve 2019 yılında kentsel sit ilan edilen Sazak eski yerleşim alanı da mevcut konut alanı olarak tanımlanmıştır