Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağı'ndaki başlayan taş ocağı girişimi yargıya taşındı.

Egamin Mineral Maden Şirketi tarafından 1'inci derece arkeolojik SİT statüsündeki Çörlen Asar Kalesi'nin yanı başındaki ocağa verilen iznin iptali için mahkemeye taşındı. Latmos Platformu adına Dursun Sarı, Aydın İdare Mahkemeleri'nde iptal davası açtı.

Dava dilekçesinin verilmesinin ardından basına açıklamada bulunan Platform üyesi ve Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol 'Bugün burada 1 milyar 200 milyon yıllık eşsiz gynas kayaları, tanrıların evi, manastırları, 8 bin yıllık kaya resimleri, mitolojik mitleri, eşsiz flora ve faunayı barındıran kültürel hazinemiz, insanlığın hafızası olan eşsiz Latmos gezegeni diyebileceğimiz Beşparmak Dağı'ndaki vahşi sermayenin sömürge madenciliğine karşı durmak ve gelecek nesillere burayı aktarmak için vicdanlı dava arkadaşlarımız ve halkımızla dur diyebilmek için mücadele yollarımızdan hukuki yolu harekete geçirmek için toplandık. Hukuk biz işletirsek vardır.' dedi.

Trafikte pes dedirten görüntü... Skutere, koltuk monte etti! Trafikte pes dedirten görüntü... Skutere, koltuk monte etti!



230 dekarlık alanda geri döndürülmesi imkansız bir madencilik faaliyeti başladığını dile getiren Erol 'Latmos'taki vahşi madenciliğe karşı mücadele etmek, kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması için oluşturduğumuz Latmos Platformu ve gönüllü hukukçumuz Mehmet Cilsal'ın hazırladığı hukuk dosyamız ile Egamin madenciliğin bu hukuksuz projesine idari davamızı açtık' diye konuştu.

DAVACI SARI: LATMOS'U VERMEYECEĞİZ
Davacı Sakarkaya köylüsü Dursun Sarı da doğma büyüme Latmos'lu olduğunu belirterek, 'Madencilik bizi çok huzursuz ediyor. Çevre dostu arkadaşlarımızla birlikte bu mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız. Latmos'u madencilere vermeyeceğiz!' dedi.

HUKUKÇU CİLSAL: SEYİRCİ KALAMAYIZ
Latmos Platformu hukukçusu Mehmet Cilsal da açılan dava ile ilgili 'Enver ERDOĞAN'ın sahibi ve temsilcisi olduğu Egamin Mineral Madencilik Şirketi, 2007'de 'ÇED Gerekli Değildir Kararı' almış ancak 5 yıl içinde yatırıma başlamadığı için ÇED Kararı YOK HÜKMÜNDE işleme dönüşmüş, aradan 17 yıl geçtikten sonra unutulan proje hatırlanmış ve Aydın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne müracaat edilerek 2007/38 nolu ÇED Belgesi'nin güncellenmesi sağlanmıştır. Şirket ve idare işbirliği ile ilanı yapılmayıp halktan gizli tutulan projenin diriltilen 2007 ÇED kararı ile güncelleştirme kararının iptali için dava açtık. Bir cennet ve tarih parçası olan Latmos Çörlenasar Mevkii, taş döşemeli antik yol kalıntıları dahil, kale ve sur duvarları, işlikler, kuyular, tarım terasları, sığınaklar, demir işlikleri, kovanlıklar, mezarlar, tümülüsler, mağaralar, kaya resimleriyle birlikte günümüze kadar korunarak gelebilmeyi başarmıştır. Ancak kendilerine son 15 yılda 386 bin ruhsat verilen madenciler son 10 yılda 109 bin 884 hektarlık ormanı(Muğla ve Aydın yüzölçümünün yarısı) maden alanına çevirmiştir. Maden ocaklarının yüz milyonlarca yıllık Latmos kayaçlarını da taşınmaz kültür varlıklarını da parçalayıp yok etmesine, en az sekiz bin yıldır süregelen insan yaşamıyla birlikte yaban hayatını sona erdirecek olmasına razı değiliz. Latmos'un bir parçası olan Bağarcık coğrafyasının katledilmesine seyirci kalamayız. Yaşadığımız toprakları korumak, anayasal hakkımızdır.' değerlendirmesinde bulundu.



İŞ MAKİNELERİ GİRDİ

2007 yılında 'ÇED gerekli değildir' kararı alan Egamin Mineral Maden Şirketi bölgede taş ocağı açmak için harekete geçti. Şirket iş makinelerini göndererek yol açma çalışmalarına başladı. Latmos Platformu ve EKODOSD taş ocağı girişiminin durdurulması için Aydın Valiliği, Koçarlı Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Aydın İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü'ne başvurarak durdurulmasını istedi. Ayrıca suç duyurusunda da bulunuldu.