Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Karşıyaka Belediyesi Nisan ayı olağan meclisi gerçekleştirildi. 

Belediye Başkanı Yıldız Ünsal idaresinde gerçekleştirilen oturumunun gündeminde ise ihtisas komisyonları seçimleri ve faaliyet raporu görüşmeleri yer aldı.

ÇÖP SORUNUNA TBB DESTEĞİ
Sık sık yaşanan çöp sorunu ile gündeme gelen Karşıyaka Belediyesi’nde yardıma Türkiye Belediyeler Birliği yetişti. Bu kapsamda Türkiye Belediyeler Birliği’nden destek alacak olan Karşıyaka’da meclis gündemine gelen gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi; 

“Modern atık yönetiminin sağlanarak dijital altyapıya geçilmesi amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği ve Belediyemiz arasında protokol hazırlanması, proje gerçekleştirilmesi ve atık yönetim ihtiyaçlarında kullanılmak üzere nakdi yardım talebinde bulunulması için Belediye Başkanına yetki verilmesi hakkında önerge”
Önerge ile ilgili konuşan Başkan Ünsal, şu ifadeleri kullandı; “Çöp temizlik işlerinde dijitalleşmeye gidiyoruz. Dolu olan çöpleri bize bildirecek. TBB bize nakdi yardım yapacak.” 

Ünsal’ın konuşması sonrası önerge oy birliği ile doğruda onaylandı.


EVSEN: ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLAMASINA RAĞMEN…
Faaliyet Raporu ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Evsen, “Bir ilçe belediyesinin en önemi görevlerinden biri de farkındalık yapılması adına çalışmaları yürütülmesidir. Karşıyaka Belediyesi faaliyet raporunda da görüldüğü gibi oldukça iyi verilere sahip genelde ve yerelde çalışmaları ile örnek alınan bir belediye konumunda. Halk eğitim merkezleri dışında belediyelerimizin düzenlediği kurs sayısı 51. Bunlara 500’ün üzerinde vatandaş katılmış. Toplumsal etkinliklerin sayısı 18. Bunların hepsi 2024 hedeflerinin sütünde. Kültür Sanat Faaliyetleri kapsamında tüm kurslar birleşildiğinde kurslara katılan sayısı 1766’ya çıkmakta. Bunlar iyi verilecek ancak bunların çok daha iyilerini değerli belediye çalışanlarımız ve bürokratlarımız ile başaracağız.  Tasarruf Genelgesi loğu çalışmamızdan elimizi kolumuzu bağlamasına rağmen gece gündüz demen  Karşıyakalıları düşünen belediye başkanımıza, bürokratlarımıza ve belediye çalışanlarımıza teşekkür ederim. Hedeflerimizi yüksek koyan bir belediyeyiz. Bu başarıları yakalamak kolay değil. Faaliyet raporunu incelediğimizde tutarlı, şeffaf, anlaşılır ve gerçekçi bir faaliyet raporu olduğu kanaatindeyim” dedi.



YALMAZ: NASIL TEDAVİ EDECEĞİMİZİ ELE ALMAMIZ LAZIM
AK Parti Meclis Üyesi Mahmut Yalmaz ise yeterli sürenin verilmediğini belirtirken, “375 sayılı raporu incelemek için yeterli zaman verilmedi. Faaliyet Raporu’nda yapılan faaliyetlerinden bahsetti  CHP Grubu . Faaliyet raporunun bütünde yapılan faaliyetler verildiği gibi 2025 planlamamızı yapmamız lazım.  Emlak Müdürlüğümüze baktığımızda gördüğümüz kısım boş. Bu dikkatimizi çekti. Kapanan yollarımızın istimlak edilerek açılması, atıl binaların bir an önce yıkılması lazım. Özellikle istimlak müdürlüğünün faaliyetinin daha genişlemesi lazım. Gen işleri müdürlüğü de çok ciddi bütçe alıyor toplam bütçede.  Fen İşleri Müdürlüğümüz yapılan işlerine baktığımızda çatı izolasyonu, çatı temizliği, koltuk tamiri, park aydınlatmaları, yıl başı süsleri belirtilmiş.  Klima bakımları bile yapılmış. Fen İşleri belediyemizin kalbi niteliğinde bir bölüm. Ben bu bölümün 2025 yılının sonuna kadar en azından kreş hazıkları yapması gerektiğini düşünüyorum. Bizim geçmişte  güçlü ihaleler yapan bir fen işlerimiz vardı.  Faaliyet raporunda bizim işletmelerimiz var. Ancak KENT A.Ş bünyesindeki işletmelere burada yok. Buradaki işletmeler 45 milyon civarı harcama yapmış, bunların 24 milyonu sadece çalışanlara verilen ücret. Önemli işletmelerimizin bazıları zara ediyor. Önümüzdeki dönemde işletmelerle ilgili doğan zararın nelerden kaynaklandığını ve nasıl tedavi edeceğimizi ele almamız lazım” ifadelerini kullandı.

YETER: SGK KURALI ÇİĞNEMİŞTİR
CHP’li Meclis Üyesi Candaş Yeter eleştiriye yanıt verirken, “Sermaye giderlerinin gerçekleşme oranın az olduğu belirtildi. Karşıyaka beledisinin 2024 yılı mali bütçesi ile faaliyet raporuna baktığımızda gerçekleşme tutarlarını az olduğu konusunda hemfikiriz. 2024 mali bütçe tutarlarına baktığımızda beklene sermayenin gerçekleşmemesinin  birkaç nedeni vardır. Ana nedenlerinden biri SGK prim borçları nedeniyle Karşıyaka Belediyesi’ne ait taşınmazların  tamamını üzerine uygulana hacizdir. SGK yasada belirtilen kuralı çiğneyerek amme alacaklarına bedel olan kadar değil taşınmazların tamamına haciz uygulamıştır. Bu nedenle meclisten geçen satış kararlarını uygulayamadık. Belediyemizin veri dairesine ve SGK’ya olan borçları nedeniyle genel bütçe gelir vergilerinden belediyemize aktarılan payın kesilmesidir. Belediyemize ait borçlar için tecil talebinde bulunmuş, taksitlendirilen borçlar için ödeme gerçekleştirilmiştir” diye konuştu

ÖZTÜRK:  BİRİLERİNİN KRAL ÇIPLAK DEMESİ LAZIM
AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk, “Bayram geçirdik ve 4 aydır maaş alamayan işçilere 10 bin TL gibi bir ödeme yaptınız. Kendi işçilerinize ödeme yapmadınız ortamda neyi konuşup tartışacağız. Karşıyaka Belediyesi’ni devralırken büyük borçla devraldım diyebilirsiniz. Ancak bunu kim yaptı? Açıkça söyleyin. 20 yıldır bu belediyeyi kim yönetiyor? Kendisi ödüllendirilmiş gibi CHP kendisini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı yapmadı mı. Bu borcu sorduğumuzda bize çekinmeden 17 kez ‘utanmıyor musunuz’ dedi.  Herhalde bu borcu da hükümet yaptırdı. SGK ve vergi borcunu hükümet yaptı. Sizin en büyük hayaliniz tertemiz Karşıyaka’ydı. İşimizi gücümüzü bırakıp çöp konteynerlarını yanındaki çöpleri temizlik işleri müdürüne atar durumuna geldik. Bu konuda yolunda gitmeyen şeyler var. Çöp toplamam olayınız yolunda gitmiyor. Bir önceki dönemde kaldırılan konteynerlar yerine yer altı çöp konteyneri konulacak dendi. Ancak yeteri kadar koyamadınız. En çok söz verdiğiniz hayaliniz de sınıfta kaldı. Karşıyaka belediyesine gelirken belediyenin maddi durumunu bilmiyor muydunuz? Vallahi bilmiyordunuz. Birilerini kral çıplak demesi lazım.

1 (5)-6

Söz alan CHP Meclis Üyesi Murat Ilgın, “Belediyenin rutin işleri de olsa bir faaliyet raporu var.  Belediyemizin ciddi bir kurumsal yapısı var. Bu dönem yeni bir yönetim anlayışı ile tekrara hızlandırılmaya çalışılan bir çalışma yapısı var. Müdürlüklerimiz maksimum şekilde çalışmaya çalışıyorlar. Borçlar var, maddi imkansızlıklar içindeyiz. Haizler, işlerin içinden bir türlü çıkamayışımız elimizi kolumuzu bağlıyor. Maksimum seviyede çalışıyoruz. Buraya gelirken bir nevi sıkıntılar biliniyordu/bilinmiyordu ancak bu denli elimizin kolumuzun bağlanacağını, hacizler olacağını bilmiyorduk. Belediyemiz kurumsal olarak güçlü olduğu kadar tesisi olarak da ülkemizin sayılı belediyelerinden biridir. Bizim bunları revize etmemiz bile bir iş” diye konuştu.



ÜNSAL: ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI
Raporla ilgili son olarak konuşan Başkan Ünsal, “Övgüleri de aldık eleştirileri de dinledik. Nihai karar halkın.  Eleştirilerin tümünün yapıcı olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki planların tamamlanması ilçemizin geleceğine yönelik çok önemli bir adımdır. Cumhuriyet Mhallesi2nde 2,59 hektarlık riskli alan var. Oraların planın dönüşümü gerçekleştirmeye yeterli olmadığı gerekçesi ile yeni bir plan çalışması yaptık. Yeniden yaptığımız plan bakanlığa iletildi. Onaylandığında dönüşüm çalışması hızlı ir şekilde gerçekleştirilecek. Bakanlıkla bizzat görüşmeler yaptık ve onların görüşleri doğrultusunda çalışmalarımızı yaptık. Eğitimden kültüre her alanda önemli projeler imza attık. Yerel seçim öncesi verdiğimiz vaatlerin pek çoğunun başlatmanın ya da hayata geçirmiş olmanın gururunu yaşıyorum. Hiçbir bahaneye sığınmadan  1 yıl boyunca adil ve şeffaf verebilir bir yönetim anlayışını sergiledik.  Şu an itibariyle 3 milyar 67 milyon 568 bin 408 lira vergi ve sigorta borcumuz var. Bunun 1 milyar 949 milyon 474 bin 680 lirası sigorta borcumuz. 1 milyar 118 milyon 93 bin 720 lirası da vergi borcumuz. Düşündüğünüzden çok zor ilerliyor işler. Bütçede sermaye giderlerini gerçekleştiremedik. Çünkü taşınmazlarımızın tamamında sigorta haczi var. Bu biz çok zorluyor. Bizde bu borçları kapatmak istiyoruz. Borçlar kadar haciz olsa bir şeyleri satacaktır. Ancak elimiz kolumuz bağlı hiçbir şey yapmıyoruz. Tasarruf genelgesinden kaynaklı yatırım yapabilmek için izin almak gerekiyor.  Yine de bahane üretmeden  elimizden geleni yaptık. İşçilerin maşından bahsedildi… Belediyemizde işçi maaşında aksaklık yok. Kent A.Ş’de ise göreve gelir gelmez 3 maaş ödememiş durum vardı, şu anda aynı şekilde.  Göreve geldiğimizde 2 bin 800 kişi çalışıyordu iştiraklerimizde. Şu anda sayımız 2 bin 246. Emekli olan çok var, başka belediye gidenler var. Bizim bütçemizde büyük bir yük yaratıyor. Bunu iyileştirmeye çalışıyoruz. Ancak her şey hemen olmuyor. 1 senede olanlar bunlar. Tertemiz Karşıyaka çalışmamızı gerçekleştirebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Yeraltı çöplerini vatandaşlarımız kullanmayı sevmiyorlar. Ancak bu bir medeniyet göstergesidir. Çok da yere konulmuş. İlçemizin yarısında bu çöpler var. İçine koymak yerine yanına koymayı tercih ediyorlar. Bu da çok büyük bir kirlilik yaratıyor.. Her yerde söylememize rağmen maalesef hala çöpü çöpün içine atmaya vatandaşlarımız var. En son dijitalleşmeye gidiyoruz belki buradan bir yarar sağlarız ancak bu çöp konusunu çok ciddiye aldığımız bir gerçektir” diye konuştu.

1 (1) (1)

AK PARTİ VE CHP’DE DEĞİŞİM
Gerçekleştirilen oturumda AK Parti Grup Başkanvekilliği koltuğunda da değişim yaşandı. Uzun süredir  AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Adem Öztürk’ün görevi sona ererken, yeni Grup Başkanvekili Hasan Ünal oldu. CHP’nin grup başkanvekilliği görevini yürüten Murat Ilgın yerine ise Mustafa Evsen geldi.

İmar Komisyonu:  Burak Ali Durak, Muzaffer Karayılanoğlu, Aydın Kızılkaya, Kadir Fırat Büyüktunalıoğlu, Adem Öztürk

Hukuk Komisyonu:  Ebru Gürdemir, Ali Ekber Güneş, Himmet Bozan, Fügen Gülgör Algıer, Hasan Ünal

Plan ve Bütçe Komisyonu:  Mustafa Evsen, Belma İnam, İlhami Yıldız, Dilek Bilgin, Özgür Solmaz

Kültür, Turizm, Gençlik ve Spor Komisyonu:  Mustafa Evsen, Şevket Ballı, Kezban Kaya, Özenç Kalkan, Mahmut Yanmaz

Çevre ve Sağlık ve İklim Değişikliği Komisyonu:  Murat Ilgın, Himmet Bozan, Aysun Kuru, Cemil Yüm, Hasan Ünal

Sağlık, Engelsiz Yaşam ve Yaş Alanlar Komisyonu:  Özenç Kalkan, Ali Ekber Güneş, Aysun Kuru, Muzaffer Karayılanoğlu, Mustafa Yıldız

Deprem, Afet, Kentsel Dönüşüm Komisyonu:  Kadir Fırat Büyüktunalıoğlu, Aydın Kızılkaya, Hürriyet Yurtseven, Cemil Yüm, Mahmut Yanmaz

Aile, Çocuk, Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu:  Feyyaz Sungur, Aysun Kuru, Kezban Kaya, Dilek Bilgin, Mustafa Yıldız

Esnaf, Sanatkarlar ve Pazaryerleri Komisyonu: Murat Ilgın, Kenan Kahraman, Muharrem Ekti, Aydın Kızılkaya, Mustafa Yıldız

Soyer'den 'Halk Konut' çağrısı: Proje devam etmeli! Soyer'den 'Halk Konut' çağrısı: Proje devam etmeli!

Hayvan Hakları Komisyonu:  Muharrem Ekti, Kezban Kaya, Fügen Gülgör Algıer, Fehmi Yılmaz, Mustafa Yıldız

İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Hürriyet Yurtseven, Kezban Kaya, Feyyaz Sungur, Muharrem Ekti, Özgür Solmaz

Dış İlişkiler Komisyonu:  Şevket Ballı, İlhamı Yıldız, Ebru Gürdemir, Burak Ali Durak, Özgür Solmaz