Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Körfezin Geleceği İzmir'in Geleceği başlıklı İzmir Körfezi Çalıştay'ı düzenlendi.

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen çalıştayda çok sayıda katılımcı ve konuşmacı yer alırken, körfezle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunuldu.

YÜZMEK İÇİN BİRÇOK PARAMETRENİN İNCELENMESİ LAZIM
Çalıştayda konuşan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, "Bu kriz başladığından beri kentte sorunun nasıl çözüleceğine yönelik bir arayış var. İzBB sahada olan ve sorunun çözülmesi için çaba gösteren bir kurum. Melez ve Bayraklı da ark birikmesi oldu ve sonrasında bu tüm körfeze yayılı. Bu da beraberinde koku problemini getirdi. 2023 Ekim ayında bu ark'ı ilk olarak gözlemlemiştik. TÜBİTAK körfezi izliyor ve verileri bizimle paylaşıyor. Körfez suyunu kalitesi ile ilgili farklı bir tartışma yürüyor. Bir yerin yüzülebilir kalitede olduğunu kanıtlamak için birçok değere bakmak lazım. Herhangi bir yer yüzmeye açılacaksa birçok parametrenin incelenmesi gerekir. Bu nedenle biz İzmir körfezinde bu değerlerin tamamını sağlamakta çok uzaktayız.  Gediz, OSB'ler, kentsel arıtma tesisleri, derelerle gelen kirlilik, gemilerle gelen kirlilik, liman ve tersaneler... Bunların denetiminin tamamı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait. Buraların denetimlerinin bakanlık tarafından yapılıp idari yaptırımları uygulayabilir" diye konuştu.

Kadına yönelik şiddete karşı mücadele ediyor... Avukatın ismi Buca’da yaşayacak Kadına yönelik şiddete karşı mücadele ediyor... Avukatın ismi Buca’da yaşayacak

YIL BOYUNCA DEVAM EDEN BİR ÇALIŞMA
Projelerle ilgili bilgi veren Erdoğan, "Çiğli Atıksu Arıtma tesisi... Halihazırda bir arıtma tesisinin revizyon çalışması var ve bu yüzde 95'de. Bunun yanında ön arıtma revizyonu var. 4'üncü fazda 2 ana dağıtım yapısı tamamlanmadı. Bunlarda Aralık 15'e kadar tamamlanacak ve Nisan ayında da 4'üncü fazı işletmeye almayı planlıyoruz. Alsancak yağmur suyu ayrıştırma projesi... Kentin ana arteri ve trafiğin kilit olduğu bir nokta. 6 Aralık'ta ihalesi tamamlanacak ve bunun da yapımına geçeceğiz. Mavişehir Balıkçı Barınağı'nın yanındaki dere ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin orada toplam 2,5 milyon metreküp tarama izni aldık. Ön tarama iznini bekliyoruz. Onun da bu hafta geleceği bilgisini aldık. Her iki noktada 700 bin metreküplük taramayı 6 aylık süre içinde hayata geçireceğiz. Bu Ragıp Paşa Dalyanı'nı saymazsak 20 yılda yapılan tüm tarama işlemine eşit bir tarama. 34 deremiz İzmir körfezine dökülüyor. Bunların tamamının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temizleniyor. Bu derelerin birçoğu batık çalışıyor ve kentsel alan içinde çevresel atıkların birikmesine neden oluyor. Bunların özellikle yaz aylarına girerken vatandaşlar çalışmaları fark eder ancak bu tüm yıl boyunca devam eden bir çalışma" diye konuştu

9 MİLYARLIK KREDİ ONAY BEKLİYOR
Onay bekleyen projeler hakkında da konuşan Erdoğan, "Sirkülasyon ve navigasyon kanalı projemiz var. 50 milyon metreküplük malzemenin belli alanlarda çıkarılması gerekiyor. 3 metre saniyelere düştüğü ifade ediliyor akış hızının. Bununla birlikte yüzde 45'lik bir hızlanma hedefleniyor. 2016'da ÇED onayı aldı ancak hayata geçmiyor. Doğal yaşama adasına buradan çıkan malzemenin basılması gerekiyor ancak bununla ilgili sürecin tekrar incelenmesi istendi bakanlık tarafından. Bu süreci baştan ele almalım dedik. Bu uluslararası krediler ile yapabileceğimiz bir iş. Gerekli izinler tamamlanırsa hızla bunu hayata geçirmek istiyoruz. Çiğli arıtma tesisini bitirmek istiyoruz hızla ancak kredimiz hazır ama henüz ön onayı gelmedi. Toplamda 5 milyar 200 milyon TL kredi onayımız var. Kentteki diğer kredileri de eklersek 9 milyarlık kredi onayı alınmış ancak bakanlıktan onay bekliyoruz" dedi.