HABERLER>DÜNYADAN
16 Ekim 2009 Cuma - 00:00

Yine siviller öldü

Afganistan'da NATO komutasındaki uluslararası güç ile Afgan kuvvetlerinin militanlara yönelik ortak operasyonu sırasında bir Afgan kadın ile bir çocuğun öldüğü bildirildi.’

Yine siviller öldü

Afganistan'da NATO komutasındaki uluslararası güç ile Afgan kuvvetlerinin militanlara yönelik ortak operasyonu sırasında bir Afgan kadın ile bir çocuğun öldüğü bildirildi.’
 
GAZNİ - Uluslararası güç tarafından yapılan açıklamaya göre, yabancı ve Afgan güçlerinin ülkenin güneydoğusundaki Gazni vilayetinde militanlara yönelik  operasyonunda bir kadın ile okul yaşındaki bir kız çocuğu öldü.
 
Köylülerde büyük öfkeye yol açan olayla ilgili uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde, bir evin içinde yerde yatan, biri çocuğa ait, iki cesedin başına toplanarak feryat eden Afganlar görülüyor.
 
Yaklaşık 100 kişilik bir kalabalığın daha sonra "Amerika'ya Ölüm", "(Afganistan Devlet Başkanı) Hamid Karzai'ye Ölüm" şeklinde sloganlar atarak yakınlardaki bir başka köye doğru yürüyüşe geçtiği bildirildi.
 
Bir köylü, askerlerin Taliban militanlarını bulmak için evlerde arama yapmalarına halkın tepki gösterdiğini belirterek, "Ev aramaları, adam öldürmeler ve sivillerin dövülmesi günlük olaylar haline geldi" dedi.
 
NATO gücü ise son sivil ölümlerinden militanların mı, yoksa uluslararası ve yerel güçlerin mi sorumlu olduğunun henüz kesin olarak bilinmediğini kaydederken, Gazni istihbarat birimi başkanı Abdürrahman Şayda, aldığı bilgiye göre, operasyon sırasında uluslararası güç tarafından 4 sivilin öldürüldüğünü söyledi.
 
Afganistan'da özellikle yabancı güçlerin operasyonlarında meydana gelen sivil can kayıpları büyük tepkilere ve halkta öfkeye yol açıyor.
 
ABD öncülüğündeki güçlerin 2001'de Taliban rejimini devirmesinden sonra son 3 yılda şiddet tırmanırken, sivil ölümler 8 yıldan bu yana ülkede bulunan yabancı askerlere ve uluslararası güce düşmanlığı artırıyor.
 
Danimarka ordusu da bugün, Afganistan'daki askerlerinin, Taliban militanlarıyla çatışmalarında yanlışlıkla bir kız çocuğunu öldürdüğünü, babasını ve kız kardeşini de yaraladığını bildirmişti.
 
Açıklamaya göre, olayla ilgili ilk soruşturmada, Danimarka askerlerinin Pazartesi günü Helmand vilayetindeki Gereşk yakınında devriye gezerken Taliban militanlarıyla girdiği silahlı çatışmada üç Afgan sivili vurduğu, birini öldürdüğü ve ikisini yaraladığı belirlendi.
 
Afganistan'da başta ABD güçlerinin militanlara yönelik, özellikle hava saldırılarında meydana gelen sivil can kayıplarının büyük tepkilere yol açması üzerine ABD ve NATO güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal, sivillerin korunmasını öncelikleri olarak ortaya koymuş ve sivil ölümleri durumunda da hızla özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi yolunda talimat vermişti.
 
BM verilerine göre, Afganistan'da yıl başından bu yana şiddet olaylarında 1500'den fazla sivil hayatını kaybetti. BM'nin geçen ay yayınlanan bir raporunda sivil ölümlerin yüzde 68'inden militanların, yüzde 23'ünden NATO komutasındaki güçler, ABD askerleri ve Afgan güçlerinin sorumlu olduğu kaydedildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Neden herkes senden nefret ediyor?'
ABD Başkanı Barack Obama, ’“İnsanlar neden senden nefret ediyor? ...
Robotta hamur işi devri!
Şekilden şekle girebilen robot, delik ve çatlaklara girip hedef takibi ...
Afganistan yeniden seçime gidiyor
The Washington Post gazetesi, Afganistan'da Ağustos ayında gerçekleşen ...
 
Rasmussen'den yumruk itirafı
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 6 yıl önce Danimarka başbakanıyken ...
ABD yine kayıp verdi
Afganistan'da yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 4 Amerikan ...
Pakistan'da yine saldırı: 11 ölü
Pakistan'da dün 40'ı aşkın kişinin öldüğü saldırıların ardından, ...
 
Netanhayu: Türkiye'nin yönü soru işareti
İsrail Başbakanı, son dönemde Türkiye ile yaşanan gerilimle ilgili olarak ...
İsrail savaş suçu işledi!
BM İnsan Hakları Konseyi, hem İsrail hem de Hamas'ı, Aralık-Ocak ...
50 haftada, 50 eyalette 50 farklı iş!
İşinden çok sıkılan 27 yaşındaki Seddiqui dışarıda yapabileceği başka ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva