HABERLER>GÜNCEL
18 Ağustos 2011 Perşembe - 13:16

Yılın 6 ayını yangın kulelerinde geçiriyorlar

İzmir'de yaşanabilecek orman yangınlarının erken fark edilebilmesi için orman alanlarına hakim tepelere konulan yangın gözetleme kulelerinde görev yapan orman işçileri, 6 ay yaşadıkları kulelerde 24 saat boyunca duman avcılığı yapıyor.

Yılın 6 ayını yangın kulelerinde geçiriyorlar

İZMİR - Ormanlardaki yangınların geç fark edilmesinin büyük felaketlere yol açması, orman görevlilerini ''yangınları erken fark edebilmek için'' önlemler almaya itti. Bu önlemlerden biri de orman alanlarını gören hakim tepelerde oluşturulan gözetleme kuleleri.
    
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki orman alanlarına hakim 66 tepede bulunan gözetleme kulelerinde, 24 saat boyunca ormanları izleyen personel görev yapıyor. Her kulede görevlendirilen 2 personel, 6 ay boyunca kulelerde yaşayarak, gece ve gündüz dönüşümlü ormanları izliyor, duman gözetlemesi yapıyor. Bu kulelerden 9'unda ise aileler görev yapıyor.
    


Kısa süre önce tamamının elektrik hatları çekilen, bakımı ve ek tesisleri yapılan kuleler, buzdolabından televizyona, mutfaktan banyoya bir çok donanıma kavuşturularak, yaz dönemi boyunca aralıksız görev yapan orman personeline belli bir yaşam konforu sağlıyor. Orman yangınlarının riskli olarak değerlendirildiği dönemlerde kulelerde yaşayan personel, haftada 1,5 gün izin kullanarak, aileleriyle özlem gideriyor.
    
AA muhabirinin görüştüğü Seferihisar'daki kulede görev yapan orman işçileri, kulelerde yaşamın zor olduğunu fakat görev sorumluluklarının bilinciyle hareket ettiklerini söyledi. Gece ve gündüz dönüşümlü olarak orman alanlarını izlediklerini anlatan görevliler, şunları söyledi: ''Orman alanınından yükselen duman fark ettiğimizde, durumu hemen bağlı bulunduğumuz merkeze iletiyoruz. Orman alanı yakınlarında konuşlanan mobil ekipler hızla bölgeye yönlendiriliyor, bir alevle karşılaştığında hemen müdahale ediyor ve ilk etapta yayılmasını engelleyerek küçük bölgede kalmasını sağlıyor. Takviye gelen ekiplerle, yangın büyümeden söndürülüyor.''
     


Kulelerde oldukları sürede, ihtiyaç duydukları erzak ve malzemeyi, hafta sonları izne gittiklerinde temin ettiklerini belirten orman işçileri, kulede yemek, temizlik, bakım işlerini de dönüşümlü olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.
    
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kulelerde yaşayan orman personelinin, görevlerini başarılı şekilde yerine getirdiklerini ifade ederek, son 2 yılda, çok sayıda yangının kulelerdeki görevliler sayesinde başlama aşamasında fark edildiğini ve hızlı müdahale sonucu yayılmadan söndürüldüğünü kaydetti.
    
Yetkililer, erken müdahaleyle küçük çapta kalan bu yangınların, geç fark edilmesi durumunda önemli orman alanlarının yitirilmesine yol açabilecek sonuçlar doğurabileceğini bildirdi.
    
KAMERALAR DA GÖREVDE
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bu kulelerin 9'una ''duman avcısı kameralar''ın yerleştirildiğini bildirdi. Yetkililer, bu kameraların, 3 dakikada 360 derece açıyla taramayı tamamladığını, gözle fark edilemeyen en ufak dumanı dahi belirleyerek alarm verdiğini kaydetti.
    
Kulelerdeki kameraların, kule görevlilerinin yanı sıra, 177 Orman ihbar ve komuta merkezindeki ekranlarda görevliler tarafından da izlendiğini belirten yetkililer, duman alarmını önce kule personelinin değerlendirdiğini, şüpheli durum söz konusu olduğunda da bölgeye ekip sevk edildiğini bildirdi. Yetkililer, diğer kule ve bazı önemli noktalara da kamera yerleştirilmesini planladıklarını söyledi.(AA)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Alo Fetva' hattı büyük ilgi görüyor
Ramazan ayı dolayısıyla özellikle oruç, fitre ve zekat konularında meraklarını ...
Motorcular Gündoğdu'da 17 Ağustos'u andı
İzmir'de, Motorize Afet Timi öncülüğünde biraraya gelen motosiklet kulüpleri ...
İzmir için önemli işbirliği
İzmir Üniversitesi ve İzmir Ticaret Odası, İzmir sanayi ve ticaretinin ...
 
Sahipsiz hayvanlar ‘Gazi Dede’lerini kaybetti
İzmir'de sahipsiz hayvanlar için yaptığı fedekarlıklar nedeniyle adı Menderes ...
'Mevcut tarım alanları imara açılmasın'
İzmir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yahya Kesim, Türkiye Büyük Millet ...
Kadın liderli 'çakma' altın şebekesi çökertildi
İzmir'de sahte ya da değeri düşük altınları, günlük yevmiye ile çalıştırdıkları ...
 
Allianoi'nin davası öldükten sonra görülecek
Bergama’da çoktan su altında kalan Allianoi Antik Kenti'nin kumla örtülmesine ...
EXPO 2020'nin yasası tamam
İzmir'in EXPO 2020 adaylığı ile ilgili çerçeve düzenleme Resmi Gazete'de ...
Genelkurmay: K. Irak'ta 228 hedef vuruldu
Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari’de askerin şehit olmasının ardından Türk ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva