HABERLER>POLİTİKA
11 Aralık 2011 Pazar - 09:53

Yıldırım İzmir’in kuzeyi için düğmeye bastı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir projeleri hakkında bilgi verdi.

Yıldırım İzmir’in kuzeyi için düğmeye bastı!

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçesinde İzmir'de hava, kara ve denizcilik sektörlerinde gerçekleştirilmesi planlanan sürpriz yatırımlara yer verildi. Yeni Asır’dan Zafer Şahin’in haberine göre, kentin sanayi ve turizm potansiyelinin kuzey bölgelerde yoğunlaştığını tespit eden bakanlık, biri Çeşme'de, diğeri Kaklıç bölgesinde olmak üzere iki yeni havaalanını hizmete açma kararı aldı.
 
2019'DA BİTECEK
Bakanlığın 2012 bütçesinde "Alaçatı Skol Havaalanı"nın turizm merkezi Çeşme'nin sivil hava ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere planlandığı bilgisine yer verildi. Halen Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan İzmir Vecihi Hürkuş (Kaklıç) Havaalanı ile ilgili proje ise, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklandı.
 
YAP-İŞLET-DEVRET
Adnan Menderes Havalimanı'nın kapasitesinin şu an için yeterli olduğunu belirten Yıldırım, Kaklıç Havaalanı'nı 2019 yılı sonrasını düşünerek projelendirdiklerini kaydetti. Bakan Yıldırım, EXPO 2020'nin alınması durumunda yeni havaalanının yapım çalışmalarına daha erken bir tarihte başlanabileceğini ifade etti.
İzmir'de denizcilik sektöründe yapılacak yatırımlarla ilgili de bilgi veren Yıldırım, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek 4 yat limanı için ihaleye çıkılacağını ve Ege'de bir tersane kurulacağını duyurdu. Türkiye'nin son 9 yılda tersanecilikte önemli bir ilerleme sağladığını kaydeden Yıldırım, "Önceden sadece Marmara Bölgesi'nde tersane alanlarımız vardı. Bunları Karadeniz ve Akdeniz'e yaydık. Şimdi Ege'de de bir çalışma içindeyiz, inşallah Ege'de bir tersanemiz olacak" diye konuştu.
 
2.5 MİLYARLIK YATIRIM
Seçim öncesi açıklanan 35 projenin arkasında olduğunu belirten Yıldırım, muhalefet tarafından dile getirilen, "Hükümet, İzmir'i yatırım yapmayarak cezalandırıyor" iddialarına cevap verdi. Sadece kendi bakanlığının 9 yıl içinde İzmir'e 2.5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini anlatan Yıldırım, "İddia ediyorum İstanbul'a, Ankara'ya bu kadar yatırım yapmadık. Bu suçlama bize karşı yapılmış çok büyük bir haksızlık. İzmir'de siyaset bugüne kadar hizmet üzerine kurgulanmamış. Biz siyaseti hizmet üzerine kurguladığımız için CHP'nin uyguladığı sistemi bozduk. 'İzmir cezalandırılıyor' iddialarının temelinde bu var" dedi.
 
"Metro taleplerini inceliyoruz"
İzmir'e yapılacak yeni metro hatları ile ilgili konuları değerlendiren Bakan Yıldırım, "Büyükşehir Belediyesi bitirmeye çalışıyor ama gerçekten zor bir iş" dedi
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bakanlık tarafından yapılması için bakanlığa başvuruda bulunduğu yeni metro hatları konusuna da değinen Yıldırım, "Aynı şekilde İstanbul ve Adana'nın da talepleri var. Bunları inceliyoruz" dedi. Bugüne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin tamamlayamadığı metro projeleri dışında hiçbir belediyenin projesini üstlenmediklerini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
 
ÇOK PARA GEREKİYOR
"İzmir Büyükşehir Belediyesi metro yapmaya çalışıyor ama bu hakikaten zor bir iş. Bitmediği için vatandaş tarafından çok tenkit ediliyor. Haklı veya haksız, bir iş uzadı mı tenkit edilir. Bunu izah etmeniz zor, ya müteahhidinizde iş yoktur ya da projede yanlışlık vardır. Bir de metro için çok para gerekiyor. Biz yasa çıkardık ve Ankara metrolarını devraldık, şu anda ihale aşamasında. 12 Aralık'ta teklifleri alacağız. Hedefimiz kısa sürede yapıp bitirmek. Metrolarla ilgili belediyelerin yetkisi alınmış değil, onlar da yapmaya devam edebilir. Ancak 'Yapamıyorum' diyen müracaat edecek, inceleyeceğiz, uygun görürsek yapımını üstleneceğiz."
Türkiye'nin en büyük kent içi banliyö sistemi olan Egeray'ın belediye- TCDD işbirliğinde yapıldığını hatırlatan Yıldırım, "CHP'li arkadaşlar sürekli olarak projenin yüzde 80'inin belediye tarafından gerçekleştirildiğini iddia ediyor. Bu doğru değil. Yatırımın yüzde 80'ini TCDD, yüzde 20'sini Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirdi" diye konuştu. "Projeyi yapan biziz, belediyeyi sonra ortak ettik" diyen Yıldırım, Egeray için belediye ve TCDD bütçesinden çıkan paranın miktarını 2 milyar 235 milyon dolar olarak açıkladı.
 
SİYASET YAPMADIK
Yıldırım, "Rakamlar ortada. Hiç siyaset yapmadık, 'İzmir'e hizmet' dedik, beraber yaptık. Başkan da bu konuda gerekli işbirliğini gösterdi. Proje için harcanan para 2 milyar 235 milyon dolar. Bunun içinde TCDD'nin yaptığı yatırım 1 milyar 708 milyon dolardır. Belediyenin yatırım tutarı ise 338 milyon dolardır. Bunların hepsinin faturası var. Olay budur" dedi.
 
Birçok proje hayata geçirilecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçesinde İzmir'de YİD modeliyle hayata geçirilecek otoyol, yat limanları, hava alanları ve demiryolu projeleri detaylı olarak anlatıldı. Buna göre;
- Yapımı devam eden Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu dışında, 535 kilometrelik İzmir-Ankara ve 81 kilometrelik Çiğli-Aliağa-Çandarlı otoyolları için ön çalışmalara 2012 yılında başlanacak.
- 170.5 kilometrelik kısmı tamamlanarak trafiğe açılan İzmir Çevreyolu-Aydın Otoyolu'nun kalan 17.5 kilometrelik kısmı 2013 yılına kadar bitirilecek.
- Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin 27 kilometrelik demiryolu bağlantı hattı da 2012 yılının Haziran ayında tamamlanacak.
- Lojistik merkezi Kemalpaşa'ya kurulacak.
- Çeşme Alaçatı'da pist uzunluğu 2100x45 metre, apronu 150x120 metre, taksirut alanı 200x24 metre olan, terminal ve destek binalarından oluşacak bir havaalanı inşa edilecek.
- Kaklıç bölgesinde pist uzunluğu 3000x45 metre, apronu 240x120 metre, taksirut alanı 265x24 metre olan, terminal ve destek binalarını sahip bir havaalanı inşa edilecek.
- Karaburun, Yenifoça, Seferihisar Ürkmez ve Çeşme Şifne'de YİD modeliyle 4 adet yat limanı inşa edilecek.(Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çilekeş 12 Aralık 2011 Pazartesi 09:01

ak parti gelsin,metro bitsin , aziz gitsin, dertler bitsin. iş te bu kadar... :)

Yorumu oyla      15      7  
Hizmet laf değil 12 Aralık 2011 Pazartesi 00:20

İzmirde artık hizmet konuşulmaya başlandı ideoloji değil.Vatanını en çok seven ona en çok hizmet edendir gerisi boş.İzmirde yıllardır sorunlar artarak devam etmektedir.Tabi bu sorunlar havagazında yapılan yemekli toplantılardan görülmeyebilir ama İzmirli bu sorunlarla hergün boğuşmakta.

Yorumu oyla      15      6  
HABERCİ 11 Aralık 2011 Pazar 23:22

ÇEŞME HAVALANINI ÇİLLER YAPACAKTI YARIM KALDI, ÇİĞLİDE HAVAALANI VARDI ANAP ZAMANINDA ÇALIŞTIRILAMADI. SONRA GELENLER ADINI BİLE HATIRLAMADI. AK PARTİ İLE TÜRKİYE AYAĞA KALKIYOR, HİZMET GELİYOR. YOLLAR HAVAALANLARI, GERÇEKTEN HAVAYOLU HALKIN YOLU OLDU. HAYATINDA UÇAĞI ANCAK HAVADA GÖRENLER ŞİMDİ UÇAĞA BİNİYOR. YETMEZ Mİ. BUNLARI GÖRMEYENLERİN BAŞBAKANIN DERİĞİ GİBİ KALPLERİ MÜHÜRLÜ. ISLAH OLMALARI DA MÜMKÜN DEĞİL. HABİRE YALAN DOLAN İFTİRA ATSINLAR. BÖYLE DEVEM EDİN BEYLER... YAZIK, İNSAFLI OLUN

Yorumu oyla      19      8  
HABERCİ 11 Aralık 2011 Pazar 23:14

CHPLİ BELEDİYELER. DEVLET ELİNİ UZATMASA İZMİRDE YARIM KALMIŞ PROJELERİ BİLE TAMAMLAYAMIYOR. İŞTE METRO, İŞTE ALİAĞA MENDERES. ÜNİVERSİADI BUNLAR YAPAMIYORUZ DİYE YARDIM İSTEMEDİLER Mİ. AZİZ ABİ UÇAN YOL YAPACAĞIM DEDİ, MİNDERDEN KAÇTI. ŞİMDİ DE GÜYA VAPUR GETİRECEKLER ÇENE BABAM ÇENE. OTOBÜSLER DÖKÜLÜYOR, İZMİR KÖMÜR KOKULARIYLA DUMANALTI, ATLAR GETİRMİŞ, KORDON YERİNE HAPSETMİŞ DURUYO. GÜZELİM TELEFERİK ARTIK KAPALI. DAHA NEYİ SAYAYIM. AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAAAAAZZZZZZ....

Yorumu oyla      18      9  
HABERCİ 11 Aralık 2011 Pazar 23:13

CHPLİ BELEDİYELER. DEVLET ELİNİ UZATMASA İZMİRDE YARIM KALMIŞ PROJELERİ BİLE TAMAMLAYAMIYOR. İŞTE METRO, İŞTE ALİAĞA MENDERES. ÜNİVERSİADI BUNLAR YAPAMIYORUZ DİYE YARDIM İSTEMEDİLER Mİ. AZİZ ABİ UÇAN YOL YAPACAĞIM DEDİ, MİNDERDEN KAÇTI. ŞİMDİ DE GÜYA VAPUR GETİRECEKLER ÇENE BABAM ÇENE. OTOBÜSLER DÖKÜLÜYOR, İZMİR KÖMÜR KOKULARIYLA DUMANALTI, ATLAR GETİRMİŞ, KORDON YERİNE HAPSETMİŞ DURUYO. GÜZELİM TELEFERİK ARTIK KAPALI. DAHA NEYİ SAYAYIM. AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAAAAAZZZZZZ....

Yorumu oyla      20      9  
derya 11 Aralık 2011 Pazar 20:22

gümüldür,özdere yol genişletme çalışması yıllardan beri yarım bırakıldı.karayolları izmir bölge müdürlüğü güya yapıyor!yolun darlığıundan yüzlerce kaza meydana geliyor

Yorumu oyla      13      11  
İZMİRLİ 11 Aralık 2011 Pazar 17:14

Maalesef İzmir de hiç bir zaman akepe li bir belediye göremeyeceksiniz . Çünkü İzmir imiz çağdaş Atatürkçü medeni bir şehirdir. Siz ve sizin gibiler ise çağdaşlıktan çok uzaklardasınız...

Yorumu oyla      22      27  
Volkan Şen 11 Aralık 2011 Pazar 16:27

İzmirde artık AKP li Belediye görmek istiyoruz.

Yorumu oyla      33      18  
Şakir Turan 11 Aralık 2011 Pazar 15:15

Sayın bakanım siz İzmir'e gelince şehrin yüzü güldü.Allah sizden ve ekibinizden razı olsun.

Yorumu oyla      33      20  
Mustafa ÖZDEMİR 11 Aralık 2011 Pazar 14:49

Onun adı eğer Binali YILDIRIM'sa, verdiği her sözü yerine getirecektir.

Yorumu oyla      41      21  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aytun Çıray'dan operasyona sert tepki
İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyon kapsamında belediye bürokratlarının ...
İşte Deniz Baykal'ın operasyon yorumu
CHP eski Lideri Deniz Baykal, İzmir ziyareti sırasında gündeme ilişkin ...
Ak Parti Gaziemir’de Telingül, Balçova’da Duru
AK Parti İzmir İl Teşkilatında Gaziemir ve Balçova kongreleri gerçekleştirildi.
 
Der Spiegel Erdoğan'ın hastalığını yazdı
Almanya'nın önemli siyasi dergilerinden Der Spiegel, Başbakan Recep Tayyip ...
Deniz Baykal’a İzmir’de görkemli karşılama
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, üç günlük ...
AK Parti'li Dağ: Her iki anlayışa da karşıyız
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat ...
 
“Operasyonları bilerek gündemde tutacaklar”
CHP İl Başkanı Tacettin Bayır hükümeti eleştirerek, “operasyonları sürekli ...
Bayraktar İzmir'de kentsel dönüşüm tarihini açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depremlerden sonra gündeme gelen kentsel ...
Hasip Kaplan Meclis kürsüsünde bardak kırdı
TBMM Genel Kurulu'nda, şike cezalarını indiren kanunun görüşmeleri sırasında ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva