HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Ocak 2012 Perşembe - 09:56

Ve iddianame kabul edildi! Kocaoğlu için 397 yıl istendi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından, Özel Yetkili Savcı Birol Çengil tarafından hazırlanan ve 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianame dosyası, mahkeme heyeti tarafından incelenerek kabul edildi.

Ve iddianame kabul edildi! Kocaoğlu için 397 yıl istendi!

EGEDESONSÖZ- İddianamenin kabul edilmesi ile birlikte dava süreci de resmen başlamış oldu. İddianamenin kabul edilmesi ile birlikte dava dosyası üzerindeki gizlilik kararı da kaldırıldı. Başkan Kocaoğlu'nun 1 numara olarak tanımlandığı örgüt şemasında 100'e yakın üst düzey belediye bürokratı örgüt üyesi ya da yöneticisi olarak tanımlanıyor. Toplamda 130 kişiyi bulan listede çok sayıda organizatör ve işadamı da bulunuyor. 
Sürecin 29 Mart 2009 seçimleri sonrası işten çıkarılan Grand Plaza çalışanı Cem Cevahir Kiraz'ın savcılığa şikayeti üzerine başladığı anlaşılan iddianamede Tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç için 270 yıl, Başkan Kocaoğlu için 397 yıl hapis isteniyor. Kocaoğlu'nun operasyon nedeniyle suçladığı Eski Genel Sekreter Ersu Hızır'ın yanısıra yine Kocaoğlu'nun yollarını ayırdığı Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser de 37 numaralı ögrüt üyesi olarak tanımlanıyor. 
Haklarında gözaltı ya da tutukluluk kararı olmamasına rağmen sadece bilgisine başvurulmak üzere ifadesi alınan pek çok belediye bükokratı 130 kişilik örgüt şemasında yer almış durumda. Başkan Vekili Sırrı Aydoğan'ın yanısıra belediyenin üst düzey yöneticilerinin tamamına yakını iddianamede örgüt üyesi ya da yöneticisi olarak belirtiliyor.  

İşte Kocaoğlu'nun 1 numara olduğu 'örgüt' listesi

Ümit Yaldız'ın... 397 yıl nedir ki Başkan!.. yazısı için tıklayın
 
KOCAOĞLU İÇİN 397 YIL HAPİS İSTEMİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen yolsuzluk operasyonuyla ilgili olarak özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından hazırlanan iddianame, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yaklaşık 400 sayfalık iddianamede Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için karıştığı iddia edilen 33 suçla ilgili 397 yıla kadar hapis cezası talep edildi. 

HIZIR VE ŞENEL DE ÖRGÜT YÖNETİCİSİ
CMK 250 ve 252. maddelerinden açılan davada Başkan Kocaoğlu suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, birçok ihaleye fesat karıştırma, birçok ihalede edimin ifasına fesat karıştırma, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, İmar Kanunu'na muhalefet, suçu ve suçluyu gizlemekle suçlanıyor. İddianamede ayrıca Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır ve tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'in örgüt yöneticisi olarak tanımlandı. 

BAŞKAN KOCAOĞLU 1 NOLU SANIK
Başkan Aziz Kocaoğlu'nun 1 numaralı sanık olarak örgüt lideri sıfatıyla 33 ayrı suçlamayla 397 yla kadar hapsinin istendiği iddianamenin avukatlara bir süre daha verilmeyeceği iddia ediliyor. Şimdi gözler ilk duruşmanın tarihine çevrilmiş durumda.  Çünkü halen Büyükşehir Belediyesi'nden 16 üst düzey bürokrat operasyon nedeniyle tutuklu yargılanıyor. 2 Mayıs'ta başlayan ve 19 Ocak'ta tamamlanmasıyla sürece ilişkin kısıtlılık kararı da ortadan kalktı. İddianamenin avukatlara verilmesiyle dosyanın tüm tedayları kamuyounun bilgisine açılmış olacak. Büyükşehir avukatları da müvekkilleri hakkındaki tüm iddiaları ve iddiaya konu kanıtlara ulaşmış olacak. 

EN KORKULAN SENARYO: BAŞKAN TUTUKLANABİLİR Mİ?
Şimdi yanıt bekleyen en önemli soru hakkında 33 ayrı suçlamayla 397 yıla kadar hapis istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun tutuklanıp tutuklanmayacağı... Operasyon sürecinde dokunulmayan ancak 2 Ocak Pazartesi günü özel yetkili savcıya şüpheli sıfatıyla 5,5 saat ifade veren Kocaoğlu, savcı tarafından tutuklanmamıştı. 
Büyükşehir avukatları tutuklama kararının çıkma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu savunurken benzer operasyonlarda özel yetkili mahkemelerin haklarında 600 yıla kadar hapis istenen belediye başkanlarının tutuksuz yargılandığını ya da benzer davaların çoğunun beraatla sonuçlandığını vurguluyorlar. 

PERVİN ŞENEL GENÇ İÇİN 270 YIL İSTENDİ!
Operasyonun ilk gününde gözaltına alınıp 8 aydır Bergama Cezaevi'nde tutuklu bulunan Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'in 2 nolu sanık olarak yargılanacağı davada savcının 270 yıl hapis istemiyle karşı karşıya olacağı iddia edildi. 

SAVCILIĞIN DELİLLER LİSTESİNDE NELER VAR?
Savcılık iddianamesinde deliller bölümünde Müşteki olarak kaydedilen iki isimden biri olan Grand Plaza şirketinden atılan Cem Cevahir Kiraz ile personel ihalesinde sendikacılar tarafından darp edildiği iddiasıyla şikayetçi olan Kazım Murat Aydın’ın ifadesi,  Mağdur olarak kaydedilen Mete Atilla Kırdan, Fatih Yadoğlu’nun ifadeleri, teşhis tutanakları, bir kısım şüphelilerin kaçamaklı savunmaları, kaydedilen telefon görüşmelerine ait TAPE'ler, teknik takip kayıtları ve çözümleri, arama ve el koyma tutanakları, konularında uzman bilirkişilerin raporları ve ekleri, soruşturmaya konu ihale ve edimin ifası ile ilgili dosyalar, irtibat nedeni ile birleştirilen soruşturma dosyaları, C. Başsavcılığımızın 2011/ 121- 132- 182 ve 2012/1 emanet sırasında kayıtlı DVD - CD'ler ile gizli izleme kayıtları ve tüm dosya kapsamı’ olarak verildi.  
 
SORUŞTURMA VE OPERASYON AŞAMASI
Özel Yetkili Savcılık sürecin işleyişine yönelik iddianamede şu bilgileri verdi:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılan projeli soruşturma kapsamında, ilk aşamada 02.05.2011 tarihinde yapılan operasyonla bir kısım şüphelilerin yakalanıp gözaltına alındığı, suça konu kanıtların büyük kısmına el konulduğu, şüpheliler Pervin Şenel Genç, M. Hulusi Gülşen ve Hakan Say'ın suç örgütünü yönetmek, örgütün faaliyeti kapsamında ihalelere fesat karıştırmak suçlarından tutuklandığı, diğer 14 şüphelinin ise suç örgütüne üye olmak, ihaleye fesat karıştırmak veya sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak suçlarından tutuklandıkları, el konulan ihale, edimin ifasına fesat karıştırma dosyaları ile sahtecilik iddialarına konu belge ve dokümanlar üzerinden bilirkişi incelemelerinin yaptırıldığı,
            BİLİRKİŞİLERİN TESPİTİNDE: İhale dosyalarının incelenmesi ile ilgili bilirkişilerin Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 25.03.2011 tarih ve B.07.0.MGM.0.52.929.02.01/03848 sayılı yazısı ile 4 kişiden oluşan konularında uzman Muhasebat Başkontrolörü ve Kontrolörlerinin isimlerinin bildirildiği ve bu şekilde atandığı;
            Büyük hissedarı Belediye olan şirketlerin defter ve hesaplarının incelenmesi ile ilgili İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının 12.05.2011 tarih 002080 sayılı yazıları ile konularında uzman 7 ayrı vergi Müfettişinin isimlerinin bildirildiği, bu şekilde atamalarının yapıldığı, bilirkişilerden incelemelerini tamamladıkları her bir dosya için ayrı ayrı rapor düzenlemeleri talebinde bulunularak, gönderilen raporlar hemen incelenip varsa eksiklikleri tamamlatılıp soruşturmanın ivedi tamamlanmasına çalışıldığı, bu inceleme aşamasında irtibat nedeniyle bir kısım soruşturma dosyalarının mevcut 2010/308 soruşturma dosyası ile birleştirildiği görülmüştür.
 
Birleşen dosyalar incelendiğinde;
            İzmir C. Başsavcılığının 2010/30651 sayılı soruşturma dosyasının Belediye ve bağlı şirketlerinin konser ihaleleri ile ilgili olduğu için mevcut dosya ile birleştirildiği,
            İzmir C. Başsavcılığının 2010/41351 sayılı soruşturma evrakına konu Sadık KAHRAMAN'ın İZSU yöneticileri hakkındaki iddialarının mevcut dosya ile   birleştirildiği,
            C. Başsavcılığımızın 2010/668 sayılı soruşturma evrakına konu Fatih Yadoğlu,   Mete Atilla Kırdar ile Savaş Vural vekili Av. AYŞİN KÖYCÜ'nün müvekkillerinin “Büyükşehir Belediye hizmet binaları temizlik hizmeti” ihalesine cebir tehditle alınmadıklarına dair şikayeti ile ilgili dosyanın mevcut dosya ile irtibatlı olduğundan birleştirildiği,
            C. Başsavcılığımızın 2010/754 sayılı soruşturma evrakının mevcut dosya ile irtibatlı olduğundan birleştirildiği,
            İzmir C. Başsavcılığının 2011/23080 sayılı soruşturma dosyasına konu Kemal Hortom adlı şahsın elektronik posta ile gönderdiği dilekçesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığınca 2008, 2009 ve 2010 yıllarında yaptırılan ihalelerde usulsüzlükler olduğuna ilişkin ihbar evrakının mevcut dosya ile birleştirildiği,
            İzmir C. Başsavcılığının 2011/47095 sayılı soruşturma dosyasına konu İZSU ile ilgili    ihbar evrakının mevcut dosya ile birleştirildiği,
            İzmir C. Başsavcılığının 2011/50624 sayılı soruşturma dosyasına konu İZBETON ile ilgili    ihbar evrakının mevcut dosya ile birleştirildiği,
            İzmir C. Başsavcılığının 2011/46984 sayılı soruşturma dosyasına konu 2006 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesince 58 adet araç kiralama ihalesiyle ilgili ihbar evrakının mevcut dosya ile birleştirildiği tespit edilmiştir.

Savcı Birol Çengil, sonuç bölümünde toplamda 130 kişiyi bulan örgüt listesi için ne kadar ceza istediğini TCK'nın ilgili maddeleriyle açıkladı. Kocaoğlu'nun örgüt kurup yönetmekle itham edildiği iddianamede Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıl önce yollarını ayıran Başkan Danışmanı M. Şakir Örs'ten, İZFAŞ Eski Genel Müdürü Doğan İşleyen'e kadar 130 kişi var.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emekliye yorum 20 Ocak 2012 Cuma 00:34

gitsin istanbulu görsün diyorsun gördük: 3 cm kar yağdı şehir felç! :) ankarada metroyu i.gökçek yapamadı bakanlığa devretti. kimse de demiyor bu adamcağıza her yerden köstek oluyorlar bir tek belediyenin gücüyle üstelik sürekli bakanlığa borcunu azaltan bir belediyeyle bu metro ancak bu kadar yürürdü diye düşünemiyor.. yazık! açın gözlerinizi: bu oyun tutmazzzzzzz ! izmirlinin genlerine aykırı bu! karalamakla bu işler olmuyor maalesef emekli..

Yorumu oyla      14      8  
izmir. 19 Ocak 2012 Perşembe 18:20

yakında ergenekon balyoz ile de birleşir davalar... tam içinden çıklmaz hale gelir. ilker başbuğ'un terör örgütü kurmakla suçladınğı bir türkiyede gavur izmirin başına gelenleri hakettik biz ama çok muhalefetiz, çok Atatürkçüyüz....!!!

Yorumu oyla      18      9  
emekli 19 Ocak 2012 Perşembe 18:00

Başkanın gücü ancak yaşlılık kartının kaldırılmasına yetti ve kırkbeş bin oyda kaybetti bunu bilsin biz biliyoruz sayıştayı kalkan yapmasın sokaklarda pislikten çöpten geçilmiyor gitsin istanbulu ankarayı görsün sonra halkın arasına karışsın chp iezmirde bitmiştir bitmiş...

Yorumu oyla      16      15  
ifade özgürlüğü mü? 19 Ocak 2012 Perşembe 15:51

Belediye bütçesinden seçim bürolarına kumanya dağıtmak mı ifade özgürlüğü?

Yorumu oyla      20      14  
Işık Dikicigil 19 Ocak 2012 Perşembe 13:14

FRANSA DA, ERMENİ SOYKIRIMI YOKTUR DEMEK SUÇ SAYILIYOR. TABİKİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMAK . PEKİ TÜRKİYE DE ADALETE GÜVENİMİZ KALMADI DEMEK SUÇ DEĞİLDİR HERHALDE O DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ. YA DA SİLİVRİ TOPLAMA KAMPI DEMEK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR.

Yorumu oyla      26      11  
CHP'li 19 Ocak 2012 Perşembe 12:55

Seni oraya getirenleri unutursan olacağı bu sayın kocaoğlu. Belediyede kimse siyasi faaliyette bulunmasın diyorsun da seni oraya getiren o adamlar değil mi. seni şimdi kim kurtaracak. Örgüte sms'ler yağdırıp belediyenin önüne toplamayacak mısın? merak etme örgüt sana değil partisine sahip çıkıyor. Korkarım ki birdaha ki secimde milletvekili yaparlar seni korumak için. o zaman diyebilecek misin bakalım listede bu bu olmazsa istifa ederim. görürüz...bakalım o zaman genel bakana rest çekebilecekmsn

Yorumu oyla      22      34  
Nasrettin Hoca 19 Ocak 2012 Perşembe 12:34

Neydi o fıkra? Hırsızın hiç mi suçu yok? Boşuna üzülmeyin eğer suçsuzsa zaten beraat eder.

Yorumu oyla      19      27  
deren 19 Ocak 2012 Perşembe 11:58

az istemişler. şöyle bi 4 bin 5 bin yıl isteselerdi de bişeye benzeseydi. demekki adamlar örgüt kurup türkiyeyi satmışlar da haberimiz yok. komik vallahi komik. bu nedir yaa. bu nasıl bir adalettirrr.

Yorumu oyla      36      12  
sak 19 Ocak 2012 Perşembe 11:52

İleri demokrasi bu işte .Sorun bakalım Binali Yıldırım ile Ertuğrul Günay a zamanlama doğrumu ? Zamanlama doğruysa problem yok .Çünkü tutuklama için suça gerek yok iddanameyle istediğin kadar içerde yatırırsın .ama zamanlama önemli. Yaşasın ileri demokrasi ve zamanlama.

Yorumu oyla      36      12  
tufan 19 Ocak 2012 Perşembe 11:24

imralıdaki katil prense bile bu kadar yıl ceza istemi olmadı müebbet yedi insan ömrü kadar bir ceza yakında salınması için kanun çıkartırlar ama büyükşehire yapılan muamele ortada adaletin varmı dünya sen neymişşsin be kocaoğlu 4 apo ediyorsun.

Yorumu oyla      50      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa Belediyesi Uğur Mumcu’yu anıyor
Aliağa belediyesi, Uğur Mumcu’yu; Hasan Fehmi Güneş, İlhan Cihaner ve ...
İzmir için el ele
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardımları, 2011’de 24 milyon lira ...
Başkan Sındır’dan esnafa arsa sözü
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Altındağ Esnaf ...
 
Hayaller gerçek oldu
Konak Belediyesi ‘Hayal Et, Gerçekleşsin’ projesiyle çocukları bir kez ...
Denktaş ve Lefter, Konak'ta anıldı
Konak Belediyesi geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Denktaş ve Lefter için anma töreni düzenledi.
İsmail Amca Konak Belediyesi'ni ağlattı
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın vatandaşlarla kurduğu gönül ...
 
Aziz Başkan’dan Bayraklı’ya geçmiş olsun ziyareti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı ...
Türkiye’de rekor Konaklı kadınların
Konak Belediyesi ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme ...
Seyir terasları yıkımdan kurtuluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Merhum Başkan Ahmet Piriştina döneminde yapılan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva