HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ocak 2012 Çarşamba - 10:24

Seyir terasları yıkımdan kurtuluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Merhum Başkan Ahmet Piriştina döneminde yapılan ve İzmirliyi denizle buluşturan Pasaport'taki seyir teraslarını yıkımdan kurtaracak planları hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına gönderilen bin ölçekli uygulama planları sayesinde yıkım endişesi de rafa kalktı

Seyir terasları yıkımdan kurtuluyor

İZMİR - İmar kanununa aykırı yapıldığı ve Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı'nın mülküne inşa edildiği için hakkında yıkım kararı olan seyir terasları nihayet kurtuldu. Teraslara karşı çıkan İzmirliyi denizle buluşturan Birinci Kordon'daki seyir teraslarının yıkılmasını önlemek için Bayındırlık İl Müdürlüğü ile özel bir çalışma başlatarak, imar planlarını inşaata uygun hale getirmek için çaba gösteren Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı uygulama planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yolladı. Böylece, yıllardır "yıkıldı, yıkılacak" söylentileri yüzünden kentin gündeminde uzun tartışmalara yol açan seyir terasları için yasal zemin oluşturacak ilk adım atıldı. Seyir teraslarına karşı dava açarak, yıkım kararı çıkartan Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü de Büyükşehir Belediyesi ile uzlaşma yolunda olduklarını söyledi. Müsteşarlık yetkilileri, İzmirlileri mutlu edecek bu projeyi sonuna kadar destekleyeceklerini ifade etti. Planlar sayesinde seyir teraslarının yıkımdan kurtulacağı haberi, kentliler arasında büyük sevinç yarattı.

NİHAYET KURTULDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pasaport'ta bulunan 3 adet seyir terasını yıkımdan kurtarmak için 1/ bin ölçekli uygulama imar planı önerisini hazırlayarak, Mayıs ayında Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne sundu. İl Müdürlüğü planda gördüğü eksikleri belediyeye iletti. Bu görüşler kapsamında yeniden düzenleme yapılan uygulama planları,
 
Kasım ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık onayının ardından, planlar yürürlüğe girmeden önce Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı'na gönderilecek.
 
Kamu yararı için planlara olumlu görüş vereceklerini belirten Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü yetkilileri, İzmir halkının isteği doğrultusunda herkesi mutlu edecek bir sonuca varmak üzere olduklarını söyledi.
 
YASAL ZEMİN OLUŞTU
Kamu yararı için her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını kaydeden yetkililer, "Büyükşehir Belediyesi, seyir teraslarına yasal zemin oluşturmak için büyük çaba gösterdi. Birçok kurum işin içinde olduğu için süreç yavaş işliyor ancak bir iki aya kadar kesin sonuç alınmış olacak. Her şey olumlu. Biz de belediyenin planlama çalışmasına olumlu bakıyoruz. Çünkü, insanların mutlu olabileceği her türlü hizmet sunumu devlet tarafından dikkate alınır. Eğer bu şehir bu terasları çok önemsiyorsa, bunu disipline eder, yıkım kararını kaldırırız. İnsanların mutluluğuna tezat olacak bir anlayış içinde değiliz. Yasal zemine oturtulması önemliydi. O da ortadan kalkıyor"diye konuştu.    

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Denizcilik Müsteşarlığı'nın açtığı davada İzmir'in ünlü Pasaport iskelesi ile Çakabey Rıhtımı arasındaki kıyı bandında yer alan seyirterasları hakkında yıkım kararı verildi. Büyükşehir Belediyesi temyize giderken, 2007 yılında Yargıtay da yerel mahkemenin kararını onadı. Maliye Bakanlığı Muhakemat Müdürlüğü, 2010 yılında kararı uygulamayan Büyükşehir Belediyesi'ne karşı icra işlemi başlattı. Temmuz 2010'da İzmir 13. İcra Müdürlüğü'nden Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen icra emrinde Konak Pier Alışveriş Merkezi ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki seyir teraslarının yıktırılıp kıyının eski haline döndürülmesi için süre tanındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Merhum Ahmet Piriştina'nın yaptırdığı seyir teraslarını kesinlikle yıktırmam" derken, karar İzmirliler arasında da tepki yarattı. Bu süreçte, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çözüme yönelik bir adım attı. Bakan Yıldırım, seyir teraslarını büyük bir sorun olarak görmediklerini, kentlinin istifade ettiği bir yerle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp, çözüm üreteceklerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi de seyir teraslarının iskele kapsamında değerlendirilmesi için, terasların boyunun 25 metreden 20 metreye düşürülerek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Ahşap İskele Genelgesi hükümleri doğrultusunda teknik özelliğe uygun hale getirilmesi yönünde yeni bir proje hazırladı. Ayrıca, projenin uygulama planlarını hazırlayan Büyükşehir, Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün görüşleri ile revize ettiği planları onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yolladı.(Sezen Özsavrangil/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da sivil toplum kuruluşlarına büyük destek
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Feyzullah Topçu, ...
Çiğlili muhtarların ilçe turu
Çiğli’nin muhtarları ilçeyi daha iyi tanımak ve yapılan hizmetleri yerinde ...
Sevimli yavru artık emin ellerde…
Yılbaşının ertesinde bir vatandaş tarafından Konak Belediyesi hayvan sağlık ...
 
Ekopazar’da kış bereketi
Türkiye’de hem satılan ürünlerin hem de pazar alanının “organik belgeli” ...
Kocaoğlu’ndan Denktaş’a son görev
KKTC İzmir Konsolosluğu’nu ziyaret eden Başkan Aziz Kocaoğlu, Rauf Denktaş ...
Konak'ta çöp ev operasyonu...
Konak’ta akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen iki oğluyla birlikte ...
 
İşte Türkiye'nin en sakin şehirleri
Sınırlarımıza Seferihisar ile girdi, sayıları kısa sürede sekize yükseldi. ...
Çiğli’de bisiklet yarışı nefes kesti
Ege Pedal Spor Kulübü tarafından, Çiğli Belediyesi ile Çiğli Kaymakamlığı ...
Mali polisten Bayraklı’ya şok baskın!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik baskınların yankıları sürerken ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva